Wat moeders moeten (w)eten (blog 1)

Eva van Nieuwburg, moeder en internationaal geschoolde voedingsdeskundige, schrijft voor verschillende websites over voeding en gezondheid. Ze schrijft voor Jesse van der Velde een serie van 4 blogs over haar reis naar meer vitaliteit en gezondheid voor zichzelf en haar kinderen. Hiermee wil ze moeders inspireren om uit de vicieuze cirkel van vermoeidheid, gewichtsproblemen en het verlies van vitaliteit te komen. Daarbij geeft ze tips hoe je ook je kinderen werkelijk kunt voeden.

Eva:

Echt gezond genieten en je kinderen echt voeden
Ik denk dat veel vrouwen de behoefte hebben om het ritueel om voeding heen zo gezellig en feestelijk mogelijk te maken. Het is één van de manieren waarop we onze liefde willen laten zien aan onze dierbaren. Dat geldt voor mezelf in ieder geval heel sterk.
Ik wil me met deze vier blogs sterk maken voor een levenswijze, waarin feestelijkheid en genieten hand in hand gaan met gezondheid. Niet alleen voor onszelf zodat we de energieke, vitale moeders zijn die we willen zijn, maar ook voor onze kinderen. Zodat we ze werkelijk voeden.
De kinderen van onze maatschappij zijn op dit moment het slachtoffer van keuzes die op vele niveau’s worden gemaakt. Van de bedenkers van een nieuw “gezond” product die winst willen maken, mensen die pesticiden gebruiken tot aan wat onze kinderen dagelijks op hun bord krijgen door een gebrek aan voorlichting. Denk aan anti-antibiotica resten in vlees, pesticiden, suiker, witmeel, smaakversterkers, conserveer middelen en frisdranken. Ze krijgen niet meer de probiotica die we van nature horen binnen te krijgen waardoor ze darm beschadigingen oplopen en allergieën ontwikkelen of gedragsproblemen. Waarvoor ze dan weer medicijnen krijgen. Onze kinderen krijgen te weinig binnen van wat ze nodig hebben en wat ze wel binnen krijgen berooft ze van waardevolle voedingsstoffen. Deze visie en mijn oplossing ga ik met je delen in mijn komende blogs. In deze blog wil ik graag mijn verhaal over mezelf, en als moeder, met je delen.

Mijn Verhaal
Vaak weten we pas dat we ons beter kunnen voelen, als we eens iets anders proberen. Maar wanneer maken we dat begin?
Ik hoor meer dan eens van mijn klanten dat ze eigenlijk niet wisten dat ze zich beter konden voelen, dan hoe ze zich al die tijd hadden gevoeld. Pas als ze een nieuwe levensstijl beginnen en weer eens terug gaan naar een oude gewoonte, zoals een hele zak snoep leeg eten, voelen ze het effect daarvan op zichzelf.
Het is mijn intentie om je te inspireren met mijn eigen reis naar meer vitaliteit en gezondheid. Zoals je zult merken neemt voeding daar een belangrijke plaats in voor mij, maar ik erken ook de gezondheidseffecten van het oplossen van emoties en het doorbreken van oude patronen. Zoals vaak gebeurd waren mijn eigen gezondheidsproblemen een motivatie voor mij. Misschien herken je jezelf in een aantal dingen die ik heb meegemaakt.

Moe, altijd honger, allergie, buikpijn, ontstekingen…
Als kind en puber was ik vaak moe. Eigenlijk kan ik me bijna geen tijd herinneren dat ik nìet moe was. Ik groeide op in een groot, levendig gezin waar allergieën voorkwamen. Gelukkig ontdekte mijn moeder de relatie tussen de astma aanvallen van mijn broertje en wat hij had gegeten. Ze wierp zich op als voorzitster van de Vereniging voor Voedselallergie West-Fries en gaf met een groep moeders voorlichting aan andere ouders over voeding en allergie.
In die tijd was er nog heel weinig over de relatie tussen voeding en bepaalde klachten bekend. Onze huisarts verklaarde haar helemaal voor gek. Geen melk? Geen vlees? Kindermishandeling was het! Maar schrijnende verhalen werden succesverhalen. Waaronder het verhaal van mijn eigen vader die na jarenlang darmproblemen, migraine en ziekenhuis in, ziekenhuis uit, voor het eerst klachtenvrij was.
Ik zelf haalde graag snoep van mijn zakgeld en ik at in het weekend ladingen suiker, terwijl mijn moeder zo gezond voor ons kookte. In mijn adolescentie begon ik te vechten tegen mijn hang naar zoetigheid en suiker. Ik begreep niet waarom ik ALTIJD honger had en altijd wel iets kon eten, ik voelde me zelden verzadigd. Als ik er nu op terug kijk zal het me niets verbazen als ik in mijn jeugd al te maken had met een schimmel zoals candida. Met name omdat ik zo vaak moe was, regelmatig klaagde over buikpijn en vaak blaasontsekingen had.

