Groeihormoon – afvallen terwijl je slaapt!

In deze blog heb je kunnen lezen dat je lichaam in homeostase is als je gezond eet maar toch niet afvalt, waardoor je lichaam dus juist geen vet verbrandt. We legden uit dat je uit homeostase kunt raken door regelmatig trainingsoefeningen te doen, maar dat uit homeostase raken meestal niet genoeg is om echt flink af te vallen. Daarom is het ook aan te raden om de productie van het lichaamseigen hormoon testosteron te stimuleren, en dit geldt ook vrouwen. In deze blog heb je uitgebreid kunnen lezen hoe je dit kunt doen. Er is echter nog een tweede lichaamseigen hormoon dat je kunt stimuleren om de vetverbranding te bevorderen, en dat is het groeihormoon. Groeihormoon speelt een sleutelrol als je echt wat kilo’s kwijt wil.

Wat is groeihormoon en wat doet dit in het lichaam?

Groeihormoon, ook vaak Human Growth Hormone (HGH) genoemd, wordt door de hypofyse aangemaakt, met name tijdens de slaap. De belangrijkste functie van groeihormoon is dat het helpt bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels, maar het stimuleert het lichaam ook om energie uit vetreserves te verbranden. Dit laatste is erg belangrijk als je wil afvallen, want normaalgesproken haalt het lichaam altijd in eerste instantie energie uit glycogeenvoorraden (suiker) die zich in de spieren en lever bevinden, dus je vetreserves blijven dan onaangetast. Omdat groeihormoon de vetverbranding stimuleert, zelfs als je niet actief bezig bent, kan het dus een belangrijke rol spelen als je lichaamsvet wil verliezen, want met voldoende groeihormoon is je lichaam 24 uur per dag bezig met vet verbranden, dus ook als je zit of slaapt!

Als je meer groeihormoon in je lichaam hebt zul je bovendien meer en steviger spierweefsel krijgen (zonder dat dit overigens meteen leidt tot enorme spierballen of een bodybuilders-lichaam). Dit komt omdat groeihormoon ook spiercellen herstelt en ontwikkelt, net zoals overigens botten, nagels, haren en collageen. Mensen met een grotere spiermassa hebben een hogere verbranding, dus ook om die reden zal groeihormoon helpen als je gewicht wil verliezen.

Wat zijn de oorzaken van een tekort aan groeihormoon?

Er zijn een aantal factoren die ertoe kunnen leiden dat het gehalte groeihormoon in je lichaam afneemt, zoals bijvoorbeeld:

 • Slaaptekort
 • Stress
 • Roken en alcohol
 • Te weinig eiwitten in het eten
 • Teveel suikers en koolhydraten (vooral vlak voor het slapen gaan)
 • Teveel en te lang cardiotraining doen en te weinig of geen krachttraining

Wat zijn de gevolgen van een groeihormoon tekort?

Naar schatting 1 op de 10.000 volwassenen in Nederland heeft tegenwoordig last van een ernstig groeihormoontekort, waardoor vitale functies in het lichaam niet meer kunnen worden uitgevoerd. Bij een veel groter aantal mensen zou het gehalte aan groeihormoon in het lichaam naar mijn mening veel groter kunnen zijn, maar is door onze levensstijl (gebrek aan beweging) en voeding lager dan zou mogen zijn om een slank lichaam te krijgen. Vroeger dacht men dat groeihormoon alleen belangrijk was voor opgroeiende kinderen, maar nu weet men ook dat volwassenen niet zonder dit hormoon kunnen, omdat diverse organen en weefsels dan niet goed kunnen functioneren. Een van de belangrijkste gevolgen van een groeihormoontekort is dat je spiermassa afneemt en te weinig vet verbrandt en dus het risico loopt overgewicht te krijgen. Daarnaast kan een groeihormoontekort op de langere duur leiden tot een verhoogde kans op botbreuken als gevolg van vroegtijdige botontkalking. Ook kan een tekort leiden tot een verstoorde water- en zoutbalans in het lichaam en een verhoogd vetgehalte in het bloed, wat het risico op hart- en vaatziektes kan verhogen. Bovendien hebben mensen met een groeihormoontekort vaak weinig energie, concentratiestoornissen en problemen met het geheugen. Groeihormoon is dus belangrijk om gezond te blijven! Zelfs als je niet meteen een tekort aan groeihormoon hebt is het verstandig om de aanmaak van groeihormoon te blijven stimuleren, omdat je daarmee je vetverbranding aanzienlijk verhoogt.

