Het (anti-) Candida Dieet

Vele mensen leiden, gemerkt of ongemerkt, aan de uit gist voortgekomen schimmelinfectie Candida. Deze hardnekkige infectie heeft zijn weerslag op de algehele gezondheid en bemoeilijkt het hebben van een gezond en vitaal leven.

Medicijnen uit de apotheek (zoals Nystatine, Diflucan, Sporanox en Lamisil) maskeren slechts de symptomen, terwijl Candida ondertussen verder voortleeft in het lichaam. Hoe komt het toch dat deze schimmel zich met gemak staande weet te houden in het lichaam en hoe win je de strijd tegen deze lastige en bovendien gevaarlijke infectie?

Hoe ontstaat Candida?
Ons lichaam bevat zowel gisten als bacteriën, en bij een gezond lichaam zijn deze twee met elkaar in balans. Door verschillende redenen (antibioticagebruik, slechte voeding, stress) kan dit natuurlijke evenwicht verstoord raken, waardoor de gisten de overhand kunnen krijgen. Gisten als Candida Albicans krijgen hierdoor de kans om zich tot schimmels te ontwikkelen, wat gepaard gaat met tal van gezondheidsklachten, zoals spruw, extreme vermoeidheid en gewichtstoename.

De symptomen zijn zo uiteenlopend dat het moeilijk is Candida direct als boosdoener aan te wijzen, en bovendien is de infectie alleen in een ver stadium detecteerbaar in het bloed. Door onze huidige levensstijl is de kans op het hebben van Candida erg groot, dus is het zeker verstandig rekening te houden met een eventuele infectie wanneer meerdere symptomen op onverklaarbare wijze uw dagelijks leven beïnvloeden. Uitgebreidere informatie over het ontstaan en de symptomen van Candida vindt u hier.

Hoe wij Candida in de hand werken
Zonder dat we het zelf in de gaten hebben zorgen we ervoor dat Candida blijft overleven in ons lichaam en zich in een rap tempo kan verspreiden. De grote boosdoener hiervan: onze suikerconsumptie. Gist leeft op deze voedingsbestanddelen, dus hoe meer suikerrijke voeding wij nuttigen, des te groter de overlevingskans van Candida.

Nu zorgt de hedendaagse voedselindustrie er van zichzelf al voor dat suiker een groot deel van onze voedingsinname beslaat, maar wanneer Candida de touwtjes in het lichaam in handen heeft ondervind men een bijna onweerhoudende drang naar suikerrijke producten. De Candida schreeuwt namelijk om deze voedingsmiddelen, om er op die manier voor te zorgen dat zij hun gang kunnen blijven gaan. Daarnaast is deze kwaadaardige gistvorm een groot liefhebber van stress: dit verhoogt namelijk de cortisolaanmaak (stresshormoon) in ons lijf, wat vervolgens ook de bloedsuikerspiegel doet stijgen.

Ook een verlaagde weerstand geeft Candida de kans om zonder al te veel moeite allerlei systemen in het lichaam te infecteren.

De natuurlijke weg naar genezing: voeding en tips tegen verdere ontwikkeling van Candida
Grote veranderingen in het voedingspatroon helpen er aan mee om Candida op natuurlijke wijze een halt toe te roepen. Dit Candida 'dieet' bevat echter zeer strenge maatregelen waar niet losjes mee omgesprongen dient te worden. Dit dieet moet men eerst onder controle hebben voor verdere stappen tegen Candida worden ondernomen.

 • Suikers dienen volledig uit het voedingspatroon verbannen te worden. Naast dat het Candida voedt, produceert deze schimmel bij het nuttigen van de suikers giftige metabolieten die de bloedbaan verzuren en daarmee weefsels aantast. Hierbij gaat het niet enkel om suiker in de vorm van zoetigheden en frisdrank, maar om een (tijdelijke) complete onthouding van koolhydraten. Dit komt omdat alle koolhydraten moleculen zijn die uiteindelijk door middel van het spijsverteringsproces worden verkleind tot suikermoleculen, en dus hetzelfde effect hebben op Candida als de pure suikervorm. Om toch een vorm van koolhydraten binnen te krijgen, je lichaam heeft dit immers nodig als energie, moet alle koolhydraatinname bestaan uit complexe koolhydraten uit groenten, havermout, bruine rijst, quinoa en gierst. Over het algemeen geldt de regel: hoe natuurlijker het product, des te beter het werkt tegen Candida.
 • Voldoende gezonde vetten en proteïnen eten is een must voor het elimineren van Candida. Dit verbetert het natuurlijke immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is Candida te lijf te gaan. Voorbeelden hiervan zijn wilde vissoorten, biologisch rood vlees, biologisch kippenvlees, biologische eieren, levertraan, kokosolie, avocado, olijfolie, noten (liefst geweekt zodat ze beter verteerbaar zijn) en zaden.
 • Het is belangrijk voldoende probiotica-houdende producten te nuttigen. Deze bevatten gezonde bacteriën die de natuurlijke balans met gist moeten herstellen. Bronnen hiervan zijn biologische zuurkool, komboecha, natto en rauwe melkkefir.
 • Schimmel- en gisthoudende voedingsmiddelen dienen vermeden te worden. Hieronder vallen champignons en paddenstoelen (beiden schimmels), pindas en maïs (bevatten schimmels), azijn en producten die hierop gebaseerd zijn en alcohol.
 • Drink voldoende gezuiverd water. Hierdoor is het lichaam in staat de giftige bijproducten gemakkelijker af te voeren, waardoor ze zo min mogelijk schade kunnen aanrichten.
 • Het is belangrijk dat men op geestelijk gebied zo goed mogelijk functioneert, dat wil zeggen zo min mogelijk stress uit emotionele en psychische omstandigheden. Hierdoor is de drang naar suikers des te groter, wat dit dieet natuurlijk niet ten goede komt.
 • Voorkom blootstelling aan chemicaliën en het gebruik van medicatie. Gevoeligheden voor bepaalde chemicaliën komen veelvuldig voor bij Candidapatiënten en medicatie zorgt ervoor dat de goede bacteriën in het lichaam vernietigd worden, wat het herstellen van een Candidainfectie bemoeilijkt.

