Groene smoothie

Afvallen met shakes?

Het nieuwe jaar is aangebroken en bij veel mensen staat gezond leven en afvallen hoog op het lijstjes met goede voornemens. Lees in dit blog over een gezond alternatief voor het afvallen met shakes.  

Afvallen met shakes lijkt zo mooi: een aantal kilo’s kwijt in een paar weken. Shakes worden gebruikt als maaltijdvervanger waardoor je minder calorieën binnenkrijgt en dus afvalt. In plaats van ontbijt, lunch en avondeten neem je een vloeibare shake. Vooral de kant en klare shakes van verschillende merken bevatten echter regelmatig stoffen die helemaal niet goed zijn voor je gezondheid zoals geur-, kleur- en smaakstoffen. Bovendien bevatten de shakes weinig gezonde voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Er is absoluut een goed alternatief voor het afvallen met shakes, zonder toxische additieven en vol gezonde vezels en voedingstoffen: de groene (superfood) smoothies.

Waarom geen shakes?
De kant en klare shakes hebben vaak al een smaak, kleur en geur, die worden verkregen door kunstmatige smaak-, kleur- en geurstoffen. Smaakstoffen die zorgen voor de zoete smaak zijn bijvoorbeeld acesulfaam k en aspartaam. Deze kunstmatige zoetstoffen ‘foppen’ als het ware je lichaam. Door de zoete smaak gaat het lichaam namelijk insuline produceren, welke in de bloedbaan op zoek gaat naar suikers die het niet kan vinden. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel, en het gevolg daarvan is dat je enorme trek in zoet krijgt, waardoor het juist moeilijk wordt om geen zoetigheid te eten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat een groep testpersonen die deze kunstmatige zoetstoffen namen in gewicht waren aangekomen, terwijl de groep die ze niet namen op hetzelfde gewicht was gebleven. Beide groepen hadden hetzelfde voedingspatroon (Polyák E, Gombos K et al, 2010). De shakes worden ofwel aangemaakt met water of met melk of yoghurt. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat onze grootschalige consumptie van koemelk niet gezond is en zelfs verantwoordelijk kan zijn voor allerlei gezondheidsklachten (
Am J Hum Biol. 2012). Uit een Amerikaanse studie blijkt dat botbreuken en botfracturen juist minder voorkomt in landen waar geen koemelk wordt geconsumeerd, in vergelijking met landen die dat wel doen (Ludwig, 2013). Er zijn genoeg andere bronnen van calcium zoals groene bladgroente (paksoi bevat veel calcium).
Ook kan er bijvoorbeeld soja eiwit in de shake zitten, wat zorgt voor verzadiging. Ongefermenteerde soja bevat fytinezuur wat bij consumptie van grote hoeveelheden de inname van essentiële mineralen zoals koper, calcium, magnesium, ijzer en zink in het spijsverteringsstelsel blokkeert.

Wat wel?
Groene (superfood) smoothies zijn zoals gezegd een heel gezond alternatief. Deze bevat in ieder geval dagverse bladgroenten (200 g), 2 stuks fruit en 2 tot 5 flinke bekers water. Ook kun je er nog verschillende superfoods aan toevoegen. Doe alles bij elkaar in de blender en mix het tot een stevige shake. De groene smoothie geeft je onmiddellijk energie, maar ook een gevuld gevoel, dankzij de vezels van bladgroenten en voldoende water. Genoeg vezels via voeding gaat darmproblemen tegen, het vermindert de kans op aandoeningen van het hart, een beroerte, obesitas (Anderson JW, Baird P et al, 2009). De bladgroenten bevatten niet alleen vezels, maar ook de stof chlorofyl die het blad zijn groene kleur geeft. Chlorofyl reinigt het bloed, gaat candida tegen en bevat magnesium. Ook bevat een gemiddelde portie bladgroenten tien tot vijftien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. 
 

