Eczeem behandeling – Natuurlijk alternatief met voeding

Onze huid is het allergrootste orgaan van ons lichaam, en bovendien je visitekaartje. Je interne gezondheid heeft direct weerslag op je huid. Eczeem kan een pijnlijke aandoening zijn en bovendien cosmetisch vervelend. Verbeter deze conditie van binnenuit en lees in dit artikel hoe je dat kunt doen.

Eczeem behandeling natuurlijk

In dit artikel:

Onze huid heeft enorm veel verschillende functies zoals bescherming tegen ziektemakers en bescherming van onze organen. Ook reguleert je huid de lichaamstemperatuur en beschermt tegen oververhitting of onderkoeling door bijvoorbeeld te zweten of door signalen door te geven waardoor je bloedvaten krimpen of uitzetten. Het dient als gevoelsorgaan door de vele zenuwen die verbonden zijn met je huid. Ook voorkomt de huid het uitdrogen van ons lichaam door lichaamsvocht vast te houden of juist over te gaan tot het loslaten van lichaamsvocht als dat nodig is. De huid slaat stoffen op die het lichaam nodig heeft zoals lipiden en water. Ook absorbeert de huid stoffen van buitenaf die het nodig heeft voor een gezond functioneren zoals zuurstof. Problemen aan de huid kunnen op elke leeftijd ontstaan en soms is het voor mensen een raadsel wat de oorzaak is.

Oorzaken van eczeem

Er zijn twee verschillende soorten eczeem, erfelijk (atopisch of constitutioneel eczeem) en contact eczeem. Erfelijk eczeem heeft een interne oorzaak, contact eczeem komt ‘van buitenaf’ door stoffen waar je mee in aanraking komt. In dit artikel gaat het voornamelijk over de eerste variant. Bij de meeste mensen ontstaat of verergert eczeem bij de volgende factoren:
* Stress of uitputting
Stress is niet de oorzaak, maar verergert huidproblemen (Suárez AL, Feramisco JD et al, 1992). Denk maar eens aan het woord ‘irritatie’ die je regelmatig ervaart wanneer je stress hebt. De huid neemt dit heel letterlijk met allerlei vormen van huidirritatie.
* Bepaalde voeding
Je kunt meer eczeem krijgen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zuivel kan eczeem bijvoorbeeld verergeren (Bishop JM, Hill DJ, 1990 en Dias A, Santos A, 2009). Andere voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze eczeem kunnen verergeren zijn tarwe (gluten), eieren, varkensvlees, pinda’s en soja. Maar ook alle kunstmatige toevoegingen en toxische stoffen in fabrieksmatige voeding kan huidproblemen doen toenemen.
* Door milieuvervuiling
Uitlaatgassen, fabrieksuitstoot en andere vormen van vervuiling van buitenaf. In onderzoek werd de relatie vastgesteld tussen luchtvervuiling (vooral verkeersgerelateerde luchtvervuiling) en eczeem (Lee YL, Su HJ et al, 2008).

Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die een relatie tussen eczeem en astma aantonen. Zoals in 2009 (Washington University School of Medicine, Demehri S, Morimoto M et al) waarin de onderzoekers stellen dat eczeem astma kan veroorzaken via een stof (TSLP) die wordt uitgescheiden door de beschadigde huid. Het verband tussen eczeem en astma werd al eerder gelegd door onderzoekers, maar dit was het eerste onderzoek waaruit bleek hoe dat precies werkt. 70 procent van de mensen met eczeem ontwikkelt ook astma, het is als het ware een opeenvolging van verschillende allergische aandoeningen.

Je darmen kunnen de boosdoener zijn

Vaak komt de oorzaak van binnenuit en regelmatig zijn de darmen de werkelijke ‘boosdoener’. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van candida of een lekkende darm is eczeem een veel voorkomende klacht. De relatie tussen candida en eczeem werd al vastgesteld in 1968 bij een onderzoek onder 172 baby’s tussen de 2 en 9 maanden, gepubliceerd in British Journal of Dermatology. Een onderzoek in 2006 (gepubliceerd in het Duitse Weiner Klinische Wochenschrift) vond ook een duidelijke relatie tussen eczeem en candida. Er werden 126 eczeem patiënten onderzocht tussen de 7 en 82 jaar oud. De meeste van deze patiënten bleken ook last te hebben van candida.

