2 buikspier oefeningen die wél werken

Zou jij er ook zo uit willen zien als al die getrainde dames en heren die op de sportschool of het strand met hun strakke buik lopen te pronken? Je gelooft het misschien niet, maar toch ligt een kleine ‘six pack’ ook binnen jouw handbereik. Alleen krijg je dat niet voor elkaar door simpelweg buikspier oefeningen te doen. Als je een strakke buik wil krijgen moet je er vooral voor zorgen dat je buikvet verbrandt, want zo worden je buikspieren ook echt zichtbaar.

Waarom zijn buikspier oefeningen niet geschikt voor een strakke buik?

buikspier oefeningenJe zou denken dat je, als je veel buikspier oefeningen doet, vanzelf een strakke buik krijgt. Je buikspieren worden er inderdaad sterker van, maar zien zul je ze niet als je veel buikvet op je lichaam hebt. Als je een strakke buik wil is het dus belangrijk dat je dat overtollige buikvet gaat verbranden.

Voor wie buikvet wil verbranden is het als eerste belangrijk om te weten hoe je aan dat buikvet komt, want als je dat weet begrijp je ook beter hoe je eraf kunt komen. Overtollig buikvet ontstaat meestal als je hormoonhuishouding uit balans is. Vooral de hormonen insuline en cortisol dragen in belangrijke mate bij aan vetopslag, dus als je lichaam teveel van deze hormonen aanmaakt krijg je vanzelf buikvet, ook als je gezond eet en regelmatig beweegt. Er zijn daarnaast ook twee hormonen die vetverbranding bevorderen, en dat zijn groeihormoon en testosteron (ook bij vrouwen, al maken zij van nature minder testosteron aan dan mannen). Als je buikvet wil verbranden dien je er dus voor te zorgen dat je lichaam minder insuline en cortisol aanmaakt en meer groeihormoon en testosteron produceert, waardoor je hormoonspiegel weer in balans komt.

Met welke oefeningen verlies je snel buikvet?

Er zijn specifieke oefeningen die uitermate geschikt zijn om je hormoonspiegel weer in balans te krijgen, omdat ze de aanmaak van groeihormoon en testosteron bevorderen en zo je stofwisseling verhogen waardoor je meer vet verbrandt. De oefeningen die dit doen trainen de grote spiergroepen, te weten de spieren op de borst, schouders, rug en bovenbenen. Als je de grote spiergroepen veel trainingsprikkels geeft gaat je lichaam meer groeihormoon en testosteron aanmaken, waardoor je totale spiermassa toeneemt. Een grotere spiermassa leidt automatisch tot een verhoogde stofwisseling, en dat heeft een verhoogde verbranding van buikvet tot gevolg… zelfs als je zit, ligt of slaapt!

Het zal je wel opgevallen zijn dat de buikspieren niet onder de grote spiergroepen vallen. Je buikspieren zijn veel minder groot dan je borst- of beenspieren, dus als je alleen buikspier oefeningen doet heeft dat veel minder effect op de hormoonspiegel. Uiteraard is het wel zinvol om naast je grote spiergroepen ook je buikspieren te trainen, want dan zijn ze lekker strak als je jouw buikvet eenmaal hebt verbrandt, en dan worden ze ook mooi zichtbaar.

2 Oefeningen waar je een strakke buik van krijgt

In deze paragraaf leggen we twee oefeningen uit die zeer geschikt om je hormoonspiegel in balans te brengen en je stofwisseling te stimuleren, zodat je snel buikvet verliest. Je kunt deze oefeningen gewoon thuis doen, wanneer jou dat uitkomt. Je mag beide oefeningen twee keer per dag  (bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds) uitvoeren. Doe de oefeningen om de dag zodat je spieren voldoende kans krijgen om zich te herstellen.

