Lekkende darm meestal oorzaak Eczeem en Huidproblemen

Eczeem kan een pijnlijke aandoening zijn die wordt gekenmerkt door een ontstoken, jeukende huid die soms ontwikkelt tot bloedende wondjes. Het kan op elke leeftijd voorkomen en treft ongeveer twee tot zeven procent van de bevolking.

Momenteel geeft onderzoek aan dat voedselallergie de oorzaak kan zijn van eczeem. Alle eczeem patiënten hebben positieve allergietesten. Eczeem is een lastige ziekte met vele oorzaken, maar dit kan worden teruggedraaid met enkele veranderingen.

Tweederde van de patiënten heft een familiegeschiedenis van eczeem. Veel eczeem patiënten ontwikkelen uiteindelijk hooikoorts en/of astma.

Bij de meeste mensen verergeren de eczeem symptomen:
* Wanneer ze stress hebben of uitgeput zijn
* Wanneer ze bepaalde levensmiddelen eten
* Wanneer ze veel thee en koffie drinken
* Bij blootstelling aan hitte
* Tijdens het sporten
* Bij blootstelling aan externe irriterende stoffen zoals parfums, wasmiddelen, shampoos en verven
* Door dieren haar – vooral kattenhaar

Maar Eczeem is meestal gekoppeld aan voedselintoleranties en het leaky gut syndroom (lekkende darm). Als de ziekte begint in de vroege kindertijd, is het vaak gekoppeld aan zuivel intolerantie, eieren, citrusvruchten of tarwe.

Leaky Gut (Lekkende darm)
Leaky gut is een aandoening die ontstaat wanneer de gezondheid van de darm uit balans is. Technisch is leaky gut de plaats waar de verbinding tussen de cellen van de darmwand gaten ontwikkelen waardoor onverteerde voedsel deeltjes in de bloedsomloop komen. Deze deeltjes zouden daar niet moeten zijn en zijn vreemd aan het lichaam. Het immuunsysteem begint daarop te reageren, en produceert alle types van ontsteking symptomen, waaronder pijn in de gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn en astma.

De gaten tussen de cellen van de darmwand komen tot stand als gevolg van schade in de darm door gifstoffen, parasieten, en de overmatig groei van slechte bacteriën in de darm, of schimmels zoals candida. Na verloop van tijd voeden een ophoping van stress, chemicaliën, zware metalen, oude feces, en een hoge suikergehalte of slechte kwaliteit voeding de overmatige groei van slechte bacteriën en vermindering van de gezondheid van het slijmvlies in de darm.

Alle mensen hebben goede en slechte bacteriën in de darm, maar een gezond evenwicht is ongeveer 80% goed en 20% slecht. Wanneer dit uit balans raakt, produceren de slechte bacteriën giftige stoffen die de darmwand beschadigen, waardoor leaky gut, een lekkende darm, ontstaat.

Voeding om te vermijden:
* Vermijd alle melkproducten, koffie, thee, reguliere (supermarkt) chocolade, rundvlees, citrus vruchten, tarwe, alcohol, pinda’s en tomaten; dit is een lange lijst maar is gewaarborgd om uw eczeem te verwijderen.

* Vermijd ook cafeïnevrije koffie producten – als u gevoelig bent voor koffie, is het niet alleen de cafeïne die problematisch is.

* Vermijd conserveringsmiddelen, additieven, pesticiden, kleurstoffen en geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen die kan leiden tot allergieën en intoleranties die allemaal leiden tot eczeem. Onthoud dat bijna alle voedingsmiddelen die verpakt (gefabriceerd) zijn, onder deze categorie om te vermijden vallen.

Voedsel om meer van te nemen
* Eet voldoende fruit en groentes en koop bij voorkeur biologische zodat ze zeker weten pesticide vrij zijn.

Genezend voedsel:
* Voedsel dat helpt tegen leaky gut zijn voedingsmiddelen zoals kool en verse gember. Deze helpen bij het verzachten en genezen van leaky gut.

* Neem dagelijks groentesap met wortel, rauwe gember, appel, een beetje kool, selderie en komkommer – dit is een goede manier om een hoge dosering ondersteunende voedingsstoffen binnen te krijgen en de darm te genezen. Rode biet, artisjok, knolselderij, bleekselderij en radijs kunnen ook in uw sap voor extra hulp bij het reinigen van de lever.

