De ‘compenseer Mind-Set’ tot succes

Waarom bereiken en behouden sommige mensen hun ideale lichaam (en zelfs meer dan dat) en besluiten andere mensen zichzelf uiteindelijk maar 'een eeuwige jojo' te noemen (om zich achter die naam te verschuilen)?

Toen ik in de zomer van 2004 mijn eerste succesboek las leerde ik dat mensen die succesvol zijn, dat altijd zijn voor een bepaalde reden.

Het duurde echter nog meerdere jaren totdat ik daadwerkelijk begreep dat succes (in wat dan ook) nooit een kwestie van geluk is. Succesvolle mensen zijn dit omdat zij dingen weten (en doen) die andere mensen niet weten (of wel weten maar niet doen). Let op: Met succes bedoel ik hier zeker niet financieel succes. We zijn in onze maatschappij geneigd om 'succes' en 'financiële rijkdom' in één adem te noemen terwijl deze twee absoluut niet hetzelfde zijn. Succes is in mijn ogen het bereiken en genieten van het leven wat jij voor ogen hebt; vol voldoening leven. Succes is in mijn ogen de staat waarin je je oprecht voelt alsof je gezegend bent. Deze staat is op geen enkele manier gekoppeld aan materiële welvaart.

Terwijl ik cognitief wist dat succesvolle mensen succesvol zijn omdat ze bepaalde principes die nodig zijn om succes te worden consequent toepassen, voelde en beheersde ik dit nog niet. Er is een verschil tussen iets weten en iets beheersen.

Vanaf het moment dat ik dit principe echter wel begon te beheersen kon ik de gebieden (competenties) waar het mij aan ontbrak (en kan ik de competenties waar het mij nog aanbreekt) ontwikkelen en kon ik het andere mensen leren.

Maar waar wil ik naar toe?

Onlangs ben ik begonnen met een nieuwe Personal Training klant. Een hele succesvolle Vlaamse ondernemer die graag voor zijn vakantie (over 4 weken) een sixpack wil.

Gaat hem dit lukken?

Ik ben er van overtuigd.

Want terwijl hij als ondernemer bijna dagelijks lunch- of andere eet-afspraken heeft en niet altijd 100% controle over zijn maaltijden heeft (lees: niet altijd de optimale maaltijden kan eten die er voor nodig zijn om binnen dat termijn een sixpack te bereiken), heeft hij énén cruciale eigenschap die hem er doorheen trekt.

Namelijk de 'compenseer mind-set'.

Wat zouden veel mensen doen nadat ze uit eten zijn gegaan, er van hebben genoten en een lekker dessert hebben genomen? Of zij die een glaasje champagne extra hebben gedronken? Of zij die toch een paar stukjes brood vooraf namen ("ik kan het toch ook niet laten liggen, of wel dan?"), of toch ("voor die ene keer") de pasta namen?

Ze zouden zeggen:"Ach, ik heb nu toch al …. (slecht voedingsmiddel) gegeten, dan kan ….. er ook nog wel bij".

Ze hebben het gevoel dat als ze nog ééntje extra nemen, het toch geen groot verschil maakt.

En ze kozen er voor om dat slechte eten te eten omdat "alleen maar gezond toch ook niet goed kan zijn?"….

Deze ondernemer doet dit echter anders. Als hij een paar maaltijden minder gezond heeft gegeten dan gaat hij zijn 'slechte gedrag' compenseren.

Dan wil hij weten wat hij de dagen daarna kan doen om het dubbel zo goed te doen.

Dan wil hij in één week vier keer samen trainen, in plaats van drie.

En dan wil hij daarnaast nog twee keer thuis gaan trainen, om extra energie (en dus uiteindelijk lichaamsvet) te verbranden.

In plaats van te denken 'mijn vakantie is al bijna, het gaat nu toch niet meer lukken' geeft hij dubbel zoveel gas.