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben vandaag de dag last van schimmelinfecties zoals candida, alleen zijn zich dat niet altijd bewust. Bijvoorbeeld door onze moderne levensstijl en een ongezond voedingspatroon. Candida wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans, die van nature in ons lichaam aanwezig is, maar een wildgroei aan schimmels kan veroorzaken als het de kans krijgt. De goede bacteriën van onze darmflora leven, als het goed is, in balans met de natuurlijke gistsoorten in ons lichaam. Gisten zijn eencellige schimmels. Een veelvoorkomende gistsoort is de Candida albicans die in ons lichaam een normaal onderdeel is van de mix van gisten en bacteriën die hun werk doen in het lichaam. Deze Candida albicans leeft in kleine hoeveelheden in onze mond, in de darmen, op onze huid en in de vagina. De candida gist wordt in toom gehouden door de darmflora en vormt met deze lichaamseigen, natuurlijke bacteriën een zeker evenwicht. Door ongezonde en onevenwichtige voeding, te veel suiker, een verzwakt immuunsysteem, antibiotica of een disbalans in de hormonen kan er op den duur een disbalans ontstaan tussen deze gisten en de bacteriën. De verhouding tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in je lichaam raakt uit balans en er ontstaat een wildgroei van candida schimmels.

De relatie tussen eczeem, candida en een lekkende darm

Wanneer er teveel candida in de darmen zit, tast dit de darmwand aan. Gisten en agressieve bacteriën geven kleine beschadigingen aan de darmvlokken of villi, zo komen er deeltjes uit de voedselmassa rechtstreeks in de bloedbaan, waardoor ze een toxische werking krijgen. Dit verschijnsel heet een ‘lekkende darm’. Het immuunsysteem ziet deze voedseldeeltjes als giftig en reageert erop met allerlei ontstekingsreacties, zoals pijn in gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn, astmaverschijnselen en… eczeem. De aangetaste darmwand kan voedingstoffen minder goed opnemen, waardoor er tekorten kunnen ontstaan in het lichaam. Zo kan een lekkende darm het begin zijn van allerlei gezondheidsklachten. Doordat de darmen voedingsstoffen minder goed opnemen en het immuunsysteem wordt aangetast gaat je gezondheid achteruit. Een lekkende darm herstelt geleidelijk als darmbacteriën weer in balans komen. Dat kun je voor elkaar krijgen door consequent te kiezen voor een gezond voedingspatroon.

Het ontstaan van candida kan verschillende oorzaken hebben. Veel eten van fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen, het gebruik van medicijnen zoals antibiotica of anticonceptipillen, veel suikers (glucose) en koolhydraten in je voedingspatroon, want gist heeft suikers nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen (McGinnis et al 1996, Buddington et al 1996, Howard et al 1995). Maar ook overmatig blootstelling aan toxische stoffen uit de omgeving zoals metaal, pesticiden of andere gifstoffen en langdurige stresssituaties en het daardoor disfunctioneren van het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak is van steeds terugkerende schimmelinfecties (Ehrström SM, Kornfeld D et al, 2005). Ook kan een verandering of disbalans in de hormonen een verandering in de zuurtegraad tot gevolg hebben, bijvoorbeeld bij zwangerschap, vlak voor en na de menstruatie of bij het gebruik van anticonceptiepillen (Edwards, 2004).

Eczeem behandeling natuurlijk

Consequent kiezen voor een gezond voedingspatroon met verse producten en veel groente zal klachten doen verminderen. Vermijd bovenstaande producten die eczeem kunnen verergeren. Bij candida en/of een lekkende darm kun je koffie, thee, melkproducten, tarwe, alcohol, suiker en fabrieksmatige voeding beter vermijden. Gember en kool verzachten en genezen juist een lekkende darm. Om een lekkende darm te voorkomen zijn voedingsmiddelen rijk aan vezels belangrijk omdat ze de goede darmbacteriën voeden. De oliën in vette vis (zalm, haring, ansjovis, sardientjes) werken ontstekingsremmend en kunnen de ontsteking van de huid helpen verminderen. Dit gaat ook op voor tarwekiemolie en avocado’s. Zeevruchten zijn een goede bron van zink en proteïnen, en deze voeden de huid waardoor deze kan herstellen.

