Ons lichaam wordt dag in dag uit blootgesteld aan giftige stoffen, meestal zonder dat we dat zelf in de gaten hebben. We ademen uitlaatgassen in, eten bewerkte voeding, gebruiken cosmetica, koken met plastic en aluminium keukengerei, en doen dat allemaal zonder te beseffen dat we op die manier ons lichaam volstoppen met schadelijke stoffen. Ons lijf is zelf heel goed in staat om deze toxische stoffen te verwijderen, maar doordat we dagelijks zo veel giftige stoffen binnen krijgen en tegelijkertijd tekorten aan belangrijke voedingsstoffen hebben is ons lichaam minder goed in staat zichzelf te reinigen. In deze blog lees je meer over het ontgiften dieet, een voedingspatroon om je lever en lichaam effectief te detoxen.
In deze video en onderstaande blog kom je te weten:
- Waarom detoxen belangrijk is
- Hoe een ontgiften dieet eruit ziet
- Waarom je niet op eigen houtje moet gaan detoxen
Klik hier om het Detox E-book nu aan te vragen
Waarom detoxen belangrijk is
Het menselijk lichaam reinigt zichzelf doorlopend op een natuurlijke manier door o.a. in de lever, nieren, darmen en andere organen afvalstoffen te filteren en vervolgens af te voeren via de ontlasting, urine en transpiratie. Dit natuurlijke reinigingsproces was zeer effectief toen de mens duizenden jaren geleden dicht bij de natuur leefde en geen bewerkte voedingsmiddelen at, niet uit plastic flessen dronk en geen uitlaatgassen inademde, maar tegenwoordig bevinden zich zoveel schadelijke stoffen in het milieu, ons drinkwater, voeding, cosmetica, reinigingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen, dat ons lichaam niet meer in staat is die enorme hoeveelheid schadelijke stoffen snel en effectief af te voeren. Er blijven dus giftige stoffen achter in het lichaam, die veilig worden opgeborgen in vetcellen. Dit is een natuurlijk veiligheidsmechanisme van ons lichaam, zodat de schadelijke stoffen elders in het lichaam geen schade aankunnen richten (o.a. Sharma & Agrawal, 2005[i]; Genius, 2010[ii]). Daarnaast heeft ons huidige Westerse voedingspatroon ertoe geleid dat we tegenwoordig veel te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgen die de lever nodig heeft om het lichaam goed te reinigen. In veel bewerkte voedingsmiddelen zitten nauwelijks nog vitamines en mineralen, want die hebben plaatsgemaakt voor conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen die vaak ook weer toxische stoffen bevatten. Bovendien bevatten de meeste verse groente- en fruitsoorten als gevolg van moderne landbouwmethodes (o.a. bodemuitputting en eenzijdige kunstmatige bemesting) veel minder voedingsstoffen dan vijftig jaar geleden, wat als direct resultaat heeft dat wij veel meer groente en fruit moeten eten om aan onze dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen te komen… maar dat meestal niet doen!
Als je lichaam een gebrek heeft aan bepaalde vitamines en mineralen zal het deze vervangen door de wel aanwezige stoffen, en dit zijn vaak giftige stoffen. Kalk wordt bijvoorbeeld bij een tekort vervangen door lood, dat zich voornamelijk ophoopt in de botten en daar de aanmaak van rode bloedcellen verstoort. Lood brengt schade toe aan de gezondheid van je botten en verhoogt het risico op aandoeningen als osteopenie (botverzwakking) en osteoporose (botontkalking) (Silbergeld et al., 1988[iii]). Een ander voorbeeld is magnesium, dat vervangen wordt door aluminium als je een magnesiumtekort hebt. Een verhoogd aluminiumgehalte in het lichaam leidt onder andere tot neurochemische wijzigingen en men heeft ontdekt dat het een bijdragende factor is bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer (Forbes et al., 1998[iv]).
