Aangekomen door stoppen met roken: 3 tips om de kilo’s er nu af te houden

Roken is in Nederland de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte, in 2011 overleden er in Nederland 18 858 mensen van twintig jaar en ouder aan de directe gevolgen, zo blijkt uit het Jaarbericht Nationale Drug Monitor 2012. Het blijft een hardnekkige verslaving, maar uit onderzoek blijkt ook dat er veel mensen zijn die blijven roken uit angst om aan te komen. Hier lees je wat er met je lichaam gebeurt als je stopt voor je veertigste en ik geef je 3 effectieve tips om de kilo’s er af te houden als je stopt.

Op de University van Michigan wordt veel onderzoek gedaan naar het verband tussen roken en lichaamsgewicht. Uit één van deze onderzoeken bleek dat 75% van alle vrouwen die roken niet wil aankomen als ze stoppen met roken. Sommige vrouwen, zo blijkt, zijn zelfs begonnen met roken omdat ze hoopten dat het ze zou helpen afvallen. Uit onderzoek van het U-M Nicotine Research Laboratory, onderdeel van de University van Michigan, bleek dat vrouwen die zich druk maken over hun gewicht in relatie tot roken, zich ook vaak erg druk maken over andere uiterlijkheden. Volgens onderzoekster Cindy Pomerleau is het belangrijk dat deze vrouwen zich realiseren dat roken een grote impact heeft op het uiterlijk, het haar wordt er dunner van, rimpels verergeren, nagels breken sneller af, tanden verkleuren en het heeft geen positief effect op de adem. Als we alleen al kijken naar de huid, dan heeft roken invloed op de bloedcirculatie waardoor de huid er grauw en zelfs grijzig uit kan gaan zien. Sigarettenrook bevat meer dan vierduizend giftige stoffen waarvan het merendeel direct door het bloed wordt opgenomen en wordt getransporteerd naar de bovenste huidlaag. Het resultaat is dat de huid minder elastisch is en het schadelijke roetdeeltjes vast houdt waardoor vitamines moeite hebben om door te dringen. De aders in de bovenste huidlaag vernauwen en dus is er minder zuurstoftoevoer. Het collageen, dat de huid stevig en flexibel houdt, wordt minder en rimpels zijn het gevolg. Onderzoek (Leung et al. British Journal of Dermatology 2002) heeft aangetoond dat het roken van gemiddeld 20 sigaretten per dag overeenkomt met tien jaar veroudering van de huid. Ook ontstaan er rimpels rond de mond door het vele ‘tuiten’ van de lippen. Stoppen met roken is dus een effectieve beauty treatment.

Aangekomen na het stoppen?
Is het ook werkelijk zo dat mensen aankomen in gewicht als ze stoppen met roken? STIVORO, het Voedingscentrum, Centrum Kennis & Kwaliteit van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) gaven de opdracht voor onderzoek op dit gebied. In het rapport staat dat veel onderzoeken aantonen dat stoppen met roken inderdaad leidt tot gewichtstoename bij volwassenen. Ongeveer vier van de vijf rokers komen aan na het stoppen. Per individu kan de toename in gewicht nogal verschillen. De diverse studies geven zeer uiteenlopende gemiddelden, van 2,5 tot 5,6 kilo. Stoppers die veel rookten of erg nicotineafhankelijk waren, komen relatief meer aan dan mensen die gematigd roken zo bleek. Hoe komt het dat je aan kunt komen als je gestopt bent met roken? Het roken van een sigaret zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen, wanneer er wordt geïnhaleerd zal het hart van de roker 10 tot 20 keer meer slaan per minuut. Dit zorgt ervoor dat het metabolisme licht wordt verhoogd, en geeft het hart stress. De nicotine zorgt dat je minder eetlust hebt. Nicotine kan ook invloed hebben op de productie van het hormoon insuline. Insuline regelt de glucose-stofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling. Wanneer dit hormoon niet goed zijn werk kan doen zal het lichaam en zullen de hersenen de hormoonproductie, en andere signalen die hongergevoel triggeren, verminderen. Zowel nicotine als voeding geeft eenzelfde chemische reactie in onze hersenen, het feel-good stofje dopamine komt vrij. Wanneer iemand niet meer rookt kan hij door voeding hetzelfde goede gevoel krijgen. Daarnaast is het verleidelijk om voedsel te gebruiken als vervanging van een sigaret. Vooral als iemand net gestopt is dan is de neiging om te roken veel aanwezig, de beweging van de hand naar de mond is zo bekend en kan al dan niet onbewust een reden zijn om meer te eten.