* Om voor een goede darmgezondheid te zorgen en om leaky gut te voorkomen, zijn voedingsmiddelen die rijk aan vezels erg belangrijk omdat zij de goede darmbacteriën voeden. Deze omvatten bonen, linzen, knoflook, uien, prei, schorseneren, aardpeer, haver en bananen.

* Eet drie keer in de week vette vis (zalm, haring, ansjovis, tonijn en sardientjes). Deze oliën zijn ontstekingsremmend, en kunnen de ernst en de ontsteking van de huid verminderen en helpen bij het genezen van het getroffen gebied.

* Perensap is een goed alternatief voor sinaasappelsap.

* Tarwekiemolie en avocado’s zijn goed voor de huid genezing en bevatten veel vitamine E.

* Andere ontstekingsremmende oliën die helpen bij de genezing van eczeem zijn ongeraffineerde biologische omega 6 oliën die u aantreft in noten en zaden.

* Ongeraffineerde olijfolie, sesam en walnoot oliën zijn goed voor salade dressings.

* Amandelmelk en rijst melk zijn goede alternatieven voor koemelk.

* Zeevruchten zijn ook een goede bron van zink en proteïnen, welke helpen bij het voeden en herstellen van de huid.

Levensstijl veranderingen om stress te verminderen zijn belangrijk en worden aanbevolen:
* Yoga, tai chi, meditatie of een andere vorm van ontspanning
* Rustige oefeningen kunnen helpen stress te verlichten, zoals wandelen, zwemmen en fietsen
* Aromatherapie massage met oliën verzacht en voedt de huid en helpt bij het ontspannen
* Constipatie en lever stress staan bekend als veroorzakers van eczeem; praat met een voedingsdeskundige om te helpen bij darm en lever reiniging
* Draag lichte en luchtige kleding over de geaffecteerde gebieden om zweten te voorkomen – vooral tijdens het sporten
* Schakel over naar biologische, chemische vrije zepen en shampoos. Gebruik Epsom zouten (ook wel Bitterzout genoemd) en oliën in uw bad in plaats van de standaard bad en douchegels.

Al in al komt het neer op bewust eten. Gezondheid komt van binnenuit. Je hoeft niet in één keer alles te veranderen. Kies één of twee tips uit dit artikel, pas ze toe, en keer daarna terug naar deze website om de volgende stap te zetten.

Succes!

Share:

25 comments

 1. Het kost mij heel veel moeite dit artikel te lezen omdat het mij confronteert met de tijd die achter mij ligt.( mijn zoon die vanaf zijn tweede levensjaar ermee worstelde) 1 ding heb ik er zeker van geleerd: geloof altijd in je eigen intuïtie en laat je niet om de tuin leiden door artsen die denken met een hormoonzalfje de oplossing te hebben voor iets dat veel dieper zit.
  Als ik toen geweten had wat ik nu weet, had mij dat veel ellende bespaard.
  Een positieve kant eraan, ofwel elk nadeel heb zijn voordeel ( cruyffiaans) is dat mijn passie voor voeding en gezondheid erdoor tot groei en bloei heeft kunnen komen.

 2. Helemaal met dit artikel eens…ook ik werd jaren geleden getroffen door eczeem en algemeen onwelzijn,
  ook kreeg ik cortisone cremes die welliswaar hielpen maar die niet de oorzaak van mijn eczeem (slechte bewerkte voeding )konden wegnemen,..
  Dit kon ik enkel zelf doen.en dat deed ik ook!Veel groenten en fruit noten en zaden,geen zuivelproducten ,.en de goede vetten werden ook niet vergeten avocado’s zijn echt een van mijn lievelingsproducten,alsmede zalm en sardientjes

  Na enkele weken van gezonde gewoontes al kon ik zonder cortisone cremes,…
  Ik voelde mij in het algemeen veel en veel beter,
  Ik kan nu gewoon niet meer zonder mijn nieuwe eetpatroon,..omdat ik het ook nog eens echt lekker vind ,geen honger hoef te lijden,en omdat ik zie en voel dat het goed voor mij is

