Emotioneel eetgedrag overwinnen - Jesse van der Velde

Emotioneel Eten Overwinnen – Heb je spijt na eten?

Ken je die onweerstaanbare trek om iets te eten? Maar ervaar je achteraf een schuldgevoel, of heb je spijt?

Wanneer we worden gedreven door een emotie (zoals verdriet – en zoeken naar troost -, eenzaamheid, stress, frustratie, boosheid, verveling) en daarna iets gaan eten, dan noemen we dit emotioneel eten, of emotioneel eetgedrag. Dit kunnen emoties zijn die we niet willen voelen, of we kunnen juist het gevoel hebben dat we dit eten hebben verdiend (bijvoorbeeld na een lange dag hard werken). Maar eigenlijk is zeggen dat we het hebben verdiend alleen maar een middel om het schuldgevoel niet te hoeven voelen (en blijkt in de praktijk meestal dat we dat schuldgevoel achteraf alsnog ervaren).

Ik hoef je niet meer te vertellen dat emotie eten niet bijdraagt aan je gezondheid. Want meestal zijn de dingen die we dan eten helaas niet de gezondste. Wat is voor jou de voeding die je niet kunt weerstaan? Chocolade? Chips? Pizza? Nootjes?

Emotioneel eten overwinnen
Meestal gaat emotioneel eetgedrag over iets niet kunnen voelen, niet willen voelen of niet durven voelen. Misschien weten we al wel dat we die situatie (of die pijn) moeten accepteren. Maar we willen niet accepteren, want we willen niet dat de situatie hetzelfde blijft.

In onderstaande video leg ik je uit wat acceptatie echt is en waarom dit niet hetzelfde is als toestemming geven dat de situatie hetzelfde mag blijven.

Video: Stoppen met emotie eetgedrag en ontdekken wat acceptatie eigenlijk echt is

Wanneer ga jij eten?

 • Bij welke emotie ga jij eten?
 • Naar welk gevoel ben je dan op zoek?
 • Wat ervaar je achteraf?

Ik ben benieuwd van je te horen. Wil je het hieronder achterlaten?

Zou je door ons persoonlijk willen worden gecoacht?

Klik hier voor meer informatie over ons coaching programma.

Share:

9 comments

 1. Het is zeker waar dat ik bepaalde emoties wil compenseren door te eten.
  Ik zou wel wat hulp willen hebben bij het accepteren van deze emoties.

  Groeten: Henk.

 2. Heb vaak moeite om bepaalde emoties te bedwingen en grijp dan het zoetste en meeste wat ik maar kan vinden tot ik “voldaan”ben.
  Zoek al heel lang iemand om mij hiervan af te helpen want mijn gewicht stijgt onrustbarend.
  groeten,
  Betty

 3. Verveling en frustratie, dat zijn de emoties die mij naar de voorraadkast jagen. Dan probeer ik de juiste dingen te eten, maar een halve zak gedroogde kokoschips zijn toch ook te veel calorieën. Eten kan voor mij ook een beloning betekenen. En een vorm zijn van uitstelgedrag.

 4. Ik heb bijna nooit meer last van emotioneel eten. Als 1e heb ik tegenwoordig alleen maar gezonde voeding in huis, tevens zorg ik ervoor dat er in de koeling altijd iets zoets staat. Dit maak ik zelf bijv. Kersen bonbons met rauwe cacao,moerbei cacao bolletjes.

 5. Ik weet niet of ik een emotie eter ben,ik neem elke dag 3 tussendoortjes waar wel suiker in zit want ik hou van zoet,nou nam ik eiwitrepen van fitexpress waar ik sport,zegt de dietist dat er te veel suiker in zit,er zit net zoveel in als in sultana,ja wat moet ik dan die superfood repen vind ik niet lekker,ik sport elke dag en val toch 1kilo af elke maand,ik lust heel weinig dat is mijn probleem,al die dingen die ik gehoord heb waarom je gaat eten,ik heb dat niet maar vind dat ik wel moet eten anders krijg ik honger,ik verbrand genoeg dacht ik zo,ik wil nog 12kilo kwijt en hoop dat over 1jaar eraf te hebben.

 6. ja ik zou wel graag geholpen willen worden met emo eten. Ik heb kanker en moet absoluut suiker laten, maar als ik verdriet of gespannen ben zou ik dan wel durven naar zoet grijpen met de nodige schuldgevoelens erbij en dat kan ik absoluut niet hebben nu..

 7. Wat zou ik graag mijn eetgewoonten onder controle krijgen. Ik denk wel dat ik een emotionele eter ben en ik heb er last van. Mijn gewicht stijgt ook, niet snel, maar toch elk jaar enkele kilo’s.

 8. Ik ben een echte emotie eter en wordt er heel erg machteloos van. Ik voel me elke ochtend schuldig over het eten en de 2 glazen wijn van de vorige dag. Ik zou het liefst alles wat ongezond is mijn huis uit gooien zodat ik me er niet aan kan vergrijpen maar heb ook kinderen die wel eens iets lusten. Het meest vreemde is dat ik volgens jouw methode een 2 maanden heb geleefd en me daar echt gelukkig bij voelde. Waarom krijg ik dat dan nu niet meer voor elkaar?? Mijn lijf wordt steeds minder van mezelf. Ik vind het vreselijk en ben er alle lange tijd ongelukkig door. Inzicht in de emoties, het omarmen van die emoties is een goede tip. Ik zou graag een coachingsgesprek er over hebben. Alvast dank.

 9. Wat je in het filmpje zegt is heel herkenbaar. Ik eet voornamelijk bij stress, frustraties of andere ‘negatieve emoties’. Aangezien ik zelf sportles geef en vrijwel iedere dag voor een groep sporters sta en bewegingen voordoe, wil ik er heel graag vanaf. Het lukt me steeds beter om te balansen en bij feestjes van de zoete en hartige hapjes af te blijven. En als de stress voorbij is val ik wel af, maar als ik dan weer stress krijg, komt mijn gewicht weer keihard terug. Ik wil heel graag van het emotie- en stresseten af. Dan lukt het mij ook makkelijker om bij een sportschool te solliciteren. Graag heb ik een coachingssessie.

Geef een reactie