26 ongebruikelijke voedingsmiddelen voor meer energie en minder vetopslag

Meer eten van bepaalde voedingsmiddelen, waarvan je het misschien niet verwacht, kan je helpen met afvallen en je energie en vitaliteit een flinke boost geven. Zie voeding als gezonde brandstof, het is iets wat je energie zou moeten geven. Voeding is niet iets wat je energie zou moeten kosten. Veel bewerkte voedingsmiddelen kosten je lichaam juist wel veel energie wat ten koste gaat van je vitaliteit en levensvreugde. In dit artikel lees je welke voedingsmiddelen je helpen met afvallen en welke je meer energie geven, volgens recente wetenschappelijke onderzoeken.
meer energie

1. Chilipepers

Afvallen
Uit recent onderzoek in 2015 is nieuw bewijs gekomen dat de stof capsaïcine kan helpen om af te vallen. Dit is een stof in chilipepers, de stof die de pepers heet maakt. Capsaïcine heeft een gunstig effect op de stofwisseling. Volgens de onderzoekers kan de stof het lichaam stimuleren om vet te verbranden en warmte te creëren. De onderzoekers voegde een kleine hoeveelheid capsaïcine toe aan de voeding van muizen en ontdekten dat dit gewichtstoename voorkwam. Uit eerder onderzoek bleek al dat zowel groene als rode chilipepers het metabolisme een half uur na het eten met twintig procent verhoogt. Ze willen nu verder onderzoeken of ze deze stof kunnen verwerken in een supplement om obesitas en overgewicht te helpen voorkomen en behandelen.

Onderzoek in 2013 van het Maastricht UMC+ stelde dat het toevoegen van chilipeper aan de maaltijd het jojo-effect kan afremmen! Bij het jojo-effect staat je energiegebruik op een laag pitje, terwijl je meer energie binnenkrijgt. De stof capsaïcine zorgt ervoor dat je het warm krijgt en je lichaam meer energie gaat gebruiken, zo komt je energiegebruik weer in balans. Zo voorkom je dat je snel weer aankomt als je stopt met afvallen, aldus onderzoeker Pilou Janssens. Uit het onderzoek blijkt dat één gram chilipeper per maaltijd al voldoende is om je energieverbruik te verhogen. In een eerder onderzoek ontdekten ze bovendien dat veel mensen zich sneller verzadigd voelden nadat ze een maaltijd hadden gegeten waar chilipeper aan was toegevoegd, volgens de onderzoekers verhoogt chilipeper de hoeveelheid verzadigingshormonen en vermindert de hongerhormonen. Zo heb je eerder een vol gevoel.

2. Avocado

Afvallen en meer energie
Slechts een halve avocado toevoegen aan de lunch helpt om af te vallen, dit blijkt uit onderzoek eind 2013. Een groep van 26 gezonde testpersonen met overgewicht deed drie keer mee aan een experiment op het gebied van voeding, steeds met een week ertussen. Ze kregen eerst allemaal een gestandaardiseerd ontbijt en daarna drie keer een andere lunch. Een lunch zonder avocado, een lunch met avocado in plaats van een ander ingrediënt en een lunch waar een halve avocado extra aan werd toegevoegd. Na de lunch gaven de testpersonen op bepaalde tijden aan hoeveel trek ze hadden, of ze waren verzadigd en of ze zin hadden in een volgende maaltijd. Hiervoor werd een schaalmodel gebruikt. De personen die een halve avocado extra aan hun lunch hadden toegevoegd, bleken drie uur na de lunch veertig procent minder trek te hebben dan na een standaardlunch zonder de avocado. Ze voelden zich bovendien meer verzadigd.

