Eet voor energie! (blog 3)

Dit is de 3de blog van Eva van Nieuwburg, moeder en internationaal geschoolde voedingsdeskundige. Ze schrijft voor Jesse van der Velde een serie van 4 blogs over haar reis naar meer vitaliteit en gezondheid voor zichzelf en haar kinderen. Hiermee wil ze moeders inspireren om uit de vicieuze cirkel van vermoeidheid, gewichtsproblemen en het verlies van vitaliteit te komen. Daarbij geeft ze tips hoe je ook je kinderen werkelijk kunt voeden.

Eet voor energie
In onze cultuur eten we om veel redenen. Omdat het lekker is, omdat we trek hebben, omdat we verveeld zijn, omdat we iets missen.
Ik wil graag aan dat rijtje toevoegen hoe we kunnen eten voor energie, voor onze genen, voor een mooie huid, voor een goed gevoel, voor een goed gewicht. We eten niet alleen gezond omdat ongezond eten slecht is, we eten gezond omdat we ons daar zoveel fijner, beter en mooier van gaan voelen.

Nieuwsgierigheid wint bij een kind
In deze blog wil ik je vertellen wat je nu kunt doen om zo te gaan eten dat jij en je gezin meer energie krijgen. Eerst een kleine aantekening over de kinderen omdat de reacties van de ouders bepalend zijn voor weerstand of nieuwsgierigheid.

Laat je kinderen rustig wennen aan de nieuwe gewoonten. Probeer ze te verleiden met dat waarvan je denkt dat ze het ook lekker gaan vinden. Mijn kinderen zijn inmiddels gek op havermoutpap, gojibessen, komkommer, paprika, fruit, olijven, rijstcrackers met humus, guacamole en smoothies. Begin gewoon met iets dat ze lekker vinden en laat ze alles proeven wat ze willen. Mijn ervaring is dat er vanzelf een moment komt dat ze nieuwsgierig genoeg worden om iets te proeven dat de volwassenen eten. Geef ze op dat moment ook alle ruimte om het niet lekker te vinden en maak een mental note van het commentaar. Bij ons is het bijvoorbeeld zo dat als de smoothie maar zoet genoeg is, en er carobe poeder in zit, mijn kinderen het wel willen drinken. Daar maak ik dankbaar gebruik van en meng er allerlei belangrijke superfoods in zodat ze in één maaltijd bijna alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben.

Het is vooral belangrijk dat je niet gaat pushen. Ik heb mijn kinderen altijd een hapje laten proeven en zelf laten bepalen of ze er meer van wilden of niet. Dat heeft me op de lange termijn opgeleverd dat ik heel goed commentaar krijg over welke smoothie geweldig gelukt is en welke minder in de smaak valt en ze willen bijna altijd proeven. De voldoening is oneindig groot als ik een “Mmmm mam dit is zoooo lekker!” van mijn drie jarige dochter krijg. Terwijl ik weet wat er allemaal aan goede voedingstoffen in zit.

Een trucje is om regelmatig een schaaltje gesneden groenten (en/of fruit) te hebben klaarstaan op tafel of een plek waar ze makkelijk bij kunnen. Bied het gewoon aan zoveel je kunt en geef het kind de vrijheid om nee te zeggen. Daarin geldt wel dat, hoe jonger je begint met gezonde voeding, hoe makkelijker ze meegaan in de nieuwe gewoonten.

Misschien duurt het een half jaar, maar uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid!

Gluten
Als jij (of je kind) last hebt van vermoeidheid is het beste dat je kunt doen, het weglaten van gluten, melk en suiker. Mijn persoonlijke ervaring en de ervaring van mijn klanten is dat dat een heel groot verschil maakt. Glutenhoudende granen zijn simpelweg niet geschikt voor iedereen. En zeker niet voor mensen met disbalans in de darmen. Tegenwoordig hebben zeer veel mensen darmproblemen en dus ook veel problemen met gluten.

Heb je naast vermoeidheid ook last van obstipatie en acne laat dan zeker de melkproducten weg!

Dr. Nicholas Perricone, een bekende amerikaanse dermatoloog stelt in zijn boek Forever Young dat hij na tientallen jaren praktijkervaring heeft geobserveerd dat veel van zijn patiënten laaggradige chronische ontstekingen en vermoeidheid hebben. Deze is volgens Perricone toe te schrijven aan het eten van ontstekingsbevorderende voeding, met name glutenhoudende granen en tarwe.

Daarnaast verhoogd volgens dr. Mark Hyman brood de bloedsuikerspiegel meer dan tafelsuiker! Dat komt omdat ons brood nu veel meer koolhydraten bevat en minder eiwit dan een paar duizend jaar geleden. We zijn als menselijke soort steeds meer koolhydraten gaan eten met een piek in de afgelopen 30 jaar door het advies om vooral vetvrij en calorie arm te gaan eten. Daarnaast zit in veel producten het goedkope glucose-fructose stroop, een crime voor je bloedsuikerspiegel!

Vet en eiwit heb je nodig voor energie
Om onze hormonen in balans te houden, hebben we onder andere verzadigd vet en kwalitatief goed eiwit nodig. Als we het over eiwit hebben, denken de meesten van ons aan vlees, vis en ei. Ik stel voor dat je deze eiwitbronnen eens afwisselt met bijenpollen, hennepzaad, spirulina en gojibessen. Je kunt deze superfoods gewoon door je ochtendsmoothie heen mengen!
Eiwit dat niet door hitte is beschadigd kan door het lichaam beter opgenomen en verwerkt worden en superfoods zitten er vol mee.