Je lichaam beschermt zichzelf dus van nature tegen schadelijke stoffen, maar een jarenlange ophoping van toxische in vetcellen in combinatie met vitamine- en mineralentekorten kan leiden tot lokale ontstekingen en andere klachten die je lichaam uiteindelijk behoorlijk ziek maken. Veel voorkomende aandoeningen die het gevolg zijn van teveel gifstoffen in je lichaam zijn onder meer:
- Vermoeidheid en lusteloosheid
- Spijsverteringsproblemen (verstopping, diarree, krampen)
- Vertraagde vetverbranding en gewichtstoename
- Pijnlijke gewrichten
- Prikkelbaarheid en depressies
- Verhoogde bloedsuikerspiegel
- Schimmelinfecties (bijvoorbeeld candida)
- Menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid
- Zwangerschapscomplicaties zoals miskraam, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte
Als bovengenoemde symptomen het gevolg zijn van een vervuild lichaam en de oorzaak niet bij de bron wordt aangepakt kunnen de opgeslagen toxische stoffen op den duur ernstige ziektes veroorzaken. Veel medici waarschuwen bijvoorbeeld al jaren dat langdurige blootstelling aan zware metalen kan leiden tot de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, spierdystrofie en multiple sclerose (o.a. Montgomery, 1995[v]). Volgens de het International Occupational Safety and Health Information Centre (1999) kunnen zware metalen ook de bron zijn van veel allergieën en herhaaldelijk langdurig contact met sommige metalen kan zelfs leiden tot kanker!
Om te voorkomen dat je jouw lichaam langzaam vergiftigt en ziek maakt is het dus van essentieel belang om je lichaam een helpende hand te bieden bij het natuurlijke reinigingsproces. Dit kun je doen door regelmatig het ontgiften dieet te volgen, want bij dit detox dieet worden alle schadelijke stoffen die opgeslagen zitten in de vetcellen effectief verwijderd. Zodra je lichaam weer schoon is zul je meteen merken dat allerlei aandoeningen die het gevolg zijn van een vervuild lichaam sterk verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Daarnaast zul je merken dat je een paar kilo zult afvallen en in staat zult zijn om je gewicht beter onder controle te houden. Vraag het aan iemand die een goede detox heeft gedaan en je zult van iedereen hetzelfde horen: je voelt je schoon en energiek, je huid straalt, je gezichtsvermogen verbetert, de krampen en pijnen die je had zijn weg of sterk verminderd, je slaapt opeens een stuk beter, je immuunsysteem is versterkt en je bent wat overtollig gewicht kwijt. Kortom: je bent weer als nieuw en kunt er weer lekker tegenaan!
Hoe ziet een ontgiften dieet eruit?
Het ontgiften dieet is een detox programma dat uit 3 fases bestaat:
- Opbouw (3 dagen)
- Reiniging (7 dagen)
- Afbouw (3 dagen)
Tijdens de Opbouw (eerste fase) wordt je lichaam grondig voorbereid op de Reiniging en wordt ervoor gezorgd dat je extra veel goede vitamines en mineralen binnenkrijgt die je tijdens de Reiniging ondersteunen. Op die manier zorg je ervoor dat de Reiniging (tweede fase), die na 3 dagen opbouw begint, het effectiefst is en geheel veilig verloopt. Nadat je de 7-daagse Reiniging hebt doorlopen besteed je nog 3 dagen aan Afbouw (derde fase). Je kunt dit beschouwen als een ‘cooling down’, en zorgt ervoor dat je lichaam weer langzamerhand went aan je normale voedingspatroon.
Gedurende de drie fases drink je heel veel water en eet je voornamelijk verse groenten (rauw of kort gestoomd, zonder iets erbij, ook geen zout) en wat fruit, die je vaak ook in heerlijke groene smoothies verwerkt. Bij dit detoxprogramma wordt daarnaast gebruik gemaakt van een uitgebalanceerd superfoodpakket, dat geheel erop gericht is je lichaam tijdens de Opbouw, Reiniging en Afbouw effectief te begeleiden. De superfoods zijn nodig om eventuele vitamine- en mineralentekorten die ontstaan direct te kunnen aanvullen. Daarnaast helpen deze superfoods het afval, dat tijdens de detox vrijkomt en gevaarlijke metabolieten en vrije radicalen bevat, snel af te voeren. Het detoxprogramma kent bovendien drie intensiteiten: Basis, Standaard en Intensief. De intensiteit die het beste bij jou past is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder of je al eens eerder een detox hebt gedaan, hoe grondig je wilt detoxen en hoe je het wilt inpassen in je dagelijkse leven.
