Vitamine D Tekort – Oorzaak en de oplossing

Het belang van vitamine D voor onze gezondheid wordt vaak onderschat, terwijl deze vitamine ons lichaam juist enorm beschermt tegen allerlei ernstige ziektes en aandoeningen, zoals  kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, reumatische artritis en obesitas. Helaas krijgen de meeste Nederlanders via voeding en zonlicht slechts een klein aandeel van de dagelijks benodigde vitamine D binnen, daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je zonodig vitamine D supplementen neemt.

Waarom is vitamine D zo belangrijk voor onze gezondheid?

Vitamine D is niet één vitamine maar omvat een groep van 5 in vet oplosbare prohormonen (precursors van hormonen), waarvan vitamine D2 en vitamine D3 de belangrijkste zijn.

Vitamine D vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam en is onder andere nodig voor:

 • Behoud van sterke botten: vitamine D heeft een synergetische werking in combinatie met calcium en bevordert de opname van calcium in het lichaam. Ook vermindert vitamine D de botontkalking.
 • Reparatie en onderhoud van DNA en genenregulatie in cellen: vitamine D helpt onder andere tegen kanker en hart- en vaatziekten.
 • Sterk immuunsysteem: mensen die voldoende vitamine D binnenkrijgen hebben minder kans op verkoudheid en griep.

Komt een vitamine D tekort vaak voor en wat is de oorzaak?

Op basis van recente onderzoeken is vastgesteld dat men gemiddeld 35 IU’s (Internationale Units) vitamine D per pond lichaamsgewicht per dag dient binnen te krijgen (dit zijn globale richtlijnen, de aanbevolen inname is mede afhankelijk van een aantal andere factoren). Een kind van 20 kilo zou op basis hiervan dus dagelijks 1400 IU’s binnen moeten krijgen en een volwassen van 85 kilo zelfs 6000 IU’s per dag.

vitamine d tekortVitamine D bevindt zich zoals ook eerder al aangegeven onder andere in voeding, maar zelfs als je dagelijks veel vitamine D rijke voeding eet krijg je gemiddeld maar 250 tot 300 IU’s vitamine D per dag binnen via voeding. De overige vitamine D zal ons lichaam dus zelf moeten aanmaken met behulp van zonlicht, maar helaas schijnt de zon in Nederland niet zo vaak en zelfs als de zon schijnt zitten we vaak het grootste gedeelte van de dag in huis of op kantoor. De meeste Nederlanders krijgen dus nooit genoeg vitamine D binnen om in hun dagelijkse behoefte te voorzien! En dat wordt ook bevestigd door diverse wetenschappelijke onderzoeken, want daaruit is gebleken dat veel mensen (50 tot 80%) een middelmatig tot ernstig vitamine D tekort hebben (Holick, 2007).

Wat zijn de symptomen en gevolgen van een vitamine D tekort?

Vaak zijn de symptomen die duiden op een vitamine D gebrek erg subtiel en niet direct in verband te brengen met een vitamine D tekort. Als je vaak last hebt van een of meer van de volgende symptomen kan het heel goed zijn dat je een vitamine D gebrek hebt:

 • Regelmatig verkouden en griep
 • Slappe spieren en spierkrampen
 • Chronische vermoeidheid
 • Vaak botbreuken
 • Overgewicht

Er zijn nog veel meer symptomen die kunnen duiden op een vitamine D tekort (dit is een samenvatting), voor volledige artikel zie onderaan voor verwijzing.

Ondanks dat een vitamine D tekort vaak moeilijk te herkennen is, is het heel belangrijk om de symptomen niet te negeren en een bloedtest te laten uitvoeren waarmee kan worden vastgesteld wat het vitamine D gehalte in je bloed is. Een chronisch vitamine D tekort kan namelijk leiden tot allerlei ernstige ziektes en aandoeningen, zoals diabetes (Hypponen et al., 2002; Holick, 2004; Pittas et al., 2006), hart- en vaatziekten (Zittermann, 2006) en kanker (Holick, 2002; Lappe et al., 2007).

