Start niet zomaar met detoxen

In bovenstaande video ontdek je:

 • Wat de 3 onderdelen van Maximale Gezondheid zijn
 • Waarom ziekte niet iets is wat 'aanwezig is' – maar juist een gebrek, en wat dit betekent
 • 2 primaire oorzaken van ziekte (waar 99% van de ziekten naar terug te brengen zijn)
 • Waarom vetcellen worden gebruikt voor het opslaan van toxiciteit
 • Wat de Herxheimer Reactie is en waarom deze vermeden moet worden
 • Er zijn 10 vitamines en 3 mineralen noodzakelijk voor reiniging – ontdek twee voorbeelden
 • 1 Kruid dat zeer reinigend is en heel gemakkelijk eetbaar

Een goede gezondheid is voor de meesten van ons een van de allerbelangrijkste aspecten van een gelukkig leven. Als je lekker in je vel zit en je fit en energiek voelt ben je immers niet alleen lichamelijk tot veel meer in staat, het heeft ook een enorme positieve invloed op je mentale gezondheid. Maar het grootste voordeel van Maximale Gezondheid is misschien wel dat je veel langer en in volle gezondheid van je leven kunt genieten. Echter, ons lichaam loopt dagelijks het risico om ziek te worden door alle giftige stoffen die we binnen krijgen via oa. onze omgeving, voeding en cosmetica.

De twee primaire redenen van ziekte zijn:
1. Tekorten aan voedingsstoffen
2. Toxiciteit

Omdat we tegenwoordig zoveel toxische stoffen binnen krijgen kan ons lichaam die giftige stoffen niet meer op een natuurlijke wijze verwijderen. De gifstoffen worden daarom opgeslagen in de organen, weefsels en cellen (en dan met name vetcellen), waar ze jarenlang kunnen blijven zitten en allerlei chronische en degeneratieve aandoeningen kunnen veroorzaken, zoals neurologische aandoeningen en kanker. Daarom is het nodig om door middel van een schoon voedingspatroon (waarmee je de juiste voedingsstoffen weer binnen krijgt) en een detox voedingsprogramma je lichaam te reinigen van toxiteit. Maar detoxen is niet iets dat je ‘zomaar even doet’ – aan een gezonde detox gaat een goede voorbereiding vooraf, zodat de detox ook echt resultaat oplevert.

Hoe wordt Maximale Gezondheid bereikt?

In onze ogen wordt Maximale Gezondheid in 3 fasen bereikt:

1. Reinig
Bij deze eerste fase gaan we alle giftige stoffen die opgeslagen zitten in onze organen, weefsels en cellen verwijderen, dit is dus een dieptereiniging van iedere cel in je lichaam.

2. Verbind
Nadat je lichaam is gereinigd is het tijd om je vinger te gaan leggen op de laatste disbalansen en problemen die je verhinderen Maximale Gezondheid te bereiken. Tijdens deze fase staat Preventie van ziektes centraal, waardoor je in staat zult zijn maximale Energie te bereiken.

3. Groei
Levenslust, passie en ‘zin hebben in het leven’ is de hoogste vorm van gezondheid, en die wordt bereikt door Groei en uitdaging. Doen wat ‘spannend’ is, en wat ons uitdaagt meer te geven en te zijn.

Hoe komen al die giftige stoffen in ons lichaam en wat zijn de symptomen?

