Is het onzin om verbonden te zijn met de aarde via een aardingsmat?

Met de aarde verbonden zijn, via een matje of door op blote voeten door de tuin te lopen. Het klinkt zweverig en raar. Toch blijkt uit wetenschappelijke bronnen dat ‘aarden’ goed is voor je gezondheid. In dit artikel lees je wat ‘aarden’ precies is en wat het in je lijf doet (met wetenschappelijke onderbouwing!). Ontdek hoe je zelf kunt aarden in je tuin of vanuit je woon- of slaapkamer en zo zorgt voor minder stress, minder stemmingswisselingen, een betere nachtrust en meer energie!

aarden

In dit artikel:

Wat is aarden?

Één worden met de aarde klinkt natuurlijk raar, maar zeg nu zelf: hoe ontspannen voelt het om in de zomer op vakantie, in een park of bij het plaatselijke buitenzwembad op je blote voeten door het zand of gras te lopen? Als je op blote voeten contact maakt met de aarde ben je aan het ‘aarden’. Door dit te doen kan de elektriciteit van de aarde door jouw lichaam stromen. Vroeger droegen mensen, net zoals dieren en andere organismen, geen sokken en/of schoenen. Nu doen we dit wel, want schoenen beschermen onze voeten tegen bijvoorbeeld kou en viezigheid. Maar doordat schoenen vaak een synthetische zool hebben, breekt je contact met de aarde. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat het ontbreken van dit directe contact met de aarde de oorzaak is van allerlei fysiologische disfuncties en ziektes. Door te aarden omzeil je de negatieve gevolgen van het ‘ontaarde’, moderne leven. (Chevalier et al, 2012[1]). Belangrijk, want het contact met de aarde zorgt ervoor dat je lichamelijke elektriciteitsspanning in balans blijft. In je lichaam zorgen tal van elektrische signalen dat je organen, zintuigen en lichaamscellen goed werken. (Layton, 2008[2]). Elektrische signalen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je hart klopt, je hersencellen met elkaar communiceren en je spieren kunnen spannen- en ontspannen. (Mercola, 2014[3] en Scott, 2014[4]) De elektrische impulsen worden verstuurd door de atomen – hele kleine deeltjes – in je lichaam. De atomen bevatten deels positief geladen deeltjes, maar deels ook negatief geladen en neutrale deeltjes. Door ongelijke ladingen tussen de deeltjes ontstaat er elektrische spanning waardoor signalen van de ene plek naar de andere plek worden verstuurd. Die signalen bepalen álles in je lichaam. (Layton, 2008[2]).

Waarom aarden goed is voor je elektriciteitsspanning? Bij aarden maak je direct contact met de aarde. Je lichaam kan hierbij de elektronen vanuit de aarde opnemen en de te hoge elektriciteitsspanning in je lichaam – die niet weg kan als je niet ‘geaard’ bent – naar de aarde geleiden. (Mercola, 2012[5]). Aarden helpt je lichaam om gezond te functioneren.

De voordelen van aarden op je gezondheid

Aarden, ook wel aarding genoemd, helpt dus bij het gezond functioneren van je lichaam. Dat je met blote voeten letterlijk in de aarde staat, is bijvoorbeeld goed voor je nachtrust, je stressniveau, je gemoedstoestand en je energiepeil. Hoe?

 • Aarding verbetert je immuunsysteem

Je immuunsysteem functioneert het beste bij een goede aanvoer van elektronen. Je lichaam gebruikt de elektronen uit de aarde als een soort antioxidanten waarmee het ontstekingen tegengaat. Dat blijkt uit onderzoek. (Mercola, 2012[5]).