Stoppen voor je veertigste
De American Lung Association stelt dat er ongeveer 600 ingrediënten in een sigaret zitten en eenmaal aangestoken creëert dit maar liefst 4000 chemicaliën. Zeker 50 van deze chemicaliën kunnen kanker veroorzaken en nog vele meer zijn giftig, zo zeggen ze. Een aantal voorbeelden: aceton die je ook wel kent als nagellak remover, ammoniak en teer. Roken zorgt voor oxidatie, dit is een proces in het lichaam waarbij agressieve stoffen, zogeheten vrije radicalen, lichaamscellen beschadigen. De vrije radicalen ontstaan vooral bij zonnen en roken. Het lichaam gebruikt daarnaast ook vrije radicalen om ongewenste bacteriën onschadelijk te maken, het is dus een natuurlijk proces. Bij oxidatie kan wel schade aan de cellen en weefsels ontstaan, met op den duur verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten en schade aan het zenuwstelsel. Het goede nieuws: het lichaam heeft een enorm zelfhelend vermogen. Zo blijkt uit groot onderzoek (Pirie K. en Peto R. et al. Gepubliceerd in The Lancet in 2013) waarbij één miljoen vrouwen geboren rond 1940 voor langere tijd werden gevolgd. In die tijd was roken heel gewoon en veelvoorkomend. Uit het onderzoek bleek dat rokers zeker tien jaar van hun potentiële levensduur verloren in vergelijking met niet rokers en dat twee derde van de sterfgevallen onder deze vrouwen van boven de vijftig veroorzaakt werden door roken. Het meest opzienbarende uit dit onderzoek gebeurde onder de vrouwen die hadden besloten om te stoppen met roken. Onder de vrouwen die voor hun veertigste gestopt waren met roken kwamen maar liefst 90% minder sterfgevallen, als direct gevolg van roken, voor. Dit effect was zelfs nog drastischer voor vrouwen die voor hun dertigste gestopt waren, 97%, aldus de onderzoekers. De American Cancer Society zegt dat het natuurlijk beter is om helemaal niet te beginnen met roken, maar als je al rookt blijkt stoppen extreem heilzaam. Heel concreet zeggen ze: als je stopt voor je vijftigste verminder je de kans om in de komende vijftien jaar dood te gaan met 50% in vergelijking met degenen die blijven roken. Een goede reden om zo snel mogelijk te stoppen, ook al ben je al over de veertig. Bovendien maakt stoppen met roken gelukkig, dat blijkt in ieder geval uit onderzoek van Dr. Megan Piper en haar team van de University of Wisconsin School of Medicine and Public Health in Amerika. Zij volgden gedurende drie jaar ruim 1500 mensen die stopten met roken. Ze richtten zich tijdens het onderzoek vooral op het geluksgevoel van de proefpersonen. Het bleek dat de proefpersonen zich uiteindelijk gelukkiger voelden dankzij het wegvallen van de stressoren. De conclusie van het onderzoek was dat stoppen met roken het welzijn van mensen bevordert.

3 tips om de kilo’s er nu af te houden

1. De Duitse consumentenbond Oekotest heeft onderzoek gedaan naar een aantal mythes rond afvallen. De reden waarom mensen die stoppen met roken gemiddeld een paar kilo aankomen, als ze hetzelfde eetpatroon houden, is in het kort gezegd omdat nicotine de stofwisseling prikkelt. Maar, zo zegt Oekotest, dit effect kun je heel gemakkelijk opheffen door meer beweging. 30 minuten per dag low impact, fietsen of wandelen is al voldoende. Tijdens het sporten komt er bovendien dopamine vrij, hetzelfde feel-good stofje dat vrijkomt bij roken of eten. Sport is dus een gezonde vervanging en geeft hetzelfde goede gevoel.

2. Zorg ervoor dat je in de periode waarin je stopt met roken zeker geen ongezonde snacks in huis hebt om verleidingen te voorkomen. Vervang deze door gezonde snacks zoals groente, vers fruit of ongebrande noten. Denk aan selderij, radijs, cherrytomaten of worteltjes. Veel water drinken helpt ook wanneer je trek hebt in een sigaret.

3. Drink geen alcohol. In alcohol zitten niet alleen veel calorieën, maar is daarnaast ook een sterke trigger om er ook een sigaret bij te pakken. Door alcohol voelen we ons minder geremd, en dat maakt het een stuk lastiger om de wilskracht vast te houden die het kost om van de sigaretten af te blijven. Wanneer dit een even grote opgave voor je is dan het stoppen met roken zelf, wees dan wat meer coulant naar jezelf toe. Doe het stap voor stap, wanneer je in één keer verschillende projecten aanpakt te verbetering van je gezondheid is de kans op falen groter.

Laat het uit jezelf komen
Zelf brainstormen en een lijstje maken met redenen om te stoppen met roken werkt nog beter dan erover lezen. Dit bleek uit een onderzoek van Radbout Universiteit Nijmegen. Onderzoekster Barbara C.N. Müller liet één groep proefpersonen vijf minuten brainstormen over redenen om te stoppen. De andere groep kreeg erover te lezen. Achteraf werden de groepen in één ruimte gezet met sigaretten, aanstekers en een verborgen camera. De groep die hun eigen redenen hadden bedacht, wachten gemiddeld 30% langer om een sigaret op te steken. Müller legt uit dat mensen vaak weerstand voelen als anderen hen vertellen wat ze ‘moeten’ doen, dit heeft te maken met ‘zich vrij willen voelen’. Ze zijn dan geneigd om juist het tegenovergestelde te doen. Een lijstje maken is dus geen slecht idee, maar het MOET natuurlijk niet.