De avocado is enorm gezond, het eten van een avocado heeft zo veel voordelen voor de gezondheid dat meer energie daarvan het resultaat is. Onderzoek heeft aangetoond dat een avocado kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker. Ook helpt het om het verouderingsproces te vertragen, zo blijkt uit Mexicaans onderzoek (2012). Het onderzoek toonde aan dat de olie in avocado’s in staat is bepaalde moleculen te bestrijden die verantwoordelijk zijn voor ziektes en veroudering. De onderzoekers stellen dat de samenstelling van avocado gelijk is aan die van olijfolie. In mediterrane landen waar veel olijfolie wordt geconsumeerd komen bepaalde chronische aandoeningen minder voor. Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten, magnesium, vitamine E en vezels. Een ander onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association (2015) blijkt dat het eten van één avocado per dag helpt om je LDL (slechte) cholesterol te verlagen. De onderzoekers hebben drie verschillende groepen drie verschillende cholesterolverlagende diëten laten testen. Een dieet met veel fruit, eieren, groenten en granen. Bij het tweede dieet werden hier olie en noten aan toegevoegd en bij het derde dieet werd daaraan nog een avocado per dag toegevoegd. Na vijf weken bleek het cholesterolniveau van de testpersonen die elke dag een avocado hadden gegeten hadden een lager LDL cholesterol en een hoger HDL cholesterol.

Er zijn 3 hormonen afnemen naarmate we ouder worden, als we er niets aan doen. Deze anti-aging hormonen voorkomen dat we vet opslaan en zijn o.a. verantwoordelijk voor onze energie, behoud van spiermassa en libido. Klik hier om te ontdekken welke hormonen dit zijn en met welke voedingsmiddelen en levensstijl tips je voorkomt dat je te weinig van deze hormonen krijgt naarmate je ouder wordt.

3. Blauwe bessen

Afvallen en meer energie
Uit onderzoek met muizen in 2011 bleek dat blauwe bessen niet alleen bestaande vetcellen afbreken, maar ook voorkomen dat er nieuwe vetcellen worden gevormd. Het effect was daarbij het grootst bij de muizen die de hoogste dosis blauwe bessen kregen bij het onderzoek (73% vermindering ten opzichte van 27% bij de laagste dosis). De onderzoekers willen ook nog testen of dit hetzelfde effect geeft bij mensen.

Dat blauwe bessen, vooral door de polyfenolen, hartaandoeningen en diabetes type 2 kunnen voorkomen bleek al eerder uit wetenschappelijk onderzoek. Blauwe bessen zijn rijk aan voedingsvezels, en die zijn nodig voor een goede darmwerking. Een belangrijke werkzame stof in blauwe bessen is de blauwe kleurstof, anthocyaan. Dit is een natuurlijk antibioticum. Ook hebben blauwe bessen een antioxidatieve werking, door de hoge gehalte vitamine C. Dit vermindert het risico op hart- en vaatziekten en vertraagt veroudering. Door het hoge gehalte aan magnesium, ijzer en vitamine B reinigen blauwe bessen het bloed en helpen ze diabetes voorkomen. Deze gezondheidsvoordelen zorgen voor meer energie.

4. Bleekselderij

Afvallen
Bleekselderij bevat veel kalium en dit mineraal werkt vocht afdrijvend. 120 gram bleekselderij bevat maar 19 calorieën, en je lichaam heeft al meer energie nodig om deze hoeveelheid te wassen, snijden, eten, verteren en uit te scheiden. Je zult dus nooit aankomen van bleekselderij en dit kun je gerust snacken en daarmee voorkomen dat je calorierijke voeding gaat snacken. De Amerikaanse voedingsexpert en auteur David Wolfe adviseert bleekselderij in combinatie met komkommer, bijvoorbeeld als sap. De natuurlijke zoutigheid van de bleekselderij helpt om het waterrijke komkommersap naar de weefsels te brengen, waardoor je beter gehydrateerd raakt. En een van de meest reinigende sapjes is volgens hem de combinatie van bleekselderij, appel en komkommer in de volgende verhouding:
* 4-6 stengels bleekselderij
* 1 appel
* 1 komkommer

