Goede Nachtrust begint met deze 3 tips

Zo’n 40% van alle Nederlandse volwassenen heeft regelmatig een verstoorde nachtrust. Niet in slaap kunnen komen, midden in de nacht urenlang wakker liggen en rusteloosheid zijn daarbij de meest voorkomende problemen. Een verstoorde nachtrust is niet alleen vervelend, velen stappen daardoor elke ochtend moe en afgemat uit bed en krijgen last van allerlei gezondheidsproblemen. Met 3 eenvoudige tips kun je ervoor zorgen dat ook jij kunt genieten van een goede nachtrust.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk voor onze gezondheid?

nachtrustEen goede nachtrust is noodzakelijk om lichaam en geest gezond te houden. Gedurende de slaap komen je lijf en brein namelijk tot rust en krijgen ze de gelegenheid zichzelf te herstellen en te vernieuwen. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die onvoldoende slapen vaak last hebben van een zwak immuunsysteem (Zager et al., 2007), een langzamere wondheling (Gumustekin et al, 2004) en veel minder groeihormoon aanmaken (Van Cauter et al, 2000). Te weinig slaap heeft echter niet alleen lichamelijke gevolgen, ook de mentale gezondheid gaat sterk achteruit als je onvoldoende nachtrust krijgt. Je hersenen hebben slaap nodig om de gebeurtenissen van de dag te verwerken en op te slaan, wat betekent dat je mentale capaciteiten een stuk minder worden als je niet genoeg slaapt (Turner et al., 2007).

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende nachtrust?

Als je gedurende een langere periode niet lang genoeg slaapt of een chronisch verstoorde nachtrust hebt dan kun je onder andere last krijgen van de volgende symptomen (bron o.a.: Van Cauter et al., 2008):

  • Prikkelbaarheid
  • Concentratiestoornissen
  • Hoofdpijn / migraine
  • Spiertrillingen
  • Spierpijn
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Hartritmestoornissen
  • Verhoogde bloedsuikerspiegel
  • Overgewicht

Een slechte nachtrust heeft nog veel meer gevolgen voor de gezondheid, deze worden besproken in het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing), dit is een samenvatting. Mensen die een zeer lange periode achtereen niet goed slapen kunnen zelfs een verhoogd risico krijgen op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Wat zijn de oorzaken van een slechte nachtrust?

Een verstoorde nachtrust kan veroorzaakt worden door heel veel verschillende factoren. Vaak speelt stress een belangrijke rol, omdat hierdoor de cortisolspiegel in het lichaam stijgt. Cortisol, ook wel het “stress-hormoon” genoemd, staat erom bekend dat het je uren lang wakker kan houden, en als je vervolgens in bed over van alles en nog wat gaat nadenken en gestresst raakt omdat je niet genoeg slaapt maakt je lichaam nog meer cortisol aan waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt van veel stress en weinig slapen.

Een andere oorzaak die mee kan spelen is als je vaak tot laat in de avond mentaal actief bezig bent, bijvoorbeeld met je werk of computerspelletjes, waardoor je veel te gespannen het bed in stapt. Ook sommige soorten voeding kunnen je uit je slaap houden, zoals koffie en theïnehoudende thee die bij sommige mensen een stimulerend effect kunnen hebben op de hersenen. Maar ook teveel en te zwaar eten kan tot slaapproblemen leiden.

Tenslotte heeft ook de mate van lichaamsbeweging een grote invloed op je nachtrust. Niets werkt namelijk slaapverwekkender als met een moe maar voldaan lichaam naar bed te gaan! Wetenschappelijke onderzoekers hebben aangetoond dat regelmatig bewegen leidt tot een betere nachtrust, zelfs bij mensen die last hebben van ernstige slaapproblemen (Reid et al., 2010).

Wat kun je doen om beter te slapen?

1. Breng je lichaam in balans door geaard te slapen

Een te grote elektrische lading in het lichaam kan leiden tot stress en slaapproblemen. Je kunt dit verminderen door regelmatig contact te maken met de aarde, want dat is dé manier om te ontladen en ervoor te zorgen dat de elektrische lading in je lichaam weer naar een natuurlijk niveau wordt gebracht. De beste manier om dit te doen is door een zogenaamde aarde-mat (earthing mat) op je matras te leggen. Onderzoeken hebben aangetoond dat aarden niet alleen veel slaapproblemen oplost en het cortisolgehalte in balans brengt (Riggs, 2008; Ghaly, & Teplitz, 2004; Chevalier et al., 2012).

2. Pas je voedingspatroon aan

Drink ’s middags geen koffie en theïnehoudende thee meer (kruidenthee mag wel want die bevat meestal geen theïne), en vermijd ook alcoholische dranken.  Probeer ook om ’s avonds op tijd te eten en eet dan bij voorkeur een lichte maaltijd. Na de avondmaaltijd kun je het beste helemaal niets meer eten, en neem zeker geen snacks vlak voordat je naar bed gaat.

3. Ga meer bewegen

Onderzoekers hebben aangetoond dat voldoende bewegen vrijwel altijd leidt tot een betere nachtrust, dus haal daar je voordeel uit! Ga dus wat aan sport doen, en kies daarbij het liefst voor een training die ook helpt om je hormoonspiegel in balans te brengen zoals de Kettlebell training. Hoe beter je hormonen in balans komen, hoe beter je cortisolafgifte zal worden gereguleerd en ook dat is bevorderlijk voor de nachtrust.

Wil je meer weten over hoe je met een gezonde leefstijl jouw slaapproblemen definitief kunt aanpakken zodat jij weer heerlijk kunt genieten van een goede nachtrust en elke ochtend uitgerust en vol energie wakker kunt worden? In het programma Maximale Gezondheid leer je stap voor stap jouw gezondheid naar een optimaal niveau te brengen zodat je meer energie krijgt, in volle levenskracht er voor je kinderen en kleinkinderen kunt zijn en kunt doen wat je wilt.

Share:

3 comments

  1. Nooit geweten dat je met een speciale voeding op de juiste tijd beter kan slapen. Ga het toch eens proberen, wie weet dat het werkt bij mij.

  2. Created the greatest arleitcs, you have.

Geef een reactie