Afvalstoffen in lichaam – waarom je af en toe moet reinigen

Een belangrijk aspect in Fase 1 van ons ontgiftingsprogramma (Reiniging) van Maximale Gezondheid is het ontgiften van je lichaam. Onder andere in het artikel over zware metalen heb je kunnen lezen dat er vaak zonder dat je het weet allerlei chemicaliën in ons eten worden gestopt, en ook de lucht en het water zitten vol schadelijke en giftige stoffen. Al zou je nog zo gezond leven, het is onmogelijk om jezelf volledig te beschermen tegen het opslaan van giftige stoffen in je lichaam. Daarom is het nuttig om op gezette tijden het lichaam te reinigen en te ontgiften. Door eens in de zoveel tijd te ontgiften zul je beter in staat zijn een maximale gezondheid te krijgen.

Wat is ontgifting?

We hebben allemaal wel eens van reinigen, ontgiften of ontslakken gehoord. Ontgifting lijkt in eerste instantie misschien iets onnatuurlijks of een door de mens bedachte kunstgreep, maar het tegendeel is waar; het lichaam reinigt zichzelf continu, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen en zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Bij deze doorlopende natuurlijke reiniging worden giftige stoffen en afvalstoffen in lichaam geneutraliseerd en verwijderd uit de weefsels en organen van het lichaam. Ons lichaam reinigt zichzelf dus van nature, en wat reiniging en ontgifting doet is je lichaam daarbij een handje helpen.

Je zou jezelf kunnen afvragen of ontgiften wel nodig is, want je lichaam reinigt zichzelf toch al. Echter, door de grote hoeveelheid schadelijke stoffen die onder andere in onze voeding, cosmetica, schoonmaakmiddelen, drugs, medicijnen, water en lucht zitten krijgt ons lichaam het zwaar te verduren. Het natuurlijke reinigingsproces van het lichaam kan de hoeveelheid giftige stoffen gewoonweg niet meer aan. Zodra de lever niet meer in staat is om de grote hoeveelheid schadelijke stoffen te verwerken zullen ze in de bloedbaan blijven zitten, waar ze een disbalans en schade kunnen veroorzaken. Vervolgens worden ze opgeslagen in onze organen en weefsels, en dan met name in de vetcellen, waar ze wel tientallen jaren kunnen blijven zitten. Afhankelijk van de soorten gifstoffen die in het lichaam zijn opgeslagen kunnen we vervolgens allerlei verschillende chronische en degeneratieve aandoeningen krijgen. Ons ontgiftingsprogramma ondersteunt dus puur het natuurlijke reinigingsproces van het lichaam, zodat die beter in staat zal zijn de gifstoffen te verwijderen die in je bloedbaan, weefsels, organen en vetcellen zitten en een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid.

Wat zijn de voordelen van ontgifting?

Vrijwel alle natuurgeneeswijzen maken gebruik van een bepaalde vorm van reiniging of ontgifting. Waar ontgifting reeds haar nut heeft bewezen is bij mensen die bezig zijn met gewicht verliezen. De Amerikaanse arts Mark Hyman schrijft in zijn boek “The UltraSimple Diet” dat overgewicht soms helemaal niets te maken heeft met hoeveel we eten en bewegen. Hij vertelt dat recente onderzoeken laten zien dat milieuvervuiling een belangrijke rol kan spelen bij gewichtstoename en het maar niet kunnen afvallen. Een gezond voedingspatroon in combinatie met een goed samengesteld ontgiftingsprogramma kan daarom heel veel voordelen bieden als je wil afvallen. Bovendien kan je levensverwachting worden verlengd met wel 20 tot 30% als je af en toe een periode ontgift. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat cellen die een ontgiftingsperiode hebben ondergaan dezelfde eigenschappen hebben om zich aan te passen en te groeien als de cellen van jonge dieren, waarmee onomstotelijk wordt aangetoond dat je met vasten de celfunctie verjongt (Sergius Morgulis, “Fasting and Undernutrition”. University of Nebraska, E.P. Dutton, New York 1923).

De twee belangrijkste stappen tijdens het ontgiften

Net zoals veel reinigings- en ontgiftingsprogramma’s uit de natuurgeneeskunde bestaat het ontgiftingsprogramma van Maximale Gezondheid uit bepaalde veranderingen in het voedingspatroon, in combinatie met een aanvulling van bepaalde natuurlijke voedingsstoffen. Met deze aanpak worden niet alleen de chemische stoffen die je binnenkrijgt verminderd, ook worden er voedingsstoffen toegevoegd die de natuurlijke processen in het lichaam verbeteren en de organen in het lichaam ondersteunen bij het snel en veilig verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Bovendien krijgt bij ons programma het lichaam veel ruimte om te rusten en te ontspannen en zich te richten op genezing. De twee belangrijkste stappen tijdens het ontgiften zijn (voor een toelichting op deze stappen ga naar het uitgebreide artikel op de Maximale Gezondheid ledensite):
1) Het spijsverteringsstelsel tot rust brengen
2) Effectief ontgiften met ondersteunende voedingsstoffen

Bij het ontgiftingsprogramma van Maximale Gezondheid wordt ontgift met smoothies, al dan niet aangevuld met superfoods. Deze smoothies barsten van de enzymen, vitamines, mineralen, antioxidanten, complexe koolhydraten, chlorofyl, eiwitten en vezels zodat we ons lichaam alles geven wat het nodig heeft om zich te ontdoen van gifstoffen en te genezen. Bovendien worden hiermee alle organen in het lichaam, met name die een speciale rol spelen bij het ontgiften zoals de nieren, lever en huid, ondersteund zodat ontgiften effectiever en aangenamer is

Hoe lang moet je ontgiften?