Je kunt echt stoppen met roken zonder aan te komen. Laat de angst voor gewichtstoename je niet tegenhouden om sigaretten voor eens en altijd links te laten liggen. Wees ook lief voor jezelf, stoppen met roken is een grote prestatie. Na de ernstige disbalans in het lichaam die door roken is ontstaan, is het weer tijd voor het lichaam om in balans te komen. Wil je gewicht verliezen door het lichaam terug in balans te brengen en zo je lichaam extra ondersteunen tijdens of na het stoppen met roken? Klik dan op deze link voor meer informatie.

Share:

44 comments

 1. Ik ben al 15 jaar gestopt met roken. Ik was een kettingroker 3 pakjes Belga of Bastos filter per dag. Ik ben in één keer gestopt en had wel een open pakje in huis om “als het echt niet lukte” gevoel niet de gedachte te hebben er geen in mijn bereik te hebben. De asbakken netjes weggestopt … Onder druk van anderen stoppen is niet ok…stilletjes je eigen moment kiezen is inderdaad veel beter. Dikker ben ik toen niet geworden…ik was al dik. Ik viel af, waarom…. ik had meer tijd om me bezig te houden met iets anders dan roken. Die bezigheden kon ik zelf kiezen…. en bepaalde ik al op voorhand tegen de moment dat ik zou stoppen. Om die beweging van mijn hand naar de mond af te leren…ging ik gewoon in de frisse lucht staan en bootste met een op maat geknipt rietje voor frisdrank mijn gewoonte na. Zo een rietje kan je overal meenemen. Ik heb geen enkel middel zoals nicotinepleisters gebruikt. De gewoonte om in huis te roken kon ik afleren door voordien al die plaatsen te mijden om te roken (frisdrankrietjes op elk van die plaatsen klaarzetten), koos een tijd voor ik stopte met roken een één plaats waar ik wel rookte. Ik heb wel de eerste maand veel en hard gevoeld dat ik die nicotine niet meer had, dat was wel even doorbijten. Op die maand tijd had ik wel wat geld kunnen sparen dus … mijn beloning stelde ik niet uit, deze beloning kon ik ook zelf kiezen en er naar uitzien op de dag dat ik daar zin in had. Nicotine is verslavend dus neem ik ook nooit meer een trekje want dan verval ik gauw terug in deze verslaving en dan is alle moeite om niets geweest. Misschien helpt mijn ervaring… iedereen mag/moet zijn eigen gevoel volgen. Met nog rokende vrienden sprak ik af dat ze buiten mochten roken en de peuken terug mochten meenemen …. ging niet mee bij hen staan in het begin, nadien wel … met mijn frisdrankrietje, goedkoop middel maar de moed moet je zelf hebben. Goede vrienden begrijpen dit. Succes!

 2. Hoi ik ben 64 jaar . moest van kno arts kiezen stoppen met roken of binnen paar jaar er niet meer zijn .
  mijn stembanden zijn aangetast mijn stem is schor bijna geen stem meer.
  Als ik stopte opereerde ze me ook zo niet ja dan pech zo kwam dat over bij mij.
  22 april 2014 dus gestopt niet meer gerookt ik rookte 50 sigaretten Per dag .
  50 jaar lang pffff het was zwaar maar heb het gered dus nooit meer een sigaret raak ik aan .
  22 augustus 2014 hoor ik wanneer ik geopereerd word want mijn stem lijkt op een brombeer hahaha.
  mensen ik zou zeggen stop met de rotzooi niet goed en ongezond ieder moet het zelf weten maar iedereen ken dat net zoals ik zit tussen je oren als je denkt lukt mij niet.

 3. goed en duidelijk artikel!!!

 4. Goede Tips! Zelf let ik op mijn eetpatroon door middel van de my fitness pal app.

 5. goed artikel

 6. @goedkopeEsigaret,
  Vergeet niet dat je dat dan moet blijven doen om je resulktaat te behouden!

 7. bedankt voor deze nuttige 3 tips!

 8. duidelijk verhaal, bedankt voor het delen.

 9. Ben nu 4 maanden gestopt met roken na 25-30 sigaretten per dag geen probleem heb hartinfarct gehad dus knopje ging om maar ben inmiddels 8 kilo bijgekomen en krijg het er niet van af heb van alles geprobeerd

 10. Het is onzit dat je aankomt zodra je stopt met roken. Je bent gewend je mond en handen op een bepaald emanier te bewegen omdat je dit ook bij het roken deed. Nu zoek je iets ter vervanging. Hier komt het vele eten bij kijken. Daar kom je dan miss wat mee aan.

 11. Het is helemaal geen inzin dat je zou aankomen bij het stoppen met roken, ik ben 2 maanden geleden gestopt, ben 4 kilo aangekomen, ik probeer regelmatig te sporten, mijn leefwijze van eten was al heel gezond en nu nog beter omdat ik me steeds meer ontzeg om toch maar terug af te vallen, maar het lukt me echt niet, ben een beetje ten einde raad. Ooit was ik al eens gestopt en ben toen enkel terug begonnen ook omwille van de kilo’s.