Hoe kan ik een vitamine D tekort voorkomen?

Hoe gezond we ook eten, als je in een land woont waar de zon niet zo vaak schijnt dan is de kans groot dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt. Het is daarom verstandig dat je ervoor zorgt dat je jouw vitamine D gehalte altijd goed op peil houdt, en dat kun je doen op de volgende manieren:

 • Eet voldoende voeding met natuurlijke vitamine D
 • Ga naar buiten als de zon schijnt,
 • Slik vitamine D supplementen.

In het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing) wordt een uitgebreide uitleg gegeven bij bovenstaande punten, dit is een samenvatting.

Dat natuurlijke vitamine D3 supplementen erg effectief zijn bij de bescherming tegen kanker is wetenschappelijk aangetoond; onderzoekers hebben 16 verschillende soorten kanker, waaronder darm-, prostaat- en borstkanker, in verband gebracht met een vitamine D tekort en het bleek dat door simpelweg vitamine D supplementen te slikken het risico op deze en andere vormen van kanker kon worden verlaagd met wel 75%, en dat bij mensen die al kanker hadden de tumorgroei met 50% werd gereduceerd (o.a. Goodwin et al., 2008; Gross et al., 1998; Helzlsouer et al., 2010; Huncharek et al., 2009)

Hoeveel extra vitamine D je per dag nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het voedingspatroon,  huidskleur en leeftijd, het verstandigste is daarom om een bloedtest te laten doen waarmee kan worden vastgesteld of je een vitamine D tekort hebt en hoeveel vitamine D je per dag binnen moet krijgen, want een overdosis vitamine D kan soms tot nare bijwerkingen leiden.

Klik hier om een Vitamine D test te bestellen.

Vitamine D speelt een cruciale rol in je gezondheid, dat hebben veel wetenschappelijke onderzoeken de laatste jaren keer op keer aangetoond. Helaas kunnen wij maar weinig vitamine D uit voeding halen, en omdat de zon ook niet heel vaak schijnt in Nederland hebben waarschijnlijk miljoenen Nederlandse kinderen, volwassenen en ouderen een vitamine D tekort, zonder het zelf te weten. De eenvoudigste manier om een vitamine D tekort te verhelpen en te voorkomen is door vitamine D rijke voeding en supplementen te slikken… daarmee haal je dus letterlijk het zonnetje in huis!

Dit is een samenvatting van het artikel “Vitamine D Tekort – Oorzaak en de oplossing” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je leert waarom vitamine D zo belangrijk is voor onze gezondheid, hoe het komt dat de meeste Nederlanders een vitamine D tekort hebben en wat we zelf kunnen doen om een vitamine D tekort te voorkomen.

Share:

30 comments

 1. Hoi,
  Interessant artikel!
  In het artikel staat hoeveel IU’s we per dag nodig hebben maar hoe vertaald zich dit naar microgram?
  Alvast bedankt!

 2. Hoi ik heb net te horen gekregen dat ik te kort aan vitamine D heb
  Ik lees over vermoeidheid en spierkramp daardoor. Heb ik erg veel lat van.
  Het is nu helderder dank u wel gr Jean

 3. HEY ,
  HEB AL MAANDEN LAST VAN ,VEVELENDE VERMOEIDHEID.
  S’MORGENS , S’MIDDAGS EN T’SAVONDS !!! BIJ EEN BLOED AFNAME ONDERZOEK IS GEBLEKEN DAT MIJN VITAMINE D op het minnimum staat.
  Dokter denkt dat dit groten deels de oorzaak is…..
  Het tweede vervelende ding , is dat ik s’nachts badend in zweet wakker wordt.
  Dus ik mag dan opstaan en mij gaan afdrogen. Dit weet hij zo direct niet wat de oorzaak is .:-\
  En ps. Penopauze voor de man dus , Bestaat niet !!!!
  conclusie .krijg nu een kuur vsn 2maand
  Vitamine D.
  We zien wel .
  Grtz. Roger

 4. Nou Roger, als je altijd moe bent, kunnen er verschillende en meerdere oorzaken zijn maar vitamine D is wel heel belangrijk. Wel goed om dit te laten onderzoeken, alleen een arts weet ook niet alles. Soms is het ook goed om bijvoorbeeld een natuurgeneeskundige te raadplegen.