Zou het zo zijn dat hij als ondernemer succesvol is omdat hij bepaalde eigenschappen heeft?

Bijvoorbeeld die van doorzetten? Een schepje er bovenop doen in tijden dat het moeilijk gaat, in plaats van opgeven, of uitstellen?

Zou het kunnen zijn dat diezelfde eigenschappen hem helpen zijn fysieke doelstelling te bereiken, namelijk een sixpack?

Als wij eens de eigenschappen van mensen die hun ideale lichaam hebben en behouden konden overnemen, zouden dan ook wij ons ideale lichaam kunnen bereiken?

Vandaag:

3 stappen tot het ontwikkelen van afslank-succes-eigenschappen (en de compenseer 'mind-set')

Stap 1: Herken waar het fout gaat
Allereerst dien je eerlijk tegenover jezelf te zijn. Je moet durven je trots van je af te zetten. Je moet het verhaal wat je altijd aan jezelf en aan anderen hebt verteld (over waarom je niet het lichaam hebt wat je graag zou willen) durven te vergeten. Je moet nu tegen je gevoel in durven gaan: tegen het gevoel in dat je je gezicht verliest als je nu wél eerlijk wordt. Geloof mij: andere mensen wisten al lang dat je jezelf dingen voorspiegelde die niet waar waren, ze zeiden dit alleen niet tegen je om je te beschermen.

Je moet jouw destructieve eigenschap onder ogen durven komen. Bijvoorbeeld de eigenschap om (ongezond) te eten bij bepaalde gelegenheden, of bij bepaalde emoties. Of de eigenschap om weer iets nieuws te gaan proberen als je geen resultaat ziet van het dieet of het programma wat je volgt.

Je moet het zien zoals het is, voordat je kunt veranderen (maar niet erger dan het is).

En je moet vooral de wil hebben om te veranderen.

Je moet genoeg redenen hebben waarom je wilt veranderen. Je moet de drang hebben om nu te veranderen.

Stap 2: Onderbreek je slechte eigenschap
Op het moment dat je er achter komt dat je verzeild raakt in je destructieve eigenschap (gewoonte), dien je dit patroon te doorbreken door je mentale staat (hoe je je voelt) drastisch te veranderen.

Als je neigt te gaan eten als je gestresst of eenzaam bent en je staat al bijna voor het keukenkastje: ren hard weg, stamp hard op de grond en roep: NEE, NEE, NEE!

Spring, gil, ren, schreeuw en huil.

Weet dat wat zojuist gebeurde absoluut niet hetgeen was wat je wilt en verleg je focus op iets anders (op een zo’n intens mogelijke emotie, bijvoorbeeld op een moment van enorme blijdschap of een moment waarop je je geweldig geliefd of verliefd voelde).

Het gaat er om dat je
A) Besluit dat je absoluut niet meer wilt wat er zojuist gebeurde en:
B) Dat je vervolgens je mentale staat verandert. Hoe extremer je fysiologie (je houding, bewegingen) en hoe drastischer het verschil waarop je je focust (concentreer je op een hele sterke, positieve herinnering uit het verleden), hoe meer het negatieve patroon wordt doorbroken en hoe gemakkelijk het voor jezelf zal zijn om de oude eigenschap onder controle te krijgen en een nieuwe eigenschap te ontwikkelen.

Hoe je je voelt wordt bepaald door:

 • Je fysiologie (je lichaamshouding, spierspanning, gezichtsuitdrukkingen)
 • Je taalgebruik (wat je tegen jezelf zegt, de vragen die je aan jezelf stelt)
 • Je focus (waarop je je concentreert, de overheersende gedachten in je hoofd)

Verander je emotie door je fysiologie, taalgebruik en focus te veranderen en je acties zullen veranderen.

Stap 3: Beoefen 30 dagen lang consequent een positieve eigenschap in de plaats
Wetenschap laat zien dat het 30 dagen kost om een eigenschap te veranderen. Doe iets voor 30 dagen en het wordt een gewoonte.