Wanneer men met dit 'dieet' van start gaat, is het goed mogelijk dat je je tijdens de eerste twee weken zelfs nog slechter voelt dan voor het dieet. Dit komt omdat de Candida in het lichaam afsterft en daardoor giftige bijproducten aan de bloedbaan afgeeft. Echter, na deze periode zal al een duidelijk verschil merkbaar zijn, het is dus even op de tanden bijten.

De natuurlijke weg naar genezing: schimmeleliminerende voeding en supplementen
Nadat je door middel van bovenstaande adviezen in acht hebt genomen, is het tijd om de genadeslag tegen Candida uit te delen; het tot je nemen van producten die een schimmeleliminerende werking hebben. Het heeft geen zin enkel deze producten in te nemen en het dieet niet te volgen, omdat de Candida dan alsnog wordt gevoed door onder andere suiker- en schimmelrijke voeding. De volgende voedingsmiddelen en supplementen zorgen ervoor dat schimmels uit het lichaam gedood en verwijderd worden.

 • Knoflook: Zijn antischimmel- en antimocrobiële eigenschappen houden Candida op afstand. Gist kan zich in de aanwezigheid van knoflook niet ontwikkelen, waardoor een hoge knoflookcunsumptie een effectieve methode is om de infectie binnen de perken te houden. Daarnaast bevordert knoflook het immuunsysteem, waardoor het lichaam meer kracht krijgt om Candida te bestrijden. Knoflook kan zowel in zijn natuurlijke als in capsulevorm worden ingenomen. Hoewel de natuurlijke vorm de voorkeur heeft, is het moeilijk om de juiste hoeveelheid in het dagelijkse voedingspatroon te verwerken. Begin met een hoge dosis en bouw dit af naarmate de symptomen van Candida verminderen. Daarnaast kan een teentje knoflook inbrengen in de vagina bij plaatselijke schimmelinfectie de pijn en jeuk verlichten.
 • Olijfbladextract: Uit Hongaars onderzoek blijkt dat olijfbladextract erg effectief is in de strijd tegen Candida. Dit komt door het bestanddeel oleuropeïne: enzymen in het lichaam zetten dit om eloleenzuur, wat de immuniteit tegen onder andere schimmels verbetert en ze op deze manier effectief kan vernietigen. Olijfbladextract is verkrijgbaar in capsulevorm, begin met een lage dosering en verhoog deze wanneer nodig.
 • Kurkuma: Uit research aan het Departement Microbiologie aan het Centro de Engenharias in Brazilië blijkt dat kurkuma een grote schimmelbestrijdende werking heeft. Kurkuma heeft een remmende werking op de aantrekkende krachten van Candida. Gerechten bereiden met dit specerij heeft dus een positieve werking op het elimineren van Candida.
 • Kokosolie: Kokosolie is rijk aan laurinezuur, wat een zeer hoge schimmelremmende werking heeft. Dagelijks tien tot veertien theelepels kokosolie zou genoeg moeten zijn om hier baat bij te hebben.
 • Coloïdaal zilver: Deze oplossing denaturaliseert enzymen die betrokken zijn bij de zuurstofvoorziening van Candida. Neem hier voldoende van in (meerdere eetlepels per dag). Daarnaast helpt coloïdaal zilver ook bij vaginale schimmelinfectie: dompel een tampon hierin, samen met een paar druppels tea tree olie en wat aloë vera en breng de tampon vervolgens dertig tot veertig minuten in. Een vaginale douche met coloïdaal zilver is ook een goede manier om van de schimmelinfectie af te komen.
 • Eetbare kleien bentoniet en montmorilloniet: Deze kleien worden niet door het lichaam geabsorbeerd, waardoor ze heelhuids in de darmen terecht komen. Daar absorberen ze Candida en trekken het letterlijk van de darmwand af.
 • Boorzuur: Boorzuur kan in de vorm van een zetpil de jeuk die een schimmelinfectie veroorzaak drastisch verminderen. Het werkt als een mild antiseptisch middel en heeft antivirale en schimmelvernietigende eigenschappen. Plaats ’s morgens en ’s avonds zo’n zetpil in de vagina voor drie tot zeven dagen bij acute infectie, doe dit voor veertien tot dertig dagen bij een chronische infectie. Om het weefsel te beschermen is het verstandig voor gebruik eerst vitamine E-olie in te brengen.
 • Yoghurt: Een tampon onderdompelen in yoghurt om vervolgens in de vagina in te brengen voor dertig tot veertig minuten helpt Candida op natuurlijke wijze te bestrijden.
 • Andere anti-schimmelproducten: Natuurlijk zijn er nog meer middelen die op natuurlijke wijze schimmelinfecties als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Hieronder vallen onder andere cayennepeper, oregano-olie, zwarte walnoot, grapefruitzaadextract en caprylzuur.