5. Grapefruit

Afvallen
Grapefruit, en dan vooral het sap daarvan, helpt om af te vallen aldus onderzoek onder muizen in 2014. In de zeventiger jaren was het ‘grapefruit dieet’ reuze populair. De stof naringenine in grapefruit is een antioxidant die verantwoordelijk is voor de bittere smaak en spoort de lever aan om vet af te breken. Wetenschappers hebben nu onderzocht of grapefruitsap de stofwisseling versnelt. De onderzoekers verdeelden de muizen in zes groepen en lieten elke groep evenveel bewegen. Een van de groepen kreeg grapefruitsap bij elke maaltijd en een andere groep muizen kreeg alleen water. De muizen kregen calorierijke voeding tijdens drie maanden en de muizen die daarbij grapefruitsap dronken kwamen 18% minder aan in gewicht dan de muizen die alleen water dronken. De onderzoekers stellen daarnaast dat grapefruit helpt om de bloedsuikerspiegel en insulineniveau stabiel te houden en daarmee ook gunstig is voor diabetespatiënten. Een grapefruitdieet raden de onderzoekers niet aan, de grapefruit zou een onderdeel moeten zijn van een gebalanceerd voedingspatroon.

6. Oesters

Afvallen en meer energie
Oesters bevatten meer zink dan elk ander voedingsmiddel. Zink is nodig voor vele lichaamsprocessen waaronder het goed functioneren van de meeste hormonen. Zink zorgt er bijvoorbeeld voor dat insuline goed wordt opgeslagen in de pancreas en op de juiste momenten vrijkomt. Het zorgt voor insulinegevoeligheid en gezonde cellen. Ook is het een krachtige antioxidant die ervoor zorgt dat gifstoffen het lichaam gemakkelijker kunnen verlaten, zo blijkt uit onderzoek in 2011. Meer energie is hiervan een direct gevolg. Ook zorgt het voor een goede functie van de pariëtale cellen in het weefsel in de maag en dat is belangrijk voor de vertering en opname van voedsel en zorgt dus voor een verbeterde spijsvertering. Voldoende zink in het lichaam heeft rechtstreeks invloed op je kracht en prestatievermogen omdat het helpt om grote hoeveelheden van o.a. testosteron en groeihormoon af te scheiden. Dit is belangrijk voor je prestatie, spierontwikkeling en om gewicht te verliezen. Ook dit wordt door onderzoek ondersteund (2011).

7. Maca

Afvallen en meer energie
Maca is een knolgewas en lid van de kruisbloemigen (zoals boerenkool, rapen, broccoli en radijs) en wordt voornamelijk gekweekt om de wortel. Het poeder hiervan is een adaptogeen. Adaptogenen zijn geneesplanten die het aanpassingsvermogen van het lichaam ondersteunen, bijvoorbeeld bij stress. Ze brengen het lichaam in harmonie. Tijdens onderzoek, gepubliceerd in het Asian Journal of Andrology, onderzocht men 9 gezonde mannen (tussen de 22 en 24 jaar) gedurende vier maanden waarin de mannen maca-gelei kregen. Dagelijks kregen zij 1500 of 3000 mg oraal toegediend. Uit de onderzoeksresultaten bleek o.a. dat het de glucose-opname voor energie bevorderde, in plaats van dat deze werd opgeslagen als vet. Verder staat Maca bekend omdat het kracht en uithoudingsvermogen versterkt en zorgt voor meer energie en vitaliteit.

8. Magnesium

Meer energie
Een tekort aan magnesium kan onder meer vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaken. Emotionele en fysieke stress zorgt ervoor dat het lichaam meer magnesium verbruikt. Dit mineraal, dat ook wel antistress-mineraal wordt genoemd, speelt een rol bij veel lichaamsprocessen en de belangrijkste functie is het activeren van de enzymen in het lichaam o.a. die zijn betrokken bij DNA synthese. Het is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van zenuwprikkels. Het reguleert ook weer andere mineralen zoals calcium, koper, zink, kalium en vitamine-D in het lichaam. Orthomoleculair therapeut Juglen Zwaan legt in zijn boek De Supplementenwijzer uit dat magnesium energie, doorbloeding en ontgifting verbetert en stress, angst, spanning en PMS vermindert. Magnesium zit bijvoorbeeld in kelpnoodles. Een eetlepel amandelen bevat ongeveer 33 milligram magnesium. Andere goede bronnen van magnesium zijn noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten.