 3. Dit artikel was heel confronterend voor mij. Ik kan mijn vriend in alle symptomen herkennen. Bijna heel zijn leven heeft hij al last van exceem in een erge vorm. Hierdoor heeft hij veel cortisonezalfjes, andere medicijnen en UVA-therapieën moeten nemen/volgen die achteraf gezien helemaal niet nodig waren en zelfs slecht waren voor zijn lichaam. Zijn huidspecialist heeft nooit naar andere oorzaken gezocht en hem steeds medicijnen voorgeschreven die enkel de gevolgen (de exceem) bestrijden en niets goeds doen voor zijn lichaam.
  Sinds kort zijn we naar een osteopaat aan het gaan die eindelijk de verlossende uitleg gaf: Leaky Gut-syndrome. Ik had al langer een vermoeden dat voeding iets te maken had met de oorzaak van zijn huidproblemen, maar kon niet op tegen de “deskundige” visie van de huidspecialist.
  Toen we zijn huisdokter vertelden dat we naar een osteopaat gingen en dat deze de oorzaak van de exceem wijtte aan zijn darmen, keek deze niet al te blij en vertelde ze ons dat ze hier niet in geloofde.
  Ik kan mij niet voorstellen dat er in deze tijd nog steeds artsen en specialisten zijn die niet verder kijken dan hun neus lang is. En de “brave” mensen, geloven die alleswetende artsen op hun woord.
  Zelf doe ik dit al lang niet meer. Ik ben blij dat ik mijn vriend zo ver heb kunnen krijgen om na meer dan een jaar lang (!!) zagen, hem mee te krijgen naar de osteopaat. Hopelijk is heel de ellende met de exceem en slapeloze nachten nu vlug minder of zelfs voorbij!

 4. Ik vraag mij af waarom een dokter dit niet zou willen geloven.. leg mij dat eens uit

 5. Hoi Jesse,

  Ik had bijna 20 jaar last van erge exzeem. Dit is verdwenen na enkele maanden lang overdag veel fruit en een beetje noten (ook gedroogd) te eten en in de avond altijd een salade bij het eten te eten. Ik eet nu tussendoor ook regelmatig rauwe chocolade.
  Mijn vraag is of er ook een kruidenthee is die helpt om parasieten uit je darmen te verwijderen?

  Dank je.

  Daphne

 6. Ik las dit artikel en ben allergisch voor gember, noten, vis, kruiden, alle rauwe groenten en fruit. De meeste verhitte groenten en fruit ook en knoflook. Ik eet mijn hele leven al biologisch en ik kan met dit artikel dus helemaal niets. Gelukkig kan ik goed voor mijzelf zorgen en krijg ik alsnog alles binnen wat ik nodig heb en ben ik gezond. Eczeem behandel ik van buiten af met een natuurlijke crème, met mineralen, waardoor ik er nagenoeg nooit meer last van heb. Wilde ik toch even melden. Sommige beweringen zijn niet per definitie waar, hoewel in de mode…

 7. Ik kan niet op houden met het lezen van dit artikel, ik heb al ongeveer 6 jaar last van zeer extreme eczeem(voeten scheenbeen elle bogen en plekken over de rest van mijn lichaam) waardoor mijn leven helemaal over de kop ligt, ik ben inmiddels bij 4 ziekenhuizen en een privé kliniek (bergmans) in behandeling geweest waaronder 2 keer in het umcg in Groningen. Veel hormoon zalfjes (verschillende) gebruikt en wel 8 verschillende antibiotica kuren in de loop der jaren geslikt,(want dat is wat artsen alleen maar voor kunnen schrijven) ook verschillende allergie testen gedaan waar niets uit kwam. 1 keer heb ik een stoot kuur gehad wat 7 sterker is dan prednison, het resultaat mocht er zijn, maar na een maand kwam het 2 keer zo hard terug. Ook heb ik en dure waterontharder aangeschaft Omdat ik daar ook goeie verhalen over gelezen had met mensen met eczeem, ook dit hielp niks. Ongeveer 2 maand geleden heb ik nog en kuur geprobeerd voorgeschreven door een arts van het umcg die mijn weerstand verminderde, waardoor zij dachten dan mijn lichaam minder zou gaan vechten tegen het eczeem en zo de huidaandoening moest laten verdwijnen, ik ben daardoor in jaren nog nooit zo ziek geweest en heb ruim en week op bed gelegen, inmiddels ben ik gestopt met de onderzoeken en de medicijnen in Groningen omdat de artsen mij vertelden dat ik een chronische huidaandoening had en ik er maar mee moest zien te leven en zij mij verder niet konden helpen. Ik heb altijd al geloofd in dat het iets met mijn eetpatroon had kunnen te maken. Nu ben ik zelf op internet gaan zoeken na en oplossing omdat ik zeker wet dat er iets moet zijn. Na het lezen van dit zie ik heel veel symptomen die exact aansluiten bij mijn huidaandoening. Ik ben zins 3 dagen gestart met mijn voedingspatroon drastisch aan te passen. Ik hoop en geloof erin dat de lekkende darm de hoofdoorzaak is van mijn huidaandoening. Ik hou jullie op de hoogte, want als dit mijn probleem oplost wil ik dit graag delen met mensen. Bedankt alvast voor de goeie info op deze site.