Genezing van Candida begint bij jezelf
De farmaceutische industrie beweert dat schimmelinfecties genezen kunnen worden door middel van pillen en zalfjes, om op die manier de kas nog wat meer te spekken. Je kan nog zoveel medicatie nemen; wanneer je leefomstandigheden verre van optimaal zijn zal Candida zich staande blijven houden. Om van Candida af te komen moet het lichaam terug in balans komen, en dat begint bij wat je in je mond steekt.

Share:

47 comments

 1. Er bewstaat altijd een psychologische oorzaak waardoor je immuunsysteem niet opgewassen is tegen een disbalans. Zo is candida ook een disbalans in je lichaam.
  Achter elke disbalans gaat een psychologische oorsprong schuil. Dit is het uitgangspunt van het boek -de sleutel tot zelfbevrijding- van Christiane Beerlandt.
  Dat de farmaceutische industrie zo succesvol is, is omdat mensen in symptoombestrijding geloven terwijl de onderliggende oorzaak daarmee niet aangepakt wordt. Psychologische erkenning van een disbalans leidt tot bewustwording.

 2. Adya, ui, koriander, venkel, vitamine C, tijm, chlorella, spirulina, zoethout, MSM Luvos heilaarde en een eventuele darmreining helpen ook 😉

  een goeie website met veel informatie =
  http://www.fonteine.com/candida_dieet.html

  groetjes

 3. hier is nog een overheerlijk broodrecept (zonder gist, zonder suiker en zonder gluten 😉

  Voor het deeg:
  Rozijnen – 150 gram
  Gierstmeel – 150 gram
  Maïsmeel – 150 gram
  Boekweit meel – 100 gram
  Boekweit (grutten) – 50 gram
  Lijnzaad (gebroken) – 50 gram
  Sesamstrooisel – 50 gram
  Psylliumvezels – 25 gram
  Kokos – 50 gram
  Zout – Naar smaak liefst Himalayazout of zeezout (10 tot 15 gram)
  evt. kaneel
  Water – ¾ liter

  Om te bestrooien:
  Zonnebloempitten – 75 gram
  Sesamzaad – Klein beetje, moeilijk in grammen uit te drukken
  Karweizaad – Toefje (mag hoeft niet)

  Bereiding
  – De rozijnen wassen en ± 5 tot 10 minuten laten weken
  – Ingrediënten door elkaar mengen
  – Water toevoegen en roer tot een dik cakeachtig beslag/deeg (dit kan gewoon met een pollepel)
  – Ovenschaal invetten met kokosolie
  – Schaal tot maximaal 5 cm vullen (onze schaal is 25 cm x 16 cm x 5 cm)
  – Bestrooien met zonnebloempitten, sesamzaadjes en karweizaad
  – Bakken in voorverwarmde (hetelucht) oven op 150 graden Celsius, ongeveer een uurtje (af en toe even kijken)

  Variatiemogelijkheden:
  Gebruik eens amandelen(meel), kastanjemeel, diverse noten etc.

 4. Hey Jesse,

  Goede informatie en inderdaad de farmaceutische industrie dat het alleen met zalfjes en pillen kan. Hiermee bestrijd je alleen de symptomen het is beter om de oorzaak van schimmelinfectie aan te pakken.

 5. Fantastisch mooi deze info Jesse!!
  Ik hoop echt dat heel veel mensen nu eens na gaan denken over de disballans die in je lichaam kan ontstaan door psychologische stress!
  En wat reguliere medicatie aan kan richten,
  Men zegd wel eens er is een kruid gewassen tegen elke kwaal,dat klopt,maar dit gaat meestal niet op voor reguliere medicatie waarbij de kwaal enkel word verstopten niet aangepakt wordt bij de wortel.
  Mensen schijnen vaak niet te beseffen dat ze zelf heel veel kunnen meewerken aan hun gezondheid,goede volwaardige voeding nuttigen en daarnaast voldoende bewegen met name in de buitenlucht,zal iedereen ten goede komen,
  Jaren lang worstelde ik met candida infecties,slechte onregelmatige stoelgang,en een malaise gevoel de gehele dag!
  mijn zoektocht bracht mij bij allereerst mijn voeding,te veel suiker.verkeerde vetten en mijn groenten en fruit consumptie liet te wensen over.
  daarnaast leide ik een zittend leven.
  ik wilde mijn gezondheid terug,voor mijzelf,niet voor iemand anders maar blijvend,
  Volgde een cursus Homeopathie en gezonde voeding,..nu ben ik bezig met een cursus gewichtsconsulente
  en ben ik top gezond,heel mooi slank,en weet je wat ?ook mijn kinderen en kleinkind zijn reuze trots op hun mooie mams en oma van 56 jaar!..

