Vocht vasthouden door een hormonale onbalans in het lichaam

Als het lichaam vocht gaat vasthouden kan dat een signaal zijn dat er ergens in het lichaam iets uit balans is, daarnaast is het natuurlijk cosmetisch niet prettig. Het vocht zit in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Aan de buitenkant van het lichaam is de vochtophoping zichtbaar als een zwelling waar je met je vinger een putje of kuiltje in kunt drukken. Vaak ontstaat dit op plekken in het lichaam waar normaal geen vocht zit zoals de voeten, enkels, kuiten of vingers. De medische term voor het overmatig ophopen van vocht is oedeem, afgeleid van het Griekse woord voor zwelling.

water

Vochtophoping ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd en dit kan uiteenlopende oorzaken hebben. Het kan onschuldig zijn, maar ook wijzen op een hartziekte of aandoening aan de nieren. Een aantal oorzaken:

 • Wanneer aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart hoopt vocht zich op.
 • Verminderde pompfunctie van het hart, hierdoor kan het lichaamsvocht minder goed via het stelsel van aders worden afgevoerd.
 • Een verstopte ader, deze voert het vocht niet af omdat een bloedprop de stroom afsluit, waarna het vocht zich in de ader ophoopt.
 • Een nieraandoening, de nieren regelen namelijk de vochthuishouding in het lichaam (door urine aan te maken).
 • Een traag werkende schildklier kan er ook voor zorgen dat je vocht vasthoudt. Hier vind je meer informatie over de schildklier.

Hormonale oorzaak
Er kan ook een hormonale oorzaak zijn zoals oestrogeendominantie. Deze vrouwelijke geslachtshormonen zijn dan te veel in het lichaam aanwezig. Dit kan komen doordat er teveel oestrogenen in het lichaam worden aangemaakt (met name zogenaamde ‘slechte’ oestrogenen), er teveel testosteron (‘goed’ hormoon) wordt omgezet naar oestrogenen, er teveel oestrogenen in voeding zitten of door het gebruik van medicatie en de anticonceptiepil die oestrogenen bevat (The John B. Pierce Laboratory, Department of Epidemiology and Public Health, and Department of Cellular and Molecular Physiology, Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut Stachenfeld 1999). Ook stress is een grote oorzaak van oestrogeendominantie. Stress vermindert het ‘goede’ testosteron hormoon en verhoogt daarmee het ‘slechte’ oestrogeen hormoon. Je levensstijl is dus van invloed op de balans van oestrogeen in het lichaam. Na het 35ste levensjaar begint het oestrogeenpeil al te dalen en is er dus ook meer kans op het vasthouden van vocht.

Voorkomen
Zorg voor een gezonde levensstijl en het voorkomen van stress. Gezond eten, genoeg rust en regelmatig bewegen helpen het vasthouden van vocht voorkomen.

Voeding
Voldoende water drinken zorgt er al voor dat er minder vocht wordt vastgehouden, net als eten van kruiden en zout beperken, door zout houdt het lichaam extra vocht vast. Bepaalde kruiden werken juist vochtafdrijvend, zoals peterselie. Net als kruidenthee van rozenbottel, berkenblad of jeneverbes. Sommige stoffen uit voeding kun je nu extra goed gebruiken zoals plantaardig oestrogeen (fyto-oestrogeen). Dit zit veel in lijnzaad, sesamzaad, havermout, paprika, cranberries, groene bonen, kikkererwten, broccoli, amandelen, walnoten en selderij.
Vochtafdrijvende groentes zijn knoflook, asperges, bieten, spruiten, kool, wortels, selderij, komkommer, mierikswortel, sla, uien, radijs, tomaten en appelazijn.

Bewegen
Bewegen stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen, waardoor het vocht kan afdrijven. Bijvoorbeeld krachttraining (met dumbells, barbells en andere gewichten), Kettlebell training, hoge intensiteit intervaltraining (maximaal 1 minuut per set, totaal maximaal 20 minuten), roeien met een hoge intensiteit, zwemmen, dagelijks wandelen of fietsen, minimaal 3 keer per week een intensieve workout van 20 tot 60 minuten, pushups of kniebuigingen na het opstaan of voor het slapen gaan.

Wil je meer leren over je hormoonhuishouding en hoe deze meer in balans te brengen dat kan ik je het Gezonde Gewoontes Programma aanraden.

Share:

11 comments

 1. Mijn vrouw is geopereerd wegens baarmoederhals kanker met een uitzaajing alles is bij haar verwijderd dus ook de limfklieren,daarna sporten herstellen en balans hierbij heeft zij Vrij pittig getraind op de loopband wat reselteerde in een zeer dik been en enkel wat Moet zij doen?

 2. Is oestrogeendominantie nu een oorzaak voor oedeem of niet? Zo ja, waarom adviseert u dan oestrogeenrijk eten ?

 3. Goedenavond
  Ik heb ook dit probleem bij mij komen het door de anticonceptiepil middelzware 0,15/0,03mg ,ik sport 3 keer per week en de ene dag weeg ik 75 en 2 dagen later 77 kilo ook niet fijn .houd me netjes aan het dieet van de Diëtiste. En houd ook vocht vast overal en dat weegt ook mee.
  Misschien heeft iemand een tip ?

 4. Mevrouw van der Meer, Kijk eens naar het boek Hormoonfactor van Ir Ralph Moorman, een voedingsmiddelentechnoloog. Een aanrader!!!

 5. Xeno oestrogeen zegt Jesse vaak is de oorzaak van teveel oestrogeen. Door fyto oestrogeen zou het in belans komen en verminderd het xeno oestrogeen. Xeno = vreemdeling/vreemd in het Grieks

Geef een reactie