Verlies overtollige pondjes met ginseng thee drinken!

Ginseng vormt al eeuwenlang één van de pijlers van de Chinese geneeskunst en het is mogelijk de beroemdste specerij ter wereld. De botanische naam voor ginseng is Panax, wat “allesgenezend” in het Grieks betekent. Al ruim 5000 jaar wordt ginseng gebruikt bij de behandeling van allerlei kwalen en aandoeningen, en daarnaast wordt het traditioneel gebruikt als herstellend middel om de energie en het uithoudingsvermogen te verhogen en het algehele welzijn te verbeteren. Westerse wetenschappers hebben de heilzame werking van ginseng al lang geleden bevestigd, en hebben recentelijk tevens ontdekt dat ginseng een effectief hulpmiddel kan zijn bij het afvallen en het onder controle houden van diabetes.

De rijke geschiedenis van ginseng

Ginseng werd ooit ontdekt in Mantsjoerije, een gebied in het Noordoosten van China. In het oude China werd ginseng ‘Ren Shen’ genoemd, wat ‘menswortel’ betekent en verwijst naar de vorm van de wortel die veel weg heeft van de welvingen van het menselijk lichaam. De Chinezen meenden dat deze mensachtige vorm van de wortel een aanwijzing was dat de wortel voor menselijke consumptie bestemd was en zij geloofden dat je, als je regelmatig gingseng at, lang en gelukkig zou leven. De term ginseng verwijst naar twee soorten ginseng, te weten Panax Ginseng (ook wel Chinese/Koreaanse ginseng genoemd) en Panax Quinquefolius (meestal Amerikaanse ginseng genoemd), en behoren beiden tot de familie van Araliaceae.
ginseng

Waarom ginseng “allesgenezend” is

Ginseng bestaat uit talloze werkzame stoffen en bevat onder andere 30 verschillende soorten ginsenosides, actieve stoffen die terug te vinden zijn in de saponinen (ook wel zeepstoffen genoemd) die zich bevinden in de wortels van de plant. Men denkt dat de plant deze saponinen aanmaakt ter bescherming tegen insecten, bacteriën en schimmels. Wat ginseng bijzonder maakt is dat het een adaptogeen is. De kracht van adaptogenen is dat ze zich aanpassen aan de omstandigheden waarin lichaam en geest zich bevinden. Hoe meer het lichaam een adaptogeen nodig heeft, hoe actiever de stof wordt, waardoor ze afhankelijk van de toestand van lichaam en geest bijvoorbeeld zowel kunnen helpen tegen vermoeidheid als rusteloosheid.

Al eeuwen lang wordt ginseng wereldwijd gebruikt omdat het allerlei aandoeningen en kwalen kan bestrijden of helpen verlichten. Ginseng:

 • bevordert een evenwichtige spijsvertering en stofwisseling en heeft een ontgiftende werking
 • geeft energie en helpt daarmee tegen vermoeidheid en vergroot het uithoudingsvermogen
 • helpt tegen stress
 • verhoogt het libido en de vruchtbaarheid
 • stimuleert de aanmaak van nieuw weefsel, waardoor het helpt bij de wondgenezing, dementie vertraagt, haaruitval afremt en ziekten bestrijdt
 • heeft kankerremmende eigenschappen
 • ondersteunt alle lichaamsfuncties waardoor het je algehele gezondheid verbetert

Hoe ginseng kan helpen tegen overgewicht, obesitas en diabetes

Nog niet zolang geleden is ontdekt dat ginseng ook helpt bij de behandeling van overgewicht, obesitas en diabetes. Het Amerikaanse Phytotherapy Research Journal heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd naar de werking van ginsenoside Rg3, een stof die voorkomt in rode ginseng. De onderzoeksresultaten lieten zien dat deze ginsenoside het opslaan van vet in cellen afremt. In een klinisch onderzoek dat gepubliceerd is in de Journal of the American College of Nutrition werd heel veel bewijs gevonden dat Amerikaanse ginseng helpt bij het reguleren van diabetes en dat het bepaalde factoren die het risico op diabetes verhogen afremt, waaronder hyperlipidemie (verhoogd cholesterol of verhoogde concentratie triglyceriden), hoge bloeddruk en de insulineresistentie. Dagelijks een kopje ginseng thee drinken is dus erg de moeite waard als je op je gewicht en bloedsuikerspiegel wil letten.

Hoe je aan ginseng kunt komen en hoe je het kunt gebruiken

Gecultiveerde ginseng is verkrijgbaar als rode of witte ginseng, en wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Ginseng wordt vooral als poeder verkocht waar je thee van kan maken, maar het is ook als supplement in capsulevorm te krijgen. Daarnaast wordt ginseng verkocht als siroop en wordt het verwerkt in sterke drank. Ginsengproducten zijn onder andere te koop in natuurvoedingswinkels, Chinese toko’s en in online winkels. Ginseng heeft weinig bijwerkingen, maar overleg eerst met je dokter als je medicijnen slikt of last hebt van bloedziekten, bloedstolsels, een hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten.

Dit is een samenvatting van het artikel “En we leefden nog lang en gelukkig… met ginseng!” op de Superverbrander Methode ledenwebsite, waarin je leert wat waarom ginseng zo’n rijke geschiedenis kent, wat de heilzame werking is van dit kruid en hoe ginseng kan helpen bij het afvallen.

Share:

5 comments

 1. Je kunt verse ginseng toch ook gewoon bij de (Jumbo) supermarkt halen?

  Als je er thee van wilt maken snij je een paar plakjes af en doe er heet water bij. Je kunt het ook gewoon door gerechten heen gebruiken als je het fijn snijd of door een groene smoothie heen doen.

 2. Even reactie op mijn vorige reactie, het kan ook zijn dat ik het verwar met gember. Ik zal het even checken!

 3. Als Ginseng ECHT zou helpen bij het afvallen (gewichtsverlies) dan zou het direct door partijen in de zorg opgenomen zijn als HET middel voor overgewicht.
  Wat wel echt helpt is minder eten, tussendoortjes, snoep, koekjes e.d. en natuurlijk meer bewegen.
  Het genoemde klinische onderzoek is helaas niet het complete werk. Alleen gunstige resultaten zijn opgenomen. Iets wat helaas in allerlei onderzoeken gedaan wordt.

  suikertje

 4. ginseng heeft mij verschrikkelijk goed geholpen echt een superfood wondermiddel van deze en oude tijden zeker het proberen waard!!

 5. Ginseng in capsule is echt een aanrader ik merk dat ik actiever wordt en ook rust in mijn hoofd heb. Je doet meer positieve dingen en je hebt het niet eens door.

Geef een reactie