 8. Ik kom hier toevallig (?) terecht…
  Daphne, er bestaat een thee die parasieten doodt. Dat is Graviola thee. Hij wordt gemaakt van de bladeren van de zuurzak boom. Het is trouwens ook een natuurlijk rustgevend middel én in de bestrijding van sommige kankers, minstens 1000 maal sterker dan chemo. Graviola thee is antiviraal en anti parasitair. Een tijdje geleden heb ik me verdiept in die materie en heb zelfs contact opgenomen met dokter Vlietinck in Antwerpen, die mij de artikels die ik over Graviola thee gelezen had, heeft bevestigd.
  Nu wat andere vormen van allergieën en eczeem betreft: Mijn dochter is heel erg gebaad bij E.F.T. therapie. Slechts een paar behandelingen waren voldoende om haar voor eens en voor altijd af te helpen van koemelkeiwit allergie.

 9. Ik ben helemaal verbaasd te lezen wat goed zou zijn als je leaking gut hebt. Banaan bijvoorbeeld. Heerlijk, maar totaal verboden, is pure suiker.

  Ik eet voor 3 mnd zelfs helemaal geen fruit tot de schimmel en gisten weer op goede peil zijn. Daarna mag ik het weer langzaam in mijn dieet toevoegen. Maar dan altijd gecombineerd met iets vets.

  Jammer dat je nooit reageert op de commentaren Jesse.

 10. leaky gut syndroom is bij mij in het verleden een keer vastgesteld via een ontlastingsonderzoek. Als je dus vermoedt dat dit het geval zou kunnen zijn, kan een onderzoek wellicht zekerheid geven. Dit was niet het standaard onderzoek zij de huisarts, maar een gespecialiseerd onderzoek. Ik heb er na enig aandringen wel een verwijzing van de huisarts voor gekregen. Bij het onderzoek keken ze ook naar parasieten etc. Kost wel wat euro’s zon onderzoek maar levert ook een hoop zinvolle info op. En maanden experimenteren met voedsel zonder te weten of je het juiste doet is ook kostbaar – vooral voor je gezondheid.

 11. Dag lieve mensen,

  Ik ook heb al mijn hele leven last van eczeem. Ik ben nu 27 jaar. En heb beslotrn clean te eten. Dit nadat mijn eczeem onhandelbaar werd en ik in die tijd vreselijk veel snoepte vanwege mijn borstvoeding ( gewoon snachts tijdens het voeden een reep chocola)

  Ik ben nu 2 weken verder de eerste week zag ik nog niet zo snel resultaat maar iemand zei me dat ik warm water moest drinken en alleen warm water 2 glazen afgekoeld gekookt water op lichaamstempratuur of iets warmer. De eerste 3 dagen een detox van 1 liter per uur en na die 3 dagen 2 grote glazen voor elke maaltijd en 1 glas smorgens en wanneer je wilt ook. Nou ik had al bij dag 2 van de detox resultaat minder jeuk en me wondjes die eindelijk begonnen te drogen. Dit in combi met clean eten.

  Probeer het wat verlies je.
  Ik heb echt resultaat geboekt. Laat alle drankjes en koud water staan en begin hiermee. Laat me weten hoe het gaat!

  Ik zal jullie op de hoogte houden

 12. Dit artikel heeft mijn leven veranderd. Jee zeg, dat eten zo’n invloed heeft op zo veel dingen. Ik heb ondertussen gelezen dat leaky gut ook wordt geassocieerd met ALS, MS, astma (hier ook genoemd) en nog zo veel meer….

  Dit artikel is heel leesbaar en praktisch! Nu misschien de boeken nog aanschaffen!

  Bedankt voor dit goede artikel! Heb het al vaak aan anderen aangeraden!

 13. Lees ook aub : wat u niet mag weten over uw gezondheid van dr Gabor Lenkei
  @Astrid : ja jammer dat Jesse niet reageert, hoe zou het komen?

