Biologische Kokosolie – Feiten voor een gezond leven

Al meer dan tien jaar wordt kokosolie als vitale voedingsbron gebruikt voor de gezondheid en het algeheel welzijn. Hoewel kokosolie ooit onterecht het etiket van “slechte vetten” kreeg opgeplakt vanwege de verzadigde vetten die erin zitten, is uit vele recente onderzoeken gebleken dat kokosolie essentiële nutriënten bevat voor een uitgebalanceerd, voedzaam dieet. Aanvankelijk werd kokosolie steeds populairder binnen traditionele leefgemeenschappen, vooral in tropische gebieden waar de kokospalm het best gedijt. Nu bekend is dat kokosolie om meerdere redenen bevorderlijk is voor de gezondheid, wordt ze alom beschouwd als de gezondste olie ter wereld voor consumptie.

Wat is extra vierge kokosolie?
Pure kokosolie is een ongeraffineerde olie, die dus geen zuivering nodig heeft gehad. Door het verse kokosvlees te schaven wordt vervolgens door koudpersing “extra vierge” kokosmelk verkregen. Daarna laat men de melk gewoonlijk 24 tot 36 uur fermenteren, en wordt de pure kokosolie gescheiden en gefilterd van het stremsel. Dat deze kokosolie “zuiver” of “ruw” is, betekent dat ze geen enkele chemische of andersoortige bewerking zoals verhitting heeft ondergaan, waardoor het product vrij is van transvetzuren.

Wat zijn de voordelen van kokosolie voor de gezondheid?
Er bestaat een wijdverbreid misverstand dat kokosolie slecht is voor je omdat het de cholesterol in je bloed zou verhogen en de kans op hartkwalen zou vergroten. De waarheid is dat niet alle verzadigde vetten slecht zijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat kokosolie juist een aantal zeer goede eigenschappen bezit. Eén daarvan is dat het heel veel laurinezuur bevat, een nutriënt dat een grote rol speelt bij het in balans houden van ons afweersysteem. Dit laurinezuur vernietigt het lipide membraan van ‘omhulde’ virussen, schimmels en bacteriën in het lichaam. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat laurinezuur, dat ook in moedermelk zit, het vermogen bezit om AIDS en andere degeneratieziekten te behandelen.

Wat is de normale dosering van kokosolie?
De kokosolie, die als de meest gezonde olie wordt beschouwd, wordt nu nog hoofdzakelijk bij het koken gebruikt en is een van de hoofdingrediënten in artikelen als lotions en crèmes. Maar over het algemeen adviseren de experts dat volwassenen voor een uitgebalanceerd dieet ongeveer 3,5 theelepel kokosolie per dag in hun voeding zouden moeten opnemen.

Hoe zit het met kokosolie en de schildklier?
Een van de grootste twistpunten in de hedendaagse gezondheidsindustrie is de relatie tussen kokosolie en de schildklier. Uit enkele onderzoeken blijkt dat kokosolie heel goed is voor de gezondheid van de schildklier. Het speelt een grote rol bij de behandeling en voorkoming van schildklieraandoeningen, zowel bij een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) als bij een verminderde schildklierwerking (hypothyreoïdie). Voorzover ik weet kwam deze kwestie voor het eerst aan de orde in 2003 toen Woman’s World, een tabloid tijdschrift, een artikel erover publiceerde. Bepaalde rapporten, gesteund door enkele aanvaardbare bevindingen, vestigden de aandacht op de cholesterolverlagende kwaliteiten van kokosolie die zouden helpen bij de behandeling van schildklieraandoeningen. Toch is de kwestie, zonder duidelijke verklaring, nog steeds een favoriet onderwerp van discussie.

Hoe zit het met kokosolie en afvallen?
Kreeg kokosolie ooit nog klakkeloos het negatieve stempel “slecht” opgedrukt, tegenwoordig wordt ze beschouwd als een krachtige, veilige olie bij het afslanken. Kokosolie wordt zelfs beschouwd als hét geheim van de tropen om slank en actief te blijven.