 5. Heel herkenbaar allemaal…Ik was ook al jaren moe en mijn vorige huisarts liet me wel bloedprikken, maar niet op de juiste dingen waardoor ‘ik dus niks mankeerde’.
  Ik dacht dat ik dan gewoon lui was, of dat het tussen mijn oren zat en ging maar gewoon door.
  Tot Oktober 2013. Ik had een zwaar seizoen werken achter de rug en ik voelde me zo beroerd dat ik wel kon janken. Overal pijn, ‘s morgens stijve en pijnlijke benen, bloedend tandvlees, ik kon me niet concentreren, viel zomaar ineens om, continue grieperig, vreselijk, intens moe, en ga zo maar door.
  Ik had een nieuwe huisarts inmiddels, dus ik besloot om het toch nog maar eens te proberen.
  Mijn nieuwe huisarts stuurde me naar het lab met een formulier om me te laten prikken op Foliumzuur, Vitamine D, Vitamine B-12 en het Epstein-Barr virus.
  Toen ik belde voor de uitslagen, schrok ik me wild.
  Foliumzuur was goed, vitamine D was erg laag (26 terwijl dit volgens de huisarts minimaal 50 moest zijn) vitamine b-12 was laag maar binnen de norm én als klap op de vuurpijl… had ik ook antistoffen tegen het Epstein-Barr virus in mijn bloed… ze heeft me een booster vitamine D voor geschreven, hierna voelde ik me nog beroerd, toen schreef ze me een kuur van 20 shots B-12 voor. Toen ik me daarna nog een dweil voelde weer bloed laten prikken, B-12 was goed maar D was nu 38, nog steeds te laag. Nog een booster D-cura gehad maar ik voel me nog steeds beroerd… Mijn huisarts zei dat als dit het niet was dat ze dan vreest dat ik chronisch vermoeid (ME?) ben doordat ik waarschijnlijk heel lang met een Epstein-Barr virus heb rondgelopen zonder het te weten.
  Wat denken jullie van dit verhaal? Wat moet ik nou?

 6. Hoi
  Helaas heb ik vit d tekort.
  Maar na een aantal ampullen en vit. tabletten blijf ik klachten houden.
  Bloedprikken gebeurt pas over 4 maanden… omdat ik nog een hoge dosering vit. d tabletten heb.
  Maar kunnen de klachten die vit. d tekort veroorzaken ook een koppeling hebben bij bepaalde ziektes?

  Onder aan uw site staat een regel:
  Je bereikt je doel nadat je beseft dat een geweldige gezondheid en een strak lichaam niet het einddoel is maar een reis.
  Wat bedoelt u hiermee?

  groet anna

 7. Suzanne,

  Vraag je huisarts een doorverwijzing naar Radboud in Nijmegen. Zij kunnen diagnose CVS/ME stellen. En vervolgens een behandeling starten. Ik heb zelf diagnose CVS/ME en heb bij de behandeling baat gehad (en nog steeds).. Mijn energieniveau is nog niet op het oude niveau maar toch zeker op meer dan 50 %.

  Overigens heb ik ook vit. D tekort. Als kind Epstein-Barr virus gehad en 2 jaar geleden een Bell’s Parese. Die heb ik met vit. B supplementen aangepakt en daar zo goed als geen last meer van.

  Vraag door bij je huisarts en let er ook op dat artsen en mensen om je heen niet aansturen op dat het ‘psychisch’ is, tenzij daar duidelijke aanwijzingen voor zijn.

