Afvallen zonder dieet

Sommige mensen zien afvallen als iets tijdelijks, iets wat je even een paar weken doet als je vindt dat er wel een kilootje of wat af zou mogen. Je hebt vast wel eens gehoord van crashdiëten, 10-weken plannen, afslankshakes die beloven dat je nog snel even voor de zomervakantie een paar kilo’s kunt kwijtraken of apparaten die garanderen dat je binnen een handomdraai een mooi getraind lichaam hebt. De meeste van dit soort diëten en afslankmethodes duren inderdaad maar een paar weken, want voordat je er erg in hebt zitten de kilo’s, die je soms met veel bloed, zweet en tranen bent kwijtgeraakt, er weer aan. Of nog erger, je hebt er zelfs een kilootje extra bij gekregen! Dit is het zogenaamde jojo-effect, het grootste nadeel van de meeste diëten. Waarom werken deze diëten niet op de lange termijn? Omdat er geen korte diëten, supplementen, apparaten of oefeningen bestaan die je blijvend slank maken. De enige manier om voorgoed van je kilo’s af te komen is door af te vallen zonder dieet.

Blijvend slank word je alleen met een verandering in levensstijl

Als je na je dieet weer op vrolijke voet verder gaat met je oude eetpatroon verander je in feite niets, en als je niets verandert dan zit je snel weer op je oude gewicht. De enige oplossing voor een blijvend slank lichaam is daarom afvallen zonder dieet. Dit lijkt misschien onmogelijk, maar toch is het waar, en het is heel eenvoudig. Je doet dit door steeds meer gezonde gewoontes aan je voedingspatroon toe te voegen en geleidelijk aan meer te gaan bewegen. Met andere woorden, als je een ander lichaam wil zul je anders moeten gaan leven, en op deze manier bereik je een gezonder, strakker lichaam op de lange termijn. Deze zienswijze wordt bevestigd in een artikel dat gepubliceerd is in het Amerikaanse medisch tijdschrift “Diabetes”, waarin expliciet wordt aanbevolen dat je je levensstijl voorgoed dient te veranderen als je blijvend gewichtsverlies wil bereiken. Volgens het artikel is een verandering in levensstijl bovendien veel effectiever dan medicijnen ter voorkoming van diabetes type 2.

Zodra je gezonder gaat eten en meer gaat bewegen gaat afvallen vanzelf. Maar dat is niet het enige voordeel van afvallen zonder dieet. Het nadeel van veel doorsnee korte-termijn diëten is dat je voornamelijk buikvet kwijtraakt. “De meeste mensen die bezig zijn met afvallen verliezen eerst buikvet voordat vet in andere lichaamsdelen vermindert. Ze raken dus relatief meer vet kwijt in het bovenlichaam,” vertelt Dr. Michael Jensen, een professor in de Geneeskunde werkzaam bij de Amerikaanse Mayo Kliniek. Penny Kris-Etherton, een onderzoeker aan de Penn State University in Amerika voegt daar aan toe: “Visceraal vet, ofwel het buikvet dat rond je middel zit, heeft een sneller metabolisme en is dus veel makkelijker kwijt te raken dan vet onder de huid, een effect dat nog eens wordt versterkt als je veel onderhuids vet hebt .” Dit verklaart waarom je met veel diëten alleen maar resultaten voor de korte termijn boekt. Je buik wordt tijdelijk wel wat slanker, maar dat vet zit er ook zo weer aan.

Van jezelf houden – de sleutel tot blijvend gewichtsverlies

Onderzoeken laten zien dat een gezond voedingspatroon en regelmatig bewegen de enige methode is om voorgoed gewicht te verliezen. Echter, veel mensen hebben niet genoeg motivatie om zich ertoe te zetten. Een interessante kijk op gewichtsverlies komt van Marion J. Franz, een gezondheidscoach en auteur van een artikel dat zij in het medisch tijdschrift “Clinical Diabetes” publiceerde. Volgens haar is gezond eten en voldoende bewegen uiteraard belangrijk om blijvend slanker te worden, maar het meest doorslaggevende voor blijvend succes is dat mensen ook moeten leren om van zichzelf te houden. “Ze zijn waardevol en doen ertoe, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de mensen van wie zij houden.”

afvallen

Iedereen die besluit af te vallen doet dat om een bepaalde reden. Sommigen willen afvallen omdat ze er slanker en strakker uit willen zien, anderen voelen zich ertoe genoodzaakt vanwege gezondheidsredenen. Wat de reden ook is, om het vol te houden en je levensstijl voorgoed te veranderen heb je een positief zelfbeeld nodig, iets wat oppervlakkige en eenzijdige korte-termijn diëten nooit zullen kunnen bieden.

Zou je willen weten hoe jij jouw levensstijl voorgoed kunt veranderen? Bekijk dan eens de Gezonde Gewoontes DVD-box. In dit programma wordt uitgelegd hoe ook jij kunt afvallen zonder dieet: door weer van jezelf te gaan houden en stap voor stap gezonder te gaan eten en meer te bewegen.

Share:

3 comments

 1. You talk with sense, thumbs up !! go..go…go..Jess

 2. ik ben niet dik op mijn benen en zo maar ik ben vet op mijn beuk.

 3. Beste,

  Mijn naam is Saskia Van Dooren en ik heb een vraag voor u. Ik zou namelijk ook graag een personal coach worden maar weet niet goed hoe hier aan te beginnen. Zelf ben ik op dit moment de cursus perosnal coach aan het studeren en zou dan ook nog graag bedrijfsbeheer studeren en boekhouding. Weet u soms nog welke cursussen ik zeker er nog zou moeten bijdoen zodat ik tot mijn doel kan komen ?

  Via deze cursussen kan je geen stage doen? Weet u soms goede plekken om wat ervaring op te doen. ik dacht zelf al aan fitness centra’s want echt bij personal coachenstage te doen is heel moeilijk om deze te vinden aangezien ze zelfstandig zijn.

  Zou u mij hiermee kunnen helpen ?

  Hartelijk Dank,

  Saskia

Geef een reactie