Mensen die diabetes type 2 hebben zijn altijd insuline resistent. Omgekeerd kunnen mensen insuline resistent zijn maar (nog) geen diabetes type 2 hebben. Diabetes type 2 brengt ernstige schade toe aan de gezondheid, daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk stappen te ondernemen als je insuline resistent bent of diabetes type 2 hebt.
Start deze video en kom te weten:
- Wat het verschil is tussen insuline resistentie en diabetes type 2
- Wat de gevolgen voor je gezondheid zijn van insuline resistentie en diabetes type 2
- Wat de oorzaak is van insuline resistentie en hoe ontwikkelt het zich
- Welke 2 stappen je zou moeten zetten wanneer je insuline resistentie of diabetes type 2 hebt
Wat is insuline resistentie?
Als je wil weten wat insuline resistentie is zul je eerst moeten begrijpen waarom ons lichaam insuline aanmaakt en wat dit hormoon doet. Welnu, dit werkt als volgt. Zodra je voeding met suikers of koolhydraten (die in feite ook suikers zijn) eet stijgt je bloedsuikerspiegel en krijgt de alvleesklier het seintje om insuline aan te maken. De insulinereceptoren in de lichaamscellen merken die insuline op en reageren daarop door de suikers die in het bloed zitten op te nemen. De suikers verdwijnen vervolgens uit het bloed, waarna de bloedsuikerspiegel weer daalt. De cellen gebruiken de opgenomen suikers om energie uit te halen of op te slaan als vet.
Bij iemand die doorlopend veel suikers en koolhydraten eet moet de alvleesklier vrijwel continu insuline aanmaken. Door de grote hoeveelheden insuline die daardoor steeds in omloop zijn wordt het lichaam op den duur insuline resistent. Dit houdt in dat de insulinereceptoren in de lichaamscellen minder gevoelig worden voor de insuline die de alvleesklier heeft afgescheiden en dus minder snel suikers opnemen die in het bloed zitten. Die overtollige suikers, die een doorlopend te hoge bloedsuikerspiegel tot gevolg hebben, worden opgemerkt door de alvleesklier, die vervolgens nóg meer insuline gaat aanmaken om toch al die suikers die in het bloed zitten weg te werken. Er ontstaat dus een vicieuze cirkel, waarbij de alvleesklier steeds meer insuline aan gaat maken, de insulinereceptoren steeds minder gevoelig worden en de alvleesklier vervolgens weer meer insuline gaat produceren.
Wat is het verschil tussen insuline resistentie en diabetes type 2?
Insulineresistentie is een voorstadium van diabetes type 2 en wordt ook wel pre-diabetes genoemd. Lang niet iedereen met insulineresistentie ontwikkelt uiteindelijk diabetes type 2, maar je hebt wel een grotere kans om het te krijgen als je er niets aan doet. Het is ook belangrijk om te weten dat diabetes type 2 nooit plotseling ontstaat, dit is een geleidelijk proces waarbij je eerst langere tijd insuline resistent bent.
Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van insuline resistentie en diabetes type 2?
Mensen met insulineresistentie voelen zich niet ziek, maar toch zijn er een aantal symptomen waaraan je insuline resistentie kunt herkennen:
- Veel trek hebben in zoet en suiker en koolhydraten.
- Snelle gewichtstoename
- Energieschommelingen
- Dikker worden in de taille
- Steeds meer moeite om af te vallen
- Vermoeid na een maaltijd
- Hoog cholesterolgehalte
- Slapeloosheid
- Onregelmatige menstruatie
Diabetes type 2 is niet slechts een lastige ziekte omdat je insuline moet spuiten en erg moet letten op wat je eet en drinkt, het is regelrecht levensbedreigend en leidt onder meer tot een verhoogd risico op overgewicht, blindheid, nierziekte, ontstekingen, versnelde veroudering, hart- en vaatziekten en beschadigingen aan de zenuwen (o.a. Reaven, 1988[1]). Volgens het Diabetes Fonds sterven jaarlijks namelijk zo’n 3.000 Nederlanders aan diabetes… dat is 8 mensen per dag! En als je bekijkt hoeveel mensen sterven aan ziektes die ontstaan als gevolg van diabetes dan kom je zelfs uit op 10.000 Nederlanders per jaar.
Welke 2 stappen zou je moeten zetten wanneer je insuline resistentie of diabetes type 2 hebt?