Ons lichaam wordt elke dag blootgesteld aan veel giftige stoffen. En dan hebben we het niet alleen over toxische stoffen die ons allemaal wel bekend zijn, zoals uitlaatgassen en sigarettenrook, maar ook over producten die we dagelijks gebruiken en zonder dat we eigenlijk weten dat ze schadelijke voor ons zijn, zoals:

 • bewerkte voeding
 • vis en schaaldieren
 • orgaanvlees
 • niet-biologische voeding
 • cosmetica
 • deodorant
 • schoonmaakmiddelen
 • keukengerei (aluminium en anti-aanbakpannen)
 • plastic producten
 • amalgaamvullingen
 • vaccinaties
 • batterijen
 • medicijnen
 • bewerkt hout
 • munten
 • sierraden
 • protheses, beugels en gehemelteplaatjes

Ons lichaam beschikt over een ingenieus natuurlijk reinigingsproces waarmee stoffen die ons kwaad kunnen doen uit ons lichaam worden verwijderd. Echter, als we met teveel giftige stoffen in aanraking komen kan ons lichaam het afvoeren van al die stoffen gewoonweg niet meer aan. Ons lichaam heeft op dat probleem wel iets slims bedacht: de giftige stoffen die je lijf niet kwijt kan worden opgeslagen in vetcellen, om er zo voor te zorgen dat ze geen schade aan kunnen richten in het lichaam. De gifstoffen worden in deze cellen bewaard totdat de lever de gelegenheid krijgt om ze alsnog af te breken. Maar omdat vetcellen bij veel mensen niet of nauwelijks worden afgebroken kunnen deze gifstoffen jarenlang in je lichaam blijven zitten. Vervolgens kunnen deze gifstoffen allerlei chronische en degeneratieve aandoeningen veroorzaken, waaronder neurologische aandoeningen en kanker.

Symptomen van teveel gifstoffen in je lichaam zijn onder andere:

 • vermoeidheid
 • spijsverteringsproblemen
 • vertraagde vetverbranding
 • gewichtstoename
 • pijnlijke gewrichten
 • depressies
 • verhoogde bloedsuikerspiegel
 • schimmelinfecties, waaronder candida
 • specifieke problemen bij vrouwen, zoals menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, miskramen, pre-eclampsie, hoge bloeddruk tijdens zwangerschap en vroeggeboorte

Waarom is een goed voorbereide detox zo belangrijk om Maximale Gezondheid te bereiken

Omdat je lichaam zelf niet meer in staat is de overvloed aan giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen is het dus essentieel dat je jouw lichaam bij het eigen natuurlijke reinigingsproces ondersteunt. Een goede manier om dat te doen is door te detoxen, want bij een goede detox worden alle giftige stoffen die in je cellen zitten opgeslagen op een veilige manier uit je lichaam verwijderd. Wil je echter optimaal van de voordelen van een detox profiteren dan dien je je lichaam daar goed op voor te bereiden. Iemand die zomaar en zonder voorbereidingen gaat detoxen zal merken dat het weinig effect heeft, maar dat is eigenlijk nog het minste risico. Wat gevaarlijker is, is dat de vrijgekomen giftige stoffen in je bloedbaan terecht komen en zo je organen en weefsels alsnog kunnen beschadigen, waardoor je jezelf nog minder energiek of zelfs ziek kan gaan voelen. Ook loop je op die manier het risico permanente schade aan te richten in je lichaam!

Hoe ziet de Reinig fase eruit?

Een goed Detox programma bestaat uit een uitgebreide voorbereiding die enkele weken in beslag kan nemen. De detox, die direct na de voorbereiding van start gaat kan 1 of 2 weken duren. Tijdens de voorbereiding op de detox staat het eten van niet-toxische voeding centraal en worden eventuele tekorten aan vitamines en mineralen aangevuld. De voorbereiding neemt zo’n belangrijke plaats in omdat giftige stoffen je lichaam alleen veilig kunnen verlaten als je lichaam voldoende in staat is de vrijgekomen giftige stoffen af te breken en af te voeren. Om deze stoffen goed te kunnen afbreken heeft je lichaam voldoende en een breed spectrum aan spijsverteringsenzymen nodig en dien je genoeg vitamines, mineralen en antioxidanten in je lichaam te hebben om jezelf te beschermen tegen de vrije radicalen die in je lichaam rond gaan zwerven als de giftige stoffen vrijkomen. Vervolgens dien je er ook nog voor te zorgen dat al die giftige stoffen je lichaam snel verlaten, zodat ze onderweg naar buiten geen kans krijgen om schade aan te richten. Een zeer regelmatige stoelgang is daarom erg belangrijk, en ook dien je voldoende water te drinken omdat veel giftige stoffen via je urine en zweet het lichaam verlaten.

