Groene smoothies – 33 tips die je moet kennen voordat je ze gaat drinken

Bekijk voordat je deze blog gaat lezen eerst onderstaande video. In deze video ontdek je:

 • 1 stof die in bladgroente zit (dit het blad groen maakt) en welke voordelen dit heeft voor onze gezondheid
 • Hoe je in 1x aan je dagelijkse behoefte aan ijzer en calcium raakt
 • Welk mineraal ‘koning in de cel’ is en ondersteunt bij de reiniging van cellen (in plaats van dat je gifstoffen opslaat)
 • 7 bladgroentes waar je gemakkelijk mee kunt variëren
 • De beste tip om je groene smoothie lekker te maken voor je kinderen
 • 5 gezondheidsvoordelen van groene smoothies en waarom je gemakkelijker gewicht kunt verliezen als je regelmatig groene smoothies drinkt

Een stukje geschiedenis over groene smoothies in Nederland
Vijf jaar terug in de tijd. Het is 2008 en de gemiddelde Nederlander kan maar drie redenen bedenken waarom je anders zou eten: Als je op dieet bent, als je ziek bent of als je “zo#39; rare vegetariër bent”.

In die tijd was ik zelf nog tientallen uren per week Personal Training aan het geven en begon ik langzaam met mijn blog en Youtube video’s. Mijn vrouw (toen nog vriendin) Marjolijn had mij al eerder dat jaar m’n eerste groene smoothie geserveerd en ook ik, terwijl ik toen al aardig gezondheid-georienteerd was, vond dit zelfs een vreemd idee! Waarom zou je groente drinken? Is dat niet vies? Kan je groente en fruit wel combineren? Met een lichte tegenzin dronk ik mijn eerste groene smoothie ergens in de zomer van 2008.

Snel nadat ik een paar dagen achter elkaar groene smoothies had gedronken begon ik me heel veel fitter te voelen. Ik had meer energie, m’n huid zag er veel gezonder en jonger uit en ik merkte dat ik zelfs beter presteerde tijdens mijn (kracht)trainingen. Marjolijn was ondertussen helemaal in de groene smoothies en in ‘rawfood’ gedoken (waar toen nog niet 1 Nederlandse video op Youtube over te vinden was!) en niet veel later hadden we een nieuwe blender, een dehydrator en allerlei vreemde voedingsmiddelen die in die tijd MEGA duur waren en waar ik nog nooit van had gehoord (oftewel: superfoods). Ik denk dat de eerste superfoods die wij in huis haalden cacao boter, lucuma en goji bessen waren. Marjolijn maakte er zelf chocolade van. Lekker!

M’n eerste grote inzicht dat groene smoothies wel eens een groot ‘ding’ zouden kunnen worden kwam eind 2009. Ik gaf toen een presentatie over gezondheid, toxiciteit (gifstoffen in onze voeding, verzorgingsproducten en leefomgeving) en deficiënties (tekorten aan voedingsstoffen). De twee hoofdoorzaken waarom hormonale disbalansen ontstaan en waarom we ziek worden. Marjolijn en ik dronken toen zelf al dagelijks groene smoothies en tijdens de presentatie adviseerde ik om groene smoothies te gaan drinken. Toen ik na de presentatie aan de deelnemers vroeg: “Wat ga je vanaf nu doen als je thuis bent?” zei iedereen “Ik zal die groene smoothies wel eens gaan proberen”. Wat een inzicht! Marjolijn registreerde groenesmoothies.nl en schreef vlak daarna haar e-book: ‘50 groene smoothies in een handomdraai‘ (wat binnenkort in boekvorm wordt uitgegeven).

Toen we begonnen met groene smoothies keken familie en vrienden ons vaak vreemd aan. We kregen vragen zoals: “doe je dat nog, dat met die smoothies?” en toen Marjolijn en ik gingen trouwen kregen we natuurlijk de volle lading (bewerkte foto’s met groen uitgeslagen gezichten enzo, je kent het wel ;)). Dat was natuurlijk heel erg welkom, we voelden zelf wel wat het voor ons lichaam deed.

Schermafbeelding 2013-08-09 om 13.56.41

Ondertussen is er gelukkig een hele hoop veranderd in Nederland. We zijn ons veel bewuster geworden over wat voeding met onze gezondheid doet en hoe belangrijk het is om niet alleen te eten, maar vooral ook om ons lichaam te voeden.

We beginnen steeds beter de betekenis van ‘je bent wat je eet’ te begrijpen. Onze voeding, levensstijl en beweging zijn altijd van invloed op onze hormoonhuishouding en op onze gezondheid. Op een positieve manier, of een negatieve manier. Jij kiest.

Tegenwoordig drink ik iedere dag een (groene) smoothie. Iedere dag zijn ze anders. Wat voor mij voorop is gaan staan is herkennen waar m’n lichaam om vraagt. Hoe veelzijdiger je eet, hoe beter je leert te herkennen wat je lichaam nodig heeft. In het begin weet je dit nog niet en is het een kwestie van gewoon doen en stap voor stap meer variaties ontdekken.