9. Biologische grasboter

Afvallen
Biologische grasboter is een roomboter gemaakt van melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Er zitten bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine K2 en CLA, dit is geconjugeerd linolzuur. Het is een transvet, maar daar hoef je niet van te schrikken, want het heeft een andere structuur dan ongezonde transvetten in bewerkte producten. CLA verlaagt juist het risico op allerlei klachten en verlaagt ook het risico op obesitas, zo blijkt uit onderzoek in 2011. Deze CLA vetten in roomboter stimuleren de vetverbranding.

10. Bulletproof koffie

Afvallen en meer energie
Deze ‘powerboost’ komt van auteur Dave Asprey van het boek The Bulletproof Diet: Lose up to a pound a day, reclaim energy and focus, upgrade your life. Hij was een succesvolle multimiljonair die tegelijk ook bijna 140 kilo woog. Hij heeft een hele weg bewandeld terug naar een gezond lichaam en daar een boek over geschreven. De bulletproof koffie ontdekte hij in Tibet. Het is filterkoffie met daarin biologische grasboter en kokosolie die je ’s ochtend vroeg drinkt in plaats van een ontbijt, zodat je direct gezonde vetten binnen krijgt en het lichaam meteen energie geeft. In de boter zitten de gezonde CLA vetten en de kokosolie is een vorm van gezonde MCT (Medium Chain Triglycerides) vetten. In het boek beschrijft Dave Asprey ook dat de vetten in de koffie ervoor zorgen dat het lichaam vet gaat verbranden als energie, in plaats van koolhydraten (ketose). Roer 1 of 2 eetlepels ongezouten grasboter en 1 of 2 eetlepels kokosolie door een kop zwarte (liefst filter-)koffie tot de vetten zijn opgelost. Je kunt alles ook in een blender mixen voor een romige en licht schuimende variant.

11. Kokosolie

Afvallen en meer energie
Kokosolie is een vorm van MCT olie ofwel Medium Chain Triglycerides vetten. Dat zijn gezonde, middellange ketenvetzuren die direct naar de lever worden getransporteerd waar ze worden omgezet in een vorm van energie. Ze komen dus niet in de bloedbaan terecht zoals de meeste vetten en worden niet eerst als vet opgeslagen, maar leveren ons lichaam meteen energie. Dit blijkt ook uit verschillende onderzoeken o.a. in 2000. Het blijkt een gunstig effect te hebben op de snelheid van de stofwisseling wat gewichtsverlies bevorderde.

12. Kaneel

Afvallen
Kaneel wordt al heel lang gebruikt als specerij, maar ook als geneesmiddel. Het stabiliseert de bloedsuiker- en bloedvetspiegel, het verhoogt de insulinegevoeligheid. Kaneel verbetert zowel de spijsvertering als het gewicht. Kies het liefst voor Ceylonkaneel, het is iets duurder, maar bevat geen coumarine. Een stof die, zo blijkt uit onderzoek (2010), mogelijk bij een grote hoeveelheid lever en nieren kan beschadigen.

13. Aloë vera

Afvallen en meer energie
Aloë vera werkt krachtig bij allerlei spijsverteringsproblemen. Uit onderzoek (2000) blijkt dat de polysachariden in aloë vera zorgen voor een kalmerend effect van aloë op de spijsvertering. De Amerikaanse voedingsexpert en auteur David Wolfe stelt dat aloë het vermogen heeft om de deling te bevorderen van gezonde epitheelcellen, die onze inwendige spijsverteringsomgeving omkleden. Aloë vera lost slijm op in de darmen, waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Aloë vera stimuleert het immuunsysteem en de weerstand wat ook zorgt voor meer energie.

14. Spirulina

Afvallen en meer energie
Deze eencellige blauwe microalg hoort tot de oudste vormen van het leven op aarde. Spirulina is is de rijkste eiwitbron ter wereld en bestaat voor 65% uit goed opneembare proteïnen. De stof GLA in spirulina zorgt voor groei en opbouw van de spiermassa en fysieke kracht. Je energieniveau en uithoudingsvermogen nemen enorm toe door het gebruik van deze alg. Het zorgt, door de vele voedingsstoffen, voor een gezonde darmflora (en veel energie). Spirulina stabiliseert de bloedsuikerspiegel en vermindert daardoor je trek in zoet, zo stelt voedingsexpert en auteur van gezondheidsboeken Jack Joseph Gallem.

