Cellulite verminderen en Cellulite behandeling met voeding

In deze video ga ik wat meer vertellen over oestrogeen, het vrouwelijk hormoon dat vooral naarmate je ouder wordt dominant kan worden in je lichaam en voor allerlei klachten kan zorgen, zoals migraine, gewichtstoename en vetopslag op bovenbenen, billen en kuiten. Ook leg ik uit wat cellulite is en hoe cellulite verminderen mogelijk is via voeding.

Als je deze video start vertel ik je over:

 • Eén factor die van grote invloed is op de oestrogeenproductie in je lichaam
 • Hoe het komt dat je, als je gezond eet en regelmatig beweegt, toch teveel oestrogenen in je lichaam kunt hebben
 • Welke soorten voeding helpen de oestrogeenstofwisseling in je lichaam te reguleren
 • Wat er gebeurt als vrouwen en mannen teveel oestrogenen in hun lichaam hebben
 • Welke soorten oestrogenen je lichaam kunnen binnendringen en hoe je ze kunt vermijden
 • Welke andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van oestrogeendominantie
 • Tot welke klachten en gezondheidsrisico’s een te hoog oestrogeengehalte kan leiden

 

Wat is oestrogeen en welke rol speelt het in het lichaam?

Oestrogeen behoort samen met progesteron tot de belangrijkste geslachtshormonen bij vrouwen, want ze zorgen samen voor vruchtbaarheid, dragen op verschillende manieren bij aan een goede gezondheid en helpen ontstekingen voorkomen. Het is wel belangrijk dat oestrogeen in een goede balans is met progesteron, want deze twee hormonen hebben wat betreft een aantal aspecten een tegengestelde werking. Oestrogeen stimuleert bijvoorbeeld het vasthouden van vocht en vetopslag, terwijl progesteron dit juist afremt. Ook mannen maken een heel klein beetje oestrogeen aan, maar bij mannen is testosteron de belangrijkste tegenhanger van oestrogeen.

Heb ik oestrogeendominantie?

Er is sprake van oestrogeendominantie als je in verhouding tot progesteron (bij vrouwen) of testosteron (bij mannen) teveel oestrogeen in je lichaam hebt. Een belangrijk symptoom van oestrogeendominantie bij vrouwen is vetopslag, met name op de billen, bovenbenen en kuiten. Daarnaast kan een oestrogeenoverschot bij vrouwen leiden tot allerlei andere klachten zoals cosmetische cellulite, pijnlijke en/of gespannen borsten, pijn in de gewrichten, een langere menstruatiecyclus, stemmingswisselingen, vasthouden van vocht, slaapproblemen, depressies, prikkelbaarheid, hoofdpijn of migraine, candida, huidproblemen (zoals acne), PMS (premenstrueel syndroom), menstruatiepijn, , haaruitval, PCOS (polycysteus ovarium syndroom), vermoeidheid, onvruchtbaarheid, magnesiumtekort, slaapstoornissen, angst- en paniekaanvallen, botontkalking, allergieën en hypoglykemie. Mannen met oestrogeendominantie krijgen vooral te maken met vetopslag op de buik en boven de borstspier (“men boobs”), alsmede erectiestoornissen en impotentie. Aangezien veel van bovengenoemde symptomen overlappen met andere ziekten en kwalen is het belangrijk om oestrogeendominantie te laten vaststellen door middel van een symptomenanalyse en/of speekseltest, hierover kun je onderaan in deze blog meer lezen.

Vooral vrouwen en mannen vanaf 35 jaar hebben vaak last van oestrogeendominantie. Aangezien oestrogeendominantie op de langere duur ook het risico op borst-, baarmoederhals- en prostaatkanker kan vergroten is het belangrijk om oestrogeendominantie nooit te negeren.

Wat zijn de oorzaken van oestrogeendominantie?