Hieronder geef ik je 33 tips voor het drinken van groene smoothies:

 1. Begin met recepten die vooral lekker zijn, zodat je in de gewoonte kunt raken om groene smoothies te drinken
 2. Een groene smoothie bestaat in de basis uit water, bladgroente en fruit
 3. In groene smoothies gebruik je geen melk, yoghurt, andere zuivel producten of soja melk
 4. Hoe meer fruit je er in doet, hoe zoeter ze zijn. 100 gram bladgroente met 3 stuks fruit (bijvoorbeeld banaan, mango en kiwi) geeft je zo’n zoete smaak dat zelfs de grootste groente-hater deze smoothie zal lusten
 5. Zodra je behoefte krijgt aan meer groente in je groene smoothie, luister daar naar
 6. Spinazie, andijvie, sla, bleekselderij en paksoi zijn redelijk ‘zachte’ groentes om mee te beginnen
 7. Boerenkool, rucola en waterkers zijn meer voor ‘gevorderden’
 8. Een avocado in je smoothie maakt hem een stuk romiger, en rijk aan goede vetten
 9. Varieer in je groentes! Koop liever minder van een groente, en meer verschillende. Ga naar de groenteboer voor meer variaties in je bladgroente
 10. Kruiden zoals peterselie, basilicum, munt en andere zijn heerlijk om te gebruiken
 11. Doe geen broccoli, wortel of zetmeelhoudende groentes in een smoothie in combinatie met fruit. Dit gaat gisten en geeft gasvorming.
 12. Als je gewicht wilt verliezen, diabetes (type 1 of 2) hebt, last hebt van candida of (h)erkent dat je echt een ‘zoete kauw’ bent dan wil je groene smoothies gaan drinken die niet teveel fruit bevatten (vanwege de suikers)
 13. Stevia (het blad van de plant, of een 100% stevia product, niet van de supermarkt) is een goede zoetstof. Net als Lucuma en Yacon siroop
 14. Kies de beste kwaliteit water die je ter je beschikking hebt. Gewoon kraanwater om mee te beginnen, eventueel gefilterd met een simpele waterfilter. Later kan je gaan kijken naar waterfilters, dat is een hele studie opzich!
 15. Citroen, limoen en grapefruit zijn ook heel geschikt om een smoothie meer op smaak te brengen als je weinig fruit wilt gebruiken
 16. De meeste mensen zijn deficiënt aan diverse mineralen en vitamines. Niet levensbedreigend deficiënt, maar ze hebben ook zeker niet de optimaal waarden voor een goede gezondheid. Voeg superfoods toe om je smoothies te verrijken
 17. Camu Camu bessen poeder is het meest vitamine C rijke voedingsmiddel op aarde. Een halve theelepel is genoeg
 18. Spirulina is zeer reinigend voor je lichaam, en helpt weefsels op te bouwen na ziekte of intensieve training. Voeg een theelepel toe (het is zeer sterk van smaak)
 19. Je kunt gepelde hennepzaden toevoegen om de smoothie romiger te maken en rijker aan goede vetten
 20. Als je veel sport, raad ik je aan eiwit poeder van Sunwarrior toe te voegen. Dit maakt je smoothie completer qua voedingsstoffen en maakt het meer een maaltijdsmoothie
 21. Sommige groentes kan je heel gemakkelijk thuis in potten groeien, dus ook als je geen tuin hebt. Munt groeit zeer gemakkelijk, en ook snijbiet kan je prima in potten groeien
 22. Kiemen zoals Alfalfa kiemen en brocolli scheuten zijn zeer gezond en tevens gemakkelijk thuis te groeien (kiemen)
 23. Heb je een tuin en woekert Zevenblad overal rond? Doe het in je groene smoothies! Het is zeer voedzaam. Net als de bladen van paardebloem (verder ben ik heel normaal ;))
 24. Bewaar een groene smoothie in een glazen pot en niet in plastic
 25. Je kunt een smoothie uitstekend ‘s avonds maken en de volgende ochtend drinken, of mee naar je werk nemen
 26. Bevroren fruit is een prima alternatief voor gewoon fruit, en gemakkelijk in gebruik omdat het vaak voorgesneden is en lang te bewaren
 27. Als je de mogelijkheid hebt, eet zoveel mogelijk biologische groente en fruit. Het is duurder, maar veel voedzamer en je krijgt veel meer waar voor je geld
 28. Duurdere blenders zoals een Vitamix of Blendtec gaan veel langer mee dan de gemiddelde keukenblender en zijn als je regelmatig smoothies drinkt absoluut je geld waard. Tevens zijn ze sterker en maken ze de smoothies veel gladder
 29. Kokoswater en kokosvlees van verse kokosnoten zijn heerlijk in een groene smoothie
 30. Zodra je geen zin meer hebt om smoothies te drinken vraag jezelf af welke ingrediënten je teveel hebt gegeten. Heb je te weinig gevarieerd in je bladgroentes? Eet je groentes die uit het seizoen zijn? Meestal geeft je lichaam aan dat je ergens voldoende van hebt gehad, en dat het tijd is voor variatie (je lichaam is zeer intelligent)
 31. Eet altijd zoveel mogelijk groentes uit het seizoen
 32. In de winter kan je gember gebruiken in je smoothie. Het geeft een verwarmend effect aan je lichaam
 33. Geniet iedere dag van het proces om je groene smoothie te maken. Het is een moment van rust, een moment van je met je lichaam en gezondheid bezig te zijn. Steek er liefde in!
 34. Tot slot: maak de smoothies zoals ze voor jou werken. De gewoonte van dit te doen is het allerbelangrijkste, omdat smoothies zo’n grote basis