15. Vitamine B12

Meer energie
B12 wordt ook wel de ‘energie vitamine’ genoemd. Het is een van de meest essentiële vitamines voor je lichaam en is betrokken bij de stofwisseling van elke cel in het lichaam. B12 speelt een belangrijke rol in het omzetten van koolhydraten, eiwitten en vetten in energie zodat we energie kunnen halen uit voeding. Het geeft meer energie en heeft een positieve invloed op de werking van het immuunsysteem. B12 verhoogt je energie, maar heeft tegelijk een kalmerend effect op het lichaam, aldus expert Dr. Joseph Chandy. Hij is iemand die zich al meer dan dertig jaar bezig houdt met vitamine B12. Andere functies van B12 zijn een goede vertering en opname van voedingsstoffen, verbeterde vet stofwisseling, mentale helderheid, fysieke, emotionele en mentale energie. Bronnen van vitamine B12 in voeding zijn vlees, liefst biologisch vlees van dieren die gras hebben gegeten. Vis en dan bij voorkeur wilde vis, vooral krab, mosselen en schelpdieren, en eieren. Wanneer je een tekort wilt voorkomen eet dan af en toe biologisch vlees of wilde vis. En als je vegetarisch bent eet dan tot zo’n zeven eieren per week. Je kunt vitamine B12 ook aanvullen met supplementen (kies dan liefst voor een sprayvorm of zuigtabletten die direct worden opgenomen).

Ontdek in Video 2 van de 3-delige gratis video serie “Voor Altijd Jong”, Welke 5 Mineraal deficienties, naast Vitamine B12, veel mensen hebben en er toe leiden dat je aankomt in gewicht. Klik hier om deze video’s nu gratis te bekijken.

16. Venkel

Afvallen
Volgens ‘The Encyclopedia of Medicinal Plants’ wordt venkel effectief gebruikt om gasvorming en een opgeblazen buik tegen te gaan omdat het zorgt voor een goede spijsvertering. De venkelzaden helpen om gewicht te verliezen, mede door de vochtafdrijvende eigenschappen.

17. Chiazaden

Afvallen en meer energie
Chiazaden hebben een zeer hoge voedingswaarde. Vooral de essentiële vetzuren in een wel vier keer hogere concentratie dan andere graansoorten. Deze vetzuren zijn belangrijk voor het goed functioneren van alle vitale organen. Ze hebben een hele goede verhouding tussen omega 3- en omega 6- vetzuren, volgens wetenschappelijk onderzoek in 1995 in een verhouding 3:2. Bovendien bestaan chiazaden voor 23% uit plantaardige eiwitten en bevatten ze alle essentiële aminozuren (in een goede balans met de eiwitten). Hierdoor is het zaad een complete voedingsbron die bovendien weinig calorieën bevat. De vezels en eiwitten geven je langer een voldaan gevoel waardoor je minder snel trek hebt en kan je dus helpen om gewicht te verliezen. Week de chiazaden in water of (suikervrije) amandelmelk tot een soort gelei, zo worden ze beter opgenomen door het lichaam.

18. Jodium

Afvallen
De schildklier heeft jodium nodig om schildklierhormonen te produceren uit jodium en tyrosine. Deze hormonen zijn nodig voor de groei en ontwikkeling van spieren en spelen een rol bij het energieverbruik en de verbranding van vetten. Een jodiumtekort wordt daarnaast, zo blijkt uit onderzoek (2012) in verband gebracht met insulineresistentie en Diabetes type 2. Het lichaam produceert geen jodium, dus we moeten jodium vooral uit voeding halen. Bijvoorbeeld uit wilde vette vis, zoals sardines, ansjovis en zalm. Zeegroenten, Irish Moss, zeewier en producten die hiervan zijn gemaakt zoals kelp en kelpnoodles zijn een zeer rijke voedingsbron van jodium.

