Wat te doen bij een gevoelige huid

De meeste vrouwen hebben er heel wat voor over om een mooie, gave en soepele huid te hebben. Al jaren is er een stijgende trend te zien in de verkoop van cosmetica en huidverzorgingsproducten voor het gezicht, maar toch zijn veel vrouwen ontevreden over hun gezicht of hebben huidklachten. Met name de huid in het gezicht is vaak erg gevoelig, waardoor veel gezichtsproducten voor huidirritaties zorgen en een averechts effect hebben. Echter, als je weet wat je huid nou eigenlijk echt nodig heeft om sterk en gezond te zijn zul je in staat zijn huidirritaties in je gezicht voorkomen.

De vicieuze cirkel van huidklachten

Een fabrikant van een bekend huidverzorgingsproduct heeft begin dit jaar een onderzoek gedaan naar huidklachten bij vrouwen, en daaruit blijkt dat veel vrouwen daar last van hebben. Vooral in de wintermaanden steken huidproblemen de kop op, want meer dan de helft van alle 700 geïnterviewde vrouwen gaf aan tijdens de koudste maanden van het jaar te maken hebben met huidproblemen zoals een droge huid en huidkloofjes. Om die reden koopt 63% van alle vrouwen in de winter extra huidverzorgingsproducten. Aan huidverzorgingsproducten werd in 2011 maar liefst € 479,6 miljard besteed, dus huidverzorging is ‘big business’ en de cosmetica-industrie doet er daarom alles aan om steeds weer met nieuwe producten te komen die beloven dat je huid nu eindelijk gaaf, soepel en glad gaat worden.

Wat is de oorzaak van een gevoelige huid?

Veel vrouwen hebben een gevoelige huid, en dan met name in het gezicht. Een gevoelige huid kun je omschrijven als een huid die sterker en sneller reageert op prikkels van binnen- of buitenaf. Sommigen denken dat hier niets te doen is omdat het allemaal te maken heeft met genetische aanleg, maar dit is absoluut niet waar. Natuurlijk kan het zijn dat een gevoelige huid ‘in de familie zit’, maar veel vaker wordt het veroorzaakt of verergert door allerlei andere oorzaken, en zo leiden tot huidklachten, zoals:

 • Voeding (met name een allergie of intolerantie voor gluten, zuivel en andere allergenen)
 • Diëten (vooral strenge diëten waarbij bepaalde voedselcomponenten worden weggelaten)
 • Cosmetica en huidverzorgingsproducten (bevatten allerlei chemische en allergene stoffen)
 • Stress en medicijnen (zorgen voor een disbalans in de hormoonhuishouding)
 • Weersomstandigheden (veel zon, koud en winderig weer, heel warm weer en grote temperatuurschommelingen)
 • Milieuvervuiling, schoonmaakmiddelen, roken
 • Veroudering (naarmate je ouder wordt, zal je huid droger en daardoor gevoeliger worden)

De meest bekende symptomen waaraan je kunt zien dat je last hebt van een gevoelige huid zijn onder andere:

 • Huiduitslag
 • Jeuk
 • Strak aanvoelende huid
 • Huidtintelingen
 • Rode huid
 • Puistjes

Als je eenmaal een gevoelige huid hebt zul je sneller last krijgen van huiduitslag en huidirritaties, en die kunnen op hun beurt weer leiden tot infecties en allerlei andere aandoeningen zoals ademhalingsproblemen en andere ziektes en aandoeningen.

Waarom de meeste cosmetica en huidverzorgingsproducten je huidklachten verergeren

Het zou mooi zijn als er een kant en klaar product was dat je op de huid kan smeren om van je gevoelige huid of huidklachten af te komen. Al claimen veel fabrikanten van huidproducten en cosmetica dat hun producten je huid weer gezond maken, meestal werken ze niet of nauwelijks omdat je er slechts de symptomen van je huidproblemen mee bestrijdt maar de oorzaak of oorzaken ervan niet wegneemt. Daarnaast hebben veel crèmes en cosmetica een omgekeerd effect, omdat de chemische en allergene stoffen die erin zitten juist voor nog meer irritatie zorgen. De meest voorkomende stoffen in cosmetica en huidverzorgingsproducten die huidklachten kunnen veroorzaken of verergeren zijn parfumstoffen, conserveringsmiddelen, UV-filters, emulgatoren, antioxidanten, reinigers en oliën (welke stoffen dit precies zijn wordt genoemd in het volledige artikel, dit is een samenvatting. Zie onderaan voor verwijzing). Het is belangrijk om te weten dat bovengenoemde huidallergenen ook voor onzichtbare irritaties of beschadigingen in de huid kunnen zorgen, dus zelfs als je er geen huidklachten door krijgt kan het je huid een stuk gevoeliger maken.

Hoe maak je jouw huid weer gaaf, soepel en gezond?

