De waarheid over het jojo-effect

Ooit deze situatie meegemaakt?

Je bent afgevallen en komt al aardig in de richting van je streefgewicht. Maar op een gegeven moment stagneert je gewicht, je lijkt niet meer af te vallen. Enigszins teleurgesteld denk je dat het dieet dat je hebt gevolgd niet heeft geholpen. Je probeert het nog even maar blijkbaar lukt het niet meer om nog verder af te vallen. Je denkt: " wéér een dieet dat niet werkt" en je gaat weer zo eten zoals je altijd hebt gedaan…. Een paar maanden later weeg je weer hetzelfde gewicht als dat je daarvoor woog, of zelfs meer…

De vraag is echter. Waar in dit korte verhaaltje lag de oorzaak van het feit dat je weer zwaarder werd? De echte oorzaak van het jojo-effect?

Meestal zijn we bij het jojo-effect geneigd om de schuld te geven aan het dieet dat we hebben gevolgd. Soms is dat niet geheel onterecht. Diëten waarbij je wordt beperkt in het aantal calorieën dat je mag eten werken per definitie niet. Het zijn namelijk niet de calorieën opzich die de boosdoener zijn, het is waar die calorieën vandaan komen dat belangrijker is. Het soort calorie (of het een calorie is uit koolhydraten, vetten of eiwitten) bepaalt namelijk hoe je lichaam op het eten daarvan reageert. Wat je eet (koolhydraten, vetten of eiwitten) bepaalt of je lichaam vetopslag-hormonen aanmaakt naar aanleiding van het eten daarvan. Belangrijker dan hoeveel je eet is dus wat je eet. Zelfs als je namelijk een klein beetje van de verkeerde calorieën eet (de koolhydraten) kan je lichaam toch vetopslag-hormonen aanmaken en kan je zelfs van dat kleine beetje calorieën dikker worden, of in ieder geval niet verder afvallen.

Het andere probleem van het volgen van een dieet met weinig calorieën is dat het onmogelijk is om op een gezonde manier dat dieet vol te houden (daarom is het een dieet, het is tijdelijk). Je zult daarom altijd weer (iets) meer moet gaan eten en je zult er daarom altijd weer van bij komen, het jojo-effect dus.

Maar waar ligt nou écht de oorzaak van het jojo-effect? Natuurlijk zijn sommige diëten slecht, maar er zijn ook gezondere voedingspatronen waarbij mensen jojo-en.

Naar mijn mening ligt het feit dat je weer aankomt na een bepaald dieet/voedingspatroon bij het moment dat je besluit dat "dit dieet niet voor jou heeft gewerkt", met andere woorden: op het moment dat je weer gaat eten zoals je altijd hebt gedaan.

Want is het niet zo dat het voedingspatroon dat je altijd hebt gevolgd, je het lichaam heeft gegeven wat je nu hebt?

Hoe slecht het dieet dat je volgde ook was, als je weer gaat eten zoals je altijd deed, dan krijg je weer het lichaam zoals je altijd had!

Het is het moment dat je zelf de keuze maakt om te zeggen: "dit dieet werkt niet, laat ik iets anders proberen", dat het moment is dat je weer bij gaat komen!

"Maar wat had ik dan moeten doen?" vraag je je nu misschien af…

Mijn suggestie is: stel een betere kwaliteit vraag aan jezelf. In plaats van te zeggen: "dit dieet werkt niet. Punt uit", vraag jezelf eens af: "Hoe zou ik dit voedingspatroon kunnen optimaliseren, zodat ik én mijn lichaam gezonder maak én tegelijkertijd gewicht verlies?"

Een heel ander soort benadering, nietwaar?

"Leuk en aardig" denk je nu misschien, en dat kan ik begrijpen. Het is echter een feit dat gewichtsverlies niet ontstaat door zo weinig mogelijk calorieën eten. Het komt voort uit hoe gezond je lichaam van binnen is. Gewichtsverlies ontstaat als je voedingspatroon in balans is en gefocust op het verbranden van lichaamsvet. Het ontstaat wanneer je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft, wanneer je hormoonhuishouding in balans is doordat je gezond eet (en leeft). Op dat moment zal je lichaam 'van buiten' slank worden, gegarandeerd. Een gezond lichaam van binnen, is een slank lichaam van buiten.

Wanneer je jouw concentratie verplaatst van 'hoeveel mag ik eten' naar: 'wat maakt mijn lichaam gezonder', dan verplaats je jouw resultaat van het jojo-effect, naar een gezond lichaam dat van buiten slank is. Je zult vet verliezen en het er voor de rest van je leven afhouden, mits je dit nieuwe voedingspatroon blijft volgen.

Maar ik garandeer je: als je hebt gevonden welk voedingspatroon voor jou werkt, waar je je prettig bij voelt, dan zul je niet anders meer willen gaan eten. Het is echter de weg daar naar toe die het moeilijkst is. Dat zijn de momenten waarop je moet volhouden. De beloning die je zult krijgen, namelijk je ideale gewicht én een super gezondheid, is echter vele malen groter dan je vooraf had kunnen verwachten.

Meer info? Klik hier om te ontdekken hoe je nu gewicht kunt verliezen.

Share:

14 comments

  1. Hoi Jesse,

    Een helder, en een verhaal wat klopt, alleen hoelang kan je dit volhouden.
    Ik leef al een aantal jaren volgens dit principe, en inderdaad geen jojo effect. Alleen heb ik voor mezelf iets ingebouwd waardoor ik het vol kan houden. 5 a 6 dagen in de week eet, sport en rust ik heel strict en 1 dag is van mij, dan neem ik wel die slagroompunt of die heerlijke hamburger. En jawel ook de toast met brie gaan erin. Met een drankje, heerlijk en daardoor is het goed vol te houden, en wat belangrijk is je lichaam went niet aan het ((vasten, dieet)) want er komt regelmatig een zeg maar schrik dag. Waardoor je je lichaam blijft verrassen.

