400 calorieën in 20 minuten verbranden met de Kettlebell Workout

Door: Jasmine Mariën

Dankzij het combineren van Kettlebell- en intervaltraining, kan je 20 calorieën per minuut kwijtraken! John Porcari en Chad Schnettler, twee prominente sportwetenschappers aan de universiteit van Wisconsin, lieten een groep proefpersonen deze combo-training doen gedurende 20 minuten. Het resultaat was verbluffend: De proefpersonen verbrandden elk 400 calorieën binnen deze 20 minuten.

De innovatieve krachtsportgoeroe Pavel Tsatsouline is erin geslaagd Kettlebell training populair te maken buiten de Russische landsgrenzen. In Rusland liet hij soldaten trainen met Kettlebells, terwijl in West-Europa de Kettlebell vooral een hit werd dankzij de hype rondom de crossfit-trend. Kettlebells zorgen immers voor een harmonieuze combinatie van zowel cardio- als krachttraining, waardoor je een snelle, effectieve workout ervaart.

Het American Council on Exercise betaalde een studie, gestuurd door Porcari, die aantoonde wat heel wat trainers reeds wisten. Porcari zocht 10 mannen en vrouwen (29-46 jaar) op, die al geruime tijd werkten met Kettlebells.

Tijdens de trainingen trainden de proefpersonen 15 seconden lang x-aantal one-armed Kettlebell snatches met rechts (een oefeningen die ook in de Kettlebell Workout DVD serie wordt aangeleerd), gevolgd door 15 seconden rust, en een herhaling van de oefening met links. Deze rep werd afgesloten met nogmaals 15 seconden rust, waarna heel de oefening opnieuw begon – gedurende 20 minuten.

De ‘x’ in bovenstaande paragraaf werd berekend door de proefpersonen van tevoren zoveel mogelijk snatches per minuut te laten uitoefenen. Dat aantal werd dan gedeeld door 4. Maakte een proefpersoon bijvoorbeeld 20 snatches, dan was x gelijk aan 5.

Iedere proefpersoon kon kiezen tussen een kettlebell van 12kg, 16kg of 20kg.

De training maakte de hartspier sterker, een effect dat ook in andere onafhankelijke studies is aangetoond een gevolg te zijn van Kettlebell training. (J Strength Cond Res. 2010 Apr;24(4):1034-6.)

Dankzij berekeningen inzake zuurstofverbruik concludeerden de onderzoekers dat de workout ervoor zorgde dat de proefpersonen 13,6 calorieën per minuut verbrandden.

Porcari legt uit: "We hebben ook het bloedlactaat gemeten, en ontdekten dat ze anaerobisch ongeveer 6,6 calorieën per minuut verbrandden. Ze verbrandden dus 20,2 calorieën per minuut, en dat is uitermate goed. Het kan vergeleken worden met een mijl te lopen op 6 minuten. De enige andere inspanning die in de buurt komt van dit resultaat, is langlaufen op een waanzinnig tempo op een steile berg/heuvel."

Bron: Ergogenics.org

Kijk voor meer info over Kettlebell Training op deze website.

Share:

6 comments

 1. Hoi Jesse,

  Is het niet zo dat mannen vlugger calorien verbranden dan vrouwen. Hoe werkt dat nou precies.

  Groetjes Tina

 2. Hey Jesse,
  ik heb je een paar dagen geleden ondekt op youtube,
  en heb veel informatie gekregen over afvallen,calorien,buikvet etc.
  Ik heb een groot probleem :
  Ik ben 16 jaar oud,1.63 lang,en weeg 70 kilo!
  Ik heb Diabetes Type 1,en eet best wel veel.
  Ik zit al sinds April op een sportschool,daar volgde ik Zumba lessen,Tai-bo,en Spinning.
  Ik ga elke dag naar de sportschool behalve op zaterdag.(omdat ze gesloten zijn)
  En ga elke dag fietsend naar school(50minuten heen+ 50 minuten terug)
  Ik heb heel erg last van mijn lichaam,want ik ben dun bij me benen,en hebb een hele dikke buik!
  100 cm !!

  Ik val maar niet af terwijl ik juist heel veel beweeg dan voorheen,want eerst deeed ik niks,ik ging met de bus naar school en at van alles en ging na het eten vaak slapen.
  Nu doe ik juist meer,maar ik val maar niet af bij me buik.
  Ik snoep ook minder dan eerst.
  Op school vragen ook leerlingen aan mij of ik zanger ben,omdat het zo lijkt door me 100 cm buik.
  Ik heb alles geprobeerd,maar niks helpt.
  al mijn vrijetijd gaat naar het fitnisse.
  Heb je mischien tips voor me,of ken je een speciale dokter hiervoor.

  Ik hoop echt dat je me kan helpen.

  Groeten Anoniem.

 3. Bedankt voor het bericht. Ik ga zeker de Kettlebell proberen.
  Ik merk ook idd resultaat met geen koolhydraten eten!

  Warme groet,
  Marian

 4. Graag zal ik zijn adviezen gewoon op de mail willen hebben. Zodat ik het uit kan printen en dat rustig op de bank kan gaan lezen. Uitgebreide informatie haal ik wel van zijn video’s af.
  Trainen met een kettlebell zal ik erg fijn vinden. Het liefst nam ik natuurlijk een dvd waarin je snel veel vet verbrand met zo’n kettlebell. Alleen zie ik uitgebreide aanbiedingen staan op de site.Helaas is dit voor mij niet betaalbaar. Kan er geen minder uitgebreide aanbieding komen?
  Ps: mailadres wat ik nu heb gebruikt is niet juist!

 5. Hoi Jesse, welke Kettlebell adviseer jij (qua gewicht) aan een vrouw die er nog nooit mee heeft gewerkt, en ook niet heel sterk is? Ik ben een hardloper maar doe eigenlijk niets aan fitness….

 6. Beste Jesse

  Ik heb net een kettlebell gekocht voor een strakker lichaam ik fitness ook al maar werkt een kattlebell van 18 kilo goed voor buikspieren en wat zijn leuke oefeninfen ??:D

  Met vriendelijken groetjes Lucas

Geef een reactie