1 gewoonte die je moet afleren als je ooit slank wilt worden

Deze blog hoort bij bovenstaande video.

Soms, als je een verandering wilt maken, is het nodig om de realiteit onder ogen te komen. Eën van de dingen waarvan ik denk dat het je helpt als je het inziet, is dat het krijgen en behouden van een strakker, slanker lichaam vraagt een stukje ontwikkeling van jezelf.

Je kan een nieuw dieet proberen, maar als je dezelfde gewoontes meeneemt zul je uiteindelijk ook hetzelfde lichaam behouden.

Als mens zijn we ons van nature slecht bewust van onze eigen gewoontes en ons eigen gedrag. We doen de dingen zoals we die altijd doen, zonder er bij na te denken. Een coach zei ooit tegen mij dat 90% van de acties die we ondernemen voort komen uit ons onderbewustzijn. Als het ware uit een natuurlijke overlevingsdrift die ons stuurt en beschermt.

Opvallend is dat buitenstaanders (mensen om je heen) altijd heel goed in staat lijken te zijn om te zien wat we zouden moeten verbeteren. Vaak tot onze grote ergernis aan toe. Hoe vervelend is het immers niet als één of andere wijsneus een opmerking maakt over wat jij zou moeten doen?! Wie of wat geeft hem of haar het recht te bepalen over hoe jij je leven moet leiden…. is vaak hoe we vervolgens denken.

Maar misschien is het goed om soms eens een stapje terug te doen en te kijken naar je gewoontes. Om te kijken naar welke dingen je doet zonder er bij na te denken, en waarom je die dingen eigenlijk doet.

Een vraag die ik mezelf regelmatig stel is: "Wat zie ik niet? Wat weiger ik te zien?".

Een lastige vraag, die het vermogen vraagt om eerlijk tegenover jezelf te durven zijn. Het vermogen om de 'pijn' van de harde realiteit te verdragen. Want zodra we deze vraag immers aan onszelf stellen wordt onze natuurlijke overlevingsdrift, die pijn vermijdt (om ons te beschermen), actief en geven we onszelf een antwoord waardoor we ons goed voelen.

Hier moet je doorheen. Want dat antwoord is niet het antwoord dat je op lange termijn het meest vooruit helpt.

Onthoud wat ik in het begin van dit artikel zei: als we een slank, strak lichaam willen krijgen en behouden, moeten we onszelf als persoon ontwikkelen. Je oude gewoontes hebben je het lichaam gebracht wat je nu hebt. Wil je een nieuw lichaam, dan heb je nieuwe gewoontes nodig.

Eén van de dingen waarvan ik denk dat zodra je dit begrijpt (en het naleeft) je lichaamssamenstelling al op korte termijn stap voor stap zal verbeteren, is begrijpen waarom je eet.

Persoonlijk geloof ik dat we als mens drie redenen hebben waarom we eten.

Eén van de drie is als troost, of juist om jezelf te belonen. Het is eten voor het daarna kunnen ervaren van een bepaalde emotie (ook wel emotioneel eten genoemd).

En persoonlijk geloof ik ook dat we, als we het lichaam willen krijgen dat we begeren, daar een vierde aan moeten toevoegen:

Eten omdat het bijdraagt aan een betere gezondheid.

Als je altijd eten als troost gebruikt, dan heeft dat op langere termijn invloed op je lichaamssamenstelling, op je gewicht.

Als je echter telkens als je gaat eten jezelf ook de vraag stelt: Draagt hetgeen wat ik nu ga eten bij aan een betere gezondheid, of is er een alternatief dat gezonder is?, dan zal dat leiden tot een enorme 'koerswijziging' en al op redelijk korte termijn tot een verandering van je lichaamssamenstelling.

Vraag jezelf eens af:

 • Wat zijn de momenten waarop je gaat eten?
 • Wat geeft eten je (voor gevoel) op dat specifieke moment?
 • Als je op deze manier zal blijven doorgaan, hoe zal je gezondheid over een aantal jaren zijn? Hoe zal je lichaamssamenstelling en je gewicht zijn?
 • Wat zou een beter alternatief zijn om te doen of te eten op datzelfde moment, waardoor je datzelfde gevoel waar je naar op zoek bent, ook zult ervaren?
 • Waarom zou het belangrijk voor je zijn om deze verandering nu te gaan maken? Wat zal het je opleveren?

Het beantwoorden van deze vragen kost misschien een paar minuten, maar wat levert het je op lange termijn op?

Als je een slanker lichaam wilt. Een strakker lichaam wilt. Een betere gezondheid wilt… Dan zul je een aantal veranderingen moeten gaan maken.

Je hebt zojuist de juiste vragen gelezen die je op weg zullen helpen.

Je zult alleen nu wel zelf de tijd moeten maken om ze voor jezelf goed te beantwoorden. Want alleen als je dat doet en er vervolgens naar gaat leven, zal de verandering plaatsvinden.

Hoe zou je je voelen als je over een aantal weken een duidelijk verschil ziet in de spiegel, op de weegschaal, aan je kleding? En een verschil voelt in je energie, zelfvertrouwen, tevredenheid over jezelf en je lichaam?