Deze 33 tips zijn mijn belangrijkste groene smoothie tips om je op weg te helpen. Wil het niet perfect doen! Nogmaals, de belangrijkste gewoonte is om het gewoon te doen. Zoek je recepten? Bekijk dan eens het e-book van m’n vrouw Marjolijn.

Nu is het jouw beurt
Drink je al groene smoothies?

Wat is je favoriete recept?

Wat zijn jouw groene smoothie ervaringen?

Laat hieronder je reactie achter!

Share:

67 comments

 1. Ik ben zelf ook net begonnen met groene smoothies, ik heb een slowjuicer gekregen van mijn man en ik ben het stukje raw food aan het ontdekken. Ik kom uit een heel zware burnout en ik ben van fervente vleeseter 4 jaar geleden naar vegetarier gegaan. Al heel veel stappen genomen, ik kook altijd gezond, nooit iets van een pakje of fastfood, maak alles zelf. 4 kinderen met allergieen maken het altijd spannend om iets zo te maken dat zij het ook mogen hebben. Ik merk dat smoothies goed zijn en ik wil graag nog veel meer ervan weten en ik vind het super, dat jullie in een tijd waarin dit nog alles niet zo duidelijk aanwezig was, geluisterd hebben naar je lijf en dit doorgezet hebben. Dikke pluim!

  Brigitte

 2. Ik probeer zo veel mogelijk te variëren in mijn smoothies.
  In het begin gooide ik er vaak een banaan doorheen maar ik merkte dat banaan wel een smaak is die je gauw zat bent.
  Tegenwoordig ben ik helemaal fan van ananas en mango maar ook granaatappel is heerlijk er doorheen. Soms koop ik diepvriesaardbeien en doe die er doorheen. Jammmie!
  En qua groente vind ik spinazie nog altijd het lekkerst maar bleekselderij en verschillende slasoorten vind ik ook heerlijk.

 3. Hallo Jesse,
  Ik heb met interesse je filmpje bekeken en je tips gelezen. Ik drink nu al 4 of 5 maanden groene smoothies. Meestal met dezelfde ingrediënten. Maar in je tips lees ik wat ik er nog meer of in plaats van kan gebruiken. Ik ben dus heel blij met deze tips. Ik ga ze op de koelkast hangen en toepassen.
  Nu wil ik jou graag een tip geven. In tip 15 schrijf je over grapefruit. Ik ben gek op grapefruit, alleen eet of drink ik het nooit omdat ik medicijnen gebruik. Op veel bijsluiters van medicijnen wordt gewaarschuwd dat je minstens twee uur (?) moet wachten met je medicijnen als je grapefruit hebt gegeten vanwege een bepaalde chemische reactie. Dus voor én na het slikken van de medicijnen. Daarom drink ik tegenwoordig geen grapefruitsap meer. Dan hoef ik niet steeds op mijn horloge te kijken.
  Misschien kun je mensen daar ook attent op maken dat bij medicijngebruik men grapefruit beter achterwege kan laten?

 4. Ruim 2 jaar geleden ben ik begonnen met de groene smoothies en ik en er echt verslaafd aan geraakt. Voor mij zijn ze het ideale ontbijt; lekker snel, makkelijk, lekker en gezond.

 5. Ha Jesse,
  Volgens mij zijn tip 4 en tip 11 met elkaar in tegenspraak… En dit is ook precies de reden dat ik nog steeds niet met groene smoothies (in combinatie met fruit) ben begonnen. Terwijl ik dit wel graag zou willen!
  Ik eet ongeveer 20 jaar alleen fruit en vers vruchtensap als ontbijt. Dat bevalt tot nu toe prima. Ooit overgehouden uit Fit for life van het echtpaar Diamond, wellicht bekend bij de ouderen onder ons ;-). Volgens hun theorie moet je onder geen beding fruit en groenten tegelijkertijd tot je nemen, vanwege die gisting…En fruit het liefst op een nuchtere maag.
  Is dit inmiddels achterhaald?? Ik eet dus de rest van de dag helemaal geen fruit en ook nooit gerechten waarin fruit is verwerkt… Heb deze vraag al eens eerder gesteld op een site van superfoods, maar kreeg daar helaas geen reactie op….
  Groetjes, Marianne