In ons programma gaan we uit van een ontgifting van 7 of 14 dagen, afhankelijk van je eigen wensen en wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Kortere periodes, zoals bijvoorbeeld een dag per week, zijn sterk af te raden. Tijdens de eerste ontgiftingsdag gaat het glucoseniveau in het lichaam omlaag waardoor de glycogeenreserves uitgeput kunnen raken. Het lichaam zal als reactie daarop eiwitten uit de weefsels halen om glucose aan te maken. Pas na de eerste dag gaat het lichaam zich aanpassen en zal het beginnen om de vetreserves aan te spreken en de eiwitten verder sparen. Als je maar één dag ontgift haal je dus alleen maar eiwitten uit het lichaam, waarmee je geen enkel doel dient en niet in staat zult zijn om de gifstoffen die in vetcellen zitten opgeslagen af te voeren.

peterselie

Voor je begint met ontgiften raden we je aan een Detox-voorbereidingsperiode van 14 dagen te doen, zodat je lichaam in de gelegenheid wordt gesteld het natuurlijke reinigingsproces efficiënter te maken. Na de ontgifting is het zinvol om een tijdje alleen rauwe biologische groenten en fruit te eten zodat je lichaam weer aan vast voedsel kan wennen. Het voordeel hierbij is dat gedurende deze opbouwfase naar een normaal voedingspatroon de hoeveelheid gifstoffen die je binnen krijgt op een laag niveau blijft.

Ontgiftingsverschijnselen

Bij elk ontgiftingsprogramma kun je te maken krijgen met ontgiftingsverschijnselen, zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid of stemmingswisselingen. Veel mensen zijn om die reden huiverig voor een ontgiftingsprogramma, want ze zijn bang dat ze zich ziek gaan voelen. De kans dat deze verschijnselen ontstaan is echter veel minder groot als je de organen in het lichaam voldoende ondersteunt. Bij ons ontgiftingsprogramma is daarom alles erop gericht om gifstoffen snel uit het lichaam te verwijderen. Daarnaast hechten we veel belang aan een Detox-voorbereidingsperiode van 14 dagen die je doet voordat je met de detox begint. Zo wordt ontgiften een plezierige en comfortabele ervaring en is de kans op ontgiftingsverschijnselen minimaal.

Hoe voel je jezelf na het ontgiftingsprogramma?

Als je ons ontgiftingsprogramma minimaal een week doet en dat een of twee keer per jaar herhaalt zul je het meest profiteren van de voordelen die ons programma biedt. Uiteraard raden wij aan tijdens de ontgiftingsperiode altijd maximaal gebruik te maken van onze begeleiding, want hoe beter je het ontgiftingsprogramma afstemt op jouw persoonlijke situatie, hoe beter het voor je zal werken. Na een ontgiftingsperiode, waarin je jezelf optimaal reinigt, voedt en ontspant, voel je jezelf echt als herboren! Je huid ziet er gezonder uit, je ogen worden scherper, je energie en vitaliteit nemen sterk toe, je kunt beter slapen, de krampen en pijnen die je had zijn verdwenen en velen raken in die week ook nog een paar kilootjes kwijt. En dat is nog niet alles, je beschermt jezelf ook tegen chronische gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan als gevolg van de duizenden chemische vervuilers waaraan je dagelijks wordt blootgesteld. Kortom, een mooier cadeau kun je jezelf niet geven!

In de volgende blog zullen we verder ingaan op de Detox-voorbereidingsperiode.

Dit artikel is een samenvatting van het Maximale Gezondheid Traject. De eerste stap hiervan voor je is het Voor Altijd Jong Seminar.

Share:

6 comments

 1. Is het doen van een koffie clysma 1 x in de week ook niet goed?
  Ik heb gehoord dat het niet kwaad kan.

 2. Een andere manier van ontgiften van het lichaam is “oil pulling” (=olie kauwen).
  Werkt super!
  Ca 2-3 keer daags zo’n 15 minuten investeren.
  Dit uiteraard in combinatie met een gezonde leefstijl waarbij gezonde voeding essentieel is!

 3. Ik vind dat de eerste stap is toch ontzuren van het lichaam. En langzame introductie van bewegen (basis Yoga, wandelen…). Dan is de reactie van het lichaam veel minder heftig. Meteen met ontslakken beginnen kan mensen bang maken als de ontgiftingsverschijnselen verschijnen.

Geef een reactie