Waarom vitaminepillen slecht zijn voor je portemonnee

Je vindt ze in supermarkten, natuurvoedingswinkels en warenhuizen: schappen vol vitamine- en mineralensupplementen, die elk op een andere manier helpen je gezondheid te ondersteunen, tenminste volgens het etiket. Vooral in het najaar en in de winter, wanneer veel mensen kwakkelen met een verkoudheidje of keelpijn, vinden deze potjes met supplementen gretig aftrek. Ze zijn vaak niet goedkoop, maar velen zijn ervan overtuigd dat deze aanvullingen op de voeding je gezonder maken en je weerstand verhogen, en dus het bestede geld meer dan waard zijn. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen echter aan dat deze supplementen nauwelijks effect hebben op de gezondheid.

Waarom vitamine pillen vaak weggegooid geld zijn

In de afgelopen jaren zijn zowel wetenschappers als voorstanders van natuurlijke voedingsmiddelen erachter gekomen dat het menselijk lichaam niet in staat is om geïsoleerde vitamines en mineralen effectief op te nemen. Om alle vitamines en mineralen op de juiste manier te kunnen verteren heeft het lichaam het volledige spectrum van aanvullende en ondersteunende voedingsstoffen nodig zoals die door de natuur via natuurlijke voeding aan ons beschikbaar worden gesteld. Je lichaam heeft niet alleen maar bijvoorbeeld vitamine C of zink nodig, je lichaam heeft een volledige en uitgebalanceerde samenstelling nodig van voedingsstoffen die uit verschillende soorten voeding afkomstig zijn. Laat die potjes met geïsoleerde vitamines en mineralen dus voortaan maar staan in de winkel, want die doen niet echt veel voor je en zijn dus eigenlijk gewoon zonde van je geld.

Wat is het beste alternatief voor supplementen

Wanneer je je gezondheid wil verbeteren en je weerstand wil verhogen dan kun je veel beter rauwe en natuurlijke voedingsmiddelen kopen, want deze hebben een veel hogere voedingswaarde dan de doorsnee voedingssupplementen. Sommige groenten bevatten meer gezonde voedingsstoffen dan anderen, dus heb je behoefte aan wat extra vitamines en mineralen koop dan zoveel mogelijk Superfoods. Voorbeelden van echte Superfoods zijn chlorella algen, broccoli, granaatappels, chia zaadjes, maitake paddenstoelen, gojibessen, tarwegras en rauwe cacao. Het beste kun je groenten en Superfoods zoveel mogelijk rauw eten, omdat op die manier alle gezonden ingrediënten zoveel mogelijk behouden blijven. Wil je jezelf af en toe een flinke vitamine-“boost” geven, kies dan voor een geheel natuurlijke methode: juicen. Door rauwe groenten te juicen krijg je een glas vol vitamines en mineralen in een uitgebalanceerde samenstelling binnen, en uiteraard zonder enige niet-natuurlijke toevoegingen. Het beste kun je daarbij ook hier zoveel mogelijk Superfoods kiezen voor het meest optimale resultaat.

vitamines

Supplementen die het beste zijn als je die toch wil nemen

Als je wil aansterken dan is het gezond om heel veel verse rauwe groenten ineens te eten, of veel te juicen. Maar omdat groenten ook veel vocht bevatten zit je na 3 ons groenten eten of een flink glas groentesap toch echt vol. In dat geval zou je ter aanvulling op je voedingspatroon 100% natuurlijke voedingssupplementen zonder vulmiddelen, stereaten of geïsoleerde vitamines kunnen nemen. Deze supplementen vinden hun oorsprong in de holistische voedingsleer en worden gemaakt door natuurlijke biologische voeding en Superfoods zoals microalgen te drogen, tot poeders te vermalen en daar vervolgens capsules of tabletten van te maken. Op die manier krijg je het volledige en uitgebalanceerde spectrum van voedingsstoffen binnen zoals die ook in gewone gezonde natuurlijke voeding aanwezig zijn.

Dit is een samenvatting van het artikel “Waarom zijn vitaminepillen inferieur aan Superfoods en echte voedingsmiddelen” op de Superverbrander leden website, waarin je leert waarom vitaminepillen meestal niet werken, wat het beste alternatief is voor supplementen en welke supplementen het beste zijn (en waarom) als je ze toch wil nemen.

Share:

13 comments

 1. ja, OK, maar in de winter wordt alles in kassen gekweekt. Vooraleer je het kan kopen is het 1 week geleden geoogst, zodat het vitamine en mineralengehalte stevig geslonken is. Sommige groenten komen van de andere kant van de wereld en krijgen niet de gelegenheid om “zelfstandig” te rijpen. Bananen zijn geen bananen meer zoals ze dat vroeger waren. Dan kan een uitgebalanceerd samengesteld vitaminentablet – enkel in de winter – toch uitkomst bieden ?

 2. Wat te denken van bijnieruitputting, vitaminesuppletie (hoge dosis vitamine C) schijnt vaak erg goed te helpen. Natuurlijk is altijd beter, maar wat hierboven al gezegd wordt, er gaat vaak eerst een week overheen voordat je je groenten/fruit in huis hebt, tegen die tijd is een groot gedeelte verloren gegaan, en een dosis van 4000 mg vitamine uit je voedsel, zie daar maar eens aan te komen (ja of je moet een zak rauwe cacao leegeten…) 🙂

 3. i love facebook end this is fucking borid

 4. geachte van der velde

  wil vragen of u ook een persoonelijke consult wil doen zou u mij hier willen laten weten met vriendelijke groet d le comte

 5. Vitaminepillen slecht voor de portemonnee? maar vervolgens wel allemaal superfoods aan willen smeren? De omgekeerde wereld. Tegenwoordig bevatten de groentes etc. niet meer de voedingswaarden die zij pakweg 30 jaar geleden hadden. Akkers en velden worden kapotgeteeld, om nog maar te spreken over fruit wat hierheen komt, dat hangt te kort aan de boom/plant om iets van vitamines te ontwikkelen. Doe mij maar de dure vitaminepillen, waar ik overigens zeer tevreden over ben. Superfoods heb ik geprobeerd, maar gaven niet het gewenste effect.