 • Aarden tegen slecht slapen

Als je geaard slaapt, brengt je lichaam tijdens je slaap je elektrische lading in balans, waardoor je beter slaapt. Aarden tijdens je slaap zorgt voor een aantoonbaar lager cortisolniveau en zorgt ervoor dat je lichaam volgens zijn circadiaanse ritme cortisol produceert. Hierdoor val je beter in slaap, slaap je beter door en word je gemakkelijker wakker in de ochtend. (Ghaly & Teplitz, 2004[6]).

 • Aarding brengt je stresshormoon cortisol in balans

Door ’s nachts te aarden is je lichaam dus in staat om je cortisolniveau in balans te brengen. Dit gebalanceerd cortisolniveau heb je ook overdag, want je lichaam brengt het cortisolniveau in balans volgens het biologische ritme, dat 24 uur per dag doorloopt. (Chevalier et al, 2012[1]).

Gaétan Chevalier, Stephen T. Sinatra, James L. Oschman, Karol Sokal, and Pawel Sokal, “Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth's Surface Electrons,” Journal of Environmental and Public Health, vol. 2012, Article ID 291541, 8 pages, 2012. doi:10.1155/2012/291541
Gaétan Chevalier, Stephen T. Sinatra, James L. Oschman, Karol Sokal, and Pawel Sokal, “Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons,” Journal of Environmental and Public Health, vol. 2012, Article ID 291541, 8 pages, 2012. doi:10.1155/2012/291541

Na 6 weken is je cortisolniveau gedurende de dag veel meer in balans met je bioritme. Vooral de uitschieter om 8:00 u – deze dient om je lichaam en brein te ontwaken – is meer in balans waardoor je minder gestrest wakker wordt.

 • Aarden als psychische oppepper

Aarden is niet alleen goed voor je lichaam; het verbetert ook je gemoedstoestand. Door regelmatig te aarden, balanceer je het cortisolniveau. Dit stofje is ook wel bekend als het stresshormoon, de boosdoener van stressgevoelens zoals prikkelbaarheid. Door het hormoon te balanceren via aarding ben je beter bestand tegen stressreacties en krijg je een stabielere en positievere gemoedstoestand. (Chevalier et al, 2012[1]).

 • Aarden als fysieke oppepper

Door te aarden krijg je ook meer energie. Ook dit is weer een positief gevolg van je cortisolniveau in balans brengen. Stress put je lichaam namelijk uit doordat het je lichaam in wezen paraat maakt voor actie of vluchten. Je spieren spannen zich en je hart klopt sneller. Als gevolg hiervan raak je vermoeid en kun je ook last krijgen van pijnklachten die energie kosten. (Porensvky, 2014[7]). Met een goede cortisolbalans bespaar je jezelf energie. Samen met het beter slapen houd je zo veel meer energie over. (Ghaly & Teplitz, 2004[6]).

 • Minder last van pijn door aarden

Door ’s nachts te aarden ben je beter bestand tegen pijnkwalen. Deelnemers aan het onderzoek van Ghaly & Teplitz, 2004[6]) gaven bijvoorbeeld aan dat zij minder last hadden van pijn doordat zij acht weken lang ’s nachts aardden.

 • Afvallen door aarding

Een onderzoek toont aan dat het gewicht van vrouwtjesratten in een niet geaarde kooi in zes maanden tijd met 2,6% toenam ten opzichte van vrouwtjesratten in een geaarde kooi. Terwijl beide groepen ratten exact dezelfde voeding en dezelfde hoeveelheid voeding kregen. Of dit voor mensen ook zo werkt, is onduidelijk. (Ober et al, 2010[8]) Wel is het onmiskenbaar dat stress en cortisol niet bijdraagt aan gemakkelijk afvallen. Cortisol zorgt namelijk voor een grotere eetlust (Epel et al, 2000[9]), een grotere behoefte aan snacken (Newman et al, 2007[10]) en meer vetopslag (Talbott & Kraemer, 2007[11]). Door regelmatig te aarden blijft je cortisol in balans waardoor je de negatieve gevolgen van verhoogd cortisol uit de weg gaat.