  Succes!
  Roel

 8. 2 December 2015

  Ik had al meer dan 2 jaar last van hals/keel krampen ! niemand wist wat het was !
  Alles door lopen in het Zkhs. tot vaatchirurg toe.
  Daarna kreeg ik pijn in handen en vingers en muis.
  Daarna armen en benen en voeten en billen ! zeer erge pijnen.
  Ik noem het vliegende pijnen door mijn lichaam.
  Kon zelfs niet meer lopen van de pijn in bil, been, knie en kuit !!
  Bloed laten afnemen op atrose, jicht, reuma, onstekingen enz.
  Niets gevonden maar wel een zeer groot te kort aan Vit. D.
  Het moet zijn ongeveer 80tig en ik had 20tig.
  Heb ampullen gekregen 500.000 IE 2 keer in de week 6 weken lang
  en daarna 1x in de maand.
  Kom toch veel buiten en eet vis enz.
  Kennelijk maak ik het niet aan !
  Klachten zijn nu wat minder maar heb nog een tijd te gaan.

  Patricia

 9. Beste allemaal

  Ik heb veel last van benen, slecht slapen en krampen, vooral veel krampen in benen en of vingers.

  die zijn erg pijnlijk en benen doen de gehele dag wel naar en zijn gevoelig.

  Ik heb artose, dus vit D is wel nodig, mijn zus heeft weke delen reuma zo kan ik dat ook hebben, wellicht eens naar radboud.

  De straling van een zware wifimast zou ook een reden kunnen zijn, sinds dat ding dichtbij de slaapkamer staat heb ik klachten, en dat is bekend omdat ik al een rechtszaak heb gewonnen eerder, wegens een gsm mast, toen ook vooral slaapklachten.

  vrg kees

 10. Ook ik heb vitaminen D tekort , heb medicijnen gekregen van de dokter
  maar zou graag willen weten hoe lang het duurt voor het aan slaat
  gr Ria

 11. Ik slik 800 ie per dag, hier lees ik dat dat veel meer zou moeten zijn, maar mijn huisarts wil niet meer voorschrijven… Iemand advies waar meer te kopen/krijgen?

 12. Hoi . Ik heb in januari last van veel duizeligheid gekregen, pijn aan mijn borstspieren, heel erg moe ,angstaanvallen, tintelingen aan mijn hand . Daarnaast kreeg ik ook nog eens oorontsteking, keel ontsteking, vocht achter de trommelvlies. Daarna bleek na bloed onderzoek dat ik had zeer vitamine d tekort ik 18 . Mijn vraag is heeft een van jullie ook duizeligheid gehad door de vitamine d te kort ???

  Groetjes

 13. Ja ik heb ook een vitamine d tekort (17) en wordt vooral duizelig bij lichamelijke inspanning.

 14. Hoi,

  Heb al een hele tijd last van vermoeidheid. Ook heb ik droge huidproblemen , last van pijnlijke vingers in de ochtend , en eens in de zoveel tijd word ik snachts drijfnat wakker met rimpel handen van het zweet. Boek laten prikken hier bleek dat mijn vitamine D nivo op “10” zat waar 50-200 normaal is.. heb nu voor 2 maanden ampullen gekregen (25.000 IE). Hoop dat het gaat werken want word er letterlijk moe van.

 15. Hoi, ik ben een moeder van een dochter van bijna 15 met een groot vitamine D tekort. Ze had 36 en moest volgens huisarts 50 zijn maar dat (zo heb ik inmiddels begrepen) nog steeds aan de lage kant dan. Dit is de uiterste ondergrens. 80 of 100 is een betere ondergrens!
  Mijn dochter is ook al zo lang MOE. Fijn om te lezen dat mensen last van duizeligheid hebben. Dat had zij ook. Wat ik weinig lees is over extreem warme en dan weer kouden handen en voeten. Herkend iemand dit? Dan heeft ze klamme handjes en dan 20 minuten later juist weer ijskoud. En ze heeft ook veel last van buikpijn na het eten. Herkend iemand dit?…. Want dat lees ik nergens. Maar nu al weken dat ze boterham of warm eten of wat dan ook en dan na 5 minuten heeft ze last van haar maag/buik. Dat duurt maar iets van kwartiertje en dan is het weer weg. Niet heftig maar wel heel vervelend. Iemand?
  En dan hoe lang ben je zoet om weer op te bouwen?? Ze is nu al bijna 6 weken onderweg en gaat maar paar uurtjes per dag naar school. Hoe lang voordat je beetje opknapt?
  Wat een getob!!
  Allemaal sterkte!!! Vriendelijke groet, Carola