    Ga vooral door met de nuttige info die je ons geeft.

  2. Hallo

    Deze vetverbrandende technieken zijn ideaal samen met het mentaal dieetplan. Afvallen is in mijn ogen niets anders dan je hersens en je lichaam trainen met de juiste oefeningen en gezond eten.
    Mensen volg die stappen en er komt resultaat.

    gr conny

  3. Hoi Jesse

    Een zeer duidelijke text met herkenningspunten erin.

    Wat ik nou wel eens zou willen weten wat een goed ontbijt volgens jou inhoud.
    Dit omdat dit de belangrijkste maaltijd van de dag is volgens velen.

    Gr Jurriaan

  4. Hoi Jesse,

    Je hebt helemaal gelijk. Je voedingspatroon moet optimaal zijn en waar nodig het proberen te verbeteren.

    Ook je “mindset” speelt hier een heel belangrijke rol. Zonder dit, is het heel moeilijk.

    Je moet elke dag gefocust zijn op alle goede dingen die je eet.( ik heb de laatste tijd een beetje gesjoemeld, en merkte dat ik iets dikker werd, mijn bovenbenen en buik, balen). Maar ik heb de draad weer opgepakt.

    Daarnaast moet je ook blijven sporten. Dan pas zie je resultaat.

    Bedankt voor je duidelijke uitleg,

    Groetjes,
    Ada

  5. P.S. Ook een prettig weekend toegewenst,
    Ada

  6. Hallo jesse,

    Ik drink dagelijks je groene smoothies, maar moet ik die eigenlijk gewoon tussendoor drinken of drink ik die als maaltijd? Wat is het perfecte samengesteld ontbijt?

    Groetjes

  7. Nu ik eindelijk (aan de hand van jouw voedingsvoorlichting, Jesse)een voedingspatroon heb gevonden wat bij mij past bestaan zogenaamde lekkere dingen voor mij niet meer. Ik lust ze niet eens! Het is een verademing om me fit en van binnen opgeruimd te voelen inplaats van sloom, traag, vol opgeblazen wat te wijten was aan ongeschikt voedsel.Eten is voor mij niet langer een traumatische gebeurtenis, integendeel, ik geniet van mijn “nieuwe” eten and am not looking back.

    Groet,

    Mabel Amber

  8. Ik ben altijd aan het jo-joen, alleen de laatste paar jaren minder omdat ik op mijn eten probeer te letten. Het lastige is wel dat ik nog steeds maaltijden oversla….maar ik blijf aan de slag om dit op orde te krijgen. Het is alleen zo verwarrend dat mensen, dietisten en professionals elkaar zo tegenspreken. Wat de een adviseert, raad de ander af.

    Merlin

  9. Hoi Jesse,
    Ik heb ook last van het jo-jo effect. Maar ik vind het moeilijk om het juiste voedingspatroon te vinden. En wat zijn b.v. verantwoorde tussendoortjes met weinig koolhydraten? Ik las ook dat gevraagd werd naar wat je ‘s ochtends het best kunt eten. Graag zou ik hier wat meer over willen weten. Tevens bedankt voor de informatie tot nu toe en de mogelijkheid om vragen te mogen stellen.
    Groetjes Nelly

  10. Wilt u mij geen e.mails meer toesturen.

    Vriendelijke groet,

    Henk

  11. Dag Jesse,

    Ik ben namelijk te dik op mijn buik en maagstreek, wat is het beste wat ik kan doen, rest mag niet vermageren, ben ook maar een 1.60 groot en ja dan lijk je direct op een ballonneke, zou heel graag een platter buikje krijgen, geef je mij het antwoord aub?

    Met vriendelijke groeten

    Chanty

  12. Hoi jesse,

    Eerst wil ik je feliciteren met deze mooie site! Heb het pas gezien. Ik wil reageren naar aanleiding van het bericht van Chantal meersdoom. Ik heb namelijk hetzelfde probleem alleen wil ik wel afvallen. Ik heb in het verleden vaak gejojoed.Hierdoor werd mijn buik steeds groter op hetzelfde gewicht.Ik weeg nu 63 kilo bij een gewicht van 1.60 en krijg opmerkingen of ik zwanger ben…Terwijl dat vroeger methetzelfde gewicht anders zat..Dus dan begrijp je het wel.
    Ik wil zelf uiteindelijk 10 kilo slanker zijn maar wil dus vooral van mijn buik af. Buikspieroefeningen zelf helpen meer om het strak te houden en verbranden niet plaatselijk. Weet je mischien welke voeding ik kan vermijden of juist beter kan eten tijdens mijn dieet om mijn buikvet te stimuleren?
    Alvast dank
    ozlem

  13. Beste Jesse,
    Ik blijf aankomen terwijl ik anderhalf uur per dag sport, 2 sneetjes eet met bijvoorbeeld pindakaas, kaas, sojamagarina en tonijn. Soms vervang ik die 2 sneetjes voor havourmout of gezonde musli. Verder eet ik 2 stuks fruit en een bord gewoon avondeten. Hoe kan het dat ik zo aankom? Vroeger at ik nog koekjes, nuttella erbij , groter bord avondeten en 2 sneetjes meer. TOEN KWAM IK NIET AAN! ooh jaah en toen sporte ik ook noooit. Wat is er misgegaan? Wat doe ik fout?
    Groetjes meisje van 13 met een slechte spelling

Geef een reactie