 12. Ook ik ben gestopt met het échte roken. Heb vijf maanden een elektrische sigaret gebruikt en nu rook ik ruim een maand helemaal niet meer. Niet echt moeite,maar ik ben wel aangekomen. Naar mijn gevoel wel tien kilo,maar dat is in werkelijkheid niet.
  Ga elke dag een uur wandelen (flink doorstappen),een keer per week aquazwemmen en gymen. Ik lette al op mijn eten,zo weinig mogelijk vet,koolhydraatarm brood en mager vlees. Geen slechte tussendoortjes,wel komkommer,worteltjes ed. Jaren geleden ben ik ook eens gestopt,was toen TIEN kilo aangekomen in drie maanden!!!!
  Dat wil ik absoluut niet meer. Heeft iemand een gouden tip om af te vallen,zonder die shake’s?

 13. Ik snap de heisa niet zo over de kilo’s. Dat is toch geen reden om niet te stoppen met roken? Ik ben zelf overgestapt op de e-sigaret en ook wat aangekomen, maar leef in ieder geval gezonder dan voorheen.

 14. Ben augustus 2014 gestopt. Tot op heden niet begonnen. Iemand kan hier wel roepen wat maken de kilo’s uit. Dat is ook wat mijn man zegt maar 12 meeslepen is ook geen pretje. Mijn lengte en gewicht voor stoppen met roken 1.80 en 94 kilo. Ik rookte rond de 30 sigaretten per dag. Tuurlijk voel ik met lichamelijk beter, huid, haar , nagels reuk mond 🙂 Maar geestelijk wordt het per kilo zwaarder. Tuurlijk eigen schuld dat snap maar een ieder die zegt….ach wat maakt het uit die zit goed MIS

 15. Ik ben 3 jan. 2015 gestopt.. Een half jaar nu dus.

  Hier ook 6 kilo aangekomen.
  Ik eet gezond, sport 4x per week intensief. Ben bij een Diëtiste geweest, en ben nu bezig om mijn langdurige stress te verminderen..
  En kom alleen maar meer aan.
  De neiging om weer te beginnen is af en toe best aanwezig.

  Maar heb ook gehoord dat de stofwisseling ongeveer een jaar nodig heeft om weer te herstellen. Ik hou moed!!

  Succes stoppers!

 16. Ook ik kom nog steeds aan na te zijn gestopt met roken .
  Ben in het verleden ook gestopt en kwam aan ben toen van ellende weer begonnen met roken waarna ik na 8 weken weer terug was op mijn oude gewicht. Wat ik nu niet meer ga doen beginnen met roken. Maar wat mij zo stoort is dat iedere arts zegt dat je moet stoppen met roken en als je dan eenmaal gestopt bent en tegen de arts zegt ik kom alleen maar aan nu ik gestopt ben met roken je geen hulp krijgt of steun . Maar voor de rest ben ik trots dat ik nu bijna 200 dagen rookvrij ben. En dat er iets uitgevonden word voor het gewicht tegen te gaan.

 17. He Jesse, kleine tip. Haal het veld website weg, dat scheelt een hoop onzin reacties.

 18. Hallo ik ben marijke en ben in januari 2014 gestopt met roken op advies van mijn arts.de rede was dat ik copd fase 2 had.ik heb nu veel meer lucht en ben zelden nog verkouden of benauwd.wat ik wel echt heel erg vind is dat ik 13 kilo ben aangekomen en het stopt gewoon niet. Ik wandel veel en snel, mijn hond haat me, hierdoor, ik fiets veel, ben de hele dag bezig .ben wel sinds januari 2015 mijn baan kwijt wat ik ook erg vind.ben 54 en dan ook nog in de overgang .ik heb echt veel meer lucht maar vond het leven met roken en minder kilo,s en werk toch veel leuker.ik ga nooit meer roken dat never niet maar hoe krijg ik die rot kilo, s eraf? Gr

 19. In november 2013 gestopt met roken (laseraccupunctuur). Het niet roken ging mij erg goed af. Ik ben ipv 3-4 keer per week, 6-7 keer naar de sportschool gegaan. Mijn toch al gebalanceerde voedingspatroon flink aangescherpt… Niet snoepen, geen tussendoortjes en nauwelijks alcohol… Binnen 2 maanden was ik 20kilo aangekomen. Voordeel op de sportschool had ik niet, met 20kg extra op de loopband is het “meer lucht” niet bepaald van toepassing. Bij iedere stap die ik zette, brak het zweet me uit. Mijn stoelgang leek prima, door alle gezonde zaden en groenten en groene smoothies die ik at. Ik heb een sportvastenkuur gedaan, 4kg afgevallen, eten weer netjes opgebouwd en die 4kg zaten er weer aan. Ik hield enorm veel vocht vast, ondanks de 2/3 liter water per dag. Ik voelde me diep ongelukkig en absoluut niet goed in mijn lijf en psyche. Na bijna 9 maanden de internist bezocht, welke mij prees om mijn prachtige bloedwaardes. Kerngezond. Maar wel te zwaar. Ik zat daar, ernstig opgeblazen en ongelukkig te zijn… Barstte in huilen uit. Hij vertelde mij dat het idd niet ‘ normaal’ is, met de levensstijl die ik had plus sportpatroon, zoveel aan te komen en het er niet vanaf te krijgen. Zeer extreme stressvolle reactie op het stoppen met roken. Na die afspraak weer volop gaan roken. 3 dagen daarna was ik 4kg lichter, na de 1e 3 peuken, 3 maal naar het toilet moeten rennen… 2 maanden later was alle 20kg eraf… Nu ben ik weer bijna 3 weken gestopt met roken en hetzelfde voel ik weer gebeuren….. Moeilijke stoelgang, kilo of 7 aangekomen, pijnlijke groeiende borsten en opgezette klieren. Als iemand iets weet…. Zou ik het heel, heel, heeeeeeel graag horen!!!!