Vergeet niet dat detox een moment van rust is, zowel fysiek als mentaal. Tijdens de detox zul je eerder moe zijn, dus probeer je detox altijd zo in te plannen dat je voldoende rust kunt nemen en niet hoeft te presteren.
Waarom je niet op eigen houtje moet gaan detoxen
Of jij toe bent aan een detox kun je alleen maar zelf besluiten; hierbij spelen niet alleen gezondheidsfactoren een rol, het is ook belangrijk dat je er mentaal aan toe bent. Als jij voelt dat de tijd rijp is om een detox te gaan doen dien je jezelf een hele belangrijke vraag te stellen: is jouw lichaam voldoende voorbereid om nu te gaan detoxen? Om veilig te kunnen ontgiften heeft je lichaam namelijk diverse vitamines en mineralen nodig, want deze breken toxische stoffen af die vrijkomen in je lichaam op het moment dat je gaat detoxen. Heb je tekorten in je lichaam, dan zal je lichaam de vrijgekomen giftige stoffen niet goed kunnen afbreken en ontstaat de “Herxheimer Reactie”, welke gekenmerkt wordt door vergiftigingssymptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, diarree en/of stemmingswisselingen.
Een onzorgvuldig voorbereide detox leidt echter niet alleen tot vervelende vergiftigingssymptomen, het kan bovendien ernstige schade toebrengen aan je lichaam omdat de tijdens de detox vrijgekomen giftige stoffen in je bloedbaan terecht komen en vervolgens je organen en weefsels kunnen aantasten of permanent kunnen beschadigen. In dat geval kun je ook ernstigere symptomen krijgen, zoals hevig zweten en zelfs koorts. Een detox doe je dus niet “even zomaar”, maar moet gedegen worden voorbereid! Als je twijfelt of jij op dit moment
wel direct aan een detox kunt beginnen kun je het beste starten met de detox voor te bereiden.
Hoe je jouw lijf voorbereidt op de detox en hoe je daarna kunt gaan detoxen kun je uitgebreid lezen in het e-book dat we toevoegen aan deze video. Het e-book is heel overzichtelijk en gestructureerd opgezet en barst van de heerlijke recepten, zodat je er zeker van bent dat je detox goed, veilig én effectief verloopt.
Klik hier om het Detox E-book nu aan te vragen
Referenties
[i] Sharma, Rajesh Kumar, and Madhoolika Agrawal. “Biological effects of heavy metals: an overview.” Journal of environmental biology/Academy of Environmental Biology, India 26.2 Suppl (2005): 301-313.
[ii] Genuis, Stephen J. “Elimination of persistent toxicants from the human body.” Human & experimental toxicology (2010).
[iii] Silbergeld, Ellen K., Joel Schwartz, and Kathryn Mahaffey. “Lead and osteoporosis: mobilization of lead from bone in postmenopausal women.” Environmental research 47.1 (1988): 79-94.
[iv] Forbes, William F., and Gerry B. Hill. “Is exposure to aluminum a risk factor for the development of Alzheimer disease?—Yes.” Archives of neurology 55.5 (1998): 740-741.
[v] Montgomery Jr, Erwin B. “Heavy metals and the etiology of Parkinson’s disease and other movement disorders.” Toxicology 97.1 (1995): 3-9.
Dag Jesse,
Mijn zus en ik zouden erg graag ons lichaam van willen detoxen. Ik heb intussen je video hieromtrent al kunnen bekijken, maar ik vind nergens je superfoodpakket en het detoxprogramma waarover je praat in je video.
Waar kan ik deze ergens vinden?
Alvast heel erg bedankt voor je antwoord!