 6. Hallo Jesse,
  Ik sluit me aan bij het commentaar van Marianne dat tip 4 en tip 11 in tegenspraak zijn voor wat betreft de combinatie groente en fruit. Ook ik ben benieuwd wat tegenwoordig de visie is.
  Groetjes,
  Wilma

 7. Het verschil tussen punt 4 en 11 is bladgroente en geen bladgroente (broccoli, wortel etc)

 8. Ik ben sedert begin juni begonnen met de smoothies en heb al vrij goed resultaat, voel mij niet meer zo opgeblazen, mijn huid voelt veel elastischer en ik ben een vijftal kilo’s afgevallen. Ik ben 66 jaar en at al vrij gezond( veel groenten en fruit) en doe 3x per week aan sport. Ik denk dat vooral brood en aardappelen en pasta( heel sporadisch) bij mij de grote boosdoener is(was) en de reden dat ik niet echt afviel. Ik voel mij wel goed, neem geen medicijnen . Ik vraag mij wel af of je regelmatig moet detoxen of alleen in het begin omdat er in de video’s regelmatig sprake van is en op verschillende wijze. Ik vraag mij ook af of gezien mijn leeftijd mijn vel geen probleem gaat vormen . Ik zou graag nog een vijftal kilo’s afvallen maar heb bijna mijn hele leven al 10 kilo te veel gewogen, daarom deze vraag. Ik heb al veel mensen trachten te overtuigen van uw methode omdat ik zelf ook in geloof .
  Vroeger ,35 jaar geleden , heb ik ook eens een regime gevolgd van vooral groenten en fruit en toen had ik na een tijdje ook een heel goed resultaat maar leed ik aan leverinsufficiëntie (tekort aan een vitamine die enkel in aardappelen zit, volgens de dokter toen) en ik heb sindsdien nooit meer aardappelen uit mijn voeding geschrapt, dus nu eet ik ze ook nog heel sporadisch. Wat denkt U daarover? In elk geval bedankt voor uw goede tips en tot binnenkort

 9. Hoe fijn moet je je smoothie (smooth = glad) blenderen?
  Mogen er nog kleine stukjes in zitten, zodat je nog “iets te kauwen hebt”?
  Of is het beter dat je smoothie helemaal vloeibaar is?

 10. Mijn favoriete basisrecept is een smoothie van
  – snijbiet of spinazie (van de natuurvoedingswinkel)
  – een avocado
  – ongeveer 6 blokjes AH bioboerenkool uit de diepvries ( ik ben lui)
  – een eetlepel chiazaad
  – een optioneel banaantje
  – en water natuurlijk.

  Voor het op smaak brengen gebruik ik altijd de combi citroensap, steviapoeder en een beetje Himalayazout.
  Ook giet ik er wat koudgeperste olijfolie bij als ik dat niet vergeet. (We schijnen nogal wat goeie vetten nodig te hebben als brandstof, zeker in een koolhydraatarm voedingspatroon, )

  Voor nog meer voedingskracht kan er nog bij: hennepzaad en/ of- poeder of ieder ander superfood naar wens.

  Els

 11. Ik krijg gelijk zin om te beginnen aan mijn groene smoothie. Als ik in de ochtend begin met een smoothie hoeveel tijd moet er tussen de smoothie en bijvoorbeeld mijn muesli, havermout of mijn ei met sneetje desem ontbijt zitten?

 12. Hoi Annet! Er is geen tegenspraak tussen punt 4 en 11. Het verschil is tussen GROENTE en BLADgroente. De groente bevat zetmeel, dat gaat gisten in combi met fruit. Bladgroente bevat geen zetmeel en gaat niet gisten! 🙂

 13. Mijn man en ik zijn sinds een kleine week fanatiek aan de slag met de groene smoothies! We hebben 3 weken vakantie gehad in Frankrijk en ons beseft….. het is tijd voor verandering (ouders van 2 jonge kinderen en allebei wat te zwaar en niet altijd even fit)! We hadden je boek meegenomen en ik heb het 2x gelezen. Naast jouw boek ligt het boek van Ralph Moorman met het hormoon balansdieet. We maken heerlijke recepten en beginnen iedere dag nu met een groene Smoothie!! Ik heb nog geen favoriet gevonden. Ik merk wel dat ik er heel lang verzadigd van ben. Echt TOP! Ga zo door Jesse!

 14. “Een groene smoothie bestaat in de basis uit water, bladgroente en fruit”

  “Doe geen broccoli, wortel of ANDERE GROENTES in een smoothie in combinatie met fruit. Dit gaat gisten en geeft gasvorming”

  Welke is nou waar? Welke andere groentes dan?