Hoe weet ik of mijn lichaam te weinig groeihormoon aanmaakt?

Mensen die te weinig groeihormoon produceren hebben vaak last van onder andere:

 • buikvet
 • dunne, slappe, droge, rimpelige huid
 • weinig spiermassa
 • botontkalking/osteoporose
 • pijnlijke gewrichten
 • dunne lippen en dun haar (ook weinig wenkbrauwhaar)

Wat kun je doen om de aanmaak van groeihormoon te stimuleren?

De aanmaak van groeihormoon kun je op verschillende manieren stimuleren.

1. Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt

2. Stem je voedingspatroon af op een optimale groeihormoon productie

3. Doe een vorm van training die de aanmaak van groeihormoon maximaliseert

Dit is een samenvatting. In het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing) worden alle manieren om groeihormoon te stimuleren uitgebreid uitgelegd, inclusief voorbeelden.

Hoe je de aanmaak van groeihormoon maximaal kan stimuleren

De juiste training is veruit de beste manier om de aanmaak van groeihormoon te stimuleren. Toch is niet elke training zomaar geschikt, want sommige vormen van training zoals cardiotraining of overmatig sporten remmen de aanmaak van groeihormoon zelfs af. Een juiste combinatie tussen deze 5 verschillende trainingsfactoren is daarom noodzakelijk:

 • aantal herhalingen
 • intensiteit (weerstand)
 • aantal sets
 • oefeningen
 • rust

Om de juiste combinatie tussen deze trainingsfactoren te krijgen en optimaal de productie van de juiste vetverbrandende hormonen te stimuleren kan je trainen met de Kettlebell Workout, die specifiek is afgestemd op dit doel. Het voordeel van de Kettlebell Workout is dat je die gewoon thuis kunt uitvoeren, je kunt de oefeningen dus doen wanneer je wil (bijvoorbeeld ’s ochtends voordat je naar je werk gaat of ’s avonds voor het avondeten). En zoals je eerder hebt kunnen lezen stimuleert de Kettlebell Workout niet alleen de aanmaak van groeihormoon, het bevordert ook de testosteronproductie en helpt voorkomen dat je lichaam in homeostase terecht komt.

Dit is een samenvatting van het artikel “Groeihormoon – voor een jonge huid en strakke buik” op de Voor Altijd Jong ledensite, waarin je leert waarom voldoende aanmaak van groeihormoon zo belangrijk is als je vet wil verbranden, hoe het komt dat veel mensen tegenwoordig een groeihormoontekort hebben, wat de symptomen zijn en hoe je de aanmaak van groeihormoon kunt stimuleren.

Share:

10 comments

 1. Het valt dus best wel mee met het tekort aan groeihormoon.

  Je schrijft dat er maar 1 op de 10.000 ernstig last heeft.
  Denk wel dat die paar al lang bij de docter zitten of aan de fles zijn. Deze laatste hebben dus geen training nodig omdat hun al in een kwazie goede condietsie zijn, zijn veelal broodmager!

  Kortom lijkt me dit artikel ietwat overtrokken en behoeft geen navolging. Aub. geen spijkers op laag water zoeken. Oftewel mensen wild maken met allerhande niet direct ter zaken doende onderwerpen. Voor de rest prima!

 2. hoe kom je aan groeihormoen maar dan geen neppe

 3. Prima, Jesse, om dit artikel nog weer eens te publiceren.
  Ik probeer al zo volgens jouw adviezen te leven, maar het is altijd goed om alles nog eens opnieuw door te nemen.
  Want voor je het weet verval je weer in een ander leefpatroon.
  Maar bij mij lukt het gelukkig nog steeds.

 4. Groeihormoon is gewoon te koop als GABA. Naast vetverbranding werkt ‘t als ‘n echte ontstresser, weer ‘ns lekker relaxed, en goed kunnen slapen……………..wat ‘n rijkdom.

 5. Morgen ga ik echt mijn kettle bell
  weer opzoeken.
  Dank je voor je info.

 6. Essays like this are so important to brennoaidg people’s horizons.

 7. Taurine boost de aanmaak van groeihormoon. En is daarbij nog eens een super low cost voedingssupplement.

Geef een reactie