Eetprobleem; het vullen van een leegte
In mijn studententijd ontwikkelde ik een eetprobleem. Aan de ene kant voelde ik me eenzaam en alleen op een studentenkamer zonder de rumoerigheid van het grote gezin waar ik in opgroeide. Aan de andere kant trok ik vriendjes aan die me met geen mogelijkheid de liefde konden geven waar ik zo wanhopig naar verlangde. En het lukte me maar niet om van zoete dingen af te blijven.
Dus avond aan avond at ik voor de tv alles wat ik kon vinden om de leegte te vullen die ik in mijn hart voelde. De volgende dag compenseerde ik dat door te weinig te eten. En ook al ben ik met de jaren steeds gezonder gaan eten, dit patroon veranderde pas echt toen ik besloot dat ik het waard was om met een partner te zijn die echt van me hield. Die echt bij mij wilde zijn.

De eerste stap
De eerste belangrijke stap naar lichamelijke heling begon toen iemand me vroeg of ik er wel eens over had nagedacht om gluten uit mijn voeding weg te laten. Door gluten weg te laten ging het even iets beter, ik verloor bijvoorbeeld spontaan gewicht, maar ik was niet heel consistent en begin 2007 gaf mijn lichaam op en was ik zo intens moe dat ik me moest ziek melden van mijn werk.
Via via hoorde ik van een arts die zijn reguliere kennis aanvulde met homeopathie en bioresonantietherapie. Ik ging bij hem een programma in van meerdere behandelingen en supplementen.
Met drie maanden rende ik gezond en fit door het Oosterpark in Amsterdam, ik kon weer werken en voelde ik me beter dan ooit. Ik kon die man wel zoenen.

Studies en bewustwording
Meer en meer begon ik me in voeding en gezondheid verdiepen. Ik kreeg een dochter, volgde een nieuwe studie en begon in eerste instantie een praktijk voor gewichtsbegeleiding. De huisarts had met een bloedtest een glutenallergie uitgesloten dus ik at weer brood en pasta. Dat ging een tijdje goed maar na mijn tweede zwangerschap kwamen de klachten van vermoeidheid weer terug.
Op een dag, nadat ik onredelijk was uitgevallen naar mijn dochtertje, realiseerde ik me dat ik depressief was, oververmoeid en dat ik niet de leukste moeder was die ik mijn kinderen zou kunnen wensen. Ik besloot dat ik meer energie wilde en weer lekker in mijn vel wilde zitten zodat ik de moeder kon zijn die ik voor mijn kinderen wilde zijn.
In die tijd volgde ik ook twee nieuwe studies die me leerden hoe je voeding kunt inzetten om meer vitaliteit te krijgen, om gezond ouder te worden en om te ontgiften.
De eerste stap die ik nam was het herkennen en erkennen wanneer ik me extreem moe voelde. Dat was uiteraard na een korte nacht maar ook na een maaltijd van brood en na het avondeten.
Ik besloot om meer van mijn voeding rauw te gaan eten. Want wat me opviel was, dat als ik in de ochtend een smoothie nam en in de middag een salade at, ik totaal geen last had van vermoeidheid of een middagdip. Als ik regelmatig verse groenten en fruitsappen dronk, smoothies en salades maakte aangevuld met warme maaltijden, en af en toe glutenvrij brood en rijst wafels, voelde ik me eigenlijk heel erg goed.

