De voordelen van chia zaden

Chia zaden zijn afkomstig van de ‘Salvia Hispanica’, een plant die behoort tot de Muntfamilie. De zaadjes zijn rijk aan omega-3-vetzuren, en kunnen voor heel wat verschillende doeleinden gebruikt worden in de keuken. Chia zaden werden vroeger bij de Azteken al in voeding verwerkt, en worden anno 2010 gecommercialiseerd in onder andere Argentinië, Bolivia, Ecuador, Guatemala en Mexico.

De afgelopen decennia is de populariteit van chia zaden exponentieel toegenomen, omdat vakdeskundigen het beschreven als een nieuw soort superfood. Zo helpt chia zaad uw lichaam om water en elektrolyten vast te houden; het vormt als het ware een soort gel in uw maag, en vertraagt de omzetting van koolhydraten naar suikers. Bovendien helpt chia zaad uw lichaam spieren en andere weefsels aan te maken. Chia is rijk aan eiwitten en helpt calcium te absorberen. Chia zaad kan tevens gebruikt worden als gel, die dan dient als alternatief voor olie of andere vetstoffen in recepten. Om deze gel te bekomen, dient men gewoon 90% water en 10% chia zaad te mengen.

7 redenen om u te overtuigen:

 • Chia zaden helpen bij gewicht verliezen
 • Geven u snel het gevoel dat u voldoende hebt gegeten
 • Hydrateren uw lichaam
 • Chia zaden verlagen de bloeddruk
 • Zijn rijk aan omega-3-vetzuren (en is dus ontstekingsremmend)
 • Chia zaden houden uw bloedsuikerspiegel in stand en hebben een aangetoond positief effect op diabetes
 • Zijn gemakkelijker te verteren dan bv. Vlaszaad

En tenslotte, nog enkele weetjes:

 • Chia zaden bevatten meer vezels/eiwitten/calcium dan vlaszaad
 • Chia zaden bevatten meer antioxidanten dan bosbessen
 • Chia zaden bevatten meer vezels dan havermout
 • Chia zaden bevatten meer calcium dan melk

Eet één tot tweemaal daags een portie van ongeveer 20 gram chia zaadjes

 

Share:

14 comments

 1. bestaat er geen andere middel dan deze chiazaad, op de antillen is deze chia zaad verkrijgbaar.

 2. Kan iemand mij vertellen waar je deze chia zaden kan kopen, want bij het reformhuis kennen ze de zaden niet.

 3. kan iemand mij uitleggen hoe ik ze inneem en wanneer? Ik heb ook Acai poeder gekocht, maar hoe gebruik ik dat?

  Dank alvast.

 4. chia zaden moet je bv in de ochtend drinken zoals gezegd gewoon 90% water en 10% chia zaad te mengen, laat je even liggen en in ongeveer 5 min is het klaar om te drinken.
  je ziet dat de zaad uitzet en krijgt een soort gel. Je krijg veel energie ervan dus een eetlepel per dag is ruim voldoende! ik doe een eetlepel chia in een 3/4 volle glas water.

  …ik weet niet of de chia in NL te vrekrijgen is ik brengt het zelf uit mexico.

 5. Weet iemand het verschil van werking tussen chia zaad en chia olie(daar zijn namelijk capsules van) ik hoor graag van jullie

 6. Hoi Anita,

  Chia zaad is de hele echte voeding. Ik zou je aanraden om dat te eten. Niet alleen omdat het een lekkere gemakkelijke maaltijd is die heel gezond is, maar vooral ook omdat de zaden op die manier niet zijn bewerkt. Chia olie is waarschijnlijk verhit (tenzij koudgeperst, maar ik weet niet zeker of dat bij chia kan) en het is sowieso bewerkt. Kans bestaat dat het gaat (of is gaan) oxideren en dan wordt het schadelijk voor je lichaam.