Kies een positief alternatief voor je slechte eigenschap. Telkens als je jouw slechte eigenschap herkent (stap 1), hem onderbreekt (stap 2), vervang de oude, slechte eigenschap dan voor je nieuwe, positieve eigenschap.

Doe dit 30 dagen en het wordt de nieuwe jij.

Je kunt alles leren. Je kunt al jouw eigenschappen veranderen voor het goede. Als je maar wilt.

Weet waar je knelpunten zitten (kom ze onder ogen), besluit ze te veranderen (verzamel de redenen waarom je nu moet veranderen) en doe minimaal 30 dagen je best om een gewoonte te maken van je goede eigenschap.

De beloning zal groter zijn dan het zichtbare resultaat (de verandering van je lichaam), namelijk voldoening

En dat, in mijn ogen, is succes.

Meer leren over het ontwikkelen van de juiste 'afvallen-succes-eigenschappen'?

Share:

20 comments

 1. Het Plan is heel goed bedacht

  gr.christa

 2. Wat een geweldig inzicht die compenseer mind-set idee!

  Dank je wel dat je dat met ons hebt gedeeld,

  Met vriendelijke groet,
  Tineke

 3. Dank Jesse voor deze eerlijke woorden!! Ook voor mij geldt dat ik op zich goed bezig ben, maar wel mijn valkuilen heb en die moet ik eerlijk onder ogen gaan zien.
  Jouw verhaal doet mij dit inzien en weet ik waar ik voor moet gaan!

  Dank.

  petra

 4. Jeetje, Jesse, ik ben onder de indruk van deze woorden, dit is om over na te denken en nog beter in de praktijk te brengen. Eerlijk naar je zelf te zijn en er voor gaan, je ideaal nastreven.

  Dank voor je betrokkenheid,

  Groetjes Margriet

 5. goed bedacht!
  ik zou er meteen aan werken.,
  maar soms heb ik zo’n hongerig gevoel wat kan ik dan het beste doen?
  Groetjes Kelly

 6. Hoe herkenbaar is het wat je vandaag schrijft! Je oefeningen, tips en jouw enthousiasme houden mij “on track”

 7. Dit soort mensen als voorbeelden om te zien, te lezen of te horen vind ik persoonlijk erg inspirerend… Maar vind het eerlijk gezegd ERG JAMMER dat deze meneer een six-pack wil hebben voor zijn vakantie … Waarom niet voor zijn hele dagelijkse leven denk ik dan…
  Want met zo’n sterke karakter moet dit ECHT kunnen lijkt mij… Dus ook na zijn vakantie willen we ‘m zien in zijn six-pack !!! sorry, maar dat is wel wat ik denk op dit moment…

  vriendelijke groetjes,
  selma

 8. Jeetje Selma, jij hebt wel overal wat op aan te merken of niet?

 9. Jaaaa… en kijk… volgens mij was het ZEER positief wat ik had geschreven… Is dat zo onmogelijk om te kunnen zien???Ook daar heb je een sterke karakter voor nodig… MIJN MENING …

 10. Een sixpack voor z’n vakantie is z’n korte termijn doel, hetgeen wat hem op dit moment motiveert.

  Een ander karakteristiek is dat hij voordat hij dit doel heeft bereikt al een tweede, hoger doel heeft gesteld: namelijk het lichaam krijgen van een bekende acteur dat hij als voorbeeld heeft.

  Nog een eigenschap van succesvolle mensen: al een nieuw, hoger doel stellen nog voordat het andere doel is bereikt, zodat ze direct in de flow blijven zodra hun doel is bereikt! 🙂

 11. Kijk…En DIE zal ik als een voorbeeld voor mezelf nemen naast jou Jesse…

 12. Tjah… mensen zijn nou eenmaal beter gemotiveerd voor korte termijndoelen dan voor langere termijn, wellicht daarom? In de psychologie is allang bekend dat doelen op de langere termijn vaak een probleem zijn :).