 6. Hey Jesse,

  Wat ben ik blij dat ik er steeds meer achter kom dat niet alleen ik tegen de farmaceutische industrie ben. En vooral dat ik er steeds meer achter kom dat ik dus neit gek ben en dat voedingsmiddelen wel degelijk invloed hebben op je hele gesteld heid. Zelf hebben ze me jaren lang volgegooit met pillen. Ik wil en wou dit niet meer ik ben me gaan verdiepen in voeding en planten, vooral in de aloe vera plant de miller. dit is een plant die mij erg helpt, om eerlijk te zijn ik gebruik alles van die plant wat je maar kan bedenken. zoals tandpasta, shampoo, gezicht verzorgingsproducten, drinken, deo, voedingssuplimenten ect. Ik wil dit via deze weg andere mensen ook aanraden. Omdat ik er erg enthousaist over ben en ik denk dat veel mensen wel geintereseerd zijn in hoogwaardige aloe vera producten die mij leven zo veel voor uit gang hebben gegeven. Ik ben vooral blij met de drank die me darmen goed reinigt en lichaams eigen stoffen toe voegt dat ik weer redelijk normaal kan functioneren. Maar vooral dat het nu kan zonder chemische pijnstillers. Wat volgens de artsen niet kon.
  liefs

 7. Hallo Jesse,
  Ik leer heel veel van je stukjes, ga zo door!
  Je moet je tegenwoordig wel heel erg verdiepen in je voeding en ook nog een behoorlijke intelligentie bezitten om alle informatie te verwerken en toe te passen om op een gezonde manier met je lichaam om te gaan.
  Dat verontrust mij zeer, want hoe moeten ‘gewone’ mensen dit voor elkaar krijgen?
  Eigenlijk moeten we met zijn allen een manier verzinnen om artsen en voedingsdeskundigen zover te krijgen om alleen nog goede gezondheidsadviezen te geven, niet b.v. bij alle klachten medicijnen voor te schrijven. Dit moet bovendien op een eenvoudige, voor iedereen begrijpelijke manier gebeuren, een soort nationale gezondheidsinformatie-campagne. Bovendien worden dan, in deze tijd van bezuinigingen, het overgewicht-probleem en het ziektekostenprobleem behoorlijk ingedamd, waar nu al heel veel geld in gaat zitten.
  De farm. industrie moet dan via wetgeving aan banden worden gelegd.
  Het gaat om onze nationale gezondheid en geluk!!!
  Wie doet mee, en heeft goede tips, en gaat er met mij voor, ik heb jullie hulp hard nodig (Jesse is al begonnen)

  Dit wordt belangrijk, hart. groeten, Els Wijnmaalen

 8. Als ik dat allemaal in mijn “Muis” (vagina) ga stoppen hoef je me alleen in de oven te doen en dan te serveren…

  Ik onthoud me nu al een hoop word er alleen maar depresiever van…

 9. hi Jesse goed geschreven stuk en right on ivm de farmaceutische sector. Ikzelf ben bij 4 verschillende huisartsen geweest omdat ik irritatie had in de erogene zone en ik wist dat er iets niet goed zat. Geen enkele van deze 4 huisartsen heeft het over candida gehad, noch over voedingsadviezen. Allen schreven ze me een creme voor of pillen, en “stelden me gerust” met “dat is niet erg, het zal wel overgaan”. Ronduit misdadig want op deze manier ben ik een jaar lang in de maling genomen. Pas onlangs ben ik via via in contact gekomen met het aanpakken van de diepe oorzaken van candida en hoop nu op de goede weg te zijn. Zoals in deze commentaren al gezegd is zijn volgende protocols uiterst nuttig: 3daagse sapkuur, coloreiniging, anti-parasieten kuur en lever detox. Pas daarna kan je beginnen met het aanpakken van de schimmel zelf.

  Wat betreft je voedingstips: wat mag en niet mag.. het is een beetje zoals bij andere sites over candida: de informatie komt grotendeels overeen, maar toch ook weer niet, en dat maakt het UITERMATE moeilijk voor een candida-patient om het dieet te volgen, want het is sowieso al moeilijk je eetgewoontes om te gooien, laat staan als je dan geen zekerheid hebt over wat nu wel of niet gegeten mag worden. Voorbeelden van dingen waar onduidelijkheid over bestaat (referend naar je artikel over de lekkende darm):
  – thee. je zegt vermijd het. in het programma dat ik volg wordt er net aangeraden veel kruidentheeën te drinken
  – citrus vruchten: je zegt vermijd het. in mijn programma worden citroenen aangeraden omdat ze alkalisch werken
  – je adviseert: “eet voldoende fruit”. Dit wordt net afgeraden omdat fruit suikers bevat en dus de candida voedt. wat je wel kan doen (althans volgens mijn programma) is 1 groene appel eten (die is zuur) maar niet meer dan 1 stuk. Eet zeker GEEN meloenen of ander suikerrijk fruit.
  – je adviseert groentesap van oa wortel te drinken. Groentesap is een must akkoord. maar niet van wortel. Mijn programma adviseert wortel te vermijden gedurende de hele cyclus. Neem enkel groene groenten.

  Ik zie wel dat je artikel over lekkende darm niet specifiek over candida gaat maar eerder over huidproblemen en eczeem. Maar goed, bij een candida-patient kunnen de symptomen meerdere zijn, waaronder ook eczeem.. dus het wordt een beetje moeilijk met tegenstrijdige adviezen..

  succes met je website!

 10. Helpt yoghurt eten dan ook tegen de candida in de darmen?
  Wat kan ik op dit moment tegen candida doen, nu ik niet mag dieten omdat ik zwanger ben (32 weken)?