Specifieke voedingsmiddelen kunnen je ook ondersteunen als je last hebt van eczeem. Kokosolie werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend en is werkzaam tegen bacteriën, parasieten, ontstekingen en schimmels. Het kan je darmflora versterken en helpen om candida te bestrijden. Kokos herstelt het natuurlijke vetgehalte van de huid tot in de diepere huidlagen. Neem drie keer per dag een eetlepel bij de maaltijd, of smeer het op je huid. Uit onderzoek is gebleken dat kokosolie dankzij de antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen helpt tegen diverse huidaandoeningen, waaronder eczeem (o.a. Verallo-Rowell et al, 2008).

Aloë vera is niet voor niets een van de meest gebruikte ingrediënten in luxe huidverzorgingsproducten, vanwege het feit dat het de huid verzacht, hydrateert en voedt. Uit onderzoek is gebleken dat aloë vera het herstel van de huid versnelt (o.a. Dal’Belo et al., 2006, Shelton, 1991). Je kunt aloë vera innemen of op de huid smeren.

Colloïdaal zilver staat ook wel bekend als zilverwater. Het bestaat uit water met kleine nano-deeltjes zilver. Vroeger was het in Amerika een geneesmiddel en tegenwoordig wordt het verkocht als voedingssupplement. Het wordt toegepast als natuurlijke antibiotica en zou helpen bij vele aandoeningen en klachten waaronder eczeem. Colloïdaal zilver werd opnieuw ontdekt door de Amerikaanse arts Paul Farber, auteur van het boek The Micro Silver Bullet. Uit zijn onderzoek bleek dat het niet alleen werkzaam is tegen bacteriën, maar ook tegen virussen, gisten en schimmels zoals candida.

Zorg verder voor voldoende vocht, zowel van binnenuit als van buitenaf. Een eczeem huid is gevoelig en kwetsbaar, en als de beschermlaag van de huid vocht verliest wordt de huid gevoeliger voor externe factoren (zoals bacteriën) en dat kan de jeuk verergeren.

Je kunt meer gerichte tips voor eczeem lezen in het uitgebreide artikel op de ledenwebsite van ons Maximale Gezondheidsprogramma. In dit programma krijg je een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding en persoonlijke begeleiding om gezonder te worden en meer energie (terug) te krijgen. En zo ook allerlei klachten, zoals eczeem, te verminderen.

Heb of had jij last van eczeem? Wat heeft jou geholpen? Deel je reactie onder dit artikel, misschien helpt het anderen weer.

Share:

15 comments

 1. sinds 4 jaar eczeem op handen. Hele leven al voedselallergie. Dit echter uitte zich in benauwdheid, hoofdpijn en verstopte neus. Na stoppen anticonceptiepil ging de hoofdpijn weg, benauwdheid zelden meer, maar sindsdien eczeem op handen. Eerst niet zo erg, maar met de jaren vaker en meer tot constant jeuk op mijn handen en holtes ellebogen en diepe kloven. Nu sinds januari jl. suikervrij en E-nummervrij, qua eczeem geen verschil, na zomervakantie ook glutenvrij en zoveel mogelijk lactosevrij. Eczeem veel minder, maar nog wel aanwezig m.n. tijdens menstruatie en stress. Maar met minder kapotte vingers en jeuk ben ik al blij, dus ik laat deze allergenen weg en eet heel bewust. Hoop dat het nog helemaal overgaat, vind het erg vervelend, lelijk en pijnlijk! Gr. Lydia

 2. reactie op reactie van Lydia. Ik herken de symptomen. Mij heeft de ginseng creme erg geholpen wel de koreaanse ginseng gebruiken! te herkennen aan de wortel op het deksel en te verkrijgen via de website ginseng.nl
  Succes!