 20. ik heb precies hetzelfde als Vanessa. Ik ben nu 10 maanden gestopt met roken, de kilo’s vliegen eraan, wat ik ook doe. Moedeloos word ik ervan, iemand suggesties?

 21. ik ben nu een half jaar gestopt met roken en bij mijnvliegenbde kilos er ook aan. Doe koolhydraat arm en beweeg zoveel mogelijk.
  Toen ik rookte voelde ik mij 10 keer beter en zag ik er beter uit ook. Weet dat het slecht is maar zie dit ook niet meer zitten.
  Maar iedereen schreeuwt hier om advies maar ik zie geen adviezen,
  Sterkte allemaal

 22. Beste An, beste allemaal, beste lotgenoten….:-)

  Geen adviezen maar wel een tip of een manier om er op een andere manier vanaf te komen zonder die ellendige gewichtstoename.

  Mogelijk is er een relatie tussen hoe men stopt met roken en gewichtstoename.
  Ik ben 10 jaar geleden gestopt met roken en na +/- 2 maanden 15 kilo aangekomen. Ik had het gevoel dat ik op knappen stond……Ben mede daardoor toch weer gaan roken en het extra gewicht 15 kg. grotendeels weer kwijtgeraakt. Ik gebruikte nicotine pleisters ter ondersteuning van die stoppoging.

  Nu het boek van Allan Carr gelezen en inmiddels 2 maanden gestopt. De ontwenningsverschijnselen zijn nagenoeg hetzelfde alleen de behoefte meer te eten, te snoepen en dergelijk heb ik niet gehad. 2 kilo aangekomen en het gevoel dat het daar ook bij blijft. Allan voorspelde dat je kans hebt op twee kilo gewichtstoename maar dat ook die twee kilo er naar verloop van tijd ook weer vanaf gaan. Je metabolisme is als gevolg van het stoppen met roken flink in de war en heeft tijd nodig om weer ‘de oude’ te worden. Met de methode Allan Carr heb je geen extra behoefte te snoepen, bijvoorbeeld veel minder trek in koffie (dronk voorheen +/- 10 kopjes per dag met suiker nu 2 of maximaal 3) en ben overgegaan op een pot thee (zonder suiker uiteraard)

  Het lijkt vreemd maar de verschillen spreken voor zich. Per slot van rekening heb ik dezelfde aanleg op de extreme gewichtstoename van een stoppende roker maar is de methode hoe je stopt min of meer bepalend.

  Het belangrijke (en voor gewichtstoename mogelijke verklaarbare) verschil tussen Allan Carr en andere methoden is dat je bij de eerste niet meer hoeft te roken en bij alle andere methoden niet meer mag roken. Mazzelaar versus slachtoffer. Ik heb echt het gevoel dat ik niet meer hoef te roken en dat werkt voor mij heel bevrijdend.
  Slachtoffers menen dat ze mogen compenseren nietwaar….

 23. Lydia

  Ben sinds februari gestopt met roken de kilo’s vliegen eraan het gaat maar door.
  En ik heb het zelfde als an toen ik rookte voelde ik me veel beter.
  Ben bijna zo ver dat ik weer ga roken
  Ga je stoppen voor je gezondheid nee dit is lekker gezond 10 kilo in 5 mnd aankomen

 24. Hoi ik ben 61, jaar sind maart gestopt met roken kom ook erg aan voel me heel rot ben ook geneigd om opnieuw te beginnen. . Hier mijn voorgeschiedenis misschien kan iemand mij dan raad geven. . . Ik Bee ‘n in mijn jeugd meerdere keren verkracht, waardoor ik geen zelfvertrouwen had en te zwaar was kwa gewicht 11 jaar geleden een maagverkleining gekregen. Sinds die tijd omdat ik mooi op gewicht was gekomen voelde ik me super ik leefde toen pas durfde had zelfvertrouwen nu ga ik weer die kant op van vroeger door het groeien. Zeg mij nu eens wat je dan moet doen wat is dan het beste gaan roken en de kilo’s weer kwijt of ongelukkig leven. . . . Want zoals ik al eerder heb gelezen hier de huisarts oogst wel om te stoppen maar daarna laten ze je vallen

 25. Ik ben 7 maanden gestopt en 7 kilo aangekomen. Het gaat heel geleidelijk, ik hou het nauwlettend in de gaten. Toen ik rookte, at ik erg weinig, hooguit 1000 tot 1200 kcal per dag, ik had gewoonweg geen honger. Nu eet ik volgens de voedingswijzer ‘normaal’, dus rond de 1600 tot 1800 kcal per dag. Geen snoep, suiker, alleen maar verantwoord eten. Mijn lichaam slaat deze extra calorietjes op. Ik ben door mijn rookgewoonte in een soort ‘dieet-jojo’ terecht ben gekomen. Ik vrees dat het zeker een jaar gaat duren voordat alles weer normaal is. We moeten allemaal gewoon blijven volhouden!! Bewust zijn, gelukkig zijn, genieten van onze gezondheid! Het komt goed, het duurt alleen een tijdje!

