Cardiotraining wel of niet goed voor vet verbranding? De definitieve uitleg

Een tijd geleden maakte ik deze video. Ik legde uit dat cardiotraining niet de ideale training is voor het verbranden van vet. Sterker nog: cardiotraining leidt tot OPSLAG van vet!

Als ik me in jouw schoenen verplaats kan ik me voorstellen dat deze stelling op dit moment misschien even lastig is om te begrijpen. Dit is niet jouw schuld, want je hebt immers in de afgelopen jaren constant gehoord dat je cardiotraining (fietsen/lopen) moet doen om vet te verbranden. De theorie hierachter is dat wanneer je op een lage hartslag (tussen de 120 en 130 slagen per minuut) een bepaalde duurtraining (fietsen, joggen of de crosstrainer) uitvoert, je lichaam vetten als directe bron van energie gebruikt en je dus vet gaat verbranden.
Tegelijkertijd zeggen trainers in de meeste fitnesscentra echter ook dat spinning een goede training is om vet mee te verbranden. Hoe zit het dan met die hartslag? Die is tijdens een spinning les veel hoger! Ook wordt steeds meer gesteld dat hogere intensiteit cardiotraining (hogere hartslag) uiteindelijk (netto resultaat) meer “caloriën” zou verbranden en je daardoor van die training mogelijk nog meer vet zult verbranden. Het lijkt dus alsof we ook in fitnesscentra ondertussen van dat principe van die lage hartslag beginnen af te stappen…

Maar hoe is het dan mogelijk dat 9 van de 10 deelnemers aan spinning lessen nog steeds teveel lichaamsvet hebben?

Hoe is het dan mogelijk dat 9 van de 10 mensen die op cardioapparaten staan na 3 maanden nog exact hetzelfde lichaam hebben?

Sommigen zien misschien resultaat, maar lag dat wel aan de cardiotraining?

Laten we eerst eens verduidelijken waarom fitnesscentra zeggen dat cardiotraining WEL geschikt is om vet te verbranden:
a) Een cardioapparaat (van een A-merk) kost gemiddeld een kleine 10.000 euro. Fitnesscentra hebben dus enkele honderdduizenden euro’s ge

Share:

9 comments

 1. Bedankt voor de uitgebreide reactie.
  Moet ik dan helemaal geen cardio meer doen? Ook niet als warming-up of cooling down?
  En het is helemaal waar, ik train hier nu bijna 3 jaar, en ik zie mensen die alleen maar cardio doen die blijven gelijk qua figuur..

 2. Hoi Anna! Je mag een beetje cardio als warmingup doen als je dat prettig vind, maar als je krachttraining doet is een specifieke krachttraining warming-up belangrijker. Doe 5 herhalingen van de eerste oefening die je doet in je schema, met de helft van het gewicht dat je gaat gebruiken. Doe dan 4 herhalingen met 60% van het gewicht, 3 met 70%, 2 met 80% en 1 met 90% van het gewicht. Daarna ben je klaar om er voor te gaan 🙂

  Succes!

 3. Wauw! Ik had er eigenlijk nog nooit zo over nagedacht. Haha, dit artikel heeft zeker een positieve invloed op mijn motivatie. Ik doe veel liever kracht training dan cardio (sterker nog, ik hou helemaal niet van cardio). Omdat je overal hoort dat je alleen met cardio vet kan verbranden, dacht ik daarom dat ik nooit vet zou kunnen verliezen en daardoor ben ik ook gestopt met trainen.

  Dankje voor het artikel!

 4. cardiotraining leid tot vetopslag? Ga terug naar school..

 5. Dat cardio niet helpt tegen vet verbranden ligt echt niet aan dat hartslag gedoe. Wanneer je gaat hardlopen in de natuur of stad etc. Verbrand je wél wel vet. En van spinnig krijg je conditie. Ik denk dat het gewoon komt omdat het machines zijn, wanneer je rent op de normale grond krijg je elke keer een soort stoot wanneer je landt op de grond. Hierbij zorgen je spieren enzo ook voor een goede landig. Bij een loopbaan of iets dergelijks is dit niet het geval. Ik weet dat dit een Bertje ingewikkeld klinkt maar zoek het maar op in de quest ofzo, want het klopt wel.

 6. Belachelijk !!
  Cardio is juist hartstikke goed om vet te verbranden. Dat krijg ik ook van mijn personal trainer te horen. Ben nu bijna 2 maanden bezig met cardio. Ik voel me fitter en ben al 6 kilo kwijt.

 7. Nou, dit artikel is wel heel simplistisch en kort door de bocht. Met een dergelijke beperkte inhoud val je simpelweg niet serieus te nemen, toch? Dat een sportinstructeur zegt dat je met spinning veel vet kan verbranden, betekent niet meteen dat cardiotraining zorgt voor extra opslag van vetten. Zoals jouw eigen tekst al laat zien: niet iedereen is even goed op de hoogte, laat staan het juist over te brengen!

 8. Cardio helpt wel degelijk om vet te verbranden. Het beste is oefeningen afwisselen. Dat zie je heel veel in die fitness schema’s Kracht oefeningen, je hart moet wel gaan pompen. En voeding is natuurlijk belangrijk, ik eet gewoon brood en voor de rest een gezond groente en fruit , maar normale kost, geen fratsen moet je ook doen is niet vol te houden. Gewoon thuis trainen met je eigen lichaam en een paar dumbells kom je al een heel eind. Check schema op Sixpackshortcut mensen denken dat je met paar eenvoudige oef en een paar min per dag een sport figuur krijg. Wat denk je natuurlijk niet, de beuk erin voor resultaat.

 9. Mijn man is 22 kilo afgevallen, alleen door 4x in de week spinning te doen van 1 uur……
  Afvallen kan zeker wel dus met spinning

Geef een reactie