1. Wall Sit

In deze video zie je een oefening die speciaal bedoeld is voor je beenspieren . Ga met je rug tegen een muur staan, schuif je voeten wat naar voren en spreid je benen een klein beetje. Zak dan voorzichtig naar beneden en blijf zo 30 tot 60 seconden zitten. Zorg ervoor dat je gewicht geheel door je benen gedragen wordt, dus leg je handen op de borst en gebruik ze niet ter ondersteuning. Ga na deze oefening naar oefening 2.

http://www.youtube.com/watch?v=_AbXAVsOJG8&list=PL174449D3D4A48EB9&index=7

2. Triceps Dips met Stoel

Bij deze oefening train je de arm-, borst- en schouderspieren tegelijk. Neem een stevige stoel en plaats die op een stabiele ondergrond. Ga op de stoel zitten, strek je benen uit met je voeten plat op de grond en leg je handen op de rand van de stoelzitting. Schuif nu je billen naar de rand van de stoel en zak vervolgens voorzichtig vóór de stoel naar beneden. Houd je borst goed omhoog. Gebruik tijdens het naar beneden zakken je armen om controle te houden. Duw jezelf daarna weer omhoog. Doe 8 tot 12 herhalingen.

Neem nadat je oefening 1 en 2 beide hebt gedaan zo’n 30 seconden rust. Start daarna weer bij oefening 1. Doe deze combinatie van beide oefeningen 6 tot 8 keer.

http://www.youtube.com/watch?v=OCG7l7WTAJw&list=PL174449D3D4A48EB9&index=10

Nadat je de oefeningen hebt gedaan kun je een eiwitrijke smoothie of maaltijd nemen, zodat je spieren extra voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te herstellen en te groeien.

Om effectief de verbranding van buikvet te stimuleren raad ik je aan deze training 1 tot 2 keer te doen, en daarnaast 2 keer per week een korte, intensieve training met de Kettlebell Workout uit te voeren.

Wil je meer trainingen die buikvet verbranden? Klik hier voor meer informatie.

Share:

13 comments

 1. Heb met belangstelling je nieuwsbrieven gelezen maar ik zit met een actuele vraag.De oefeningen dat zal wel lukken waar ik me zorgen over maak is het dieet.Ik kan niet ontkennen dat ik buikvet heb maar tevens ben ik zwaar diabeticus-patient en moet ik dagelijks grote hoeveelheden insuline spuiten en naar ik heb begrepen is insuline nu net een van de grote boosdoeners voor vetopslag.Mijn vraag is dan ook: is dit dieet geschikt voor diabeticus patienten lijk mezelf ? Tony Heymans.

 2. Al met al, buikspieroefeningen zorgen niet voor een optimaal resultaat. Dat wist ik nog niet, dus bij deze bedankt voor het aangeven! Natuurlijk best belangrijk voor als je gaat trainen en je geeft enorm veel inspanningen voor spieren, die niet eens echt belangrijk zijn voor het afvallen….

  Daarnaast wil toch snel even een comment achter laten voor Tony;

  Tony, deze oefeningen lijken mij persoonlijk, voor ieder waardig mens te lukken, ook al heb jij last van aandoeningen die niet prettig zijn! Je spieren trainen, kan gewoon altijd, waardoor na mijn idee, gewoon vet kan verbranden. Het is een idee he… geen feit. Het beste is om je te raadplegen bij een eventuele huisarts en te kijken of dit effect heeft, want het is een moeilijke combinatie om mee te gaan trainen…

  Alvast Succes!!