 6. Go Bil!

  “In de afgelopen jaren zijn zowel wetenschappers als voorstanders van natuurlijke voedingsmiddelen erachter gekomen dat het menselijk lichaam niet in staat is om geïsoleerde vitamines en mineralen effectief op te nemen.” Leuk en aardig, maar wie zijn deze wetenschappers? Waaruit blijkt dat het lichaam het niet kan opnemen? In welke omstandigheden zijn deze wetenschappers erachter gekomen? Foodbloggers, health, superfoods, het is ‘in’, maar er is weinig onderbouwde informatie. Allemaal claims, net zoals dit artikel. Ik wil niet zeggen dat het niet waar is, maar er is weinig bewijs in je artikel dat jouw claim waarmaakt.

  Plus dat er dan nog eigenlijk een grote vraag overblijft: Hoe zouden we onze vitaminen dan moeten binnenkrijgen? Want de voedingsstoffen in groente lijken toch gedaald te zijn tegenover een aantal jaar geleden. Waar is jouw bewijs dat jouw gekozen voedingspatroon alle vitaminen bevat die we daadwerkelijk nodig hebben? En wat gebeurt er met ons lichaam als we de duidelijk bespoten groente eten? Hoe gaat ons lichaam met dat gif om? En bevat biologisch voedsel meer vitaminen en mineralen? Of is het precies hetzelfde, alleen zonder bespoten gif?

 7. En hoe zit dat als je net zwanger bent?
  Hoe kom je dan het beste aan foliumzuur en b12?

 8. Superfoods zijn ook duur, en een hype.
  Veel voeding is goed en in feite ook een superfood.

  Gewoon gezond verstand gebruiken.
  Voor sommige mensen kan een aanvulling zeker nut hebben.
  Hier in het noorden hebben de meeste mensen een tekort aan Vitamine D.
  En een tekort aan jodium wil ook nogal eens voorkomen.
  Etc.

 9. Ha Jesse,

  Ik ben het niet helemaal met je eens.
  Onze bodem waar onze voeding vandaan komt is schraal geworden. De komst van landbouw gif heeft ervoor gezorgd dat de voeding verarmt is van voedingsstoffen. Dat wat we vroeger binnen kregen, krijgen we niet meer binnen.
  Ik durf eigenlijk te zeggen dat iedereen een gebrek heeft aan de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen.
  Ik geloof wel degelijk dat we aanvulling van voeding supplementen nodig hebben. En ik weet heel zeker dat de supplementen van Beyuna goed opgenomen worden in het lichaam.
  GEEN chemische vitamines zoals je veel in de winkels vind.
  Een eerlijk product met een eerlijke prijs.
  Wil je meer weten mail me

 10. Sorry hoor maar dit is gewoon klinklare onzin. Inmiddels zijn er overal claims voor.
  Voor suplementen, tegen suplementen, kokosolie is supergezond, oh nee superslecht. Superfoods zijn gezond. Superfoods zijn onzin.
  De beste referentie is denk ik je eigen ervaring. Persoonlijk knap ik ontzettend op van suplementen. Ik kan depri zijn en heel weinig energie hebben, ik laat me testen op tekorten, vul die aan en hoppa; ik ben er weer. Bovendien is heel de orthomoleculaire geneeskunde is erop gebaseerd.
  Ik vind het dus een kwalijke zaak dat je nu beweerd dat het weggegooid geld is om ze te slikken.

 11. Een voorbeeld van welke supplementen dat zijn die holistische en gemalen superfoods tot pillen als je het wel in wilt nemen?

 12. indd onzin…..Ik doe research naar top dokters wereldwijd over kanker en chronische ziektes……..Natuur topdoctors raden zelfs suplementen aan. Blijkt uit een studie dat alle kanker patienten een vitD te kort hebben!…Vit C zou de capsule die rond de kankercel zit verstevigen (capsule dient erom dat de kankercel niet kan verspreiden), flavoinoiden zouden deze capsules ook versterken. Selenium kan een kankercel doen slinken met een precentages tussen 50en 82% hangt ervanaf welke kanker (doctor peter glidden) , dit vind je in de American journal of oncoligst, dit hebben ze onderzocht en bewezen…….Voeding is niet genoeg voor voor mensen met chronische ziekte beelden…haver, rogge, soya en mais word afgeraden omdat het te veel bewerkt en geen voedingswaarde heeft waardoor het juist schade geeft. nu weet ik niet of het ook in europa zo bewerkt wordt als in amerika. Onze voeding (ook verse) is te veel bewerkt en te veel bespoten en heeft nog weinig waarde. Mensen met ziekte beelden moeten naast een aangepaste voeding , ook suplementen nemen….Mensen met veel stress, of trauma hun vitaminen worden letterleijk uit hun lijf gezogen en stress verzuurd enorm hun lichaam , en in een verzuurd lichaam kunnen bactieren groeien, schimmels, kankercellen, enz…dus als zij hun stress/trauma niet direct kunnen oplossen moeten zij wel vitaminen extra nemen. en zich ontzuren. De meeste post van jou vind ik heel interssant maar deze is niet echt met juistheid geschreven…… Ik schrijf hier ook een boek over en doe echt eel reseaerch bij top docters en ik val van de ene verbazing in de andere.

Geef een reactie