Wat doet aarden met je lijf?

Aarden heeft allerlei positieve effecten op je gezondheid. Het verbetert je slaap, vermindert pijnkwalen en ontstekingsreacties in je lijf, en je krijgt er een beter humeur en energielevel van. Maar hoe dan? Hoezo zijn die elektronen uit de aarde zo goed voor je lichaam?

Allereerst gaan de elektronen uit de aarde ontstekingsreacties in je lichaam tegen. Ontstekingsreacties kunnen heel klein zijn, zoals een puistje, of groter, zoals een keelontsteking. Wat er gebeurt bij een ontstekingsreacties is dat je lichaam een bacterie of iets anders schadelijks aanpakt. Je immuunsysteem komt zelfs bij het stoten van je been direct in actie en stuurt witte bloedcellen op de plek af om daar vrije radicalen los te laten en de bende te laten opruimen. Weefsel en cellen raken beschadigd door bijvoorbeeld stoten of bacteriën: dat beschadigde weefsel moet door de vrije radicalen worden opgeruimd en vervangen worden. Ook de bacterie zelf wordt vernietigd door vrije radicalen. Wat bij dit proces gebeurt is dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt: je kunt pijn voelen, je huid kan warm aanvoelen en rood worden, en het lichaamsdeel is misschien moeilijker te bewegen en opgezwollen. Eerder werd gedacht dat deze symptomen nodig waren om de ontsteking te bestrijden, maar het blijkt dus helemaal niet nodig te zijn. Het is een gevolg van het tekort aan elektronen in je weefsel. (Mercola, 2012[12]). Door het tekort pakken de vrije radicalen namelijk ook het goede weefsel aan, waardoor de ontstekingsreactie ontstaat. In dat onbeschadigde weefsel behoren elektronen de vrije radicalen te neutraliseren zodat ze de cellen niet afbreken. Door aarden kunnen de elektronen dat goede weefsel tegen de vrije radicalen beschermen. De elektronen doen dit doordat hun elektrische lading de vrije radicalen neutraliseert doordat hun lading ongelijk is tegenover elkaar. (Mercola, 2012[12]). Ook de vrije radicalen die als reactie op bijvoorbeeld vervuiling, sigaretten, alcohol, pesticiden en transvetten actief zijn, worden geneutraliseerd door elektronen. Elektronen werken als het ware als antioxidanten. Je ‘voorraadje’ elektronen dient daarom eigenlijk continue te worden aangevuld om je lichaam te kunnen beschermen tegen allerlei schadelijke invloeden. (Mercola, 2014[3]).

Naast versterking van je immuunsysteem zorgt aarding ervoor dat je cortisolwaarde op niveau blijft. (Ghaly & Teplitz, 2004[6]). De proefpersonen bij het onderzoek van Ghaly en Teplitz hadden alvorens de acht weken aarden last van stress, pijnklachten en slecht slapen. Tijdens het onderzoek sliepen zij acht weken met een aardingsmat op hun matras. Na de acht weken geaard slapen waren de cortisollevels lager en was er bij iedere deelnemer een duidelijk biologisch ritmisch patroon zichtbaar in de cortisolniveaus gedurende de dag. De deelnemers gaven aan dat zij bij het geaard slapen sneller in slaap vielen, minder vaak wakker werden gedurende de nacht, minder moe waren overdag en minder last hadden van pijnkwalen, die zij normaal bijvoorbeeld ervoeren door werkzaamheden. De proefpersonen viel het ook op dat ze door het aarden beter in hun vel zaten. (Ghaly & Teplitz, 2004[6]). Alle verbeteringen zijn het gevolg van de gebalanceerde cortisolniveaus die door het aarden in balans kunnen komen met het circadiaanse ritme. Door deze balans kan het lichaam ongestoord functioneren. (Chevalier et al, 2012[1]). Ook zou aarden je bloed verdunnen, waardoor je lichaam beter zuurstof door je lichaam kan sturen en je lichaam vervolgens beter functioneert en herstelt. (Mercola, 2013[13]).