Omdat diabetes type 2 zo levensbedreigend is, is het dus belangrijk om er meteen wat aan te doen als je insuline resistent bent want alleen op die manier kun je de schadelijke lange termijngevolgen van diabetes type 2 voorkomen. Ik adviseer je daarom om de volgende 2 stappen zo snel mogelijk te gaan zetten als je insuline resistent bent of diabetes hebt:
Stap 1: Creëer met je voedingspatroon een stabiele bloedsuikerspiegel
Als je veel suikers en koolhydraten blijft eten houd je de vicieuze cirkel in stand waar we het eerder over hadden in deze blog. Het enige wat je kunt doen om dit te doorbreken is de consumptie van suikers en koolhydraten zoveel mogelijk te beperken en meer eiwitten en vetten te gaan eten. Op die manier houd je je bloedsuikerspiegel stabiel (dus niet doorlopend pieken en dalen) en gaat de alvleesklier minder insuline produceren. Let wel op, als je op dit moment diabetes type 2 hebt en insuline spuit mag je je voedingspatroon niet zomaar veranderen, je zult dit geleidelijk moeten doen zodat je niet teveel insuline spuit. Je kunt deze stap daarom het beste eerst even met je behandelend arts of diëtist overleggen.
Stap 2: Verbeter je insuline gevoeligheid
De mate van insuline gevoeligheid wordt mede bepaald door bepaalde vitamines en mineralen, zoals magnesium, zink, vitamine E, chroom en omega 3-vetten, die allemaal nodig zijn voor een goede opname van insuline in je cellen (Paolisso et al., 1997[2]; Chausmer, 1989[3]; Manning et al., 2004[4]; Lai, 2008[5]; Storlien et al., 1987[6]). Door deze voedingsstoffen in je lichaam aan te vullen, onder meer via het nemen van superfoods en supplementen, kun je insuline resistentie terugdringen zodat je weer insulinegevoelig wordt. Het effect van supplementeren met deze vitamines en mineralen is ook vastgesteld aan de hand van diverse wetenschappelijke studies, het bleek dat deze op de lange termijn bijdroegen aan het verbeteren van insuline resistentie.
Ik raad je altijd aan om je arts te raadplegen als je van plan bent om bovenstaande stappen te gaan zetten, maar daarnaast is het ook zinvol om informatie in te winnen bij een voedingsexpert. Mocht je begeleiding van ons willen dan is dat mogelijk, wij kunnen een gezondheidsanalyse bij je doen en wij kunnen voor jou een persoonlijk op maat gemaakt plan maken wat geschikt is voor mensen met insuline resistentie of diabetes type 2.
Wil je gericht jouw hormoonhuishouding laten analyseren en persoonlijk advies krijgen over wat je kunt doen om je hormonen weer in balans te krijgen? Met de Bioprofile Methode analyseren we 260 symptomen van klachten die ontstaan nadat hormonen (waaronder insuline) over langere periode (1 tot 3 jaar, of langer) structureel uit balans zijn geweest. Wij analyseren wat er gaande is aan de ‘binnenkant’ van je lichaam. Het doel is niet een diagnose te stellen. Het doel is je zo persoonlijk mogelijke adviezen te geven. Op basis van deze analyse maken we voor onze cliënten een plan op maat met daarin advies over voeding, levensstijl, omgang met stress, supplementen, superfoods, slaap en beweging.
Referenties
[1] Reaven, Gerald M. “Role of insulin resistance in human disease.” Diabetes 37.12 (1988): 1595-1607.
[2] Paolisso, Giuseppe, and Mario Barbagallo. “Hypertension, diabetes mellitus, and insulin resistance: the role of intracellular magnesium.” American journal of hypertension 10.3 (1997): 346-355.
[3] Chausmer, Arthur B. “Zinc, insulin and diabetes.” Journal of the American College of Nutrition 17.2 (1998): 109-115.
[4] Manning, Patrick J., et al. “Effect of high-dose vitamin E on insulin resistance and associated parameters in overweight subjects.” Diabetes Care 27.9 (2004): 2166-2171.
[5] Lai, Ming-Hoang. “Antioxidant effects and insulin resistance improvement of chromium combined with vitamin C and E supplementation for type 2 diabetes mellitus.” Journal of clinical biochemistry and nutrition 43.3 (2008): 191-198.
[6] Storlien, Leonard H., et al. “Fish oil prevents insulin resistance induced by high-fat feeding in rats.” Science 237.4817 (1987): 885-888.
Hallo Jesse,
Na jarenlang klachten te hebben gehad ben ik er pas achter gekomen dat ik insuline-resistent ben. Kunt u mij helpen voordat ik diabetes 2 wordt?
Groet,
Saniye Erciyas
mijn lees-enthousiasme ebde een beetje weg bij het lezen van: verhoogde cholesterolgehalte…
en dat vond ik jammer.