Er zijn maar liefst 10 specifieke vitamines en 3 specifieke mineralen die je altijd voldoende in je lichaam moet hebben om veilig te kunnen detoxen, omdat ze de stofwisseling efficiënter maken, je cellen beschermen en energie leveren, wat je allemaal nodig hebt tijdens het ontgiften. Een goed voorbeeld van een belangrijke vitamine die je voldoende in je lijf moet hebben als je gaat detoxen is vitamine C, een antioxidant dat ons lichaam tegen vrije radicalen beschermt. Een tekort aan vitamine C leidt tot onder andere vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewichtsverlies, spier- en gewrichtspijn, vaak blauwe plekken, tandvleesontstekingen, droge huid, droog haar, infecties en een verzwakt immuunsysteem. Gelukkig zijn er heel veel voedingsmiddelen en superfoods die zeer rijk zijn aan vitamine C, zoals camu camu bessen, chilipepers, guave, zwarte bessen, rode paprika’s, peterselie, kiwi’s en broccoli. Allemaal heerlijke groente en fruitsoorten die een sap, smoothie, salade of tussendoortje ontzettend lekker maken! Een voorbeeld van een specifiek mineraal dat je altijd voldoende in je lichaam dient te hebben is magnesium, dat onder andere de enzymen in het lichaam activeert. Als je vaak last hebt van futloosheid, vermoeidheid, PMS, slapeloosheid, spierkrampen, hoofdpijn, angsten of nervositeit of als je snel geïrriteerd raakt dan kan het heel goed zijn dat je een tekort aan magnesium hebt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn bijvoorbeeld rauwe cacao, peulvruchten, zaden, boekweit, groene bladgroenten, zeewier, selderij en koriander. Van magnesiumrijke voeding kun je op eenvoudige en snelle wijze heerlijke smoothies maken, om zo je magnesiumtekort in korte tijd op een smakelijke manier aan te vullen. Ook de andere mineralen die essentieel zijn voor een goede voorbereiding op een detox kun je aanvullen met een gezond voedingspatroon en superfoods, je hoeft dus helemaal geen dure supplementen te kopen die naar niks smaken om je mineralengehalte weer op peil te brengen.

smoothies

Er bestaan diverse manieren om ervoor te zorgen dat vrijgekomen giftige stoffen zo snel mogelijk worden afgevoerd. Zo dien je veel vezelrijke voeding te eten, zoals verse rauwe groenten, om je stoelgang te optimaliseren. Ook voldoende water drinken is heel belangrijk, omdat veel giftige stoffen via de urine en zweetklieren hun weg naar buiten zoeken. De vochtafdrijving in je lichaam kun je bovendien op een natuurlijke manier stimuleren door bepaalde verse kruiden te eten. Een goed voorbeeld van een vers kruid dat zeer vochtafdrijvend werkt én vol vitamines en mineralen zit is peterselie. Het hoge chlorofylgehalte in peterselie helpt tevens om het bloed te reinigen waardoor met name de nieren en lever, maar bijvoorbeeld ook de blaas en het lymfesysteem, worden opgeschoond. Ook zitten er in peterselie vluchtige oliën die helpen bij de verwijdering van giftige stoffen uit de cellen, en men vermoedt dat de myristicine in deze oliën ook tumoren afremt, met name in de longen. De vluchtige oliën zijn namelijk in staat om bepaalde kankerverwekkende stoffen die in de lucht zitten te neutraliseren, waaronder kankerbevorderende stoffen in sigarettenrook en in rook afkomstig van barbecues. Om die reden wordt peterselie vaak gezien als een “chemo-achtig” voedingsmiddel dat in staat is kankerverwekkende stoffen, die zich in de loop der jaren in het lichaam hebben opgeslagen, te verwijderen en vermenigvuldiging van kankercellen af te remmen.