Het idee achter de bewering dat kokosolie een grote rol speelt bij gewichtsverlies is met name ontstaan door het feit dat kokosolie is opgebouwd uit gezonde, middellange ketenvetzuren (MCT’s). Hoewel het om verzadigde vetzuren gaat, komen de vetzuren van kokosolie niet in de bloedbaan terecht zoals de meeste vetten, maar worden ze direct naar de lever getransporteerd waar ze worden omgezet in een vorm van energie. Ze worden dus niet eerst als vet opgeslagen, maar leveren ons lichaam direct energie.

Er zijn talloze onderzoeken gedaan om deze bewering over kokosolie te kunnen bevestigen. Een van die onderzoeken werd op het schiereiland Yucatán verricht, waar kokosolie een zeer belangrijk product is. In dit onderzoek ontdekte men dat de stofwisselingssnelheid (de belangrijkste factor bij het op peil houden van het gewicht) van de bevolking van Yucatán 25 procent hoger dan – zo bleek uit vergelijkend onderzoek – die van de inwoners van de Verenigde Staten. Het verklaart de slankheid van mensen die in de tropen leven waar kokosolie deel uitmaakt van het dagelijks voedsel.

Een ander onderzoek bij dieren bracht de rol aan het licht van kokosolie bij gewichtsverlies. In dit onderzoek bleek dat boeren die hun vee wilden vetmesten door het kokosolie te voeren, ontdekten dat hun beesten juist magerder en actiever werden. Bovendien bemerken degenen die meerdere weken achtereen consequent kokosolie consumeerden, vaak meer energie, een gezonder slaappatroon, toegenomen welzijn en uiteraard, gewichtsverlies constateerden.

Hoe zit het met kokosolie in de keuken?
Kokosolie wordt veel gebruikt bij het bakken en braden. Veel mensen beweren dat kokosolie het beste product is bij het koken omdat het een unieke rol speelt in de maaltijd als fysiologisch functioneel voedingsmiddel. Zoals talloze onderzoeken hebben aangetoond, zou het gebruik van kokosolie bij het bereiden van de maaltijd de stofwisseling versnellen en degeneratieziekten voorkomen die in ons lichaam ontstaan door de intensieve bewerking van ons moderne voedsel.

Om één belangrijke reden is het gebruik van kokosolie bij het koken al aan te raden: kokosolie is stabiel van structuur en is daardoor bestand tegen schade door verhitting en zo gezond dat het je helpt afslanken, hartziekten voorkomt en een je cholesterolgehalte verlaagt. En wat olijfolie níet heeft – de oliesoort die in de media gepromoot wordt als ‘gezondste olie’ – dat bevat kokosolie wel: de laurinezuren die het lichaam gebruikt om monolaurine te produceren, hetzelfde weerstandverhogende vetzuurderivaat als baby’s aanmaken uit het laurinezuur in de moedermelk. Kokosolie bevat zelfs geen transvetten die wel in hoge mate voorkomen in o.a. plantaardige olie, margarine, olijfolie en bakvet.

Conclusie
Voorzover onderzoek heeft aangetoond biedt kokosolie heel veel voordelen voor de gezondheid die niet uit een andere voedingsbron is te verkrijgen. Ze speelt een grote rol bij gewichtsverlies en zelfs bij de gezondheid van de schildklier. Ze levert geen ongewenste oxidatie op waardoor het ontstaan van vrije radicalen in ons lichaam wordt voorkomen en verhoogt de algehele afweer, wat kokosolie tot een zeer krachtige factor maakt in de bestrijding van symptomen van spijsverterings- en andere degeneratieaandoeningen.

Op grond van al deze kennis durven we nu gerust te stellen dat kokosolie de titel verdient van de gezondste en veiligste olie voor consumptie ter wereld. Kokosolie is tegenwoordig over de hele wereld in veel winkels beschikbaar en is favoriet bij de meeste slankelijners, atleten en bodybuilders.

 

Share:

37 comments

 1. Jesse

  Hoe zit het met kokosmeel?
  Kun je me daar meer over vertellen?

 2. Dit artikel klopt als een bus! Mooi artikel!

 3. heb pas geleden ook de kokosolie ontdekt,heb ook alle andere vetten zoals smeerboter voor op brood de kliko in gemikt.
  Van mij mag B***l verdwijnen.