Luister naar je lichaam
Ik begon steeds meer te luisteren naar de signalen die mijn lichaam me gaf. Had ik zin in fruit of groenten? In ei of in rijstwafels? En ik merkte dat mijn lichaam me eigenlijk héél goed kon vertellen wat het nodig had.
Bij mij groeide steeds meer het verlangen om andere vrouwen en met name moeders te vertellen over wat ik door de jaren heen uit eigen ervaring en door studie, aan kennis had opgedaan.
Dat je lekker, gezond en genoeg kunt eten en op die manier meer energie hebt, voor je huid zorgt en slank blijft. Ik eet genoeg van wat ik wil wanneer ik wil en ik blijf slank. Inclusief de weekendtraktaties die er bij ons thuis gewoon bij horen. Kerst is een uitzondering, in de decembermaand kom ik altijd wel wat aan net zoals de rest van Nederland. In januari smelt dat gelukkig even moeiteloos weg als dat het er aankwam.
Het goede nieuws is dat mijn verlangens zijn veranderd. Ik kan gerust eens koffie met taart bestellen in een café en daar enorm van genieten, maar ik verlang voornamelijk naar echt, onbewerkt voedsel.

De sleutel
Voordat ik je ga overweldigen met wat je dan allemaal anders “moet” doen wil ik je laten weten dat iedere stap, hoe klein dan ook, een stap is. De eerste sleutel is om gewoon ergens een begin te maken, een begin waarvan jij voelt dat het bij je past en aansluit bij wie je bent en waar je bent.
Ik geloof niet in het opgeheven vingertje en het is niet mijn intentie om je te vertellen hoe “het” moet. Jij weet wat goed is voor jou en op welke manier je de kennis wilt toepassen die ik aanbied. Ik hoop je met deze serie blogs te inspireren tot een gezondere en vitalere leefstijl die jou èn je kinderen ten goede komt. Zonder het plezier, spel en genieten van lekker eten uit het oog te verliezen.

Je bent welkom om contact met me op te nemen als je vragen hebt en om hieronder je reactie achter te laten.

Hartelijke groet,
Eva

www.age-well.nl
info@age-well.nl

Share:

6 comments

  1. Goeie blog! Ben erg benieuwd naar de andere blogs. Keep up the good work!

  2. Ik ben benieuwd naar uw volgende blog!ik ben moeder van een zoontje van 6 maanden en ben opzoek naar wat echt gezond is voor ons gezin!
    Mijn zoontje heeft 4 maanden uitsluitend borstvoeding gehad maar krijgt inmiddels ook flesvoeding,fruithap en warme maaltijden.
    Helaas wegens tijdgebrek en vooral omdat ik nog zoekende ben lukt het mij vaak niet om zelf maaltijden voor hem te bereiden.
    Ik hoop dat u ook tips heeft voor voeding voor hele jonge kinderen.

  3. Mooi, ik ben ook begonnen met in de ochtend verse fruit/groente smoothies, alle (kleine) stapjes zijn welkom, in de middag een salade is nog wel moeilijk, maar brood trekt me steeds minder.
    ik lees graag je volgende blog en zal je volgen op twitter

  4. Wauw het is of ik mijn eigen verhaal. Afgelopen 5 jaar ben ik steeds beter op mijn voeding gaan letten daarvoor was het liters lightfrisdrank en overige lightproducten. Eerst liet ik alle slechte E nummers weg, toen zuivel (er werd door een homeopathische arts zuivelallergie gemeten) daarna suiker, sojamelk en nu sinds kort ook gluten. Ook bak ik bijna alles in kokosolie en eet ik soms superfoods en veel groente en fruit (biologisch) en neem ik elke dag vitamines, mineralen en visolie ook bio. Ondanks dit ben ik nog steeds niet superfit en superslank (wel veel stress en gebroken nachten door 2 kinderen). De laatst zwangerschapskilo gaan er niet af en dat terwijl de kleinste alweer 14 maanden is en ik niet teveel of te weinig eet. Ik hoop dat het aan de gluten en aan de stress ligt want dat pak ik nu aan. Als je geen kinderen hebt merk je die moeheid niet want dan slaap je veel uit in het weekend en haal je het weer in. Wat kan ik nog veranderen? Ik vind het ook erg leuk om gezonde maaltijden te maken en recepten te bedenken die smaakvol zijn. Want die zijn er te weinig.

    Bedankt voor je herkenbare verhaal en je eventuele reactie.

  5. Hallo Eva,

    Mijn zoon van 6 wil liever geen brood eten. Nu heb ik gelezen dat brood helemaal niet zo gezond is als ik dacht. Wat is een goed alternatief?

    Gr. Wendy

  6. mijn moeder doet net zoals jullie geen suiker eten. Zij zegt dat het heel gezond voor je is en verandert al het eten. Sindsdien hebben wij bijna elke avond ruzie aan tafel, omdat al die websites zoal deze mijn moeder helemaal gekmaakt.

Geef een reactie