 14. Een voortreffelijk artikel! Er is echter nog een factor, die erg voor de hand ligt, maar in het artikel onderbelicht wordt. En dat is het immense belang van goed kauwen. Zelf heb ik een geschiedenis van meter Dan denting jaar eczema en ok ik ken nu alle corticosteroïden wel uit mijn hoofd. Totdat ik mij er van bewust werd dat ik niet goed kauwde. Binned drie dagen was de irritatie aan mijn ogen verdwenen, waar ik al een paar jaar druppels voor gebruikte. En na anderhalve week was al het eczeem op mijn benen weg!!! Het is ook goed te verklaren: je speeksel bevat het enzym amylase, dat zetmeel afbreekt. Als dat process door te snel doorslikken geen kans krijgt, krijg je ook onverteerde resten in je bloed, zoals in het artikel wordt beschreven en dat heeft dus eczeem tot gevolg. Dit is een 100 procent gratis methode om van je eczeem af te komen!

 15. Bij huidproblemen: als je kunt, zwem in de zee of haal zeewater in flessen en gebruik het bv. om jeuk te kalmeren of je huid te ontzuren.. Zelf haal ik het water uit de Oosterschelde en mij heeft het goed geholpen.

 16. Was het maar zo eenvoudig als je zegt Jesse, als je een lekkende darm hebt, kom je er helaas niet met het dieet wat jij adviseert. Misschien als je een klein beetje een lekkende darm hebt. Een lekkende darm is een complex iets, wat vaak ook gepaard gaat met voedsel intoleranties. Het is wijsheid om naar een arts te gaan , die hier verstand van heeft( en naast een dieet, dat veel complexer is dan hier geadviseerd wordt),je supplementen en probiotica voorgeschreven krijgt die helpen om je darmen te genezen. Ga echter niet zelf met supplementen experimenteren of zomaar zink slikken, want dit kan je lichaam nog meer uit balans brengen. Met alleen een dieet kom je er niet.

 17. Ik kan zeggen dat ik blij ben voor mensen waarbij dit werkt. Ik kan echt bijna onmogelijk proberen want ik ben allergisch voor bijna alle fruitsoorten m.u.v. Sinaasappels, druiven (wel lichte allergie) en aardbeien. Daarnaast kan ik groentes alleen gekookt eten omdat er anders ook allergieën optreden. Noten en pinda’s geldt hetzelfde. Ik wordt er vaak erg gefrustreerd van omdat ik heel graag gezonder wil eten. Helaas vallen gezonde opties als fruit af. Ik kan alleen onbezorgd mandarijntjes eten. Ik heb mijn hele leven al eczeem, heb echt ontzettend veel geprobeerd. Veel dokters afgeweest, dermatologen. Homoephaten, diëten geprobeerd en zelf via een Chinese geneeswijze proberen het te verlichten. Alles hielp wel maar het komt altijd terug. Mijn handen zien eruit als handen van een bejaarde mens. Nogmaals ben ik blij voor de mensen waar het voor werkt. Maar misschien moet er wel is meegenomen worden dat mensen met eczeem ook veel allergieën hebben. Met name voedsel is hierbij een groot probleem!

 18. Sinds afgelopen oktober heb ik eczeem gekregen. De laatste 4 jaar werd ik geleidelijk aan voor steeds meer dingen intolerant. Ik ben al jaren aan het sleutelen aan mijn voedingspatroon. Geleidelijk aan minder suiker, geen chocolade meer (hypoglycemie) en steeds bewuster letten op mijn eten, deels biologisch, en zoveel mogelijk onbewerkt. Al at ik nooit veel bewerkt voedsel. Sinds vorig jaar zomer bleek dat ik lactose- intolerant was. Ik was al geen zuiveldrinker of gebruiker, at alleen af en toe kaas. Geen pinda’s, geen walnoten, geen alcohol. Tot ik in oktober flinke last van eczeem kreeg. Natuurgeneeskundig therapeute, en mesologe bezocht, niets mocht baten. Totdat ik eenweek of 6 geleden op het idee kwam om alles wat ik eet te pendelen. Ik pendelde een lijst van dingen die ik wel en niet mag hebben, en omdat ik ontdekte dat dit zelfs van week tot week kan verschillen, pendel ik nu elk product dat ik eet. Mijn eczeem is nagenoeg helemaal verdwenen. Het werkt voor mij subliem. Ik mag veel dingen niet meer eten, maar geleidelijk aan vind ik mijn weg en is het geen straf meer. Sinds een maand gebruik ik nu mucopherm van nutriphyt om het slijmvlies in maag en darmen te optimaliseren, maar ik merk dat door mijn lekkende darmen er nog veel stoffen verdwijnen uit mijn lichaam. In mijn geval is voeding wel degelijk te herleiden tot de klachten die ik heb ontwikkeld. Ik herken me dus heel erg in dit artikel. Maar voor iedereen met deze klachten: het duurt even voor je weet wat er aan scheelt en voor je je weg vindt in je nieuwe eetpatroon, maar in mijn geval was de pendel de oplossing.