Je hebt het in je om te veranderen. Nu is het moment!

Bekijk ook mijn bovenstaande video voor een toelichting.

Share:

15 comments

 1. Hoi Jesse,

  Ik herken me wel in dit verhaal.
  Alvast bedankt voor deze uiteenzetting.
  Ik maak er alvast werk van.

  Mvg,
  Nic

 2. Hoi Jesse,
  Je hebt gelijk ik eet soms als troost, en als beloning. En ook ga ik eten om een werkopdracht nog even uit te stellen.

  Hier ga ik even goed op letten. Dank je wel voor de tip.

  Groetjes, Tineke

 3. hoi jesse
  ik vind je tips heel goed ,
  maar ik heb een opmerking , ik vind dat je een beetje in herhaling valt,
  en dat je uitleg te snel gaat , dan bedoel ik meer je praten ,
  ik denk , als jij je zinnen iets meer aandacht geeft, en rustiger praat,
  dat de boodschap nog duidelijker overkomt dan je al wilt ,
  moet wel zeggen dat ik ondanks je tips ..5 kilo ben afgevallen en veel
  tips gebruik naast me sporten .
  bedankt ..en de sportelijke groet van een mede collega

 4. Hallo Jesse,

  Ik lees inmiddels dik een week je mails die ik iedere dag toegestuurd krijg en bemerk dat ik mij steeds meer kan vinden in wat je schrijft en wat je verteld.
  De manier waarop je met je kennis en kunde omgaat heeft een snelheid die geen kans geeft de dingen te laten bezinken alvorens een beslissing te nemen in het aanbod dat je in je eerste mails meteen doet. Bij betaling ruggesteun te krijgen. Wanneer je mensen de tijd geeft dingen te laten bezinken en gaandeweg alsnog een aanbod doet om je verder te volgen door betaling, zul je meer gegadigden krijgen. inclusief mij.
  Een verandering vindt niet plaats van het ene moment iets horen en het andere moment ook doen. Mensen hebben daar tijd voor nodig om tot inzicht te komen.
  Dus temper je snelheid vanuit enthousiasme en speel in op de behoeften van de klant.

  beste groet cimi

 5. Hallo Jesse,

  Ik herken mij heel erg in de video boodschap.
  Ben daar ook al druk mee bezig, alhoewel het niet mee valt allemaal.

  Nog een fijne vakantie , en geniet van het lekkere eten daar.

  Groeten van Betty

 6. hallo jesse,
  ik denk dat we allemaal wel eens aan ‘troosteten of -drinken’ doen
  dus ik ook, maar ik beloof je daar alerter op te zullen zijn
  dank weer voor je ondersteuning
  fijne vakantie
  groet, van
  connie

 7. Jesse,

  Er zijn mensen die constant in eenzaamheid verkeren dag in dag uit en dit wordt alleenmaar bij ze versterkt juist tussen de drukke menigte van mensen dus het maakt allemaal helemaal niet uit.. mijn verschil is dat ik juist van mijn eenzaamheid geniet en daar mijn leven uithaal. Denk gebruik de kwaliteiten die je hebt in je eigen voordeel !

  Ik denk je kijk op je eigen leven veranderen en alles een diepere betekenis aan hechten dat dat je enorm rijk maakt van binnen dat je daar niks anders bij nodig hebt en laat staan (slecht) eten…Ik pak mijn penceel en teken zelf mijn eigen wereld waar ik ook daadwerkelijk in leef….Kijk … En wat anders zou je daar nog voor willen inruilen en wat zou er anders nog aan kunnen tippen…Je proeft het je leeft het en je voelt alleen JEZELF !!!

  Je hebt altijd jezelf wat er ook gebeurt…Dus maak ik er wat van en geef ik het ook wat ie verdient…

  En geef mezelf geen beloning of troost want dat BEN ik zelf…
  En morgen maak ik de lekkere chocolaatjes van Marjolein weer…
  En wist niet dat een zak chips of een bier ontspannend zou zijn na een stressvolle dag. En als ik er zo bij nadenk klinkt het erg GEK ja!!!
  Maar alles in de “daadwerkelijke” wereld IS ook gek …

  Dit voelt weer fijn …

  Jesse en Marjolein dankjewel voor al je moeite en een fijne verblijf daar…
  Een klein kijkje door de ogen van een ;
  AUTIST for life …

  Vivaldi

 8. Dank Jesse en Marjolein weer voor de wijze worden, ja die chocolade is een zonde maar wel heel lekkere ook al is hij puur, zou wel wat minder kunnen.

