Candida test aan de hand van 56 symptomen

Heb je vaak last van vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen en/of andere klachten waarvan jij en vaak ook de arts de oorzaak niet kan achterhalen? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van candida overgroei, een schimmelinfectie die vaak het gevolg is van een disbalans in de darmflora. In deze blog lees je aan welke symptomen je candida kan herkennen en wat je eraan kunt doen.

In dit artikel:

Wat is candida en hoe ontstaat het?

Candida albicans is een schimmelinfectie die op diverse plekken in het lichaam kan plaatsvinden, waaronder in de darmen, in de mond en/of keel, in de vagina, op de penis en op de huid. Een candida infectie ontstaat meestal als gevolg van een disbalans in de flora van de plek waar de schimmelinfectie toeslaat. Zowel in de darmen als in de mond en/of keel, in de vagina, op de penis en op de huid zitten verschillende soorten gisten die in harmonie leven met ‘goede’ bacteriën. Echter, als de flora in deze organen door bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem, gebruik van antibiotica of een ongezond voedingspatroon in disbalans raakt en het aantal ‘goede bacteriën’ sterk is verminderd, dan kan de gist candida de kans krijgen uit te groeien tot een schimmelinfectie (Odds et al., 1987[1]).

De plek waar candida het vaakst voorkomt is in de darmen en/of vagina. De meeste vrouwen hebben ooit in hun leven wel eens een vaginale Candida-infectie gehad (Edwards, 2004[2]), en ongeveer 75 procent van hen heeft ermee te maken tijdens hun vruchtbare jaren (Mitchell, 2004[3]). Een candida infectie in de darmen kan tot allerlei aanvullende gezondheidsklachten leiden, waaronder vermoeidheid, slapeloosheid, opgeblazen buik en gewichtstoename (Crook, 1986[4]). Ook candida in de mond en keel, ook vaak spruw genoemd, komt veelvuldig voor en , is te herkennen aan witgele plekjes op de lippen, tong, aan de binnenkant van de wangen of op het gehemelte (Cannon et al., 1995[5]).

Oorzaken van candida

De gist candida zit in ieders lichaam, maar wordt ‘in toom gehouden’ door de ‘goede bacteriën’. Alleen als de ‘goede bacteriën’ in de minderheid raken kan deze gist uitgroeien tot een schimmel, we spreken in dat geval van candida overgroei.

Een wildgroei van candida ontstaat niet zomaar, meestal liggen daar een of meer oorzaken aan ten grondslag, zoals:

 • Een suiker- en koolhydraatrijk voedingspatroon: gist heeft suikers nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen (Nickerson et al., 1953[6])
 • Medicijngebruik: bekende veroorzakers van candida zijn antibiotica, want deze doden niet alleen de ‘slechte’ bacteriën maar ook de ‘goede’ bacteriën. Daarnaast kunnen onder meer anticonceptiepillen en corticosteroïden schimmelgroei bevorderen (Seligmann, 1953[7])
 • Verzwakt immuunsysteem: iemand die griep of een andere ziekte heeft (gehad) is vatbaarder voor schimmelinfecties, omdat vaak het aantal ‘goede bacteriën’ sterk is verminderd (Truss, 1981[8])
 • Disbalans in de zuurtegraad (pH-waarde) van het lichaam: een gezond lichaam is enigszins basisch. Echter, door ongezonde voeding, , chronische stress, ziekten, en blootstelling aan toxische stoffen (bv. zware metalen en verdelgingsmiddelen) en/of een hormonale disbalans (b.v. als gevolg van de menopauze en hormoonfluctuaties gedurende de menstruatiecyclus) kan het lichaam te zuur worden, waardoor ‘goede bacteriën’ worden gedood en gisten zich snel kunnen vermenigvuldigen (O’Hara, 2006[9]).