 19. dag malon,
  ik ben heel erg benieuwd welke creme jij gebruikt?
  dank

 20. Hallo Jesse, wat vind je van Kefir? Valt dit in jouw ogen ook onder de te vermijden zuivelproducten? Het is tenslotte een gefermenteerd product Toch?

  Mariska

 21. Ik wil graag even reageren voor de mensen die (net als mij) comments lezen om wellicht een tip te krijgen. Ik heb een superhandig boek gelezen en er staat heel veel in uitgelegd, wetenschappelijke onderzoeken, echt heel fijn. In het kort, Stap 1: het gaat niet alleen om voedingsmiddelen maar om de natuurijke en chemische stoffen. Er wordt aangeraden om voedingsmiddelen met natuurlijke MSG, Salycilaten en histamine te vermijden. (Over avocado schrijft ze: While avocado is a healthy addition to your diet when you don’t have eczema, avocado is one of the richest sources of amines and itch-promoting salicylates so it can worsen eczema symptoms) Stap 2: Histamine levels in het bloed verlagen. Ze heeft een lijst met voedingsmiddelen daarvoor. Stap 3. Leaky Gut herstellen en daarbij de lever helpen om de gal die het produceert goed te laten afvoeren, dus ik ben blij dat er hier over geschreven wordt want voor mij was dit compleet nieuw vorig jaar. Stap 4: Het herstellen van de vet balans, dus GEEN olien, behalve lijnzaadolie en rijstolie op uitzondering, omdat die een andere verhouding hebben. Dan 5: Lever detox, hierdoor kunnen de voedsel/ chemicalien overgevoeligheden weer hersteld worden! 6: Het lichaam alkalizeren, dus ontzuren legt ze ook uit. Het boek heet “The Eczema Diet” van Karen Fisher. Ik ga zelf door topical steroid withdrawal heen sinds maart 2016, dus ik ben nog wel even bezig om van mijn hormoonzalf verslaving af te komen. (itsan.org voor meer informatie) Ik heb erg veel baad gehad bij het dieet, maar zodra ik van het padje af ben gegaan is het weer erger geworden, maar dit was het enige wat echt hielp! Aanrader dus.

 22. Marjolein, duizendmaal dank voor het noemen van itsan.org! Dit is de informatie die ik heel lang heb gezocht! Natuurlijk is het helen van een leaky gut belangrijk bij eczeem, maar naast het ontgiften en tot rust brengen van je darmen is het essentieel te weten of je daadwerkelijk eczeem hebt, of dat je huidaandoening juist het gevolg is van het gebruik van corticosteroïden preparaten en de ontwenning daarvan! En ja, dat kan dus écht! Lees de bijsluiter maar van producten die je gebruikt, onder “bijwerkingen”. Dank aan dr. Marvin J. Rapaport om hier gedegen medisch wetenschappelijk onderzoek naar te doen en zijn moed om zijn bevindingen wereldkundig te maken. Als je ernstige huidklachten hebt, doe dan niets op eigen houtje, overleg en informeer eventueel je behandelend arts over Red Skin Syndrome en kijk of je er samen uit komt. Zoek desnoods een arts die het wél wil begeleiden! Medische begeleiding van een arts die dit echt goed begrijpt is in veel gevallen noodzakelijk.

 23. Het werkt echt . 2 weken geen chocolade , veel minder suikers . Alleen nog van veel water en redelijk veel cashew noten genoten … mijn eczeem plekken , vooral op de onderste ledematen en aangezicht (T lijn) zijn zo goed als helemaal verdwenen … ik kon / kan het zelf bijna niet geloven … wonderen doet het deze voedingswijze

Geef een reactie