Verbrand je vet op efficiënte wijze met eiwitten

Steeds meer mensen ontdekken de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit, en hebben hun voedingspatroon sterk aangepast om ervoor te zorgen dat ze per dag tot wel negen porties van deze heilzame voedingsbronnen uit onze natuur kunnen eten. Om ruimte te kunnen maken voor al die groenten en fruit halen veel mensen vaak eiwitrijke voeding uit hun dagelijkse maaltijden, vaak ook omdat ze denken dat het helpt bij afvallen. Dit is echter niet zo verstandig, omdat recente onderzoeken hebben aangetoond dat eiwitten een essentiële bijdrage leveren aan de structuur en integriteit zo’n beetje van elk deel van het lichaam, en helpen om vet efficiënter te verbranden.

Waarom eiwitten zo belangrijk zijn voor onze gezondheid

Zonder voldoende eiwitten is ons lichaam niet in staat om te overleven en zichzelf te vernieuwen. Eiwitten zijn vooral belangrijk voor de groei en ontwikkeling van baby’s, kinderen en tieners en onontbeerlijk tijdens de zwangerschap. Bovendien verbeteren ze je weerstand en antioxidant-functie, helpen bij de opbouw van HDL cholesterol, verbeteren de insulinefunctie en beïnvloeden de snelheid van de stofwisseling, wat belangrijk is tijdens het afvallen. Ook dragen eiwitten bij aan het krijgen van een verzadigd gevoel, en eiwitten zijn daarmee van ongekend belang voor het lichaam om het ideale gewicht te bereiken en te behouden. De meeste dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, bevatten volwaardige eiwitten omdat ze alle voor het menselijk lichaam essentiële aminozuren bevatten. Alle plantaardige eiwitten bevatten ook alle negen essentiële aminozuren, echter bij de meeste plantaardige eiwitten zijn een of twee van de aanwezige aminozuren van een zeer laag gehalte vergeleken met dierlijke producten, en daarom worden plantaardige eiwitten ook wel onvolwaardige eiwitten genoemd. De aminozuren in groenten zijn verder van dezelfde kwaliteit als dierlijke aminozuren en kunnen net zo effectief door het menselijk lichaam worden opgenomen.

De beste bronnen van eiwitten

De beste bronnen van dierlijke eiwitten zijn biologische scharreleieren en vis. Maar er zijn ook vijf plantaardige voedingsmiddelen die volwaardige eiwitten bevatten en daarom als de belangrijkste eiwitbron in een maaltijd kunnen dienen:

 • Quinoa: het pseudograan dat al werd gegeten door de Inca’s, en tevens een goede vervanger is voor graan of rijst.
 • Boekweit: het lijkt op een graan, maar is net zoals quinoa een pseudograan, dat vaak als graanvervanger gegeten wordt. In Azië wordt boekweit veel gebruikt voor het maken van noedels.
 • Hennepzaad: wordt vaak gebruikt voor het maken van hennepolie, alcoholvrije dranken en siroop
 • Gefermenteerde sojabonen: door sojabonen 72 uur te laten weken vindt fermentatie plaats, waarna ze veilig zijn om te eten. Ook producten als tempé en sojasaus zijn gemaakt van gefermenteerde soja.
 • Blauwgroene algen (b.v. spirulina, chlorella): een zeer eiwitrijk Superfood, dat twaalf keer zoveel verteerbare eiwitten bevat dan rundvlees.

quinoa

Voeding die grote hoeveelheden onvolwaardige eiwitten bevatten zijn bonen, erwten, noten, zaden en veel granen. Door bonen, linzen of erwten te combineren met bruine rijst creëer je heerlijke volwaardige eiwitrijke maaltijd.