Manieren om te aarden

Ok, aarden is dus goed voor de gezondheid en heeft allerlei voordelen voor je lichaam en je welbehagen. Wat je bij aarden doet is jezelf ‘verbinden’ met de aarde. Maar hoe doe je dat precies?

 1. Buiten aarden

Om te aarden op een natuurlijke manier, ga je op blote voeten naar buiten. Loop over het zand, het gras (liefst nat voor betere aarding) of de grond (keramische tegels, beton of stenen: zolang het niet geverfd is of op een andere manier een bewerkt omhulsel heeft). Asfalt, hout, rubber, kunststof, vinyl, afgedichte tegels, vloerbedekking en verharde wegen zijn niet geschikt om te aarden. (Mercola, 2014[3]). Wil je meer dan alleen aarden tijdens je aardritueel? Kies dan ervoor om buiten yoga of een andere sport te doen, zonder schoenen te hardlopen of wandelen (over het strand of in de natuur). En loop natuurlijk thuis in je tuin lekker op blote voeten rond bij bijvoorbeeld het tuinieren en barbecueën.

 1. Binnenshuis aarden

Voor binnenshuis zijn er aardmatjes en aardingslakens. Je kunt een aardingslaken op je matras leggen zodat je ’s nachts kunt aarden. Je kunt ook een aardmatje onder je bureau leggen, zodat je kunt aarden tijdens je werk of studie. Aardmatjes sluit je met een kabel en pin aan op de aarde, door de pin in de grond te steken. Je kunt de kabel van een aardmatje of aardlaken ook aansluiten op een geaard stopcontact. Gebruik bij binnen sporten (yoga, pilates, fitnessoefeningen, etc.) ook een aardingsmatje en sport op je blote voeten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat yoga op een aardingsmatje nog beter is voor je bloeddoorstroming en bloeddruk dan wanneer je yoga niet geaard uitoefent. (Mercola, 2015[14] en Brown & Chevalier, 2015[15]).

Dat aarden positieve gezondheidseffecten heeft is wetenschappelijk bewezen. Het is dus minder zweverig dan je in eerste instantie wellicht dacht. Wil jij ook met gemak je gezondheid verbeteren? Trek je schoenen uit en loop barrevoets door je tuin. En gebruik binnenshuis een aardingsmatje om meer te kunnen aarden.

Referenties

[1] Gaétan Chevalier, Stephen T. Sinatra, James L. Oschman, Karol Sokal, and Pawel Sokal, “Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons,” Journal of Environmental and Public Health, vol. 2012, Article ID 291541, 8 pages, 2012. doi:10.1155/2012/291541

[2] Layton, Julia. “How does the body make electricity — and how does it use it?” 22 september 2008.  HowStuffWorks.com. <http://health.howstuffworks.com/human-body/systems/nervous-system/human-body-make-electricity.htm> 1 Juli 2015.

[3] Dr. Mercola. “How Your body generates electricity.” 1 maart 2014. Mercola.com. <http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/03/01/body-electricity-grounding.aspx> 1 juli 2015.

[4] Scott. “How the human body creates electricity.” 7 februari 2014. Themedicinejournal.com. <http://themedicinejournal.com/videos/how-the-human-body-creates-electricity/> 1 juli 2015.

[5] Dr. Mercola. “The ultimate antioxidant: fight premature aging for free.” 4 november 2012. Mercola.com. <http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/11/04/why-does-walking-barefoot-on-the-earth-make-you-feel-better.aspx> 1 juli 2015.

[6] Ghaly, Maurice, and Dale Teplitz. “The biologic effects of grounding the human body during sleep as measured by cortisol levels and subjective reporting of sleep, pain, and stress.” Journal of Alternative & Complementary Medicine 10.5 (2004): 767-776.