 11. DIT IS GEEN DIEET MAAR EEN VERANDERING VAN JE VOEDINGSGEWOONTE!
  ik heb heel veel last van spruw in mijn mond, maar door het toepassen van deze voedingsgewoonten zijn mijn symptomen op 2 weken al heel veel verminderd.
  bedankt jesse voor je steun
  groetjes nele

 12. Hi Jesse,

  De tips die je geeft (tampons ed) zijn alleen maar gericht op vrouwen. Hebben mannen dan geen last van candida? Kunnen moeilijk een tampon in hun piepie wringen, toch? Wat kunnen zij doen dan? Mijn man heeft een schimmel tussen de billen, buitenwaarts dus. De arts zegt: het is een te droge huid, een soort eelt dat telkens stuk gaat als je de billen afveegt. Zalfje zus en zalfje zo, met en zonder cortisonen, niets helpt. Totdat ik met het zalfje Traumeel-S aankwam en oeps, het is zomaar verdwenen. Wij volgen wel samen jouw dieetadvies. De meeste reguliere artsen denken in de verste verte niet aan een candida. Maar ik weet wel beter, heb vroeger een cursus Ondevit gevolgd en ben toen met het fenomeen in contact gebracht en er tegen behandeld.

 13. Beste jesse,
  Is het de bedoeling deze eetgewoonten te blijven volhouden tijdens de schimmeleliminerende periode? Hoe lang moet je blijven doorgaan met deze periode?

 14. Mooie site en duidelijk verhaal, thanx. Ik heb nu meerdere sites bekeken, maar heb nog niet gelezen of honing nu wel of niet kan/mag.

 15. Hi Jesse,

  Dank je wel voor al je goede adviezen. Mooie site, ook.
  Persoonlijk zou ik het wel prettiger vinden als je reageert op alle reacties die mensen posten op jouw site.
  Het is veel werk, maar dan voegen die reacties ook veel meer toe, aan jouw site!
  Al doe je alle reacties in een keer op 1 pagina. Nu wordt het een wirwar aan verschillende ervaringen en adviezen.

  Succes! Birgit

 16. Ik neem nu de candiplex erbij en nu merk ik pas een vooruitgang. Ik heb nu ineens minder jeuk. Kan dat al zo snel?

 17. Hallo,
  Ik heb nu een half jaar lang last van een vaginale schimmelinfectie. Daarnaast heb ik ook veel darmklachten. Ik ga heel moeilijk naar de wc. Ik ben nu een week begonnen met het candida dieet. Waar ik me zorgen over maak is dat mijn ontlasting grijs uitziet met witte sliertjes erdoorheen (sorry klinkt echt vies). Is dit normaal? En na hoeveel weken moet je verschil merken of gaat de jeuk weg? Daarnaast heb ik alle medicijnen al geprobeerd en niks helpt. Ik heb canasten gehad, en van die vaginale zetpillen verschillende doseringen, ook heb ik eenmalig flucanazol gebruikt maar niks helpt! De dokter kan me helaas niet verder helpen. Moet je ook supplementen bij het candida dieet nemen? Daarnaast heb ik ook veel last van huilbuien en angsten. Ik heb hiervoor ant-depressiva gekregen. Deze klachten zijn ongeveer rond dezelfde tijd begonnen met mijn vaginale klachten en darmproblemen. Heeft dit verband met elkaar?
  Groetjes,
  Anoniem

 18. Beste
  Graag zou ik willen weten welke anti middelen je kan gebruiken tijdens de borstvoeding. Ikzelf,heb last aan de borsten en zoonlief heeft spruw in de mond.
  Graag uw advies welke middelen, ondanks natuurlijk gebruikt mag worden tijdens de lactatie

 19. Hallo,
  Ik heb volgens de test een hoge score wbt candida.
  Wil hier graag aan werken door middel van een candida dieet.
  Alleen kamp ik met het grote probleem dat ik overal allergies voor ben .
  Krijg last van zwelling aan keel longen en maag zodra ik iets eet of drink.
  Help
  Gr diana

 20. En als je dan kijkt naar de ontdekking van de Italiaanse dokter Tullio Simoncini valt alles op z’n plaats. Ontgisten dus.

 21. als je alles al geprobeerd hebt en niets helpt echt, wat dan, zit nu zelfs in mijn gewrichten en spieren

 22. Hallo Jesse
  Ik vind de tips uitleg en adviezen mbt de voeding een goede uitleg. Toevallig had ik me al eerder verdiept in deze materie westerse medicatie versus oosterse medicatie en dan voornamelijk STRESS sommige indiase landen kennen dit fenomeen niet eens!! Zegt genoeg over onze cultuur.
  Ook ik mis je reactie Jesse op veel vragen want dit zou deze site rijker maken in mijn ogen, zou je daar eens op willen reageren?
  Reactie op Ida en Anoniem, zit net te lezen wat de syptomen van een Candida infectie is/zijn daar horen die van jullie zeker bij.
  Zelf kamp ik met vreselijke kalknagels en weet ik inmiddels dat suiker niet mijn slechtste vijand is maar in combinatie met tarwe en gist weer wel!
  Zelf ben ik momenteel bezig met het onderzoeken naar ervaringen met het De schimmelinfectie direct stoppen methode…die veel overeenkomsten vertoont met de informatie van Jesse en waarschijnlijk ook het dieet.
  Mijn vraag is of iemand bekend is met het laseren van schimmelnagels.