Candida symptomen

Er zijn heel veel verschillende en uiteenlopende symptomen die een teken kunnen zijn dat je last hebt van candida (Crook, 1986[10]). De 24 meest voorkomende symptomen die erop kunnen wijzen dat je candida hebt zijn:

 1. Vermoeidheid of lethargie
 2. Gevoel van uitputting
 3. Geheugenzwakte
 4. Onwerkelijk gevoel
 5. Besluiteloosheid
 6. Gevoelloosheid, branderige gevoelens
 7. Slapeloosheid
 8. Spierpijn
 9. Spierzwakte, paralysie
 10. Gewrichtspijn en/of gewrichtszwelling
 11. Buikpijn
 12. Constipatie
 13. Diarree
 14. Opgezette buik, flatulentie (gasvorming)
 15. Fluor vaginalis, jeuk
 16. Prostatitis
 17. Impotentie
 18. Libidoverlies
 19. Endometriose of onvruchtbaarheid
 20. Krampen en/of andere menstruatieproblemen
 21. Premenstruele spanning
 22. Huilbuien of angstaanvallen
 23. Koude handen of voeten, en kil gevoel
 24. Beverigheid, indien men honger heeft

Daarnaast zijn er nog minstens 34 bijkomende symptomen die in verband kunnen staan met candida, zoals:

 1. Slaperigheid
 2. Irritatie of nervositeit
 3. Moeilijkheden met coördinatie
 4. Gebrek aan concentratievermogen
 5. Wisselende gemoedsstemmingen
 6. Hoofdpijn
 7. Duizeligheid, evenwichtsverlies.
 8. Druk boven de oren, gevoel alsof het hoofd is opgezet
 9. Snel oplopen van blauwe plekken
 10. Chronische huiduitslag of jeuk
 11. Gevoelloosheid, tintelingen
 12. Indigestie of maagzuurproblemen
 13. Gevoeligheid of intolerantie voor voedingsmiddelen
 14. Slijmerige ontlasting
 15. Rectale jeuk
 16. Droge mond of keel
 17. Uitslag of blaren in de mond
 18. Slechte adem
 19. Onaangename geur van voeten, haren of lichaam (wassen helpt niet)
 20. Chronische neusverstopping of loopneus
 21. Jeukende neus
 22. Zere keel
 23. Laryngitis, stemverlies
 24. Pijn of gespannenheid in de borst
 25. Piepen of dyspneu
 26. Vaak aandrang tot urineren
 27. Branderig gevoel bij urineren
 28. Vlekken voor de ogen of onregelmatig zicht
 29. Regelmatige verkoudheden of chronische bronchitis
 30. Branderige of tranende ogen
 31. Recidiverende oorinfecties
 32. Oorpijn of doofheid

Candida test

candida testMocht jij jezelf in een of meer van bovenstaande 56 symptomen herkennen dan zou je kunnen starten met deze gratis online candida test. Bij deze test vul je een vragenlijst in, die je online naar ons opstuurt. Uiteraard is de test geheel vertrouwelijk en zullen de gegevens nergens worden opgeslagen. Aan de hand van jouw antwoorden zullen wij een analyse uitvoeren. Mochten wij concluderen dat je mogelijk last hebt van candida overgroei, dan hebben wij allerlei tips, adviezen en informatie voor je om van je candida af te komen.

Het hoeft niet te betekenen dat je daadwerkelijk candida overgroei hebt als je bepaalde candida symptomen hebt, er kunnen ook allerlei disbalansen in de darmflora zijn die tot die klachten leiden. In dat geval hebben wij ook adviezen en tips voor je, omdat de symptomen erop duiden dat je darmflora wat aandacht nodig heeft.

Is candida te genezen?

Mensen die veelvuldig last hebben van candida hebben krijgen vaak van hun arts te horen dat zij er min of meer maar mee moeten leren leven. Dit komt omdat de meeste artsen schimmelinfecties behandelen met medicijnen zoals bijvoorbeeld antischimmel crèmes, schimmelwerende shampoos en/of schimmeldodende mondpasta’s, die alleen de symptomen bestrijden en niet de oorzaak wegnemen. Het behandelen van een candida infectie heeft echter alleen een blijvend succes als je deze bij de bron aanpakt, en dat is meestal door je voedingspatroon aan te passen zodat je darmflora weer gezond wordt. Het is eigenlijk heel simpel, want als je darmflora gezond is dan heeft een candida gist nooit de kans om uit te groeien tot een schimmelinfectie.

Waarom is een gezonde darmflora belangrijk?

Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede gezondheid, en niet alleen ter voorkoming van schimmelinfecties. De ‘goede bacteriën’ in de darmen hebben namelijk nog een aantal andere belangrijke functies, waaronder:

 • Bevordering sterk immuunsysteem. Een gezonde darmflora ondersteunt en versterkt het immuunsysteem, niet alleen in je spijsverteringsstelsel maar in het hele lichaam omdat ze helpen bij de aanmaak van antilichamen tegen ziekteverwekkers: ongeveer 80% van alle cellen van je immuunsysteem bevinden zich immers in het spijsverteringskanaal! Daarnaast zorgt een gezonde darmflora ervoor dat je voedingsstoffen goed worden opgenomen, wat weer bijdraagt aan een sterk immuunsysteem (Steinhoff, 2005[11]). De ‘goede bacteriën’ verteren en absorberen namelijk bepaalde soorten zetmeel, vezels en suikers en zetten deze om in belangrijke energiebronnen en voedingsstoffen (Sears, 2005[12])
 • Bescherming tegen allergieën. Goede bacteriën zorgen ervoor dat je immuunsysteem beter in staat is om een onderscheid te maken tussen ziekteverwekkers en onschadelijke antigenen, en om daar op de juiste manier op te reageren. Dit is een belangrijk mechanisme dat voorkomt dat het immuunsysteem te sterk reageert op onschadelijke antigenen, die de oorsprong vormen van allergieën (Huffnagle, 2010[13]).

Heb je zojuist de gratis online candida test gedaan en de resultaten nog niet ontvangen? Begin dan ondertussen alvast met het overstappen naar een gezond voedingspatroon.

De eerste stap die je kunt zetten is groene smoothies te gaan drinken; wat dat zijn en hoe je ze maakt kun je lezen in mijn blog “18 Voordelen van groene smoothies”. Ben je op zoek naar recepten voor gezonde maaltijden, bekijk dan eens of mijn boek “Superfood Recepten” wat voor jou is.

Referenties

[1] Odds, Frank C. “Candida infections: an overview.” CRC Critical Reviews in Microbiology 15.1 (1987): 1-5.
[2] Edwards, Libby. “The diagnosis and treatment of infectious vaginitis.” Dermatologic Therapy 17.1 (2004): 102-110.
[3] Mitchell, Helen. “Vaginal discharge—causes, diagnosis, and treatment.” Bmj 328.7451 (2004): 1306-1308.
[4] Crook, William B. “MD, The Yeast Connection.” (1986).
[5] Cannon, R. D., et al. “Oral Candida: clearance, colonization, or candidiasis?.” Journal of Dental Research 74.5 (1995): 1152-1161.
[6] Nickerson, Walter J., and Zbigniew Mankowski. “Role of nutrition in the maintenance of the yeast-shape in Candida.” American Journal of Botany (1953): 584-592.
[7] Seligmann, Erich. “Virulence enhancement of Candida albicans by antibiotics and cortisone.” Experimental Biology and Medicine 83.4 (1953): 778-781.
[8] Truss, C. Orian. “The role of Candida albicans in human illness.” J Orthomol Psychiatry 10.228 (1981): 38.
[9] O’Hara, Ann M., and Fergus Shanahan. “The gut flora as a forgotten organ.” EMBO reports 7.7 (2006): 688-693.
[10] Crook, William B. “MD, The Yeast Connection.” (1986).
[11] Steinhoff, Ulrich. “Who controls the crowd? New findings and old questions about the intestinal microflora.” Immunology letters 99.1 (2005): 12-16.
[12] Sears, Cynthia L. “A dynamic partnership: celebrating our gut flora.” Anaerobe 11.5 (2005): 247-251.
[13] Huffnagle, Gary B. “The microbiota and allergies/asthma.” PLoS Pathog 6.5 (2010): e1000549.

Share:

2 comments

 1. Ik heb dezelfde foto die op de site staat van mijzlf vwb de vorm van candida.die grote witte ik noem het maar bonen. De internist zei het lijkt wel of je bonen hebt gegeten.

 2. Hallo, ik ben een vrouw van 63 en woog meestal 90 kg…wat ik er ook moeilijk af kreeg.
  nu heb ik binnen 2 maanden 2x een longontsteking gehad, ben nog herstellende! Ben na de 1e keer gelijk gestart met probiotica en slik nog steeds.
  Nu weeg ik zo ongemerkt 94,5 kg.
  Ik merk ook dat mn conditie nog niet goed is en heb ook best wel behoefte aan zoetigheid. Ik xou heel graag weer die kilo’s en meer kwijtraken…maar weet even niet hoe…

Geef een reactie