Nadat je de voorbereiding hebt afgerond begin je met de detox, waarbij de giftige stoffen als het ware worden ‘losgeweekt’ uit je cellen, om ze vervolgens op een gecontroleerde en veilige manier uit je lichaam te verwijderen.

Wat gebeurt er als je zonder goede voorbereiding gaat detoxen?

Als je zomaar en zonder voldoende voorbereiding gaat detoxen beschikt je lichaam niet over de juiste middelen om zichzelf te beschermen tegen de giftige stoffen die tijdens de ontgifting vrijkomen, en om de vrijgekomen giftige stoffen snel af te breken en te verwijderen. De toxische stoffen komen dan in de bloedbaan terecht waarna ze je cellen, weefsels en organen kunnen vergiftigen en mogelijk zelfs permanent kunnen beschadigen. Als dit gebeurt krijg je te maken met ontgiftingsverschijnselen, die in de wetenschap bekend staan als de “Herxheimer Reactie”. Veel voorkomende vergiftigingssymptomen zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid of stemmingswisselingen. Een detox wordt op die manier wel een hele onplezierige ervaring, en er zijn veel mensen die onmiddellijk met een detox stoppen als ze last krijgen van dit soort bijwerkingen. Dat is erg jammer, want zoals we weten is een detox ontzettend belangrijk om Maximale Gezondheid te bereiken. Gelukkig kun je een detox goed voorbereiden, zodat onplezierige en gevaarlijke bijverschijnselen kunnen worden voorkomen.

Hoe voel je jezelf na de Reinig fase?

Als je na de voorbereidingsperiode minimaal een week ontgift en dat één of twee keer per jaar herhaalt zul je het meest profiteren van de voordelen die een goede detox biedt. Uiteraard raden wij aan tijdens de voorbereidingsperiode en de detox altijd maximaal gebruik te maken van onze begeleiding, want hoe beter je de Reinig fase afstemt op jouw persoonlijke situatie, hoe beter het voor je zal werken. En zoals je hebt kunnen lezen is een goede voorbereiding uitermate belangrijk, anders doe je jouw lichaam meer kwaad dan goed.

Na de Reinig fase, waarin je jezelf optimaal reinigt, voedt en ontspant, voel je jezelf echt als herboren! Je huid ziet er gezonder uit, je ogen worden scherper, je energie en vitaliteit nemen sterk toe, je kunt beter slapen, de krampen en pijnen die je had zijn verdwenen en velen raken in deze fase ook nog een paar kilootjes kwijt. En dat is nog niet alles, je beschermt jezelf ook tegen chronische gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan als gevolg van de duizenden chemische vervuilers waaraan je dagelijks wordt blootgesteld. Door eens in de zoveel tijd goed voorbereid te ontgiften zul je beter in staat zijn Maximale Gezondheid te krijgen!

Share:

14 comments

 1. Na een reinigingsweek in Zeeland heb ik het detoxen/reinigen mogen ervaren. Geweldig om te merken hoe fit je je voelt na een week ontgiften… Dat je ook wat afvalt is mooi meegenomen. Ben nu nog bezig met de 30 dagen supervetverbrander methode en ga daarna zeker een sapkuur doen om mijzelf nog fitter te gaan voelen en me lichaam verder in balans te brengen… Dus zeker de moeite waard!!!

 2. de voorbereidingsfase hebben we gelezen wat dat inhoudt, maar het detoxen zelf.
  wat houdt dat in?? En wanneer is het link als je gaat detoxen zonder goede voorbereiding. Hoe ziet dat er uit vraag ik me af.