Eén factor die van grote invloed is op het oestrogeengehalte in het lichaam van vrouwen is de combinatiepil, een anticonceptiepil die zowel oestrogeen als progesteron bevat. Alhoewel men aan de hand van een systematische Cochrane review niet heeft kunnen vaststellen dat de combinatiepil gewichtstoename veroorzaakt (Gallo et al., 2014[1]), kan de anticonceptiepil wel voor vochtophoping in het lichaam zorgen (Stachenfield, 2001[2]). Daarnaast hebben wetenschappers aangetoond dat vrouwen die in verhouding teveel oestrogeen in hun lichaam hebben eerder geneigd zijn teveel te eten (Klump et al., 2008[3]), wat overgewicht in de hand werkt.

Een andere oorzaak van oestrogeendominantie is aromatisering, een verschijnsel dat met name bij mannen maar ook bij vrouwen een rol speelt. Aromatisering wordt veroorzaakt door aromatase, een enzym dat vooral in vetcellen zit en testosteron omzet in oestradiol, een vorm van oestrogeen. Bij mannen kan aromatisering tot een sterke testosteronreductie leiden, wat het ontstaan van oestrogeendominantie tot gevolg heeft. Ook vrouwen maken van naturen een kleine hoeveelheid testosteron aan en kunnen dus last hebben van aromatisering.

Tenslotte kunnen tevens niet-lichaamseigen oestrogenen oestrogeendominantie teweeg brengen. Er zijn namelijk bepaalde oestrogenen die je via voeding en gebruiksvoorwerpen binnen kunt krijgen:

 • Fyto-oestrogenen: dit zijn natuurlijke oestrogeenverbindingen die het menselijke oestrogeen imiteren. Fyto-oestrogenen zitten onder meer in ongefermenteerde soja, cafeïne, volkorengranen, peulvruchten, noten, erwten, pinda’s, kikkererwten, linzen, kiemen en alfalfa.
 • Xeno-oestrogenen: dit zijn chemische imitatie-oestrogenen die onder meer in medicijnen en plastic voorwerpen (o.a. BPA) zitten

Wat is de relatie tussen oestrogeendominantie en cellulite?

Cellulite, ook wel cosmetische cellulite of sinaasappelhuid genoemd, is te herkennen aan een of meerdere plekken met bobbels en deukjes in de huid die een beetje kunnen lijken op de schil van een sinaasappel. Cellulite komt bijna alleen maar voor bij vrouwen, en dan meestal op de buik, dijen of billen, omdat vrouwen op deze plekken meer lichaamsvet opslaan, als gevolg van een lokaal verhoogde activiteit en concentratie van het enzym lipoproteïne lipase (Pollock & Wilmore, 1990[4]). Cellulite wordt veroorzaakt door heel veel verschillende factoren, zoals genetische aanleg en een gebrek aan elasticiteit in de huid. Echter, twee van de meest cruciale factoren die bij het ontstaan van cellulite een rol spelen zijn lichaamsvet en hormonen. Vooral het vrouwelijke hormoon oestrogeen lijkt cellulite te veroorzaken en te verergeren, alhoewel het wetenschappelijk bewijs daarvoor vooralsnog ontbreekt. De rol die oestrogeen heeft bij cellulite kan ook de reden zijn waarom mannen bijna nooit last hebben van cellulite, behalve als ze last hebben van oestrogeendominantie. Ook andere hormonen lijken van invloed te zijn bij het ontstaan van cellulite, waaronder insuline, de catecholamines adrenaline en noradrenaline, schildklierhormonen en prolactine.

Cellulite behandeling met voeding

Een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde hormoonhuishouding, maar er zijn bepaalde groenten die specifiek helpen tegen oestrogeendominantie en daardoor cellulite verminderen. Dit zijn de groenten die behoren tot de familie van de kruisbloemigen, te weten:

 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Koolraap
 • Koolrabi
 • Koolzaad
 • Radijs
 • Rammenas
 • Rode kool
 • Rucola
 • Savooiekool
 • Spruitjes
 • Tuinkers
 • Witte kool

Alle bovengenoemde kruisbloemige groenten bevatten Diindolylmethaan, kortweg DIM genoemd, een stof die de hormoonbalans en het gedrag van cellen in het lichaam reguleert. DIM is geen imitatie van oestrogeen, het is ook geen fyto-oestrogeen en het heeft geen oestrogene eigenschappen. DIM is een fyto-nutriënt dat het lichaam een handje helpt om oestrogeen te verteren en af te breken, zodat de hormoonspiegel weer in balans komt.