  Alles goed en wel, maar om het lichaam te willen hebben als een acteur? Dat neigt naar plastische chirurgie (alleen één-eiige tweelingen lijken veel op elkaar). Sorry, dan zeg ik: aarzel niet, wees jezelf. Je kunt ook overdrijven…

 13. bedankt voor dit artikel
  dit helpt mij op dit moment door een moeilijke periode heen
  merci, merci merci

 14. Een kei hoge doel voor ogen te hebben geeft ook aan bij een persoon dat ie die potentie wel heeft en zegt ook erg veel over zijn passie in het willen berijken van…Dus ook succes zal hebben uiteindelijk…Hoeft niet zo letterlijk genomen te worden dat iemand wil lijken op een bepaald ster, want uiteindelijk kies je toch voor een persoon die instinctief bij je past. Kijk… was een ander verhaal geweest als HIJ wilde lijken op MADONNA ja !!! (trouwens ook een heel mooi voorbeeld) Maar niet voor hem meer voor ons… Daar had hij echt hulp van een chirurg bij nodig ja… Maar je kan je toch wel laten inspireren door goede karaktereigenschappen van anderen??? Niks mis mee…

 15. Mooi stukje,

  Misschien een leuk boekje om te lezen is: Voor een echt succesvol leven van Bas Haring.

 16. Als je nu effectief op restaurant bent geweest of gewoon goed hebt gegeten en gedronken thuis, dan da je op gebied van sport een inhaalmanoevre halen om dat te compenseren.

  Maar wat met voeding??
  Je metabolisme hoog houden door 5 à 6 keer te eten?
  Allemaal nog kleinere maaltijden dan je gewoon bent?
  Hoe zit dat nu juist en zijn er ergens voorbeelden van welke voeding en de porties om een richtlijn te kunnen volgen en je eigen interpretatie er aan te geven.
  Als je er al lang met bezig bent, is het goed om eens andere visies te zien en ben je toe aan vernieuwing.

  Hopelijk kan ik hier een concreet antwoord op krijgen,
  hartelijk dank en tot later

 17. Ja, dat wilde ik eigenlijk ook vragen.

  Ik heb echt heel veel gehad aan al je woorden. Ik heb leren om alles onder ogen te zien, hoe het echt is.

  Maar nu zou ik graag dingen willen weten over een goed voedingspatroon.
  Wat en wanneer moet je eten? En in wat voor hoeveelheden?

  Bedankt.

 18. Je kan zeggen wat je wilt, maar motivatie heeft die man. Op wie hij wil lijken, maakt niet uit, maar hij vindt dat wat ie nu heeft, niet bij hem past.

  Wat maaltijden betreft in restaurants, ik doe het de laatste tijd ook regelmatig, maar als het mijn cheatmeal niet is, dan vraag ik om produkten die wel kunnen. Dan moet je maar a la carte kiezen.Een biefstuk of filetje samen met een maaltijdsalade is er altijd wel, en als je van te voren goed afspreekt met de jou bekende restaurants zullen ze je dat plezier altijd doen.
  En als je tafelgenoten er moeite mee hebben, dan zou ik ook zeggen, dat is hun probleem. Ik kan me niet voorstellen dat de zaken niet goed zouden gaan als je zelf wat anders zou eten dan de rest.
  Ik kan zeggen dat ik veel minder honger heb gekregen nu ik dit al een maand of 5 volhou.
  Ik ben toch maar mooi 10 kilo kwijt en 2 kledingmaten minder. Ik krijg nu echt complimenten. Ook al zou ik er nog veel meer aan moeten doen, en dat plan heb ik wel, maar die laatste 5 kilo komt er ook nog wel.

 19. SUPER, Breeze! Complimenten, ga zo door!

 20. Dank je Jesse, maar ik moet jou bedanken, want anders had ik je nooit gevonden.

Geef een reactie