 3. Dank voor je video boodschap!

  Ik ben nu benieuwd naar de 10 mineralen en 3 vitaminen die noodzakelijk zijn in de voorbereidingsfase. Waar kan ik die vinden (lezen).

 4. V. van Esch in de alinea boven het plaatje van de sappen staan de 10 mineralen en 3 vitaminen beschreven.

  Ik ben nu, net zoals Marcel benieuwd wat detoxen precies is. Wat te eten/ drinken per dag? En kun je er al mee beginnen als je dagelijks een portie vitamine C en magnesium binnen krijgt?

 5. als ik buikvet wil verbranden wat moet ik eten(ik weeg 70 ik enik ben 30 jaar ik wil tot 60 wegen wat moet ik eten om te afvallen

 6. jesse,

  waarmee moet ik beginnen als ik wil afvallen en mij goed in mijn vel te voelen?
  als ik surf op jouw website wordt ik gek van de informatie.
  en weet niet exact waarmee ik moet beginnen
  wil je mij hier de nodige informatie geven?
  ik jouw boek spreek je van 2 weken ontgiften en op jouw site 7 dagen detoxen?
  wat en waarmee begin ik het beste

  dank

 7. Pingback: GO! | Bruin Brood
 8. Beste Jesse,

  Ik ben op zoek naar een goede Detox/ thermen in Zeeland. Heb zelf een burn out gehad en ben nu bezig om mezelf te hernieuwen. Heb nog nooit een detox kuur gehad en wil het goed doen. Na het lezen van je website was ik benieuwd naar waar je in Zeeland bent geweest voor je detox kuur.

  Heb je misschien een naam of adres voor mij?. Ik hoorde van iemand over een oude Hoeve waar je ook massages kan krijgen en kan overnachten. Alleen die persoon wiest de naam niet meer.

  Met vriendelijke groet,

  Rebekka Groenewegen

 9. Dank voor je video; ben 81 en oppervlakkig of misschien nog wel meer, gezónd maar er kan nog wat verbeteren. Ik heb rond mijn 35e de enerverende omslag ervaren van een bewust gezondheid zoekend voedingspatroon en ben onbekeerlijk verkocht en verknocht geraakt aan ontspannen- bewust leven zonder fanatisme. Je video is een weer een mooie medereiziger, Veel dank

 10. Top artikel, helemaal prima!

 11. Ondanks het voorbereiden op de detox, heb ik nu, de eerste avond toch al een lichte hoofdpijn. Ik ben 38 en het is de eerste detox ooit + nooit echt op mijn voeding gelet, zal er ook wel iets mee te maken hebben.

  Dit heb ik gegeten op mijn eerste detoxdag.
  Om 8 uur: yoghurt (op basis van soja) en daar deed ik een kiwi en een banaan in.
  Om 10 uur: dubbele rijstwafel met een plakje geitenkaas er tussen
  Om 12 uur: salade van zilvervliesrijst, avocado en tomaat
  Om 15 uur: een banaan
  Om 18 uur: papillot met zalm, broccoli, wortel en tomaat
  Om 20 uur: muntthee
  Om 21 uur: een handje ongezoutte noten (Ik heb een mengeling genomen en wat extra walnoten)

  Morgen zal ik hetvolgende eten:
  Om 8 uur: een groene smoothie
  Om 10 uur: 2 volkoren crackers met tomaat en komkommer
  Om 12 uur: Rucolasalade met zalm, walnoten en citroen (ik denk er ook nog een paar snoeptomaatjes en wat komkommer en wortel bij te eten)
  Om 15 uur: verse groentensoep
  Om 18 uur: zilvervliesrijst met rivierkreeftjes, wokgroenten en pijnboompitten
  Om 20 uur: amandelnoten
  En voor het slapengaan nog wat muntthee

 12. ‘Detox’ is een onzinconcept. Het menselijk lichaam heeft een lever om afvalstoffen af te voeren.

Geef een reactie