[7] Porensvky, Emily. (2014). Stress Management Part 1 – Stress and Health. Ccme.osu.edu. <https://ccme.osu.edu/WebCastsFiles/562The%20Management%20of%20Stress%20-%202.pdf> 1 juli 2015.

[8] Ober, Clinton, Sinatra, Stephen T., Zucker, Martin. (2010). Earthing: The Most Important Health Discovery Ever? Basic Health Publications, 2010.

[9] Epel, Elissa, Lapidus, Rachel, McEwen, Bruce, Brownell, Kelly. “Stress may add bite to appetite in women: a laboratory study of stress-induced cortisol and eating behavior.” Psychoneuroendocrinology 26.1 (2000): 37-49.

[10] Newman, Emily, O’Connor, Daryl B., Connor, Mark. “Daily hassles and eating behaviour: The role of cortisol reactivity status.” Psychoneuroendocrinology 32.2 (2007): 125-132.

[11] Talbott, Shawn M., Kraemer, William J. (2007). The Cortisol Connection: Why Stress Makes You Fat and Ruins Your Health – And What You Can Do about It. Hunter House, 2007.

[12] Dr. Mercola. “Caution: Wearing these can sabotage your health.” 29 april 2012. Mercola.com. < http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/29/james-oschman-on-earthing.aspx> 1 juli 2015.

[13] Dr. Mercola. “Grounding helps thin dangerously thick blood and fights inflammation and disease.” 4 augustus 2013. Mercola.com. <http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/08/04/barefoot-grounding-effect.aspx> 1 juli 2015.

[14] Dr. Mercola. “Tips to benefit from grounding indoors and out – including using a grounded yoga mat to thin blood and thwart inflammation.” 29 maart 2015. Mercola.com. < http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2015/05/29/indoor-grounding-yoga.aspx> 1 juli 2015.

[15] Brown, Richard, Chevalier, Gaétan. “Grounding the Human Body during Yoga Exercise with a Grounded Yoga Mat Reduces Blood Viscosity.” Open Journal of Preventive Medicine 5.4 (2015): 159-168.

Share:

8 comments

 1. Er is een piek om 8 uur in de ochtend om wakker te worden ?
  Helaas loopt bij mij de wekker een paar uur eerder af. Wat dan ?

  groet,
  Lisette

 2. Sjees, goed artikel, maar als nou je links het niet doen (aardingsmat ) en je ook nooit reageert hier, Jesse, waarom zou je dan niet de reactie mogelijkheid uitschakelen en je links beter checken.. waardeloos

 3. Inderdaad! Je reageert bijna nooit.

 4. ik gebruik een kristal om te aarden. In bed leg ik een kristal aan het voeteneind.

 5. Wat voor kristal, Elly?

 6. Ik gebruik altijd een enorme dildo om te aarden! In combinatie met een geaarde butplug! Echt zo lekker!

 7. Beste Jesse,
  Mooi artikel en fijn dat je deze belangrijke informatie deelt. Maar barbecueën??
  Een van de meest ongezonde bezigheden van de mens.
  Verbrande lijken eten zo tegen onze natuur in.
  Jammer dat je verbind met aarden.

  Met vriendelijke groet, Winny

 8. @Jesse,
  Inderdaad een van de beste dingen die ieder mens zou kunnen beleven, want zo komt het ook over. Wat een sensatie om blootvoets door het gras te wandelen. Je krijgt een boost aan tintelingen in de benen. Pure weldaad!
  Sinds ik een TTC (Talking to the Chakra’s) heb ervaren, waarbij een aardingsmat werd gebruikt, is het ook thuis (na aankoop) een niet te missen onderdeel naar aarding met moeder Aarde.

  Interessant blogbericht dat je schreef, en naar eigen ervaring, stemmen de aangehaalde zaken wel overeen.

  Vriendelijke groet,
  Marc

Geef een reactie