  Ik zou niet echt een reden kunnen bedenken om chia olie te gebruiken wat je kunt het niet verhitten (dus er niet in bakken) en als je ze als capsules gebruikt dan krijg je wel de vetten binnen, maar die krijg je in principe ook uit genoeg andere bronnen.

  Mijn advies: beter de chia zaadjes eten en liever capsules nemen van andere superfoods die weer andere voedingsstoffen bevatten, die je niet gemakkelijk als gewone voeding kunt binnenkrijgen (bv een supplement als Spirulina). Succes!

 7. Jesse, een vraagje;
  Ik lees zo hier en daar dat chiazaadjes ook in soepen en sauzen te verwerken zijn. Maar hoe zit dat dan met het verhitten? Je schrijft dat je gekookt water eerst moet laten afkoelen alvorens het over de zaadjes te schenken, dit ivm de kwaliteit van de zaadjes. Wat is jouw mening hierover? Alvast bedankt, Maria

 8. Ik neem ‘s morgens een eetlepel chia zaden, gooi het bij de muesli, mix het met verse sinaasappelsap; na 10 minuten is het sap helemaal opgenomen door de zaden en dan doe ik er nog wat yoghurt overheen.
  Geweldig ontbijt!

 9. Ik ben een week geleden brood beginnen eten met chia zaad (gewoon in de spar) ik had hier nog nooit van gehoord tot ik deze info las. dus totaal onbevooroordeeld en niet gepreoccupeerd had ik sterk de indruk dat er dingen veranderden -en belangrijk om dit te veronderstellen : direct (terstond)- waaronder in het oog springend.

  lichamelijke verschijnselen :
  – comfortabelere ontlasting
  – minder tot geen winderigheid
  – betere slaap (tot 2 maal beter)

  mentale verscjinselen :
  – minder piekeren
  – wat meer positieve kijk
  – rustiger denken.

  deze veranderingen komen niet duidelijk voor bij andere voedingssupplementen,
  tenzij (biologische ) kruidenthees maar om dat iedere keer te maken, dat doe ik niet altijd). Fruit en (rauwe) groenten zijn zeker noodzakelijk maar bij sommige mensen ZOU (wel met een resterende twijfel) chiaseeds een gezonde doorbraak kunnen betekenen.

 10. Ik ben veganist en de chia is een zeer volledige voeding, zonder dierenleed. Ik eet het altijd door veganistische fruityoghurt, da’s lekkerder dan vermengd met water. Je moet er als aanvulling zoveel water naast drinken als je op kunt, des te beter het effect. Je voelt je al snel propvol. Alles zit erin wat je nodig hebt. Het helpt het lichaam zelf kalk maken, want evt. kalk die je consumeert wordt door het maagzuur vernietigd. Daarom is melk drinken ook volslagen zinloos en, volgens wetenschappers, zelfs de oorzaak van botontkalking! Daarom ook voor mij alleen soyamelk- en yoghurt, naast de reden dat melk dierenleed veroorzaakt. Ik koop Chia online bij o.a. drogisterij.net en bij enerchia.
  Ik eet nu zoveel ik wil en toch val ik af, geen dieet nodig! Ik voel me gezonder en heb meer energie.

 11. chia zaad kan in de broodbak machine mee door de sla de yoghert fruitdranken enz. het is super voor de stoelgang geeft mensen met diabetes een goede bloedsuiker en geeft een honger remmend gevoel zodat je minder honger hebt. wat je laat afvallen. te koop in een dieren winkel waar vogelzaad te koop is en anders via google kan je het kopen via de site.

 12. Hoi hoi ik maak altijd mijn eigen pindakaas met pinda’s , pompoenpitten, zonnebloempitten en olijf olie. Zou ik hier chiazaad door kunnen doen het moet ongeveer 14 dagen goed blijven in de koelkast. Ik vraag mij dus af of chiazaad gaat oxideren en daarmee ongezond wordt. En haal ik deze manier misschien ook het fitinezuur uit mijn ingrediënten? Wie o wie heeft er antwoord op mijn vragen. Groetjes jose

Geef een reactie