 4. waar koop je deze olie ik haal overal bakzeil dus….iemand een tip voor me?
  Grts Agnes

 5. Ik ben sinds 2 weken kokosolie als gezichtsolie/dag en nachtcreme gaan gebruiken en zie en voel een beduidend goed resultaat. Ik was mijn gezicht overigens met honing. Het resultaat, zacht en soepel.

 6. Hallo Francisca,

  hoe doe je dat dan? gewoon warm maken en op je huid smeren?
  en is de rode niet beter dan de witte kokosolie?

  met een hartelijke groet van Manon

 7. Als je met het potje onder lauw of heet water gaat dan gaat de kokosolie smelten en wordt vloeibaar. Bij een temperatuur van 25 -30 graden wordt de kokosolie vloeibaar.

  Hierna kan je gebruiken om te bakken, wokken, frituren, op je lichaam en haar.

 8. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat kokosolie het ook heel erg goed doet tegen de ziekte Alzheimer. De resultaten zijn groots, maar volgens mij komt het hier nog niet echt aan. Als je op Google zoekt op dr. Newport Alzheimer dan kom je vanzelf het artikel tegen. Er is zelfs een heel boek door haar over geschreven.

 9. Hoi, vraagje, is ontgeurde biologische kokosolie net zo gezond als de extravierge? Jij hebt het nl alleen over extravierge, maar ik heb net een paar potten ontgeurde gekocht en lees op internet veel dat dat juist slecht is, ben benieuwd wat jij ervan vind.

 10. zijn oude blogs dit. Maar desondanks toch goed om weer naar voren te halen!!!!

 11. Waarom wordt dit artikel nou opnieuw geplaatst? Want hij is al een jaartje oud zo te zien.. Snap ik niet helemaal.

 12. @ Nathalie : omdat jesse en zijn merchandise afdeling aan al deze propaganda pegels verdienen! Laat je niet je geld uit je zak kloppen door deze ‘mensen’. Koop het gewoon bij de lokale toko.

  Echt vreselijk om te zien hoe je telkens weer op sites van jesse en co terecht komt op het moment dat je zoekt op afvallen of gewichtstraining. Als je ziet wat voor absurde bedragen hij vraagt voor zijn ‘diensten’ nou dan ben je niet goed wijs!

 13. Hoi Jesse en bedankt voor de vele en goeie tips en ik wil alleen even verklaren, dat het voor mij in ieder geval voor meer als honder procent klopt, dat kokosolie helpt bij schildklier problemen. Ik had daar al echt jaren last van, zo zeer, dat ik bijvoorbeeld een paracetemol tabletje moest oplossen of fijnstampen want ik kon dat niet makkelijk doorslikken. Ja en door een filmpje van jou ben ik kokosolie gaan gebruiken, temeer daar mijn echtgenote er steeds enthousiaster over werd. Oke een lang verhaal kort, ik heb dus na twee maanden kokosnootolie gebruik een hemels (voor mij) gevoel in mijn keel, mijn schildklierproblemen lijken wel helemaal opgelost. Ik heb nog duidelijk een verdikking van de schildklieren in mijn keel, maaaaaaar geen pijn en het lijkt nog steeds beter te gaan. Ik ga er gewoon van uit dat ik honderd procent vooruit ga en als het blijft zoals het nu gaat, ben ik echt als hemelsblij. Alle andere medicijnen die ik er ooit voor gehad heb werkten niet zo goed als kokosolie gebruik en ik gebruik ook niets anders meer, dat zul je begrijpen. Mijn echtgenote is door het dolle en ik kan in de keuken geen margarine en andere vetten meer vinden, alleen nog kokosolie en ze gebruikt het nu ook als gezichtsmasker en huidcreme geloof ik. Ok Jesse nogmaals bedankt, ik wou dit gewoon aan jou meedelen en je het allerbeste toewensen.