 15. Hoi Els,

  De smoothie klinkt lekker, echter boerenkoolblokjes uit de diepvries zou ik vermijden. In de consumentengids is onlangs spinazie al la creme, behalve de creme een vergelijkbaar diepvriesproduct getest. Vaak bevat het (diepvries)product geen 100% boerenkool, maar zijn er ook nog allerlei hulpstoffen aan toegevoegd. Ik weet niet of dit hierbij ook het geval is, maar raad je aan dit na te kijken.

  Gr. Duco

 16. Al sinds een paar jaar drink ik met veel plezier de groene smoothies.
  nu las ik je tip om er eiwitpoeder aan toe te voegen , maar dan neem je
  het ijzer uit je groenten toch niet meer goed op? Dat leerden we bij dieetleer op de HBOV of is dat nu achterhaald?
  groeten,Ella

 17. @ Kiki: “Een groene smoothie bestaat in de basis uit water, BLADgroente en fruit”

  BLAD groente is -het woord zegt het al- alle groente die uit BLADVORMING bestaat, zoals, bv spinazie, boerenkool, het groene loof van peentjes, sla soorten, verse kruiden zoals munt, bosui, peterselie.. etc.

  Met OVERIGE GROENTEN, wordt alle groente bedoeld, die NIET uit bladvorming bestaat, maar een “vaste” vorm heeft, zoals bv peentjes, broccoli, courgette, paprika, enz.. DEZE groentensoorten geven gasvorming als je die in een smoothie zou verwerken..

  dat is het verschil! 😉

  groetjes, nicole

 18. Hallo Jesse. .wat kan ik naadt groene smoothie s water drinken en lijnzaad eten doen om vetrstopping te voorkomen. ..ik beweeg ongeveer half uur p dag. Mijn buikpijn en opgezette buik is wel verdwenen na het stoppen met zuivel en tarwe.
  Al eerder gevraagd maar geen antwoord ontvangen

 19. Ik kom het nergens tegen, maar meen toch dat het zo is: vitamine C bevordert de opname van ijzer uit spinazie. Daarom maak ik mijn groene (spinazie)smoothie met versgeperst sinaasappelsap (en ander fruit): geweldige combinatie!

 20. Het groene smoothies boek is echt geweldig om mee te beginnen. Ik maak nu elke dag een smoothie en voel me al veel energieker en vrolijker als pas geleden. thanx!
  groetjes Miranda

 21. Is havermoutmelk, amandelmelk of rijstmelk wel toegestaan in de smoothie?

 22. Goed en uitgebreid stuk zeg. Superfood is 1, de inname is 2. Nuttig, dank!

 23. Ik vind het zo leuk om te lezen dat er steeds meer mensen gaan voor groene smoothies. Het effect is super. Ikzelf ervaar dat ik veel meer energie heb. Ook wel logisch gezien ik meer groente en fruit binnenkrijg dan ik ooit gehad heb en veel minder geproduceerd voedsel eet.

  Zelf heb ik ze nog nooit gemaakt met raapstelen, boerenkool, rodekool of tomaten… Misschien maar eens testen.

 24. Ik heb de recepten van en website van Marjolijn gelezen en vond ze uitermate interessant. In jouw verhaal vind ik jullie doorzettingsvermogen heel knap. Dat is echt een inspiratie voor mij persoonlijk.

 25. Vaak maak ik een groene smoothie in de ochtend en voeg naast de groentes, fruit, water, plantaardige melk of yoghurt en superfoods nog havermout toe om het tot een voedzamere pap te maken. Benieuwd ben ik ok dat oké is?!

 26. Tja, wat leuk om te zien dat Nederland inmiddels zo in de ban is van de groene smoothies. Ik ben al een tijd fan, en mijn blender draait bijna overuren! 😉

 27. Zelf doe ik er ook altijd een gekookt ei bij, anders blijf ik niet verzadigd.

  In rauwe bladgroente zit toch ook veel nitraat en oxaalzuur, krijg je hier niet te veel van binnen dan?
  Zelf eet ik ‘s middags en ‘s avonds ook nog eens veel groente.
  Hopelijk weet jij een antwoord.

 28. Hallo,
  Een aantal jaren terug las ik alles wat los en vast zat van jouw nieuwe methode en toen kwamen er op een gegeven moment filmpjes van je vrouw Marjolein voorbij met haar groene smoothies.Uitgeprobeerd onder het mom baat het niet schaadt het niet en met tussenpozen (want niet aan gedacht en geen tijd ).Zit ik nu al een aantal jaren aan de smoothies .De allerlekkerste vind ik : halve komkommer/kiwie/banaan chiazaad/kaneel. En de meeste die ik maak is .Spinazie/banaan/kaneel.
  Ga zo door heb er al veel over geleerd en leer nog steeds.groet Tessa

 29. Vandaag mijn allereerste smoothie gemaakt. En ik vond de smoothie geweldig, wat had ik erin gedaan, boerenkool, kiwi banaan en een halve mango! Weet zeker dat ik nog veel ga maken! Bedankt voor jou advies.