19. Citroen

Afvallen en meer energie
Citroensap in je eerste (lauwe) glas water op de nuchtere maag zuivert en alkaliseert het lichaam. De citroen zelf is zuur, maar wordt in het lichaam alkalisch en is zo beter beschermd tegen ziekten dan een zuur lichaam. Er zit veel vitamine C in citroen en hoofdadviseur van The Food Doctor Clinic Ian Marber legt uit dat het citroenzuur de mineraalabsorptie ondersteunt. Als je dus een citroen uitperst over je voedsel, en vooral over je groente, verhoogt dat hun voedingswaarde. Pectine in citroen vermindert hongergevoel en citroenzuur breekt vetten weliswaar niet af, maar zou ervoor zorgen dat vetten uit een maaltijd minder gemakkelijk worden opgenomen.

20. Boerenkool

Meer energie
In Amerika is boerenkool een ware hype en wordt daar als superfood aangemerkt. Dat is terecht want boerenkool bevat van alle wintergroenten de meeste vitamines en mineralen. Het bevat veel vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. Ook bevat het mangaan en koper. Boerenkool verbetert hierdoor de weerstand en geeft veel energie. Uit veel onderzoeken (o.a. 2009) is bovendien gebleken dat boerenkool sterke kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

21. Groene koffie poeder

Afvallen en meer energie
Groene koffie poeder is gemaakt van koffiebonen zoals ze in de natuur voorkomen, voor ze worden bewerkt (geroosterd of gebrand). In 2012 is uit onderzoek gebleken dat er een duidelijk verband is tussen de consumptie van groene koffiebonen en het verminderen van lichaamsgewicht bij mensen met overgewicht. Deze poedervorm is heel geschikt om toe te voegen aan (groene) smoothies, maar begin met een zeer kleine hoeveelheid en bouw dat langzaam op want groene koffie geeft een enorme energieboost.
unnamed

22. Groene bladgroenten

Afvallen en meer energie
Groene bladgroenten bevatten niet alleen veel antioxidanten en magnesium, ook bevatten ze chlorofyl. Dit is een reinigende en zuiverende stof voor het lichaam. Als je dagelijks genoeg bladgroenten binnenkrijgt, bijvoorbeeld door een dagelijkse groene smoothie, geef je het lichaam veel vezels wat een positief effect heeft op darmen en spijsvertering. Ook krijgt je lichaam veel goede voedingsstoffen die het nodig heeft, waardoor je gedurende de dag minder trek hebt in suikers en koolhydraten. Je bloedsuikerspiegel blijft op de dag stabieler en zo kun je gemakkelijker vet kwijtraken.

23. Macadamia noten

Afvallen en meer energie
Macadamia noten zitten niet alleen vol vitaminen (veel B1, B6, B3, B5, B2), mineralen (mangaan, koper, ijzer, magnesium, fosfor, zink, calcium, kalium en seleen), maar ook veel fytonutrienten (polyfenolen, aminozuren en flavonoïden). Ook hebben ze een goede verhouding tussen omega 3 en 6 vetten. Verder is uit onderzoek (2004) onder Japanse vrouwen is gebleken dat macadamia noten kunnen helpen om zowel gewicht als BMI te verminderen.

24. Geelwortel

Meer energie
Kurkuma ofwel geelwortel stimuleert je immuunsysteem en zorgt voor meer energie. Het heeft een sterk antioxiderende werking en is vijf tot acht maal sterker dan vitamine C en E. Kurkuma staat nu op de zesde plaats van kruiden met de meeste antioxidantenkracht, volgens de ORAC-waarde wat staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Er zijn al vele wetenschappelijke onderzoeken te vinden over de kracht van deze wortel en de positieve effecten op gezondheid en energiehuishouding (2001).