 14. Wow, wat geweldig om te horen, bedankt voor het delen en ga zo door!

 15. Ik mag ivm mijn nieren(teveel eiwitten in urine) bijna geen natrium gebruiken,
  Is deze olie geschikt?

 16. Hoe vaak kan je frituren in de zelfde kokosolie?

 17. Beste Jesse, het was voor mij een ontdekking te lezen dat kokosolie een zeer gezonde olie is. 25 jaar geleden werden alle tropische olieën als ongezonde olieën gekenmerkt. Eén van de redenen dat kokosolie gezond is, is het hoge gehalte aan het mineraal seleen. Ik heb echter nergens kunnen vinden hoeveel er nu in de olie zit. Heb jij deze cijfers.
  Tot slot zou ik je erop willen wijzen dat in olijfolie nooit transvetzuren zitten. Het is nooit toegestaan geweest dat oijfolie partieel afgehard wordt. Olijfolie heeft dit ook absoluut niet nodig, omdat het een zeer hoog gehalte aan squaleen heeft, ongeveer een half procent.

 18. Ook hier wordt weer veel onbewezen zgn. voordelen van kokosolie naar voren gebracht. De slimme fabrikanten lachen zich het apezuur. Het is absoluut niet bewezen dat kokosolie gezond is. Tot dan zou ik de mensen liever adviseren het bij olijfolie te houden, waarvan “gewone” olijfolie (dus geen extra vierge) uitstekend geschikt is om te bakken.

 19. Many health organizations advise against the consumption of high amounts of coconut oil due to its high levels of saturated fat, including the United States Food and Drug Administration,[2] World Health Organization,[3] International College of Nutrition,[4] the United States Department of Health and Human Services,[5] American Dietetic Association,[6] American Heart Association,[7] British National Health Service,[8] and Dietitians of Canada.[9]

 20. Er is volgens mij een foutje in dit artikel nl dat er in olijfolie transvetten zijn. Zover ik weet heeft olijfolie helemaal geen transvetten!! De schrijver van dit artikel heeft duidelijk zijn onderzoek niet goed gedaan. Hoe geloofwaardig is dit stuk???

 21. @Maitrie: De transvetten in olijfolie ontstaan door verhitting. Koud gebruikt over bv je salade is het juist gezond. Bakken/wokken doe je dus beter in kokosolie.

 22. Hallo Jesse, Kunt u mij zeggenof cake bakken met Virgin cocosolie aan te raden is? En nog iets. Heb traag werkende lever gal na mono e.b. Verteer moeilijk vetten. Wat doen? Dans u

 23. Wat werkt beter bij afvallen?
  De Waarheid op Tafel
  Bram denkt: “Als je wilt afvallen helpt minder eten beter dan meer bewegen.”
  Wat denk jij?
  encyclopedie / kokos en kokosvet
  Kokos en kokosvet
  Kokos en kokosvet komen van de kokosnoot. Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten.

  Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook het advies om kokosproducten alleen bij uitzondering te eten.

  Door de aanleg van kokosplantages worden mogelijk bossen gekapt. Verder worden er bij de teelt bestrijdingsmiddelen gebruikt en is er veel water nodig.

  Inhoud
  Omschrijving
  Consumptiecijfers
  Gezondheidseffecten
  Voedingsadvies
  Etiket
  Duurzaamheidsaspecten
  Omschrijving

  Kokos of kopra is het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit vier lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees zit 34% vet.

  Kokosvet valt onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat alle vetten en oliën die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden.

  Soorten producten
  Kokos kan op verschillende manieren gebruikt worden:

  Kokos is terug te vinden in bakkerijwaren en chocoladeproducten. Het kan ook zitten in gerechten uit de oosterse keuken.
  Kokosvet kan gebruikt worden bij het bereiden en frituren van gerechten. Het is te smeren zoals boter. Verder is het een veelvoorkomend ingrediënt van koffiecreamers.
  Kokoswater zit weleens in dranken.
  Kokosmelk of santen is wit en wordt gemaakt uit geraspt vruchtvlees met kokoswater.
  Kokosolie of kokosvet?
  Vaak kom je de term kokosolie tegen. Oliën zijn vloeibaar bij kamertemperatuur in het land van herkomst. In ons klimaat heeft de olie meestal een vaste vorm, dan spreken we wel van kokosvet.

  Herkomst
  Kokos komt vooral uit de Filippijnen, Indonesië en India. Europa en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste afnemers.