  Veel plezier daar groeten Margriet

 9. Waarom kan ik geen recepten downloden

 10. Hoi jesse,

  Ik wou eerst nog even tegen vivaldi zeggen, zo mooi geschreven (mijn zoon is ook autisitstisch).( zo puur en zo echt)
  Jesse jij ook al bedankt voor aldie wijze woorden en heb al veel geleerd van je, maar tussen leren en doen is toch zo moeilijk hé, ik probeer het stap voor stap te doen, ik probeer ook die balans te vinden (nogal een groot gezin) maar de ene dag lukt me dat wel maar dan de andere dag weer niet, vind ik zo balen ik wil echt van mijn lelijke buik af en strakker zijn.
  Geniet met volle teugen van de natuur en het eten samen met Marjolijn
  Groetjes patricia

 11. Patricia, heb je daar dan een parel in je hand ? een ECHTE ! laat het dan schitteren en kijk er naar…

  Hoop dat je hier je draai in kan vinden en de lichaam krijgt die je wilt..En dat gaat het beste met wat bij jou past vergeet je dat niet ?Je wordt er alleenmaar beter in, in het vinden van je eigen eetpatroon waar je blij mee bent uiteindelijk. In het begin is het nog erg zoeken ernaar.De resultaat is het waard en blijf je ook omhoog krabbelen ? En zie jezelf al daar en vanaf dat moment !!! wordt het alleenmaar beter en leuker ! En op het eind dan draai je alleen nog maar in een cirkel rond wat jou steeds omhoog lift… sneller en sneller ! En je merkt er gewoon niks meer van ,gaat vanzelf…GEWELDIG!

  En onthou je dit ? Met MINOR falls en MAJOR lifts kom je er wel…”Just like Vivaldi plays his music”…

  Groetjes aan je autist zoon…Hoop dat ie het niet te moeilijk voor je maakt !!!

  liefs,
  Vivaldi

 12. Hoi Jesse.
  Dank zij jouw methode ben ik nu al aardig op gewicht, maar de kunst is om zo te blijven en daar moet ik dan toch wat vaste regeltjes voor op stellen die blijvend zijn. Zoals ‘s middags meer groenten en fruit en om de 3 dagen pasta of aardappelen
  brood kan ik helaas niet missen.Ik eet boerentarwebrood, maar met mondjesmaat
  2 sneetjes 2 x per dag. Verder moet ik geen dag overslaan om een wandeling te maken van minstens een half uur en dan de trap nemen naar 8 hoog.

  Ik was eigelijk altijd gewend om, om de dag warm te eten en dat beviel me best en bleef ook aardig op gewicht, maar ja nu ik 80 ben en meer zit, moet ik toch oppassen en minder eten en ook wat meer te bewegen. Die grond oefeningen lukt me niet meer zo, maar met de kettlebell gaat steeds beter en houd me goed fit.

  De oorzaak dat ik goed gezond ben ligt in het feit dat ik altijd denk: “Ik ben gezond en blijf gezond”.Je zult wel denken, waar maak je je toch druk om? Maar ik denk zo: de jaren die ik nog heb te leven-3-5 10 of 20 jaar wil ik wel in een goede gezondheid en met een fit gevoel doorbrengen. Beter dan achter de garaniums te hangen en naar buiten te loeren, ben ik ook de hele dag bezig en ook dat houdt mij fit.
  Doe ik het goed, of wat dacht je? Hartelijke groet. Oldjohn.

 13. Hallo Jesse,

  Na dit betoog herken ik mezelf meteen.
  Jarenlang heb ik genadeloos veel geschranst, soms had ik heuse vreetkicks en was niets wat eetbaar was veilig en dat ook nog ‘s avonds en ‘s nachts.
  Uitermate slecht dus !, maar pas de laatste jaren (ik nader de 50) begint er een buikje te komen. Maar de gevolgen zijn veel groter dan ik dacht, m’n lichaam is flink verzuurd en dat merk ik aan van alles en dat is m’n eigen schuld !!
  Op het moment ben ik hard bezig m’n weg te vinden en kan de tips van Jesse goed gebruiken. Om een wat te noemen, ik maak m’n eigen tarwegrassap, drink heel veel water (ook met opgelost himalayazout), drink groene smooties, drink groene thee met honing en kaneel. en eet ipv. een boterham met jam een boterham met honing en kaneel. Hierdoor blijven de vreetkicks uit, maar om mezelf te verwennen eet ik 20 gram pure chocola en een handje notenmix.
  Ik merk dat ik veel fitter ben (ben ook van m’n RLS af) slaap beter en korter.
  Kortom, ik lijk in een ‘flow’te zitten en dit is wat mij betreft het begin nog maar.

  koos

 14. Man wat een verademing dat iemand onzelfzuchtig andere mensen om zich heen wil helpen.
  Ik ga vanaf vandaag bezig met je tips en boeken om me te helpen mijn doel dit keer echt te gaan bereiken.
  Ik ben veel te zwaar op dit moment (94kg) en zit niet lekker in mijn vel, maar heb niet het geld voor een PT-er of fitness abbonement.
  Dus train ik thuis en heb nu dit ontdekt!
  Ongeloofelijk bedankt voor je inzet en toeweiding om dit kosteloos aan je medemens aan te bieden.
  Als jij willekeurige vreemden kan aanzetten tot een levensverandering moet ik het toch ook bij mezelf kunnen doen:)

  nogmaals dank PETER

 15. amfetamine is beste afval middel en het haald totaal de eetlust weg hoewel je veel moet drinken wegens uitdrooging

Geef een reactie