Een gevoelige huid ontstaat zoals je hebt kunnen lezen door allerlei factoren van buitenaf die van invloed zijn op de gezondheid van je huid, met inbegrip van veel crèmes en cosmetica. Een echt gezonde huid krijg je echter pas als je de oorzaak van de gevoelige huid wegneemt. Vermijd dus de factoren die je huid kunnen irriteren zoveel mogelijk, maar voedt daarnaast je huid ook van binnenuit met de juiste voedingsstoffen, zoals gezonde oliën en vetten (uit bijvoorbeeld koudgeperste olijfolie, avocado en kokosolie), eiwitten (uit onder andere wilde vis en biologisch vlees), vitamines (en dan met name vitamine A, C en E) en mineralen (vooral ijzer, zink, calcium, fosfor en magnesium). Daarnaast is het belangrijk om dagelijks voldoende (bron)water te drinken zodat je huid altijd goed gehydrateerd blijft. Met een gezond voedingspatroon zorg je ervoor dat je de organen die je lichaam reinigen en daarmee je huid gezond helpen te houden in goede conditie blijven. Vooral de lever, nieren, bijnieren, schildklier en darmen zijn belangrijk als je jouw huid wil laten stralen.

De beste manier om je huid te verzorgen

Behalve de huid van binnenuit te voeden kun je de huid ook aan de buitenkant verzorgen. Je dient wel heel erg voorzichtig te zijn met wat je op de huid smeert, want bij een gevoelige huid kunnen reguliere huidverzorgingsproducten snel leiden tot irritaties en dan worden je huidklachten alleen maar erger.

Wat erg goed is voor je huid is olijfolie en kokosolie. Deze twee volledig natuurlijke middeltjes bevatten allerlei stoffen die je huid herkent en makkelijk opneemt. In natuurvoedingswinkels en superfood winkels kun je ook vaak een heleboel huidverzorgingsproducten en cosmetica kopen op zuiver natuurlijke basis, zoals E3 crème (helpt huidcellen regenereren en gaat veroudering tegen) en Colostrum crème (voor een onzuivere huid, heeft bacterie-, virus-, parasiet- en schimmelremmende werking).

Ook maskertjes zijn erg voedend voor je huid, mits ze een geheel natuurlijke samenstelling hebben. Gezichtsmaskers kun je makkelijk zelf maken, zoals onderstaand recept voor een avocadomasker laat zien (meer recepten voor gezichtsmaskers, ook voor andere huidtypen, vind je in het volledige artikel, dit is een samenvatting. Zie onderaan voor verwijzing) 

Avocadomasker

Avocado barst van de gezonde vetten die niet alleen goed zijn voor je lijf, ook je huid knapt er erg van op, vooral als je een droge huid hebt. Maak je gezicht goed schoon voordat je het masker aanbrengt, en verwijder eventueel aanwezige make-up. Doe vervolgens een halve avocado in een kommetje en prak hem fijn. Smeer het over je gezicht en laat het 10 minuten zitten. Spoel daarna je huid af met lauwwarm water.

Door je huid van buitenaf te verzorgen met een olie, crème en/of maskertje zorg je ervoor dat je huid goed gevoed wordt. Vergeet echter niet dat de beste verzorging voor je huid van binnen komt, namelijk via je dagelijkse voeding. Met een gezond voedingspatroon wordt je huid minder gevoelig en sterk, gaaf en soepel. Voeding is dus de meest ideale basis voor een gezonde en stralende huid!

Dit is een samenvatting van het artikel ‘Wat te doen bij een gevoelige huid’ op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je leert wat een gevoelige huid is, wat de oorzaken zijn van een gevoelige huid, waarom de meeste gezichtscrèmes niet werken en hoe je jouw huid op de beste en meest natuurlijke manier weer sterk en stralend maakt.

Share:

6 comments

 1. informatief stuk. Goed bezig Jesse!!

 2. Beste Jesse,

  Een erg interessant artikel! Heb even een vraagje naar aanleiding hiervan; Ik heb zelf een erg gevoelige/slechte huid en veel last van acne, onzuiverheden en puistjes en gebruik speciale producten (dag/nacht cremes en reinigingsproducten zonder olie) van MD formulations voor mijn gezicht. Maar ik heb niet echt het idee dat dit de oplossing is. Nu heb ik laatst ergens gelezen dat kokosolie erg goed is voor je huid, kan ik dit ook op mijn gezicht smeren? Omdat mij nu verteld wordt dat olieen uit den boze zijn voor een acne huid, vraag ik me af of het wel verstandig is om kokosolie te gebruiken.

  Ik zie je reactie graag tegemoet.

  Groeten

 3. Hallo Jesse

  Er staat dit is een samenvatting van het artikel.
  Waar moet ik op klikken zodat ik het volledige artikel kan lezen?

  graag jouw reactie.

  groet,

  scarlet

 4. Hey Jesse! Ik heb zelf een hele gevoelige huid. Mijn gezicht. Ik ben heel lang op onderzoek geweest wat ik er tegen kan doen en producten samengesteld en gecombineerd om zo een perfecte samenstelling te vinden. Het is mij gelukt, na veel geld uit te hebben gegeven. Ik deel dit graag met je, want het is echt ontzettend vervelend.

  Ik heb een paar producten die ik gebruik. Als ik een foto kan plaatsen op deze blog, kan ik het laten zien en uitleggen hoe ik te werk ga.

  Mvg!

Geef een reactie