 23. @Ida Heb je al antwoord gehad? Wat bedoel je precies met: ‘Ik heb al alles geprobeerd?’ Slik je of heb je veel antibiotica genomen? Dat kan de darmflora kapot maken. Heb je daarna wel eens je stoelgang laten testen. (om te zien of je nog voldoende goede bacteriën hebt).. Heb je daarna een voedselallergie test laten doen, om erachter te komen of je ergens last van hebt? Mensen die veel antibiotica hebben genomen (zoals ikzelf) hebben daarna vaak last van hun darmen. Ik zelf kreeg leaky gut en kon daarna vrijwel niets meer eten.. maar door een streng dieet, gebruik van probiotica en andere dingen, gaat het weer goed met mij. Blijf zoeken. Geef nooit op!!

 24. Mens, als men iedere dag zich aan al de adviezen die hier besproken worden
  moet houden, dan heeft men daar een volle dagtaak aan?
  Er zal best wel veel van waar zijn hoor, maar ik denk dat je ook weer niet al te angstig daar mee bezig moet zijn, een mens kan heus wel ergens tegen,
  En een lekkende darm? dat geeft toch wel ernstigere klachten denk ik?
  dan moet er ook bloed in de ontlasting te zien zijn toch?
  Gelukkig dat er nu een darm bevolkingsonderzoek aan de gang is hier in Nederland dan.

 25. Hoi
  Ik heb zojuist de info over candida per mail ontvangen. Nu las ik bij enkele reacties dat er 30 recepten te vinden waren, is dit via het aankopen van het recepten boek, of zijn deze ook te downloaden?

 26. Ik vrees dat ik deze aandoening heb in mijn mond ik ruik niets meer en proef alles verkeerd ga al 2 maal naar de dokter en ik stelde hem de vraag maar hij weet het blijkbaar zelf niet goed!!!

 27. beste lieve mensen ik ben ten einde raad en weet gewoon niet meer wat ik moet doen!
  ik zal hieronder eerst vertellen wat de klachten zijn.
  al zeker 2,5 a 3 jaar klachten het is begonnen met jeuk vagina buitenkant onder de borsten en later ook verder via de achterkant van mij en doet ook zeer als de ontlasting komt. zelf bloed erbij. ook al jaren tussen mijn tenen jeuk kapot en ruikt erg dit geld ook voor mijn navel. nu ook al een tijdje jeuk op de handen en dan blaasjes die ook echt dik worden jeuken etc. op de ene helft van mijn haar is het vet en heb nu selsun en dit werkt goed want heb geen vet haar meer maar de klachten zijn er niet minder door. al zo vaak bij de huis arts geweest en zo veel zalfjes mee gekregen en door weer terug te gaan ben ik eindelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis. een kweek van onderen laten doen en kwam ook niks uit en ook bloed laten prikken en ook daar kwam niks uit. toen doorgestuurd naar dermatoloog en ja zei ging kijken en zei het ziet er rustig uit!!!! nee ik werd best boos want ja word gek van de jeuk en slaap erg weinig en daarna een alergie test gedaan en ja ook daar kwam ook niks uit. weer zalf voor al de plekken maar nee niks helpt. via iemand met wie ik er over sprak en zei al jou klachten konden wel eens candida zijn en ja ik lezen etc en ja ik wil er van af dus ja dan dat maar gaan aan pakken. ik eet geen varkens vlees meer geen melk suiker witbrood etc en ben nu 5 weken bezig maar nee tot op nu ik dit schrijf heb ik geen resultaat ervaren en ja ik weet gewoon niet meer wat ik kan gaan doen en ook omdat ik hier nu al zo lang mee loop en het mijn leven erg beinvloed heb ik nu de stap gezet om jullie om hulp te gaan vragen want wil gewoon lekker leven zonder al die jeuk. ik heb ook gewoon het idee dat ik niet serieus word genomen door dokters en huis arten en nee ook het woord candida heeft niemand in zijn of haar mond genomen en internet staat er vol mee. WIE WEET WAT IK NU MOET OF KAN GAAN DOEN WANT IK BEN TEN EINDE RAAD EN WIL VAN DE KLACHTEN AF!!! help mij aub want word echt gek en ben geen zeur of een persoon die vaak naar een dokter toe gaat en wil gewoon geholpen worden!!! dank voor het lezen en

 28. Ik ben ook begonnen met het Candida dieet en net zoals Eric loop ik er ook tegen aan wat ik kan eten omdat de websites zo tegenstrijdig zijn! Kan u mij helpen??
  Of meer in detail treden op Eric zijn vragen want die heb ik ook!

 29. Schimmels gedijen in de natuur hoofdzakelijk op dode materialen . Ik zie de vergelijking ook een beetje met mensen die wat “levend dood” zijn. Mensen die hun intuïtie te weinig volgen en daardoor weinig of niet genieten van hun leven. Een soort van afsterven. Probeer je eigen leven te leiden en niet het leven van wat de ” buitenwereld” wil zodat je weer levensvreugde ervaart. Dit geldt ook voor wat je eet en drinkt. De schimmel voelt zich niet zo goed thuis bij gelukkige mensen. Succes!