25. Wilde Afrikaanse mango

Afvallen en meer energie
Irvingia Gabonensis ofwel wilde Afrikaanse mango, dat vaak in de vorm van een poeder wordt verkocht, stimuleert de gevoeligheid van het lichaam voor leptine. Leptine reguleert het energieverbruik en hongergevoel in het lichaam en is een soort ‘boodschapper’ die aan de hersenen doorgeeft of het vet moet verbranden of opslaan. Als je genoeg leptine in je lichaam hebt zul je meer vet verbranden en minder vet opslaan. Waardoor je gewicht kunt verliezen, zo blijkt uit onderzoek in 2005. Een groep mensen met obesitas hadden door het innemen van Afrikaanse mango aantoonbaar verlaagde lipidewaarden in het bloed. De onderzoekers concludeerden dat het effectief kan werken om gewicht te verliezen. Ook zou Afrikaanse mango de spijsvertering verbeteren, het immuunsysteem versterken en veel energie geven.

26. Water

Afvallen en meer energie
Voldoende water drinken helpt je lichaam om alle giftige stoffen en afval uit het lichaam te verwijderen. Water is belangrijk voor de absorptie van voedingsstoffen, het verwerken van afval, celactiviteiten en alles wat nodig is om in leven te blijven. Als iemand jarenlang niet voldoende water drinkt kunnen afvalstoffen zich zodanig ophopen dat er klachten of ziekten ontstaan waaronder obesitas. Water drinken helpt ook bij het afvallen, zo blijkt uit onderzoek (2010). De helft van de proefpersonen dronken voor de maaltijd twee glazen water en waren na drie maanden 2,5 kilo meer afgevallen dan de proefpersonen die geen water dronken voor de maaltijd. Ook na een jaar was de groep die water dronk bij de maaltijd beter op gewicht gebleven.

Afvallen en meer energie: een overzicht

VOOR AFVALLEN

Voedingsstoffen Voedingsmiddelen
VOOR MEER ENERGIE

Voedingsstoffen Voedingsmiddelen
Vitamine B12 Chilipepers
Jodium Avocado
Blauwe bessen
Bleekselderij
Grapefruit
Oesters
Maca
Biologische grasboter
Bulletproof koffie
Kokosolie
Kaneel
Aloë vera
Spirulina
Venkel
Chiazaden
Citroen
Groene koffie poeder
Groene bladgroenten
Macadamia noten
Wilde Afrikaanse mango
Water
Magnesium Avocado
Vitamine B12 Blauwe bessen
Oesters
Maca
Bulletproof koffie
Kokosolie
Aloë vera
Spirulina
Chiazaden
Citroen
Boerenkool
Groene koffie poeder
Groene bladgroenten
Macadamia noten
Geelwortel
Wilde Afrikaanse mango
Water

 

Nogmaals voeding is brandstof om je lichaam te ondersteunen en te zorgen dat je optimale energie hebt, hoe meer gezonde keuzes je hierin maakt, hoe meer profijt je ervan zult hebben.

Verder leren?
“Ontdek de 3 anti-aging hormonen die minder worden naarmate je ouder wordt (als jij niets doet) en wat mijn beste voedingsadviezen zijn om veroudering tegen te gaan, meer energie te hebben en beter in je vel te zitten”. Klik hier.

 

