Hoe glucose je insulinegehalte omhoog brengt en je dikker maakt

Waarschijnlijk heb je wel eens gelezen dat overgewicht kan leiden tot diabetes type-2, en dat koolhydraten, suikers en insuline een centrale rol spelen bij deze stofwisselingsziekte. Toch zijn er heel veel mensen die dit feit negeren en hun lichaam dagelijks zwaar op de proef stellen door te veel bewerkte koolhydraten te eten. Ze zijn zo verslaafd aan dit soort voeding dat ze het verband met diabetes niet onder ogen willen zien. Ze denken dat het een ziekte is die iedereen kan krijgen, ongeacht wat je eet.

Wat is insuline en hoe werkt het

Elke keer wanneer je koolhydraat- of suikerrijke voeding eet wordt er insuline afgescheiden door de alvleesklier. Zodra de insuline is vrijgekomen kan de suiker in de vorm van glucose van het bloed naar de cellen worden geleid, zodat het gebruikt kan worden door de cellen om er energie uit te halen. Met een gebalanceerde bloedsuikerspiegel ben je helder van geest en wordt lichamelijke inspanning vergemakkelijkt. Als je echter teveel granen en andere koolhydraatrijke voeding eet dan kan deze balans grondig worden verstoord, omdat koolhydraten in het lichaam worden omgezet in suiker, waarop de alvleesklier reageert door heel veel insuline te produceren. Er wordt vervolgens zoveel suiker naar de cellen geleid dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Hierdoor stort je energie in… en je krijgt een onbedwingbare trek in zoetigheid! Daarnaast kan het vaak leiden tot vermoeidheid, humeurigheid, irritaties, depressies, een slecht geheugen, een zwakke coördinatie en duizeligheid.

De gevolgen van een te hoge insulineproductie

Er is een sterk verband tussen insulinegehalte en vetpercentage in het lichaam. Een voortdurend te hoge insulineproductie leidt ertoe dat de stofwisseling wordt verstoord; je lichaam heeft moeite om vet af te breken, en daardoor neemt je gewicht toe. Ook leidt een te hoge insulineproductie tot een hoge bloeddruk en een verhoogde activiteit van vrije radicalen, wat de veroudering bevordert en het risico op ziekten sterk vergroot.

insuline suiker

Bij een langdurige te hoge insulineproductie kan je lichaam zelfs resistent worden voor insuline, wat betekent dat je lichaam er steeds meer van nodig heeft voor de spijsvertering. Dit leidt uiteindelijk tot diabetes type-2. Onderzoekers vermoeden bovendien dat er een verband is tussen insuline- en leptine (het “obesitas”-hormoon) resistentie en dat deze twee hormonen een wisselwerking hebben bij het ontstaan van obesitas en diabetes.

Hoe houd je de insulinewaarden in balans

De basis voor een goede bescherming tegen een overdaad aan insuline is een gebalanceerde hormoonhuishouding. Een gezond voedingspatroon is daarbij van essentieel belang, dat vooral moet bestaan uit natuurlijke voeding, en dan bij voorkeur rauw gegeten, omdat deze nooit extreme insulinereacties veroorzaken. Bovendien mag een maaltijd nooit alleen uit koolhydraten bestaan, deze moeten altijd worden gegeten in combinatie met eiwitrijke voeding. Een gouden regel is dat het gewicht in koolhydraten, in welke vorm dan ook, het gewicht in eiwitten in een maaltijd nooit mag overstijgen. Ook wordt de insuline-afgifte getemperd als je na elke maaltijd minimaal vijf minuten een gemiddelde inspanning doet. Een wandeling na de maaltijd is dus heel gezond!

Dit is een samenvatting van het artikel “Wat is insuline en wat heeft het voor invloed op mijn lichaam?” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leert wat insuline is en hoe het werkt, welke soorten voeding het insulinegehalte verhogen, wat de gevolgen zijn van een structureel te hoge insulineproductie en hoe je de insulinewaarden in balans houdt.

Share:

1 comment

Geef een reactie