 30. Echt zo’n rake reactie van Derrick Lotus, gewoonweg prachtig! Ik luisterde nooit naar mijn lichaam en deed maar voort. Totdat het enige tijd geleden crashte. Ik luisterde ook niet naar mijn instinct, redeneerde het altijd weg, en vaak kreeg ik – als het te laat was- pas door wat het me probeerde te vertellen. Ik ga niet zeggen dat ik al die tijd óngelukkig was, maar gelukkig was ik niet. Ondertussen heb ik alles wat ik wou, maar ik geniet er niet van omdat ik bang ben het weer kwijt te raken en omdat ik steeds weer vanalles denk te moéten. Die schimmel de kop in drukken is één ding. Maken dat hij niet meer terug wil komen is zoveel meer. Dus dát ga ik doen: proberen luisteren naar dat stemmetje in mezelf dat nooit gehoord mocht worden, doen wat ik wíl en niet wat “wel best zou zijn”. En… veel bewuster kiezen wat ik nu precies eet en wat niet.

 31. Dat tegenstrijdige op websites over candida dat vind ik ook lastig ja. Ik scoor hoog op de schriftelijke testen en ik ben gek op zoetigheid. Ik snoep redelijk veel en ik weet het…dat is niet zo goed voor een mens. Het afgelopen jaar steeds meer last gekregen van vaginale schimmelinfecties en vaginale kwaaltjes. Als je daar inmiddels doodmoe van word dan wil je ook echt wel iets ondernemen om te voorkomen. Een maatregel is minderen en/of geheel stoppen met suiker. Ik denk dat als mensen dát doen, dat dit al héél erg veel scheelt. Ik zie ook veel ‘bijzondere’ voedingsmiddelen staan waar veel Nederlanders nog nooit van gehoord hebben. De neiging is om die massaal in te slaan want “ik heb gelezen dat het goed voor je is”. Helaas is het vaak een flinke aanpassing (een grote verandering aan je eet- en leefgewoontes) en niet effectief op lange termijn, want a)is het vaak helemaal niet aangetoond, b)zijn het helaas geen goedkope producten en c)zodra het weer beter gaat stoppen veel mensen er weer mee.
  Voor andere dieet-adviezen denk ik dat men zich toch het beste kan laten adviseren door een deskundige. Ook niet te veel afgaan op ‘dure’ superfoods (het is net wat je duur vind natuurlijk, maar ik heb het geld gewoon niet). Op internet staat té veel wat elkaar tegenspreekt; deze website draagt daar ook aan bij en geeft bovendien ook een advies wat naar mijn idee incompleet is. Een tampon inbrengen gedoopt in yoghurt heeft volgens mij alleen zin als het een yoghurt is die de lacto baccillus bevat. Maar ook weer niet alle producten die probiotica bevatten zijn geschikt voor deze toepassing. Het vaginale milieu is heel gevoelig. Ook al schijnen veel vrouwen er baat bij te hebben, ik ‘dokter’ er zelf het liefste zo min mogelijk mee.

  Verder ben ik het ook eens met de mensen die schrijven dat het belangrijk is om aan je innerlijke zelf te werken. Je kunt de symptonen te zijn, maar werken aan het voorkomen en aanpakken van de oorzaken van die stress is enorm belangrijk, zo niet het belangrijkste,

 32. Tja, ik ben nu 77 en sinds m’n puberteit geworsteld met candida. Het zit in mijn genen. Voeg daarbij een zoete tong en liefde voor een goeie wisky en je snapt hoe het zit. Tot ik erachter kwam dat een ding mij een beetje kon helpen: discipline. Als militair had ik dat geleerd en pas ik dat toe op mijn leefstijl in het algemeen en ten aanzien van candida in het byzonder. Ik ben het helemaal eens met al de goede raadgevingen ten aanzien van voeding; wat mag en wat niet mag. Reguliere medicatie weiger ik te nemen want ik geloof niet in chemie. Al zo’n dertig jaar gaat het aangenaam goed. Als ik over de schreef ga, speelt hij/zij op en zijn m’n eten open etc. De dagen daarna wat meer rauwe knoflook, pau-darco thee, molkosan en het gaat weer een stuk beter. Iedere week van maandagavond 19.00 tot woensdagochtend 7.00 neem ik geen enkele vaste voeding tot me, behalve water. Doe ik al jaren en bevalt me uitstekend. Het geeft me de fysieke kracht om zo’n zes dagen per week op m’n boerderij bezig te zijn. Als je eenmaal beseft dat dit ongemak tot je conditie behoort is het zaak om met hem/haar te kunnen leven. Zwak is het vlees zodat ik af en toe door de knieen ga voor nog steeds een lekker taartje of een goede single malt wisky. Ik laat het geen obsessie worden. Mensen als Jesse van der Velde zouden meer de kans moeten krijgen hun goede raadgevingen te verspreiden. Ik geef toch ook een kleine donatie aan Wikipedia voor hun goed werk. Veel succes.

 33. LET OP: In dit artikel ONTBREEKT enkele essentiële informatie. DE WAARHEID: Voor het bestaan van een candida-infectiesyndroom is géén wetenschappelijk bewijs. Ook door de maag-lever-darmstichting wordt dit bevestigd. Kortom: goed slapen en gezond, gevarieerd eten helpt met enige zekerheid (BEWEZEN) beter dan het volgen van een speciaal dieet!

