Buikvet verliezen: 3 voedingsmiddelen die verbranding stimuleren

De belangrijkste oorzaak van buikvet is een disbalans in de hormoonhuishouding, die ontstaat door een ongezond voedingspatroon in combinatie met te weinig bewegen en stress. Teveel buikvet kan schadelijk zijn voor je gezondheid en kan het risico op ziektes en aandoeningen vergroten. Hier lees je wat meer over de oorzaken en over voedingsmiddelen die je, volgens wetenschappers, ondersteunen als je buikvet wilt verliezen.

Van de Nederlandse bevolking had 30 procent in 2012 matig overgewicht en 10 procent ernstig overgewicht, dat heeft het CBS recentelijk bekend gemaakt. Een percentage dat gestaag oploopt, aldus het CBS. Ook lieten ze weten dat overgewicht vaak samen gaat met chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, diabetes, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Een van de belangrijkste oorzaken van buikvet is ongezonde voeding. Teveel bewerkte voeding (kant en klare voeding en levensmiddelen die één of meerdere fabricageprocessen hebben ondergaan), teveel suikers en te weinig groente en vezels. De tweede belangrijke oorzaak van buikvet is te weinig bewegen. In een rapport van TNO noemen zij een onderzoek uit 2012 (Hallal et al.) waaruit blijkt dat 31% van de volwassen wereldbevolking niet voldoet aan de gezondheidskundige richtlijnen voor de minimaal gewenste hoeveelheid beweging. De Fitnorm volgens het Nederlands Instituut Sport en Bewegen houdt in dat je drie keer per week minstens twintig minuten intensief beweegt. Een derde oorzaak van buikvet is stress. Bij stress wordt het ‘stresshormoon’ cortisol aangemaakt, een belangrijk hormoon dat vetopslag in de buik bevordert. Wetenschappers hebben een verband aangetoond tussen teveel buikvet en verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten (Yusuf et al., 2004), diabetes type 2 (Montague & O’Rahilly, 2000), verminderde gevoeligheid voor insuline (Kern et al., 2001), ontstekingsziektes (Marette, 2003) en kanker en longaandoeningen (Mokdad et al., 2003). Vooral mensen met overgewicht hebben last van buikvet, maar ook als je niet te zwaar bent kun je overtollig vet op de buik hebben.

Ondersteunende voeding
Voedingsmiddelen toveren uiteraard geen buikvet weg, maar er zijn wel voedingsmiddelen die extra ondersteunen als je buikvet wilt verbranden, aldus wetenschappers.
1. Avocado
Uit recent onderzoek van Loma Linda University in Amerika dat is gepubliceerd in Nutrition Journal blijkt dat een halve avocado toevoegen aan een maaltijd, ervoor zorgt dat je langer verzadigd bent en minder trek hebt in een volgende maaltijd. De testpersonen die een halve avocado aan hun maaltijd hadden toegevoegd, bleken drie uur na de maaltijd 40% minder trek te hebben dan na een maaltijd zonder avocado. Deze groene vrucht bevat dan ook veel vezels (11 tot 17 gram per avocado). Ook de Amerikaanse Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, adviseren avocado, als bron van goede vetten, om buikvet te helpen verbranden. Een onderzoek uit 2007 dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke ‘Journal For Diabetes Care’ liet testpersonen drie maanden lang elke maand een nieuw dieet proberen, bij het dieet waarbij enkelvoudige onverzadigde vetzuren werden toegevoegd aan elke maaltijd werd duidelijk minder vet opgeslagen rond de buik. Avocado’s bevatten, net als noten, deze enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

2. Walnoten
Ook hierbij zijn de enkelvoudige onverzadigde vetzuren, en in dit geval vooral het hoge gehalte aan omega 3 vetten, belangrijk. Wetenschappers lieten 232 mensen met overgewicht slechts 1200 calorieën per dag tot zich nemen. De helft van de proefpersonen kreeg daarbij een voedingssupplement met laag gedoseerde omega 3 essentiële vetzuren, de andere helft nam 1300 milligram omega-3 per etmaal in. De mensen die de hoog gedoseerde omega-3 kregen, hadden tot zeker twee uur na de maaltijd nauwelijks nog een hongergevoel. Omega 3 is volgens de wetenschappers in staat om het hongergevoel te neutraliseren (Dolores Parra, A. Ramel et al., 2008). Een minder recent onderzoek, gepubliceerd in The International Journal of Obesity (Couet, C, Delarue, J. et al., 1997) keek ook naar twee groepen waarbij iedereen hetzelfde aantal calorieën en vetten op een dag kregen. Één groep kreeg daarnaast omega supplementen, deze groep verbrandde 25 procent meer vet en verloor bijna een kilo aan lichaamsvet en buikvet in drie weken. Naast walnoten hebben zalm, lijnzaad of ansjovis ook een hoog omega 3 gehalte.

3. Chilipeper
Deze bevat het chemische stofje capsaïcine wat de stofwisseling verhoogt en een boost aan je vetverbranding geeft. Japans onderzoek (Snitker S, Fuijshima Y, et al., 2009) toonde aan dat mensen die dit stofje binnenkregen sneller vet verbranden en na zes weken vooral rond de taille waren afgevallen, in vergelijking met de mensen die een placebo kregen. De conclusie van ander zeer recent onderzoek van Hokkaido University Graduate School of Medicine in Japan (Yoneshiro, T, Aita, S, et al. 2013) is dat chilipeper vet helpt verbranden en een mogelijk effectieve methode is bij mensen met obesitas.

Wanneer je deze voedingsmiddelen wat vaker toevoegt aan je eetpatroon zet je weer een stapje in de richting van een gezonde levensstijl. Kleine stappen zetten in de richting van gezonde voeding, en die niet als een dieet beschouwen, is de sleutel om deze veranderingen gemakkelijker vol te houden. Elke stap is er één.

Share:

1 comment

  1. If you would like to grow your experience simply keep visiting this site and be updated with
    the most recent gossip posted here.

Geef een reactie