 3. Veel mensen hebben baat bij rauwmelkse gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir en yoghurt. Veel klanten van ons die al jaren last van hun darmen hadden, huid problemen en astma klachten hadden merkten al vaak binnen enkele weken verbetering. Rauwmelkse zuivel is heel iets anders dan gepasteuriseerde zuivel alle enzymen zijn intact gebleven en door er een cultuur aan toe te voegen wordt dit een voedingsmiddel die een weldaad voor de darmen is. Neem dit niet van mij aan: Onafhankelijke informatie kunt u onder andere lezen in Het brein in je buik van Justin en Erica Sonnenburg, en De mooie voedselmachine door Giulia Enders.
  Voor de rest: Jesse, complimenten voor de mooie en duidelijk uitgelegde site.

 4. Ik heb veel last van eczeem aan mijn handen. Na het laten staan van de nachtschade groenten (aardappel, tomaat, paprika, aubergine, rode/groene peper) is mijn eczeem enorm opgeknapt. Ook bij het snijden van deze groentes jeuken mijn handen.
  Nu laat ik dit staan, zodra ik (per ongeluk) iets eet van de nachtschade familie reageren mijn handen direct met roodheid en jeuk.

 5. Ik heb door mijn werk last van orthologisch eczeem ( veel met de handen in water).
  Ondanks het smeren van zalven , zo min mogelijk in contact komen met water, gaat het niet over.
  Volgens een Academisch Ziekenhuis heb ik er minder last van indien ik stop met mijn werk.
  Ik ben benieuwd wat mijn werkgever gaat doen in dit geval.
  Helaas heb ik in de aternatieve geneeskunde niets kunnen vinden wat tot genezing kan lijden.

 6. Hey mensen. Ik had een aantal jaren lang eczeem om mijn hele nek en toen verscheen het op steeds meer plekken. Heel erg toevallig ben ik er achter gekomen dat extra virgin koskosnootvet, met enkel 100% biologisch en geen andere toevoegingen, hielp!!! Ik smeerde het erop en het was weg!!! Sommige plekken moest ik vaker op smeren en na 3 of 4x waren ze ook daar weg. Ik heb ze nooit meer terug gekregen. Please probeer het ook mensen. Het hielp mij echt en je hebt niks te verliezen. Maar koop wel de juiste kokosnootvet zoals ik beschreef anders kan je worden teleurgesteld. Iets daarvoor had ik ook resultaat gehad met stukjes gesneden knoflook eroverheen te smeren (1 a 2 minuten lang), maar dat was erg pijnlijk en werd eerst heel erg rood/blauw tot het uitdroogde en alles in harde stukjes er af viel (3 weken geloof ik). Maar koskosnootvet extra virgin had allerbeste resultaat (je kan met dat potje ook gewoon eten voorbereiden enzo)

 7. Lydia
  Bij mij is de exceem zo’n drie jaar geleden begonnen aan mijn navel waardoor ik dacht dat ik een nikkel allergie had. Daarna kreeg ik het aan mijn re pols en onderarm. Daar ging het weg en zakte het af naar mijn duim en wijsvinger. De testen bij de huidspecialist duiden een allergie voor methylparabenen aan, een product wat zowat overal in alle huid-en jaarproducten zit. Soms waren mijn vingers precies worstjes, zo rood en opgezwollen en ook heel pijnlijk natuurlijk. Ik was altijd moe en had geen fut, veel stress en het gevoel om mij door de dag te moeten slepen.
  Na veel probeersels en veel goede raad ben ik bij iemand voor hypnose gegaan. Zij raadde mij aan om veel water te drinken zo’n drie lieter per dag. Samen met de hypnose verdwijnt nu langzaamaan de exceem op mijn handen maar de jeuk is nog in mijn lichaam aanwezig.
  Sinds gisteren ben ik ook alleen nog groenten en vlees of vis gaan eten en ik heb het gevoel dat de jeuk ook aan’t afnemen is sindsdien. Naar mijn gevoel is het voor mij een combinatie van stress, en de menopauze, van en,en .
  Na drie weken zonder koolhydraten zou er al een genezing zijn. Ik hoop het van harte. Het kokosvet ga ik toch ook nog eens proberen maar dan oraal, op mijn handen deed dat niet zo veel af.

 8. Hallo ,ik heb en atopisch eczeem al van mijn geboorte op mijn rug op mijn borst en hoofdhuid ik lees van alles heeft iemand anders het ook op die plaatsen ik heb al van alles geprobeerd maar
  helaas die jeuk is verschrikkelijk maar dat zal je wel weten.
  Ga nu eens kokosolie biologische proberen en de zoetigheid op de boterham laten.
  Wie heeft er nog en tip !
  Alvast bedankt.