Daarnaast kun je met onderstaande praktische voedingstips ervoor zorgen dat je cellulite behandeling met voeding optimaal resultaat oplevert:

 • Neem dagelijks de tijd om even lekker te bewegen, want daarmee verbrand je vet én breng je tegelijkertijd je hormoonspiegel in balans (Schwartz et al., 2011[5]). Er bestaan daarnaast speciale trainingstechnieken, zoals de Kettlebell Workout, waarmee je tegelijkertijd vet kunt verbranden en spieren kunt versterken op je buik, billen en dijen, precies die plekken waar cellulite het meest voorkomt.
 • Drink bij voorkeur elke dag een kopje groene thee, want deze thee gaat de vetabsorptie tegen en stimuleert het vrijgeven van vet, waarmee (de kans op) cellulite verminderd wordt.
 • Zorg dat je elke dag voldoende water drinkt. Een handige richtlijn is dat je dagelijks je lichaamsgewicht maal 0,44 gedeeld door 10 liter water moet drinken, dus als je 70 kg weegt heb je 70 x 0,44 = 30,8 / 10 = 3 liter per dag nodig.
 • Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze cellulite verergeren, zoals augurken, frites, chips, kaas, worst, kant-en-klaarsauzen en dressings, suikerrijke voeding, alcohol en koffie, dus vermijd deze producten zoveel mogelijk.

Denk jij dat je last hebt van oestrogeendominantie? Wij kunnen je op twee manieren helpen: we kunnen een symptomenanalyse maken, waarbij we nagaan of je disbalansen in je hormoonhuishouding hebt, en we kunnen ook een speekseltest doen, waarbij we kijken of je oestrogeen en eventueel andere hormonen uit balans zijn. Heb je interesse in een van deze testen (of allebei), laat dan een reactie achter door op deze link te klikken.

Referenties

[1] Gallo, M. F., et al. “Combination contraceptives: effects on weight (Review).” Cochrane database of systematic reviews 1 (2014): 78.
[2] Stachenfeld, Nina. Hormonal Contraception, Body Water Balance and Thermoregulation. John B Pierce Foundation Lab New Haven Ct, 2001.
[3] Klump, K. L., et al. “Ovarian hormones and binge eating: exploring associations in community samples.” Psychological medicine 38.12 (2008): 1749-1757.
[4] Pollock, M.L., & Wilmore, J.H. 1990. Exercise in Health and Disease, 2nd edition. (pp. 61-82) Philadelphia: W.B. Saunders Company
[5] Schwarz, Neil A., et al. “A review of weight control strategies and their effects on the regulation of hormonal balance.” Journal of nutrition and metabolism 2011 (2011).

Share:

6 comments

 1. Whoa! You were holding out on us! Congrats on your new home. Beautiful ktechin! I covet your island Those are very cute undies. I also must overhaul my underwear drawer soon. It currently contains several pairs of stretched-out maternity panties (which I still wear daily) and a couple of pairs I picked up at Walmart that kind of twist around whenever I wear them with jeans.

 2. This info is the cat’s pajamas!

 3. سلام .با تشکر از مطالب و پست های مفیدتون.دوستان من این بازی رو دقیقا طبق گفته شما نصب کردم.اما وقتیکه بازی رو اجرا میکنم یه کادر کوچیک باز میشه و این رو مینویسه:JASF.exe has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenienceif you were in the middle of something,the information you were working on might be lostحسین آقا اگه ممکنه بگید ایراد از چی میتونه باشه که این ارور رو میده؟ممنونم

 4. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to find any person with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is one thing that is wanted on the net, someone with a little originality. helpful job for bringing something new to the internet!

Geef een reactie