Referenties
– Janssens P, Hursel R et al. Acute Effects of capsaicin on energy expenditure and fat oxidation in negative energy balance. PLoS One. 2013; 8(7): e67786. Published online 2013 Jul 2
– Krishnan V, Fettel K et al. Dietary capsaicin and exercise: analysis of a two-pronged approach to counteract obesity, 2015
– Wien M, Haddad E et al. A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults. Nutrition Journal 2013
– Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB). Avocado oil: The ‘olive oil of the Americas’? ScienceDaily, 2012
– Wang L, Bordi P et al. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein praticle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015; 4 e001355
– Federation of American Societies for Experimental Biology. ‘Blueberries may inhibit development of fat cells’ ScienceDaily, 2011
– David Wolfe, Eating for Beauty, Belfra Publishers for Succes BV, 2011
– Chudnovskiy R, Thompson A et al. Consumption of clarified grapefruit juice ameliorates high-fat diet induced insulin resistance and weight gain in mice. Plos One, 2014
– Chasapis C, Loutsidou A et al. Zinc and Human Health: an Update. Archives of Toxicology, 2011
– Neek L, Gaeini A et al. Effect of zinc and selenium supplementation on serum testosterone and plasma lactate in cyclist after an exhaustive exercise bout. Biological Trace Element Research, 2011
– David Wolfe, Superfoods, North Atlantic Books 2009
– Ley, BM. Maca: Adaptogen and hormonal regulator, BI Pubns 2003
– Juglen Zwaan, De supplementenwijzer, Succes Boeken 2013
– Chardigny JM, Gebauer SK et al. Effects of ruminant trans fatty acids on cardiovascular disease and cancer: a comprehensive review of epidemiological, clinical, and mechanistic studies. Adv Nutr. 2011 Jul;2(4):332-54
– Dave Asprey, The Bulletproof Diet: Lose up to a pound a day, reclaim energy and focus, upgrade your life. Rodale Books, 2014
– Kabara J.J. Health Oils From the Tree of Life (Nutritional and Health Aspects of Coconut Oil). Indian Coconut Journal 2000, 31(8):2-8
– Abraham K et al. Toxicology and risk assessment of coumarine: focus on human data. Mol Nutr Food Res. 2010 Feb;54(2):228-39
– Pang ZJ, Chen Y et al. Effect of polysaccharide krestin on glutathione peroxidase gene expression in mouse peritoneal macrophages. Br. J. Biomed Sci. 57 (2000):130-36
– Jack Joseph Gallem, Spirulina: The microscopic nutrient powerhouse and how it protects and restores health, McGraw-Hill; 1999
– Andrew Chevallier, The encyclopedia of medicinal plants: a practical reference guide to over 550 key herbs and their medicinal uses, DK Publishing 1996
– Dr. Joseph Chandy, B12d.org
– Ayerza R. Oil Content and Fatty Acid Composition of Chia (Salvia hispanica L.) from Five Northwestern Locations in Argentina. Journal of The American Oil Chemists’ Society, 72:1079-1081
– Ian Marber, Super Eating, Quadrille Publishing Limited 2008
– Dennis EA, Dengo AL. Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity (Silver Spring). 2010 Feb;18(2):300-7
– Ambrosone CB, Tang L et al. Cruciferious vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009;2(4):298-300
– Vinson JA, Burnham BR et al. Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficiacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects. Diabetes Metab Syndr Obes. 2012;5:21-7
– Lipids in Health and Disease, 2005
– Hiraoka-Yamamoto J, Ikeda K et al. Serum lipid effects of a monounsaturated (palmitoleic) fatty acid rich diet based on macadamia nuts in healthy young Japanese women. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2004 Dec;31 Suppl 2:S37-8
– Araujo CC, Leon LL et al. Biological activities of Curcuma longa L. Mern Inst Oswaldo Cruz, 2001 Jul;96(5):723-8

Share:

7 comments

 1. Thanks ! Ga er nog een aantal aan mn “dieet” toevoegen .

 2. Dank je wel voor het overzicht…! Zeer interessant!

 3. Geweldig ! Ik ben blij om dit allemaal t weten! Dank u wel

 4. Bijzonder interessant, dank u.

 5. Gelukkig wist ik al een heleboel maar niet alles, dit is wederom een eye opener voor me om toch weer bewuster te kijken en te eten als we het toch elke dag zelf kunnen kiezen. je bent gek als je het niet doet en het toch ook zooo lekker is. Dank voor deze fantastische informatie. Ik hooop dat ik dit onderzoek of artikle kan vertalen voor mijn vrienden in Nieuw Zeeland. Het is goed om te zien dat vele ouders van onze kinderen van het kinderdag verblijf waar ik werk bewust goede en gezonde lunch boxen maken voor hun kinderen.

 6. Super…deze ingredienten kan ik goed toevoegen in mijn smoothies…

 7. Geeft me weer een hoop gezonde inspiratie.
  Helpt me zeker om het weer op te pakken.
  Dank voor het gezonde pannekoek recept.
  Smullen!!!

Geef een reactie