 26. @ Willie, ga naar je huisarts. Dat heb ik ook gedaan. Ik voelde me echt depressief en onzeker na het stoppen. Ik ben doorverwezen naar de praktijk-GGZ werker en dit heeft me ontzettend goed geholpen.

 27. ik ben zo moe

 28. Ik hou m’n hart al vast. Ben nu 6 kilo afgevallen omdat ik een borstverkleining wil. Uiteraard moet ik ook stoppen met roken voor de operatie. Ben zo bang dat ik weer aan ga komen,terwijl ik nog moet afvallen.

 29. Ik ben ook gestopt met roken, 4 maanden, en niks aangekomen.
  Ben zelfs 3 kg afgevallen.
  Hoe ik het doe? Ik sportte en bewoog voor het stoppen al enorm veel.( Moeder van 4 kinderen) doe alles lopend of op de fiets.
  Wat ik nu doe, heb mijn voedingspatroon klein beetje aangepast, Drink een liter groene thee per dag, en ook nog 2 liter water.
  Dit is eigenlijk het enigste wat ik doe, proberen zou ik zeggen!

 30. Hoi stoppers,

  Ik ben nu een half jaar gestopt met roken en het bevalt super!
  In het begin had ik even moeite met de momenten dat je je verveeld. Ik ging juist even een blokje om wandelen of een liedje opzetten. Heb het niet als heel moeilijk ervaren.
  Ik ben meteen weer gaan sporten en begon weer een beetje mijn conditie op te bouwen.
  Ik weet nog dat ik doordat ik veel op allerlei internetsites had gelezen dat je aan zou komen ik iedere dag de weegschaal in de gaten hield. Week 1 was ik 74 kilo ( ben 1,86 ) week 2 was ik 72,8. Ik sportte en leefde gezond, dus geen chips, snoep en frisdrank meer. Verder at ik normaal met de pot mee. Week 3 woog ik 71,3 en momenteel ben ik 69,6. Heel tevreden dus! Het is echt onzin dat je aan moet komen in het begin door een andere stofwisseling. Ik ben dit keer heel erg gaan opletten omdat ik 3 jaar voor deze stoppoging ik al eens 2 jaar gestopt ben geweest. Alleen ben ik toen 15 kilo aangekomen. 85,6 was ik op mijn zwaarst (OOIT). Dit heb ik zelf gedaan, ik vond mezelf zielig ach je mag niet roken? Oeh chocolade koekjes die heb je wel verdiend vandaag. Zo ging dat toen. Ik verplaatste mijn verslaving en werd zo ongeveer eet verslaafd. Ik heb het er toen ook wel weer afgekregen maar het was voor mij wel echt zo van dit NOOIT weer. Nu heb ik het zo aangepakt. Dikke bullshit dat je aan moet komen. Zit allemaal tussen de oren en je kunt zelfs afvallen! Als je het maar wil. Creëer een gezonde leefstijl, stoppen met roken is 1 en goed eten 2 en sporten 3. Iedereen kan dit, het is gelijk een fijne afleiding! Succes iedereen

 31. Ik ben wel een kg of 4 aangekomen sinds ik gestopt ben. Ruim 4,5 jaar nu. Ik sportte en bewoog al genoeg, at al gezond en snoepte en snackte ik echt met mate toen ik nog rookte. Ik heb alleen de eerste 5, 6 weken dat ik gestopt ben wel wat meer gegeten en ook een aantal lolly’s. Daarna had ik ze niet meer nodig.Die kg zijn er het ca. eerste jaar bijgekomen en daarna is het gestabiliseerd. Door die ca. 4 kg zie ik er echt niet slechter uit in tegendeel ik zie er beter uit dan toen ik nog rookte. Mijn huid en haar, tanden en ook die 4 kg zitten echt niet alleen op 1 plaats. Kortom gewoon doen en succes.

 32. Ben 5 oktober gestopt en gebruik champix is goed te doen maar zit nu in een dip… snoep wat meer maar merk dat dit mij ook geen vreugde geeft….ben eerder eens 6 maanden gestopt met nicorette en 10 kilo gegroeid en kreeg suikerziekte..Nu ben ik bij een dietiste maar moet het zelf doen natuurlijk koolhydraatarm eten Voordeel is wel dat ik nu suikervrij bijna ben en dat ik ooit geen metformine hoef te gebruiken heb ook een huidziekte die alleen bij rokers voorkomt heb 46 jaar gerookt en voel me nog geen roker af!

 33. Hoi allemaal,

  Ik ben sinds afgelopen weekend gestopt met roken en alcohol.
  Toen ik nog rookte dronk ik veel alcohol (12 glazen alcohol gem per dag) waardoor ik ook meer ongezond ging eten.

  Sporten deed ik al lang niet meer en ik werd steeds dikker.