Met vriendelijke groet,
Evy Verreck
Hallo Jesse,
waar kan ik, onder begeleiding , deze detox kuur volgen. Indien mogelijk intern,
hartelijk dank, met vriendelijke groet.
H. Breuers
Waar is dat e book?
Ik zie het e-book ook niet…. Waar kan ik die vinden?
duidelijke klare uitleg. zou ook willen starten met een detox.
waar is dit e-book te downloaden?
Mvg, daniel
Hoi Jesse,
bedankt voor je artikel! Lees veel over detoxen dmv smoothies. Is dit ook goed? Lees dat je detoxen niet zomaar op eigen houtje moet doen dus vraag me af of jij iets kan aanbevelen in die richting?
Groetjes Liza
Ik kan het e-book OOK niet vinden 🙁
Ik zou ook heel graag een begeleide detox willen doen, heb jij tips waar ik dit het beste kan doen?
Hoi jesse,
Bedankt voor dit interessante verhaal, ik kon dit advies goed gebruiken. Vooral dat wanneer je kiest voor een detox je er echt de rust en ruimte voor nodig hebt. Ik volg regelmatig je adviezen op en ik heb daardoor veel meer energie! Groetjes Linda
Dag Jesse, kun je mij vertellen waar ik het e-book kan vinden.
Ha Jesse,
Waar kan ik het e-book vinden waarover je verteld in je video?
Daarnaast de volgende vraag: Is detoxen verstandig of juist niet bij bijnieruitputting?
groetjes Laura
Beste Jesse van der Velde,
Je verhaal is overduidelijk. Goed gepresenteerd! Je motivering hebt je duidelijk onderbouwd en gepresenteerd.
Gezondheid is het allerbelangrijkste!
Nogmaals, ook ik! kan jouw E-book niet vinden.
Gelieve deze kenbaar te maken aan allen die jou presentatie belangrijk hebben gevonden.
Met vriendelijke groet,
A. Pepping
Hallo Jesse,
Hoe en waar kan ik het e book bestellen.
Groet van Patricia
Hallo Jesse,
Ik heb PPMS, Sarcoïdose en Hyper Mobiliteitssyndroom. Kan ik met deze ziekten wel het detox programma doen?
Groeten Dinie
Ik heb de video gezien en zou graag beginnen. Maar kan het e-book niet vinden. Hoe kan ik daar aan komen?
Op het plaatje klikken in t artikel opent de verdere weg naar t ebook
Jesse, wat kan ik eten bij reactieve hypoglecemie? bedankt
waar kan ik de ebook vinden
Hoe dikwijls mag je per jaar een detox kuur volgen?
Hi, waar kan ik het e-book vinden? Mooi artikel over Detox:) Thanks hiervoor
Detox kuur wordt zelden geïdentificeerd welke specifieke toxines die ze beogen te verwijderen of hoe ze precies deze elimineren.
Hoi Jesse,
Voor wat voor tijdsbestek is dit resultaat van een detox kuur blijvend?
Hoi Jesse,
Zijn jou boeken ook geschikt voor veganisten?
Liefs,
Anna
Hi Jesse, ik ben heel benieuwd naar je ebook! Waar kan ik dit ergens vinden? 🙂
Beste Jesse,
Ik neem na het zien van deze interessante video dagelijks een kopje klei bij mijn ontbijt. Ik heb deze klei gekregen van een docent op de basisschool. Dit schijnt klei van de goede Zeo kwaliteit te zijn want de kinderen kunnen er uitstekend mee boetseren. Als ik goed naar mijn lichaam luister voelt het wel zo nu en dan wat zwaarder aan.
Alleen heb ik met dit warme weer een dag in de zon gezeten en daarna kreeg ik direct last van verstoppingen.
Kan het zijn dat de klei in de zon gebakken is en dat deze nu vast zit in mijn darmen?
Graag verneem ik een oplossing van U en hoe ik hier het beste van kan detoxen.
Mvg,
Gerard Knopenteller
Heey,
Een goede manier voor mij om te detoxen is vasten en juiste gebruik van vitamines. Super interessant artikel.
Groetjes,