  Hayo

 3. Bedankt voor de goede uitleg Jesse. Het zijn goede oefeningen die ik met mijn seniorengroepen kan doen.

 4. Heel graag wil ik het volgende vragen, ik ben nu 60 jaar,en mankeer heel veel heb om wat te noemen me/cvs lijkt op ms,fibromyalgie,artrose,chronisch pijn patient, spasmofilie,kan en mag niets zwaars tillen,2polsen carpaalsyndrom,7 versleten wervels,onderrug zit een knoop van spieren pezen en zenuwen op een grote knoop zo grot als een vuist,schouders heel veel pijn,ben ook geopereerd aan mijn schouder,stukje bot er tussen uit gehaald,om mijn arm weeg omhoog te krijgen, de kop van de schouder is een bolgewricht,daar zaten scherpe punten aan, zijn er afgezaagd,ben een paar maal aan
  mijn rechterknie geopereerd,meniscus hing een stukje los,is eraf gehaald,dan weer geopereerd aan dezelfde knie,is schoongemaakt,i.v.m. verkalkingen, heb ook fibromyalgie,en nog een lange lijst, ik heb tot 25 jaar geleden veel aan bodybuilding gedaan ,jazzballet,turnen,maar ik ben bang om nog maar iets te doen, ik heb nu veel buikvet, ik ben veel te zwaar, spuit morfine tegen de pijn,heb verder nog wel een een heleboel wat het laat afweten, is r voor mij nog iets? ik zou het echt niet weten, voel me vreselijk,ben ook bang voor een negatief antwoord,zwemmen kan trouwens ook niet ,zijn er voor kneuzen nuu ook niet iets om te trainen, het is heel erg jammer dat ik zo’n vreselijke pijnen moet hebben, maar zou het goed zijn voor mij? alvast dank voor het antoord m.v.g. Els Telder

 5. Beste Jesse,

  Ik doe de oefeningen nu een maand of 2 en ben al meer dan 12 kilo kwijt! Daarbij moet ik wel toegeven dat ik af en toe nog wel wat lekkers eet, de tip over het zoet niet kopen vind ik zo goed en uiteindelijk ook zo logisch! Ik begin nu aan dvd 2.5 20 minuten fattkiller ofzoiets.

  Mijn uitgangspunt blijft wel: “Het moet leuk blijven, afvallen omdat het gezond is en niet omdat het modeblaadje het zegt”.

  Al met al blij dat ik met u in zee ben gegaan, al mis ik wel de wekelijkse mailtjes al een tijdje?

  Groetjes

  Lisanne

 6. Ik heb de kettlebell dvd gekocht. Ik train er nu 2 maand en heb hiermee 15 cm van mijn buikomvang weg getraind.
  Hiervoor dank Jesse

 7. Hallo,

  Ik zit in een rolstoel ben verlamd vanaf mijn middel.situps lukt neit vanwege mijn zwakke rugspieren. Kan ik in mijn rolstoel mijn buikspieren trainen met de kettlebel?

 8. Beste Jesse Van der velde

  Ik doe deze oefeningen 6 keer op een week. Het is tof en heb het gevoel dat ik Me fitter voel als ik ze doe.
  Mijn vraag is krijg ik na een tijd slankere benen van? Of is het gewoon om de benen te versterken?

  Alvast bedankt

  Rayyan

 9. Het trainen van je buikspieren kan nooit kwaad of je moet lichamelijke kwetsuren hebben dan is het handig eerst een sportarts te raadplegen.

 10. Hallo, is het persee nodig om die kettlebelt te bestellen of werkt het ook gewoon zonder kettlebelt ik wil gewoon me buikvet weg halen en alles beetje strakker maken vroeg me af of dat ook lukt met alleen deze oefeningen ?

 11. goedendag

  heeft u ook buikspieroefeningen voor iemand in een rolstoel

  vriendelijke groet
  Sandra

 12. Hallo,
  Wat bij mij ontzettend heeft geholpen om buikvet weg te werken was het stoppen met toegevoegde suikers!
  Ben van 82 naar 73,5 kilo gegaan in 3 maanden en ben tailleomvang 104 terug gegaan naar 89 cm.
  Geen toegevoegde suikers meer in combinatie met krachttraining en het buikvet smolt weg!
  Let er ook op dat je alleen langzame koolhydraten en ruim voldoende eiwitten binnenkrijgt.

 13. Hallo allemaal, wat ook goed helpt om je hormonen in balans te krijgen is omega 3 supplementen slikken.dat is ook goed voor hart en bloedvaten.ook doe ik aan pilates. Dat is goed voor sterke buik en rugspieren. Je gaat daardoor ook rechterop lopen. Daardoor lijkt je buik ook platter.

Geef een reactie