  Ik pak nu alles tegelijk aan. Wat ik niet echt terug heb gelezen is dat een verstoring van je nachtrust ook optreedt wanneer je stopt met roken en daar zet je je spijsvertering ook mee schaakmat..

  Ik eet nog wel eens per week heel ongezond, en ondanks dat; twee kilo afgevallen.

  Ps. Hou een logboek bij met wat je eet, drinkt, beweegt en slaapt!

 34. Ben nu bijna 6 maanden gestopt met roken.
  Voordat ik een stopdatum instelde had ik me voorgenomen om eerst 5 kilo af te vallen.
  Is gelukt. Godzijdank dat ik dat eerst gedaan heb, want ben inmiddels ruim 7 kilo aangekomen.
  Mensen die beweren dat het niet nodig is dat je aankomt als je stopt met roken houden zichzelf voor de gek! Ik beweeg veel, let op mijn voeding, heb mezelf geen vreetbuien toegestaan en toch
  7 kilo eraan. Wordt er nu zelfs heel erg depressief door. Heb een kast vol leuke kleding, maar kan niks meer aan. Je bespaart een hoop geld door te stoppen te roken, maar moet aan de andere kant weer een hoop geld uitgeven om je garderobe aan te vullen. Slik allerlei middeltjes om mijn stoelgang op orde te houden en heb de hele dag een hongergevoel. Niet roken heeft veel voordelen, maar als je een verstokte roker bent geweest is het verdomd moeilijk om die
  voordelen te blijven zien.

 35. Hi allemaal!

  Ik heb inderdaad ook niet veel tips gezien, wellicht heb ik er overheen gelezen… hoe dan ook, ik ben dus 3 maanden onderweg en heb ‘t vandaag zwaar. ‘t Is zelfs zó erg dat ik overweeg zodirect sigaretten te gaan halen. 28 jaar gerookt (en niet weinig) en ineens was ik ‘t beu. Geen hulpmiddelen, maar pure wilskracht …alleen is dat nu een beetje op. Ik geloof dat ‘t voor iedereen anders werkt. En je kunt pas ècht stoppen wanneer je daar zelf 100% achter staat. Dat deed ik overigens wel toen ik besloot te stoppen en ik rook ‘t liefst nooit meer. Maargoed, zoals ik al zei; 3 maanden onderweg MAAR OOK bij a 20 kilo erbij!! Ik heb aanleg, ik kook en eet graag en ben waarschijnlijk gevoelig voor verslavingen. Vanuit mijn beroep weet ik dat je de ene verslaving vervangt door een andere ..bijzonder lastig als je ‘t mij vraagt. Via een app hou ik wel bij wat mijn vorderingen zijn en dat geeft wel een boost, maar ik zei altijd; “Zal je zien, stop je met roken ..ga je niet dood aan een roken-gerelateerde kwaal, dan wel aan een vet hart ofzo!”.
  Ik vind ‘t héél moeilijk en misschien is dat straks over, maar vooralsnog houdt ‘t gevoel van willen roken nu al een paar uur aan. Hulpmiddelen zoals pleisters, kauwgom of pilletjes e.d. wil ik niet aan beginnen ..ik heb ook geen hulpmiddelen gebruikt toen ik ooit begon met roken, nietwaar!? De tabaksindustrie heeft méér dan genoeg aan mij verdient, stoppen met roken zou gratis moeten zijn voor iedereen. Ik denk dat er méér mensen een poging zouden wagen als dat ‘t geval zou zijn. Ik ben niet zo’n fan van vet eten, maar wanneer er in mijn hoofd zit dat ik friet wil en dat blijft maar zeuren, eet ik 1 x friet zodat ‘t gezeur ophoudt. Ik weet dat ‘t met roken niét zo werkt, maar dát is nu dus mijn plan. Vandaag desnoods ‘t hele pakje achtereen wegroken zodat ‘t gevoel (en tevens óók ‘t gezeur) weg is. Ik ben alleen bang dat dit weer ‘t begin is van een nieuwe ellende. Ooit heb ik al ‘s een poging gedaan, duurde ook ongeveer even kort. Ik ben toen om dezelfde reden weer begonnen met roken, gewichtstoename. Ik ben radeloos 🙁 ..ik zag er altijd prima uit, alles onder controle en nu ..dikke dikke drama!

 36. Nog even dit ..
  Natuurlijk zijn er voordelen, ik hoop dat ik ‘t nooit meer zal doen.
  Je hebt meer lucht, je ruikt beter, je ruikt zelf frisser en de stressveroorzaker is weg, ..want zonder sigaretten zitten veroorzaakt stress! Maar eerlijk, als je mij vraagt ben je liever gezond of gezellig? …Moeilijk, want ik drink nu ook liever niet meer, dat gaat bij mij namelijk samen. En hoewel drank ook niet zo nodig hoeft van mij …mis ik die “gezelligheid” wel. Keuzes hè 😔