Eiwitrijke voeding die je beter kan vermijden zijn gepasteuriseerde zuivel (verantwoordelijk voor veel allergieën), niet-biologisch vlees (zit vol hormonen, vergiffen, pesticiden en andere schadelijke stoffen die niet in de voedselketen thuishoren), kaas, ongefermenteerde soja (vanwege het hoge gehalte aan fyto-oestrogenen) en diverse 'gewone' eiwitpoeders/proteïnepoeders (vanwege de schadelijke effecten van de daarin aanwezige zoetstoffen aspartaam, sacharine en sucralose).

Breng eiwitten dus terug in je voedingspatroon als je daar de laatste tijd op bezuinigd hebt, want ze zijn onmisbaar voor je lichaam. Vooral als je veel aan sport doet of bezig bent met afvallen heb je voldoende eiwitten nodig, want eiwitten zorgen voor spieropbouw en stimuleren de verbranding van vet.

Dit is een samenvatting van het artikel “Wat zijn eiwitten en waarom hebben we ze dagelijks nodig” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leest waarom eiwitten zo belangrijk zijn voor onze gezondheid, waarom de beste bronnen van eiwitten niet per definitie dierlijke eiwitten zijn en welke eiwitrijke voeding je beter kan vermijden.

Share:

6 comments

 1. niet-biologisch vlees (zit vol hormonen, vergiffen, pesticiden en andere schadelijke stoffen die niet in de voedselketen thuishoren),

  Kun je mij en aantal recente vlees analyse opsturen, die aantonen dat vlees vol hormonen en pesticiden zit.

  Kun je mij wetenschappelijk aantonen dat niet – biologisch vlees ongezonder is ,

 2. toch opgelet met eiwitdieet. Mijn broer moest 15 kgr vermageren. Onder medische begeleiding lukte dat. Echter kreeg hij grote problemen met zijn nieren.

 3. Daniel de wulf, je zou eens het nieuws moeten kijken, of documentaires, dan had je dit al lang geweten.
  Van eetvelde, het gaat om de juiste balans en ritme, momenten waarop je welke voedingsstoffen tot je neemt

 4. volgens mij beweert jesse ook niet een eiwitdieet met heel veel eiwitten.
  wel zegt hij dat je niet te weinig eiwitten moet eten. het gaat om balans denk ik.
  niet te veel en niet te weinig.
  Veel eiwitten werkt verzurend ja.

 5. Jesse je hebt het over proteine shakes dat je deze niet moet nuttigen als je veel sport vanwege de zoetstoffen die toegevoegd, nou ben ik het zeker met jou eens maar er zijn ook eiwitshakes te koop zonder zoetstoffen de naturel versie en deze proteine shakes kun je gewoon na het sporten nuttigen, verder gebruik ik al een tijdje voeding zonder e-nummers en toevoegingen en dat bevalt mij veel beter dan de reguliere voeding.

 6. Hallo Jesse, bedankt voor al je goed tips en adviezen. Ik heb heel veel aan die info die je geeft en voel me door nog wat dingen te hebben aangepast en toegevoegd (de groene smoothie) in mijn eetpatroon fitter en rustiger.
  Ik ben volgens de meeste mensen veel te dun maar ik weet dat trainen belangrijk is voor mijn emotionele balans en merk dat als ik stil sta er toch wat spekjes op mijn buik en billen groeien die ik daar liever niet heb.
  Omdat ik toe was aan wat extra training had ik de vet-killer workout gekocht.
  Toen ik begon met lezen schrok ik een beetje toen ik las dat als je een goede conditie hebt training met alleen je eigen lijf niet genoeg zou kunnen zijn om een effectieve training te doen. Ik ben op 3 jan. jongstleden begonnen met een conditie indicatie van 20 en zit nu op 81 (ik ben heel trots op mezelf en voel me 100x beter dan vorig jaar en de tijd daarvoor) maar dat houd wel in dat ik dus echt een training moet doen met een kettlebell. Geld in deze omstandigheden ook niet goed geld terug? 27,00 euro is best veel geld voor een trainingsplan dat ik niet ga gebruiken.

  Ik wacht je reactie af,
  Alvast bedankt,
  Groetjes Tirza

Geef een reactie