 16. Hallo Carola

  Is ze ook geprikt op schildklierfunctie? Haar klachten komen nogal overeen met niet goed functioneren van de schildklier.

 17. Hoeveel vitamine D geef je aan een kind van 8 en een kind van 14 ? En welke kan je het beste halen en word het beste opgenomen door het lichaam ?!

 18. Carolien
  400 IE (IU) = 10 microgram (of 0,01 milligram)

  800 IE (IU) = 20 microgram (of 0,02 milligram)

 19. Mooi verhaal maar eigenaardig dat de vit D test wordt aangeboden… kan toch gratis via de huisarts?

 20. Een bloedtest doe je idd voor veel minder bij de huisarts, zijn wel kosten die onder de noemer eigen risico vallen.

 21. Hallo allemaal,

  In het kort, ik ben sinds twee jaar vaste klant bij verschillende specialisten geweest. (Longarts, hartspecialist, internist, mdl, psycholoog, etc) wegens vage klachten zoals; duizeligheid, moe, diarree, spierkrampen etc. Diagnose gesteld, Burn-out. Hier wilde ik niet in mee, dus toch mijn HA gevraagd om mijn vitamines en mineralen eens te checken wat nog nooit was gebeurt. Bleek dus Vitamine D tekort te zijn. Inmiddels aan de supplementen en even afwachten wat er gebeurt.

  Groet Henk

 22. PS, Men dacht ook nog aan MS. Zenuwbaantesten waren allemaal goed. Dus een tekort doet echt iets met je. Succes iedereen.

 23. Ns hoeveel weken mag je verwachten dat je spiegel is opgebouwd? Hoeveel per kg lichaamsgewicht heb je nodig?

 24. Heb een super gezond levende dochter (zonaanbidster) die een Vitamine D tekort heeft (was 27). Zij krijgt nu 8 weken 50.000 IE per week. Objectief gezien kan ze geen tekort aan D hebben, omdat ze naast haar gezonde eten ook magnesium slikt met vit. D2 en een multivitamine waar D in zit (en als het even kan in de zon zit).

  Mijn vraag; zien jullie een verband tussen vitamine D tekort en Pfeiffer?

  Reden van deze vraag is dat zij 18 jaar geleden extreem Pfeiffer gehad heeft (half jaar 22 uur per dag geslapen) en de klachten daarna gekomen zijn. Naast haar ken ik nog 3 mensen met vitamine D tekort….en ook zij hadden vroeger Pfeiffer gehad. Zelf leggen ze het verband niet, omdat het vaak jaren geleden is.

 25. Hallo, mijn vraag is;
  Hoe verlies je vitamine D?
  Dus je slikt het, het wordt opgeslagen in je lichaamsvet. Ze zeggen ook dat je vit D niet uitplast, maar hoe verlies je het dan? Hoeveel verbruikt je lichaam? En met wat verbruik je vit D?

  Groetjes Patty

 26. Hoi,
  Ik heb ook tekort vitamine d ik heb wel medicijnen gebruikt. maar dat helpt me niet. en ik heb steeds klachten. vooral als koud is.ik heb koud handen en voeten. maar ik weet niet wat ik moet doen.

 27. Hallo mijn vitamine d is 54 en volgens dokter binnen de normen. Toch lees ik dat het minimaal 80 moet zijn. Nu slik ik 1 tablet van 10 mcg Teva. Is dat voldoende?

Geef een reactie