 37. Natuurlijk zijn er zeer veel voordelen, maar zoals Babs ook zegt…
  Wat wil je ; gezond of gezellig. Uiteraard allebei. Ik ben eind september 2016 gestopt met behulp van champix….het hielp in het begin maar wat een rotzooi. Althans….dat vermoed ik! Depri gevoelens niet normaal. Ik zit nu ook nog in de overgang en weet soms niet wat te doen. Gebruik geen champix meer, met heb valeriaan op dit moment. Dat leek te helpen maar sinds een paar dagen weer zo’n bonk zenuwen in mijn buik. Lijkt alsof ik van hoofd tot teen onder stroom sta. Ik word er gek van. Heb zo’n zin om weer een sigaret aan te steken, gewoon een beetje rust in m’n kop en lijf. Vond mijn leven voor het stoppen een heel stuk aangenamer. Altijd was ik een positief en sterke vrouw…maar daar is weinig meer van over. Soms zo radeloos. Zeker ook een kilo of vijf aangekomen…ook niet blij mee, maar daar kan ik op dit moment nog mee dealen. Iemand tips?

 38. IK heb van mijn 15 de tot mijn 50ste gerookt ben nu bijna 3 jaar van het roken af. Mijn huisarts vertelde dat men in het eerstr jaar dat je stopt een kilo per gerookt jaar aankomt pff dat klopt ongeveer wel ben ruim 30 kilo aangekomen nu alweer 12 kwijt maar hoe raak ik de rest kwijt word er moedeloos van

 39. hier ook extreme toename na 7 maanden stoppen, 15 kilo erbij.. gewoon niet eerlijk, je voelt je zo opgeblazen en onmachtig. volg koolhydraat arm dieet al 2 maanden, van geen gram af, normaal toch wel 1 kilo per week. je zou idd gewoon weer gaan roken, echt ellendig dit. helaas krijg ik geen lucht meer als ik rook, 30 jaar, 2 pakjes per dag…. als ik geen last had, was ik gewoon vrolijk verder gaan roken….wie o wie vind hier toch iets op uit

 40. Na 42 jaar inmiddels een half jaar geleden gestopt met roken, en bijna 15 kilo zwaarder geworden. Bij de gedachte aan roken loopt het water mij in de mond, maar ik ben geworden wat ik van nature was, een niet-roker. En als dat wat kilo’s extra betekent dan vraagt dat om een natuurlijke aanpak! 1 ding staat vast, nooit meer roken!

 41. Word moe van de reacties dat aankomen flauwekul is. Dat het op te lossen is met wat sport en gezond eten. Ik was anderhalf jaar van het roken af. Had 29 jaar gerookt. Mijn lichaam weet niet hoe het moet functioneren na al die jaren. Bijna een jaar kwam ik amper iets aan en miste het totaal niet. Wel kreeg ik last van obstipatie waarbij laxeermiddelen niet eens meer hielpen. Daarna begon ik te groeien als kool. 18 kilo binnen een half jaar erbij, herkende mijzelf niet meer. Ik at hetzelfde en fietste elke dag rond de 30 km. Bloedonderzoek wees niks uit. Kan men zeggen wat zijn die kilo’s? Nou veel! Zelfbeeld ging eraan, leek zes maanden zwanger, scheurde letterlijk uit mijn broeken, gezicht werd mannelijk, amper uithoudingsvermogen. Voelde me minstens zo beroerd en ongezond als met roken. Nu rook ik weer en de kilo’s gaan traag eraf. Als ik op gewicht ben wil ik het weer proberen, maar zie er als een baksteen tegenop. Steun van artsen hierin is er niet en ex-rokers die er geen last van hebben begrijpen het niet. Niet elk lichaam functioneert hetzelfde. Succes voor de stoppers! Hoop dat het goed gaat.

 42. In april kreeg ik een hartinfarct ,direct gestopt met roken. Ik rookte 25 sigaretten per dag en al vanaf mijn 15 jaar, nu 63. Ik was wel vaak benauwd in de ochtend. Nu 4 maanden later 15 kilo erbij en ik voel me ellendig! Stoppen met roken is niet erg maar blijvend stoppen is vreselijk. Nee helemaal niets en voel me opgeblazen en benauwd door mijn gewicht. Ik was altijd een mooie slanke dame en nu een dikkertje dap. Wie verteld mij hoe ik moet afvallen .Niet eten is ook geen optie.

 43. Ik net zo Mirjam Nieuwpoort, was altijd slank. Roken vanaf mijn 12e tot mijn 59e, nu net 62 jaar en dik 20 kilo erbij. Op dieet heeft geen zin, ik heb elke dag de hele dag honger. Ik heb bij de dokter al gevraagd wat is er om die honger gevoel te stoppen, niemand kan mij raad geven. Ik fiets een half uur p dag op mijn trimfiets, doe aan buik en rug spieroefeningen om dit aan te sterken en ook mijn armspieren. Maar heb het gevoel dat het niets doet, hier word je moedeloos van. Maar probeer altijd positief te zijn. Was er maar iemand die mij raad kan geven.

 44. 8 maanden gestopt, 13 kg gegroeid. Weeg nu 103 kg. Nog nooit zo zwaar geweest in mijn leven. Woog voor ik stopte met roken 89 kg en ben 1,98m lang. (Dat is nog een geluk) Ben zelfs meer gaan fietsen maar het haalt niks uit.

Geef een reactie