  Groetjes Frederika

 30. Vraagje,
  Ik ben nu een week aan de groene smoothies en het bevalt me prima, op 1 ding na 🙁
  Ik ben 1 kg aangekomen en ik wil juist 5 kg kwijt. Wat doe ik verkeerd?
  groetjes Toos

 31. Ik drink sinds een week elke ochtend een groene smoothie 3 bekers. Bestaand uit spinazie, boerenkool, veldlsa, mango kwart, banaan, sinaasappel. Deze combi vindt ik t lekkerst. Soms gooi ik er een klein stukje bleekselderij bij of een appel of een kiwi of peterselie en koriander. Maar durf nog niet af te wijken van de basis die ik genoemd heb.
  Maar t probleem is IK BEN AANGEKOMEN???
  En mijn goede voornemen is juist gezonder leven en daarbij ook 5 kilo afvallen. Ik ben 3 kilo aangekomen?
  Wat doe ik verkeerd?

 32. Hallo? Kan iemand mij helpen?
  Ik ben al gestopt ermee 3 kilo in een week gaat me te ver

 33. Dag Jesse,

  Ik ben student en mijn budget is zéér beperkt, ik gebruik o.a. diepvriesspinazie in mijn shakes. Kan dit of raad jij dit af? Ik vind ze wel erg lekker! Ook merk ik dat ik meer energie krijg. En dan ben ik nog maar 3 dagen bezig!

  Groetjes Ans

 34. Voor het drinken van (groene) smoothies, heb ik dan een slowjuicer of een blender nodig? Ik las namelijk dat de voedingsstoffen in de groente en fruit beter behouden blijven met een slowjuicer. Ik wil een apparaat kopen, maar zie door de bomen het bos niet meer en ik kan maar 1 keer mijn geld uitgeven.

 35. Hallo Jesse,

  Ik ben al redelijk lang fan van jou en je vrouw Marjolein. Ik heb sinds Jan. 2014 mijn ideale gewicht van 60 kilo bereikt, dus dat was geweldig. Maar nu nog vasthouden.
  Ik ben eind jan. begonnen met groene smoothies en ja hoor dit werk mijn gewicht blijft stabiel tussen de 59 en 60 kilo. Bedankt jullie beidjes.
  Groetjes Anke

 36. Hoi Jesse,

  Sinds november 2013 drink ik groene smoothies. Het bevalt me erg goed! Nog steeds vind ik het met spinazie het lekkerst. Ook andijvie vind ik te doen.

  Ik heb een paar favorieten, als ik een smoothie maak, maak ik vaak een liter die ik gedurende dag opdrink of in 2 dagen.
  1. Drie sinaasappels, banaan, halve avocado en veel spinazie. Aangevuld met water.
  2. Drie sinaasappels, drie gele kiwi’s, halve avocado en spinazie (is lekker fris). Aangevuld met water.
  3. Drie sinaasappels, halve galiameloen, halve avocado en veel spinazie. Aangevuld met water.
  Ik voeg altijd een eetlepel gebroken lijnzaad en een eetlepel chiazaad toe aan de smoothie.

  Ik varieer qua fruit veel maar mijn basis is toch meestal wel sinaasappel.

  Verder heb ik je boek gelezen, de dvd’s bekeken en heb ik mijn hele voedingspatroon per stap veranderd. Ik gebruik veel superfoods en eet gezond!
  Ook ga ik drie keer per week naar de sportschool en loop ik 1x per week hard.

  Ik voel me al tijden veel fitter en energieker. Kan het iedereen aanraden.
  Er zijn steeds meer mensen in m’n omgeving die dit doen, dat motiveert extra!

  Bedankt voor al je goede tips en adviezen.

  Groeten Marit

 37. Vraag hoeveel smooties(lieter)moet ik drinken op een dag, en wat eten jullie als avondeten?

 38. Hallo Jesse,

  ik ben vanavond begonnen aan aan mijn eerste stappen naar een gezonde levensstijl met behulp van de Kettlebell en je boek: ‘Een strakke buik in 4 weken’. Morgen ga ik boodschappen doen en de groene smoothie toevoegen als ontbijt. Ik verheug me erop 🙂 maar vind het ook wel een beetje spannend…
  Ik ben heel benieuwd naar het resultaat en zal zeker laten weten hoe het bevalt 🙂 !

  Hartelijke groet, Hanrike

 39. Afgelopen zondag ben ik begonnen met groene smoothies. De avond ervoor kwam ik gewoon op het idee om groene smoothies te gaan drinken, omdat ik graag wil afvallen 7 kilo, terwijl ik voor de rest redelijk gezond eet en drink. Ik dacht laat ik het eens proberen.