 9. Ik had 25 jaar last van eczeem en het is weggegaan doordat ik elke dag een probiotica tablet nam , 15 jaar lang, echter kreeg ik op een gegeven moment problemen met naar het toilet gaan (1x per 4 a 5 dagen) en ben na 15 jaar!- intuitief gestopt met de probiotica, mijn ontlasting gaat nu veel beter. Alleen mijn eczeem is weer heftig terug (in mijn nek, tussen mijn haar) ik hoop door aandacht te geven in gedachten het zo helemaal verdwijnt. Ik eet heel gezond. Ik ga het insmeren nu met kokos olie en dat ook eten, laat het er helemaal – zonder te krabben hoop ik-.

 10. Had al weer bijna een jaar last van eczeem in mijn nek schouders hoofdhuid, oren en ring en middelvinger linkerhand, onderarmen, werd gek van de jeuk en na het douchen duurde het een half uur voordat mijn huid eindelijk weer een beetje rustig werd. Aloevera gel van chi verlichte het wat, en er ging weer een lichtje branden toen ik iets las over koemelk allergie…was inderdaad langzaam maar zeker weer meer zuivel gaan eten. Meteen gestopt, eet nu zo nu en dan wel geitenkaas en geiten yogurth beide biologisch, ( eet alles biologisch) ook dit verlichte wat maar weg was het nog niet. Uiteindelijk gestart met vitamine C van Now met bioflavonoiden begonnen zes op een dag een per uur. Eindelijk werd het rustig en zag ik mijn huid genezen, wat een verademing. De vitamine C stopt de histamine reactie in het lichaam en zodra ik voel dat mijn huid weer begint te prikkel dan neem ik een vitamine C en stopt de prikkeling. Ook de allergie voor huisstofmijt die door het eczeem erger werd heeft door de vitamine C geen vat op mijn lichaam.Maar goed elk lichaam is anders….

 11. Hallo iedereen ik zou jullie aanraden om hemp seed creme bij de bodyshop eens te proberen, het is wel een wonder middel moet ik zeggen 🙂

 12. Zoals iemand al schreef, ieder lichaam is anders, wat voor de een helpt, kan bij de ander juist voor opvlammingen zorgen, houd een voedsel dagboek bij en doe zelf je onderzoek. Bij ons thuis werkt het volgende goed, ik hoop dat iemand er iets aan heeft:
  Kleding alleen met soda en een beetje azijn wassen.
  ‘S nachts speciale eczeemkleding dragen, en sokken met zilver.
  Opletten met fruit eten, alleen banaan en peer.
  Geen zuivel, ei, tarwe en noten eten en veel variëren in verschillende granen.
  Geen voorverpakte producten eten, alles zelf maken.
  Letten op inname van voeding met biogene aminen (dus juist geen rauwe melk of zuurdesem brood) en salicylaten, dit zit van nature in veel gezonde voeding.
  Van buiten af smeren met jojoba olie. Zoek ook eens op Amazon naar natuurlijke eczeem zalven en reviews, de Nederlandse markt is zo klein.
  Succes iedereen!

 13. Ik heb verschrikkelijke eczeem rond mijn ogen. Het vlamt vooral op in april/mei en september/oktober. Nu ook zit ik met 2 rood omrande ogen. Alsof ik vreselijk heb gehuild, maar dat is niet zo. Ook rond mijn mond is het aanwezig. Ik loop hier nu alweer 3 weken mee rond, durf haast de deur niet uit. Vreselijk vind ik het. Ik kan er bij mij de vinger niet opleggen wat het triggert, het lijkt de omslag van de seizoenen te zijn…. stress speelt denk ik ook een rol. Voeding nog niet echt serieus geprobeerd, ik heb ook astma en eczeem op overige plekken.

 14. candiplex heeft mij van die ellendige eczeem afgeholpen. Na het eerste potje zag ik al verbetering, nu is alles weg, en al zeker een half jaar. TOPPP!!

 15. Pingback: 3completeness

Geef een reactie