  Productie
  De kokosnoot groeit aan de kokospalm of Cocos nucifera. De palm groeit alleen in tropische en subtropische gebieden. De palmen groeien op zanderige grond in direct zonlicht. Ze hebben water nodig en kunnen goed zout verdragen.

  De boom kan 30 meter hoog worden, maar er zijn ook dwergvarianten. Op plantages staan 100 tot 160 bomen per hectare. Ze kunnen 30 tot 125 kokosnoten per jaar produceren, die elk tot 1,5 kilo wegen. De boom kan 60 jaar vrucht dragen.

  Oogst vindt handmatig plaats of door speciaal afgerichte makaken (apen). Als de noten na een half jaar rijp zijn, kunnen ze er ook spontaan afvallen.

  Het kokosvet wordt door persen of extractie uit het vruchtvlees gehaald.

  Consumptiecijfers

  We eten in Nederland weinig kokos en kokosvet. Het komt bijvoorbeeld wel terug in recepten uit de Indonesische keuken.

  Wereldwijd ligt de consumptie op een vergelijkbaar niveau als olijfolie. Namelijk 3% van al het vet dat mensen wereldwijd eten, bestaat uit kokosvet.

  Gezondheidseffecten

 24. Je kunt kokosolie – behalve als gezonde voeding – ook heel goed gebruiken voor een gezond milieu in je mond. Een kleine eetlepel (meestal harde) kokosolie innemen, even laten smelten en 15 tot 20 minuten spoelend in je mond houden. Dan uitspugen, niet inslikken! Het haalt de ongezonde bacteriën weg. Mondhygiëne is belangrijk voor je algehele gezondheid.

 25. “Hoewel het om verzadigde vetzuren gaat, komen de vetzuren van kokosolie niet in de bloedbaan terecht zoals de meeste vetten, maar worden ze direct naar de lever getransporteerd waar ze worden omgezet in een vorm van energie. ”
  Als de vetzuren niet in de bloedbaan komen dan blijven ze in je darmen. Want alles wat je eet gaat vanuit je darmen eerst in je bloed en dan verder. Maar vetzuren van kokosolie zijn blijkbaar zooo speciaal dat ze meteen je lever inspringen. Waar ze een vorm? van energie geven. Het is ook echt wondervoedsel. En geef eens 1 onderzoeksbron aan van al de opmerkingen “uit onderzoek blijkt”.

 26. Hallo Jesse,
  Complimenten voor je site en je filmpjes.
  Is er nog een verschil tussen het gebruik van kokosolie of gedroogd kokosvlees? Ik eet ongeveer 50 gram gedroogde kokos per dag (zonder suiker of andere toevoegingen). Is dat een equivalent van drie eetlepels? Ook lees ik de laatste tijd hier en daar dat sommige mensen bijwerkingen ervaren van kokos, zoals angsten en hartkloppingen. Heb jij daar ook wel eens van gehoord?
  Hartelijke groet,
  Mirjam

 27. Er staatssteun de kokosolie niet inde bloedbaan komt maar direct naar de lever gaat…
  Hoe komt het dan bij de lever..??

 28. Kokosvet is niet goed. Je lichaam breekt het slecht af, het gaat zich afzetten op plekken waar je het niet wil hebben. Op langer termijn kunnen klachten optreden. Zoek een bio resonantie thetapeut en laat je doormeten op kokosvet. Je zult nog verbaast opkijken naar de uitkomst. Vermijd dit product.

 29. Beste Jesse,

  Zou je mij van alle onderzoeken die je voor je tekst hebt gebruikt de bronnen kunnen sturen? Ik zou graag een en ander nalezen.

  Vriendelijke groet,

  Fenna

 30. Goeie avond. Kan iemand mij vertellen of het klopt dat er in Coco’s olie veel seleen zit en of dat schadelijk is voor mens en / of dier.
  Met vriendelijke groeten, Gunther van Soest

 31. Hallo Jesse, Hun kun je Kokosolie (in vaste vorm) het beste bewaren in de zomer. het smelt bij 25 graden en dat word het al snel in de zomer. Door het in de koelkast te leggen en het eruit te halen word het steeds hard en zacht, gaat dit ten koste van de kwaliteit ? bij voorbaat dank

Geef een reactie