  Ik mengde 150 gram bladspinazie met 3 kiwi’s, stukje komkommer en een beetje melk en het smaakte super goed. Helemaal niet vies. Ik zit nu op de 4e dag en ik ben al bijna 2 kilo afgevallen. Klinkt onmogelijk, het zal ook geen vet zijn, maar toch ben ik lichter en mijn buik is al veel platter.

  Ik ben zo blij dat ik het geprobeerd heb. Nu nog volhouden en voor de rest van me leven gezond zijn

 40. Hoi,
  In punt 24 geef je aan bewaar de smoothie in glas. Waarom is dat?
  Het is dus niet mogelijk smorgens smoothie te maken en in een “school”beker mee naar het werk te nemen voor 10 uurtje of lunch?

  groet,
  Een beginnende smoothie maker 😉

 41. Ik heb zojuist mijn eerste groene smoothie gemaakt :).
  Ik maakte hem van 2 bananen, 1 mango, 200 gram rauwe spinazie en zo n halve liter water. Alleen de kleur verraad dat er spinazie in zit, want ik proef het helemaal niet! Een ideale first green smoothie dus. Een halve liter drink ik straks en hopelijk is de overige liter goed tot morgenochtend.

 42. In reactie op de vraag van mijn naamgenoot:

  Voor smoothies gebruik je een blender. Het verschil tussen een blender en een slow juicer is dat bij een blender alles van het product wordt gebruikt, bij een slow juicer worden sap en vezels gescheiden en drink je alleen het sap. De pulp gooi je meestal weg (hoewel sommigen de pulp weer ergens anders voor gebruiken). De opmerking dat bij een slow juicer veel meer voedingsstoffen behouden blijven wordt meestal gemaakt in relatie tot het verschil tussen een slow juicer en een sapcentrifuge, niet tussen een slow juicer en een blender. Als ik je een advies mag geven: kijk eens of je van iemand beide apparaten kunt lenen voordat je beslist welke je wilt kopen. Als dat niet kan zou ik je adviseren te beginnen met een blender. Ik heb beide apparaten maar gebruik de slow juicer meer voor eens in de zoveel tijd een sapkuur en de blender meer voor dagelijks gebruik (smoothies)

 43. Hoi,
  Ik hebt al je tekst gelezen plus video, wat ik nergens lees is hoeveel smoothie je per dag moet drinken om aftevallen? is t smorgens een groot glas en dan verder niet meer of moet je het de hele dag door drinken? En hoeveel dan?
  Moet je ipv ontbijt een smoothie nemen ? En als het de hele dag door gedronken moet worden vervang je dan ontbijt en lunch met smoothies?
  Ik wilmorgen beginnen met een groene smoothie om af te vallen
  Hoor je graag. Gr yvon

 44. Hallo Jesse,
  Ik ben sinds aantal weken ook enthousiast bezig met smoothies.
  Ik kreeg ook een recept met amandelmelk erbij , vond ik lekker , toch niet goed?
  Nu ben ik gisteren heel ziek geweest van de volgende smoothie:
  amandelmelk / kiwi/ halve avocado /spinazie /wat ananas ipv blauwe bessen, die waren op, kaneel / en gewelt chiazaad. het leek wel of alles aan het gisten was in mijn maag. dit was echt een domper en nu durf ik gelijk niet meer zo veel. Echt balen want ik vind het juist heel lekker en ben lekker aan het afvallen ook! … en van fruit niet met broccoli gebruiken was ik ook niet op de hoogte, heb ik ook al genomen, ik dacht voor de variatie…HELP!! weet het even niet meer…
  Hoop snel op antwoord . vast bedankt! o ja jammer dat ik hierboven ook wat vragen zie die ik herken maar er geen antwoord bij zie staan??!! alleen persoonlijk via mail ?..jammer . verder top hoor! vr groet Els

 45. Mijn favoriet is 1 kiwi, met stukje gember, 1 groene appel, bosje raapstelen en eiwitpoeder en water afhankelijk van de sterkte van de smaak. Als ik het als lunch gebruik doe ik er een kleine avocado bij en wat hennep.

 46. Mijn favo groene smoothie is
  Voor 2 porties
  Bladspinazie 50gr
  Water 300ml
  Bananen 2 st
  Bleekselderij 3 stengels
  Sap van 1 citroen
  Stukje gember
  Half pakje diepvries ananas
  😛

 47. Hey,
  Ik zou graag beginnen met groene smoohties. Ik eet al 12 jaar vegetarisch en heb volgens mijn bloeduitslagen geen tekorten. Toch ben ik de hele dag door moe en slaap ik vaak erg slecht. Ik moet toegeven dat ik geen fruit eet.. zeker in de winter niet. Ik heb ook last van een chronische maagontsteking en heb het vaak moeilijk na het eten van rauwe groenten en fruit. Denk je dat mijn maag zal wennen aan die rauwe ingrediënten? Mijn vriend is veel bezig met zijn gewicht en doet pogingen om wat gezonder te eten. Is het een goed idee om in het begin kleine smoohties te drinken (300ml) zodat mijn spijsvertering tijd heeft om te wennen? Ook vroeg ik me af waarom je ze in een glazen fles moet bewaren en niet plastic, ik wou graag een blender aanschaffen waar een fles bijzit omdat ik dit erg handig vind, deze zijn gemaakt van plastic (er staat wel bij vermeld dat ze geen smaak of geur zouden afgeven) Mvg, Ineke

