Personal Trainer Jesse: Over voeding, insuline en vet verbranden

In deze nieuwe categorie: “Personal Trainer Jesse” beantwoord ik de vragen die mij het vaakst worden gesteld. Vragen die ik hoor van (nieuwe) klanten, mensen die in de fitnesscentra sporten waar ik mijn klanten train en van mensen die mijn online begeleiding volgen. De antwoorden die je hier zult vinden zijn niet alleen gebaseerd zijn op mijn ervaring als Personal Trainer, maar vooral ook op de kennis die ik heb opgedaan tijdens de diverse (wetenschappelijk onderbouwde) opleidingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd.

De eerste vraag komt van Elise de Sterke: “Personal Trainer Jesse: ik heb voornamelijk vet op mijn taille, sommige mensen zeggen dat dit ‘aangeboren vet’ is en dat je dit onmogelijk kunt verbranden. Is dit waar?”

Wat je je als eerste moet beseffen is dat hoe lang je bepaald vet op een specifieke plaats ook al hebt, er niet zoiets bestaat als ‘aangeboren vet’. Ondanks het feit dat wanneer je lichaamsvet verbrandt je nooit de vetcel zelf zult kwijtraken, maar enkel het vet dat zich in de cel bevindt (wat over blijft is niet aan de buitenkant zichtbaar), je altijd lichaamsvet kunt verbranden. Op welke plaats het dan ook opgeslagen mag zijn.

De plaats waar je lichaamsvet opslaat staat in direct verband met je hormoonhuishouding. Verschillende hormonen hebben, wanneer ze te veel of juist te weinig worden aangemaakt, invloed op de specifieke locatie waar je lichaam vooral vet opslaat. Je ziet dit bijvoorbeeld terug bij vrouwen. Vrouwen die veel van het vrouwelijke hormoon oestrogeen aanmaken hebben meer vet op hun benen en billen. Mannen hebben daar over het algemeen bijna geen vet, simpelweg doordat ze het oestrogeen hormoon minder aanmaken.

Hoeveel vet op je taille wordt opgeslagen staat in verband met hoeveel insuline jouw lichaam aanmaakt. Hoe meer insuline er over een langere periode wordt aangemaakt, hoe meer het vet op je taille toeneemt. Informatie over insuline kan je vinden in dit artikel dat ik heb gepubliceerd.

Insuline wordt aangemaakt wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt, dus wanneer je suikers (in welke vorm dan ook) of koolhydraten (zoals brood, pasta, rijst, aardappelen en dergelijke) binnen krijgt. Bij sommige voeding stijgt je bloedsuikerspiegel sneller nadat je dit hebt gegeten (voeding met een hogere GI waarde) en maakt het lichaam vervolgens ook sneller insuline aan. Bij sommige voeding maakt het lichaam meer insuline aan, dit is voeding met een hogere Insuline Index. Stijgt insuline dagelijks herhaaldelijk snel (doordat je dagelijks regelmatig voeding eet met een hoge GI waarde) en gebeurd dit over een langere periode, dan neemt het vet op je taille toe (indien ge

Share:

2 comments

 1. Ik ben vorige week begonnen met het Trainingsschema voor strakkere buikspieren. Ik gebruik nu nog 2 kg (2 drumbells van 1 kg) en ben ondertussen begonnen met afvallen. Ik ben 2 maanden bezig met minder snoepen, maar de laatste week val ik pas echt af en merk ik verschil in cm. Vanaf half oktober ga ik beginnen met de Kettleball training. Ik hoop dan terug te kunnen komen op mijn streef gewicht. Sinds mijn 14e jaar al 10 kg te zwaar en een buikje die niet weggaat. Hopelijk nu wel. Ik heb er vertrouwen in.

 2. Goedenmorgen Jesse,
  Sinds 4 weken doe een ik test met de Kettle Bell.
  Ik gebruik hiervoor 2 halters die ieder 3,5kg wegen, als je deze bij elkaar houd heb je ook een Kettle Bell werkt het zelfde.
  Ik heb iedere keer als ik de oefening heb gedaan (75keer) veel last van mijn bovenbeenspieren, ik neem dan 3x per dag
  2 tabletten paracetemol in voor de lastige pijn, maar dan nog gaat de pijn niet weg.
  Wat betreft de buik daar merk je niet veel van. Het gewicht is 87,5kg en dat blijft het.
  Ik ben bijna 65jaar en probeer zo gezond mogelijk oud te worden, maar ik denk dat trainen met een
  Kettle Bell toch meer voor jongere mensen is ,die krijgen misschien die spierpijn niet.
  En dat voor oudere mensen een Roll Over
  apperaat voor de buikspieren misschien beter is
  Graag je mening.

  MVG J.C. Beeuwkes.

Geef een reactie