 34. Het volgen van een speciaal dieet heeft wel degelijk zin als je met een ( hardnekkige) Candida zit en het helpt. ( en absoluut niet de medicatie van de huisarts, ja tijdelijk).
  De waarheid…….. Bestaat die?.
  Een ieder heeft zijn eigen waarheid volgens mij.
  Goed slapen, gezond eten etc etc ja dat helpt voor alles !
  Maar helaas is dit tegenwoordig erg moeilijk of wordt het moeilijk gemaakt.
  Je hebt niet altijd keus.
  Bovenstaande adviezen zijn zeer goed te lezen, te begrijpen en klopt naar mijn inziens als een bus.

 35. Ik zie geen enkele reactie van Jesse op de vragen/opmerkingen van lezers van het artikel. Een vraag was of honing mag of niet. Ben benieuwd…

 36. Ik zie inderdaad ook nergens een antwoord op alle vragen die hierboven staan. Minpuntje. Ik zou ook graag weten hoe lang je dit strikte dieet aan moet houden. Mvg Trea

 37. Heb je voor mij bronnen hier voor?

  Alvast bedankt.

 38. Hoi Jesse,
  Wat jammer dat je niet reageert op de berichten. Ik zou namelijk heel graag willen weten of ik bovenstaande ook kan toepassen op een parasiet : Blastocystis hominis. Of is dit echt alleen voor candida?

  Groetjes Anna

 39. Wat vindt Candida van klein gesnipperde gember in de natium beperkte groenten en rundvlees( gehakt)?

 40. Ik zweer bij de candiplex strong icm de symbion forte. Ze zijn beiden van natuurlijke oorsprong want chemische troep neem ik niet meer. Je moet het maar eens googlen. Absolute aanrader wat mij betreft voor iedereen die hier gevoelig voor is.

 41. Eric, ik ben erg benieuwd welk programma jij volgt. Ik lees vooral veel tegenstrijdige voedingsrichtlijnen op internet. En ja, het is volgens mij vooral belangrijk suiker/koolhydraten, gist en schimmels zoveel mogelijk te schrappen. Ik zie staan dat colloïdaal zilver zou helpen. Dit is echt geen wondermiddel zoals wel wordt gedacht. Het dood namelijk ook de goede bacteriën, net zoals bij anti biotica maar heeft een andere werking. Dat wil je juist niet als je candida hebt. Ik zie een recept waar bij staat zonder suiker maar er zitten rozijnen in en maïs en gierst. Rozijnen zitten vol met suiker, maïs met koolhydraten en gierst is ook bloedsuikerspiegel verhogend. Ik ga van alle adviezen volgen wat mij goed lijkt en anders ga ik naar een orthomoleculair voedingsdeskundige. Dat zou ik anderen ook adviseren, mocht het niet lukken.

 42. Beste Jesse,
  Ik ben aan het kijken hoe ik de eliminatie van spruw van mijn baby kan ondersteunen, ik volg al een en anti candidadieet en overweeg iets extras in te nemen om korte metten te maken met de schimmel. Vanwege krampjes wil ik knoflook liever mijden, zou olijfbladextract kwaad kunnen bij borstvoeding van een 3 weken oude baby? En is het voldoende om bv alleen kokosolie te nemen of is het wijs nog wat extras te nemen?

 43. @irene, honing is geen goede keus. Alle zoetigheid is verstandig de eerste 30 dagen te mijden want het is voeding voor de candida. Ik heb ook het dieet gevolgd maar dan op mijn eigen manier (mild) en ik heb er enkele supplementen bij genomen op advies van een natuurgeneeskundig therapeut. Ik moest beginnen met de candiplex strong want die maakt schoon en elimineert de schimmel en na 1 week de symbion forte erbij nemen omdat die je darmflora versterkt zodat de schimmel geen kans meer krijgt. Ik vaar er wel bij, ik voel me weer gezonder worden en ik ervaar veel minder stress in mijn lijf

 44. Hallo allemaal, mbt vaginale schimmelinfecties. Ik heb hier zelf gedurende 16 jaar chronisch last van gehad dwz maandelijks een infectie. Heb toen vanalles uitgeprobeerd oa ook verschillende jaren sporanox en verschillende cremes. Later nystatine in combinatie met streng candida dieet gedurende 3 tal maanden. Ook caprilzuur. Enfin een lange zoektocht dus. Op een bepaald moment liet ik m’n hormonenspiraal verwijderen en verving dit ook niet terug door orale anticonceptie oftewel “de pil” omdat ik een link hiermee vermoedde. Zo snel als het ooit begon, zo snel verdwenen de infecties vanaf dat moment, onmiddellijk dus. Ondertussen al 6 jaar geen schimmelinfecties meer gehad. Hiermee wil ik niet zeggen dat het candida dieet en andere adviezen waaronder supplementen van tafel moeten geveegd worden. Ik sta hier volkomen achter. Ook wil ik niet zeggen dat orale anticonceptie een soort van boosdoener is voor iedereen. Ik wil enkel mijn heuglijke vondst delen omdat het soms ook in en klein hoekje kan zitten. Ik wens iedereen van harte een goede gezondheid toe en veel moed als het een lange zoektocht betreft!

 45. Het vermijden van schimmelhoudende voeding is een sprookje. Het eten van bv champignons is juist een middel tegen candida.

 46. Zolang als ik mij kan herinneren last gehad van candida. Ik eet nu 3 jaar volledig plantaardig (geen zuivel, vlees, vis, eieren) en ben er helemaal vanaf. Ook geen hypoglycemie, gewrichtsklachten, migraine, eczeem en depressieve klachten meer. We worden voor de gek gehouden.

Geef een reactie