 48. Hi Jesse,

  Ik zie dat je gebroken lijnzaad in je smoothie gebruikt. Echter heb ik gelezen dat gebroken lijnzaad uit een zak van de supermarkt is geoxideerd (vanwege de omega-3 vetten die al op kamertemperatuur zouden oxideren). Dit zou voor een overload zorgen aan vrije radicalen en er wordt dan ook geadviseerd heel lijnzaad te kopen en dit zelf te maken voordat je het in een smoothie of yoghurtje doet.
  Nu eet ik zelf al een half jaar gebroken lijnzaad en ik ben benieuwd naar jouw mening of ik hier veilig mee door kan gaan, of dat ik inderdaad beter kan overstappen naar heel lijnzaad en het zelf vermalen?

  Ik hoop dat je me kan adviseren.

  Mvg,

  Kimberly

 49. Geachte
  Ik drink dagelijks 2 smoothies met spinazie 2 stuke’n fruit
  En ook yoghurt en chiazaad en havermout ik dacht met smoothies af te vallen maar ben veel in cmters bijgekomen hoe komt dit

 50. Afvallen met groene smoothies is gegarandeerd….probeer mango in je smoothie te vermijden als je merkt dat je aankomt, peren zijn ook lekker zoet of aarbeien en bessen, het is verstandig om drie maaltijden(low carb) max per dag te eten zonder tussendoor snacken om pieken in je insuline levels te voorkomen…drink water met citroensap of een glas water met een theelepel appelazijn na iedere maaltijd.check Eric Berg op youtube…er gaat een wereld voor je open…ik val af als een tierelier, neem ook extra magnesium plus calcium+vit d, Jesse en Marjolijn you Rockkk

 51. Ik heb Al jaren een Magic Bullet niet bduur en makkelijk hoeft dus niet duur te zijn om smoothies te maken..ben nu over op sappies 😉ook goed voor de gezondheid !leuk filmpje! Tenks Erwin

 52. Net een groene smoothie gemaakt met: 4x KIWI, 1 Sinaasappel, hand vol boerenkool, gojibessen en water! Zo lekker!!

  Groetjes,
  Wendy

 53. En koop NOOIT een nutribullet, want daar vormt zich in de loop der tijd een vieze gore zwarte bacterie pulp onder de vastzittende rubberen ring onder de messen in de schroefdop ! Paar keer hevige voedselvergiftiging van weken gehad. Aangetoond dmv lab test. Vieze gore bacterieën , de arts vroeg wat ik Godsnaam had gegeten iedere keer !

 54. Variatie is juist niet goed.
  Inmiddels is bekend dat 1x keer per dag eten gezonder is dan continu voedsel in je maag met 3x per dag.
  Daarbij ook gezonder als je lichaam voedt met dezelfde gerechten, vlees max. 10% van alles per week.

  Groepen die nog in stammen leven en elke dag hetzelfde eten zijn over algemeen het gezonds, halen makkelijk de 100+.

  Google het maar, stammen die eenzijdig eten zijn super gezond.
  Helaas leven wij in een maatschappij waar alles om geld draait, zodoende krijg je geen eerlijke informatie meer.
  Websites worden gemaakt om er wat aan te verdienen, je moet er op vertrouwen dat desbetreffende personen erachter ook echt kennis van zaken hebben.
  Onderzoeken worden gesponsord door het bedrijfsleven die maar vooral willen dat jij denkt dat vet om je lichaam gezond is en je zoveel mogelijk en zovaak mogelijk moet eten.
  Huisartsen hebben contracten met bedrijven achter medicijnen en verdienen commissies als ze hun medicijnen weten te verkopen, dezelfde medicijnen maken je nog zieker waardoor je vaste klant bent.

  Heb me het laatste jaar zo ziek en depri gevoeld.
  Sinds 1 maart eet ik slechts 1x per dag startend met een groene smoothie met spinazie, banaan en ananas, daarna proteine shake en uiteindelijk nog een grote maaltijd met daarna toetje 10% vet griekse Yoghurt.
  Voel me als herboren, overdag zo’n hoge energie wat ik nooit had verwacht.

  De moderne mens heeft een gigantische eetstoornis:
  Contino eten om een vol gevoel te hebben, denkend dat ze orgaanschade krijgen als ze dit niet doen.
  Dit beeld is helaas gecreëerd door de grote jongens van Unilver, die zowat de hele voedingsindustrie bezitten met dochterbedrijven etc.
  Onderzoekers worden door hun betaald.

 55. Svp geen berichten meer sturen!!!

Geef een reactie