Wat verzadigd vet betreft, er zijn steeds meer voedingsdeskundigen en artsen die dezelfde vraag stellen: Worden hart en vaat ziekten werkelijk veroorzaakt door verzadigd vet?

Een studie uit 2010 in het American Journal of Clinical Nutrition die 21 studies onderzocht gerelateerd aan hart en vaatziekten, beroertes en verzadigd vet liet zien:
“Er is geen significant bewijs voor de conclusie dat verzadigd vet uit voeding geassocieerd is met een groter riscico voor hart en vaatziekten en beroerte.”
Wij eten thuis gewoon biologische roomboter, ghee (geklaarde boter) en kokosvet. Ik ben in ieder geval 12 kilo lichter dan toen ik weinig vet en veel koolhydraten at en ik heb veel meer energie.

Snel en gezond
Ik krijg vaak de vragen, hoe eet je op deze manier, wat eet je dan en kost het niet heel veel tijd?

Ja het kost tijd, maar er bestaat ook gezond fastfood. Ik maak bijvoorbeeld vaak standaard te veel van een avondmaaltijd en zorg dat ik regelmatig een salade heb staan in de koelkast die ik alleen maar hoef mee te pakken. Ik maak gewoon altijd teveel salade. Verder is een snack van gewelde noten met gojibessen of chocolade heerlijk en als ik ‘s avonds weinig tijd heb omdat ik weg moet is een smoothie of salade zo gemaakt.

Regelmatig snijd ik zondag avond komkommer, wortel en paprika en zet het weg in een bak in de koelkast. Zo hoef ik door de week alleen maar een dipsaus te maken of wat olijven te pakken en ik heb een lekkere snack.

Eet voor je genen
Een zo natuurlijk mogelijke voeding met kruiden, specerijen, kleur, olijfolie en noten voorziet je lichaam niet alleen van voedingsstoffen, maar ook van belangrijke boodschappers voor je genen. Jeffrey Bland, een Amerikaanse biochemicus, stelt: “Voeding is informatie voor de genen.” Kurkuma bijvoorbeeld zet een zo genoemde “masterswitch” uit. Je kunt het zien als een schakelaar die, als deze aanstaat allerlei ontstekingsprocessen in gang zet. Deze schakelaar heet NF-kB en is volgens Perricone in relatie gebracht met o.a.: Allergieën, alzheimer, gewrichtsklachten, aderverkalking, kanker, ziekte van crohn, diabetes, ms, obesitas en psoriasis. Onze westerse voeding activeert deze schakelaar. Maar gezonde voeding en met name kurkuma, basilicum, cacao, gember, rode peper, blauwe bessen, knoflook, kaneel en groene thee zetten deze schakelaar uit. Je hebt dus letterlijk de regie over jouw gezondheid in je eigen handen door je genen te beïnvloeden met wat je eet.
Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die om die reden echte anti-aging voeding genoemd mogen worden. Ik kan niet duidelijk genoeg stellen dat je gewicht en stofwisseling en je energieniveau meer te maken heeft met welke genen er geactiveerd zijn dan met hoeveel calorieën je eet.

Weg dus met alle pakjes en pillen en op naar de superfoods!

De derde sleutel is:

Let op gluten, melkproducten en suiker. Dat zijn de belangrijkste 3.
Eet veel kleur, eet gevarieerd en met plezier!

Tot slot een kort voorbeeldschema hoe je kunt eten voor meer energie.

Ontbijt:

Weinig tijd

Gemiddeld tijd

Veel tijd

Rijstwafels+boter+notenpasta

Groene smoothie+superfoods

Gestoomde groenten+ei+smaakmaker

Glutenvrij brood+hartig beleg

Havermoutpap+amandelmelk

Gewelde noten met gestoofde appel in kokosvet of roomboter en kaneel

Lunch:

Lunchsalade van te voren gemaakt

Smoothie

Verse soep

Leftover avondmaaltijd/soep

Groenten omelet

Verse salade

Diner:

Bio diepvriesgroenten in tomatensaus met kruiden en peulvruchten uit glas

Gestoomde groenten met zalm, olijfolie, knoflook en dille

Ovenplaat met gegrilde groenten, zoete bataat (voorgekookt en met kokosvet of roomboter) met humus en salade

Tussendoor:

Handje noten en/of studentenhaver

Gewelde walnoten met gojibessen

Gesneden groenten met zelfgemaakte guacamole

Donkere chocolade (meer dan 72% cacao)

Gesneden groenten met humus

Glutenvrije cake of muffins van volwaardige grondstoffen

Share:

2 comments

  1. Wat een prachtige lijst hier zal ik veel aan hebben maar ik heb toch een paar vragen voor je. maak het verschil uit of je rauwe melk producten neemt die niet verhit is waar alle enzymen nog in zit om lactose en caseïne te verteren of geld dit ook voor de rauwe vorm die je bij de eko boederij kan kopen ?

    je zeg geen suikers geld dit voor alle suikers rauwe honing of kokosbloemsemsuiker en lucuma wat waar weinig fructose in zit ?

    ik begrijp dat gluten slecht zijn maar kan je se beter nooit meer eten of 1x in de week een product waar gluten in zit ?

  2. Flinke lap tekst maar zeker de moeite waard om te proberen. Van pasta krijg je ook meer energie. Als je een uur voordat je gaat sporten pasta eet dan merk je dat echt.

Geef een reactie