Er valt genoeg te variëren, denk bijvoorbeeld aan:

 • Spinazie
 • Andijvie
 • Postelein
 • Bleekselderij
 • Basilicum
 • Sla (liever geen ijsbergsla, maar wel veldsla of rucola)
 • Boerenkool
 • Paksoi
 • Peterselie
 • Koriander
 • Brandnetel

De groenten in de smoothie geven ons mineralen, uit het verse fruit halen we vitamines. Met een groene smoothie voldoe je dus in één klap aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Wanneer je een maaltijd vervangt door een groene smoothie helpt dit je net zo goed afvallen als een kant en klare shake, maar dan op een hele gezonde manier.

Meer verzadiging
De vezels in bladgroenten geven lang een gevuld gevoel, maar wil je de smoothie gebruiken als maaltijd dan zijn er allerlei ingrediënten die je kunt toevoegen die nog langer verzadigen.

 • Gepelde hennepzaden, zijn een goede bron van eiwitten (goed als je weinig vlees eet) en maken de smoothie romiger.
 • Avocado, maakt de smoothie een stuk romiger en rijk aan goede vetten (bevordert ook een gezonde huid).
 • Eiwitpoeder van het merk Sun Warrior is gemaakt van bruine rijst en maakt je smoothie completer qua voedingsstoffen en meer een maaltijdsmoothie (ook goed als je veel sport). Eiwitpoeders kunnen ook helpen als je gewicht wil verliezen, want ze geven snel een verzadigd gevoel waardoor je eerder stopt met eten (Robertson, 2005).
 • Vitamineral green poeder is een combinatie van krachtige groene superfoods zoals algen (spirulina en chlorella), wilde waterplanten (zoals kelp en nori) en planten (zoals brandnetelblad en peterselieblad). Chlorella heeft volgens wetenschappelijk onderzoek een krachtige ontgiftende werking (Horikoshi, 1979) en versterkt het immuunsysteem (Virginia Commonwealth University, 2001).
 • Irish moss, een heilzaam zeewier dat o.a. een gezonde spijsvertering en de opname van voedingsstoffen bevordert. Hiervan kun je een gel maken door het te weken en met water te mengen in een blender.  Irish moss bevat meer taurine dan andere soorten zeewier, en taurine doet veel goed voor het hart (het versterkt de hartspier en speelt een belangrijke rol bij het contractiemechanisme en dus de functionaliteit van de hartspier). Taurine helpt bij de vertering en opname van bouwstoffen uit ons voedsel. Uit recent onderzoek blijkt verder dat taurine onze bloeddruk verlaagt (Department of Biology New York, 2013).

Lees hier 33 tips voor het drinken van groene smoothies

Share:

6 comments

 1. van hennepzaden lig ik de hele nacht wakker van alles wat in de buurt komt van superfood alles geprobeerd de lijst is te lang ,weet het niet meer.

  groet Nettie

 2. Geef het de tijd! Je lichaam moet toch ook wennen aan de veranderingen die het krijgt?

 3. Voeg zelf ook graag broccoli toe aan de shake, misschien niet erg lekker, wel goed voor de hersenen! Ideale mix voor mij is broccoli, boerenkool en spinazie, al probeer ik dat wel af te wisselen en te variëren aangezien ik las iedere dag deze groentes consumeren ook weer schadelijke gevolgen kan hebben .

 4. Magere melk, yoghurt of soja kan lijkt mij ook, ze zijn allemaal gezond en zitten bordevol goed stoffen 🙂

 5. Beste Jesse,

  ik eet af en toe zeewierpoeder. Ik vind het zo smerig ruiken en smaken. Ik ga al bijna kokhalzen van de lucht. Ik hoor jou er nooit over. Wel over spirulina. Mijn arts zegt dat je eerst zeewier samen met spirulina moet eten, want dat ontgift het beste. Ik hoor graag wat jij hiervan vind. Ik eet nl. ook spirulina en dat is lang niet zo vies.

  Ik hoor graag.

 6. Ik neem vaal vexx shakes is dat wel oke ik ga twijfelen..🙈

Geef een reactie