Gezond eten en toch niet afvallen… is jouw lichaam in homeostase?

Afvallen kan soms erg frustrerend zijn. Vooral als je gezond eet en bijna nooit snoept en snackt, dan kun je als je niet of nauwelijks afvalt op een punt komen dat je de moed gewoon maar opgeeft. Waarom al die moeite doen als het toch niet werkt? Je gevoel is begrijpelijk, maar gelukkig is er wat aan te doen.

Resultaat is de beste motivatie

Gezond en gevarieerd eten is altijd goed, of je er nu van afvalt of niet. Maar het kan heel erg motiverend werken als je ook ziet en voelt wat gezond eten met je lijf doet, en dat je het lichaam krijgt wat jij graag wil. Zoals bijvoorbeeld Marianne, die al een tijdje ontevreden was over haar lichaam en ontdekte hoe je ervoor kunt zorgen dat je die ongewenste kilo’s ook écht kwijtraakt: “Eigenlijk ben ik heel langzaam begonnen. Ik begon met het laten staan van ongezonde tussendoortjes en deze te vervangen door groene smoothies. Vervolgens ben ik vooral de koolhydraten uit mijn maaltijden gaan halen en meer verse groenten en gezonde eiwitten en vetten gaan eten. Dat ging zo’n twee maanden goed, want ik viel gemiddeld een halve kilo per week af. Toen stopte de weegschaal opeens met zakken, ondanks dat ik goed keek naar wat ik at. Hoe kan dat nou, vroeg ik mezelf af? Maar al gauw ontdekte ik wat er aan de hand was: mijn lichaam was in homeostase. Gelukkig kwam ik er ook achter hoe ik dat kon oplossen, en toen vlogen de resterende kilo’s die ik kwijt wilde er in nog geen maand af!”

Wil jij ook deze resultaten? In deze blog leggen we uit hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Wat is homeostase?

Je lichaam houdt van balans en harmonie, want met dit mechanisme is het in staat om goed te functioneren en gezond te blijven. Deze balans wordt ook wel homeostase genoemd, en kan betrekking hebben op allerlei regulerende processen in het lichaam, zoals je lichaamstemperatuur, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

Ook je stofwisseling wordt door het lichaam gereguleerd, zodat je energieverbruik in balans is ten opzichte van de voeding die je eet en je gewicht constant blijft. Als je plotseling grote veranderingen aanbrengt in je voedingspatroon, bijvoorbeeld omdat je gewicht wil verliezen, dan kun je in de eerste paar weken aardig wat pondjes kwijt raken. Je lichaam merkt echter al gauw dat de verhouding tussen je voeding en je energieverbruik uit balans is geraakt, en zal er vervolgens alles aan doen om een nieuwe balans te creëren. Het gevolg is dat je stofwisseling wordt vertraagd, zodat je lichaam minder energie verbrandt (Schwartz et al., 2003).

Hoe raak ik uit homeostase?

De gemakkelijkste en meest gezonde manier om uit homeostase te raken is door je stofwisseling een ‘zetje’ te geven en je verbranding te stimuleren, en de meest eenvoudige methode om dat te doen is door meer te bewegen. Een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht is onvoldoende beweging. In 2011 hadden zo’n 6,5 miljoen Nederlanders matig of ernstig overgewicht (wat neerkomt op zo’n 41 procent van de totale bevolking), en bijna een op de twee Nederlanders beweegt onvoldoende (bron: CBS). Met een beetje extra fysieke inspanning is dus heel wat winst te behalen.

Oefeningen die je meteen kunt uitvoeren

Als jij merkt dat je ondanks een gezond voedingspatroon de laatste tijd niet meer afvalt, dan kan het heel goed zijn dat je in homeostase zit. Je kunt dit oplossen door te beginnen met hele eenvoudige oefeningen waarmee je jouw lichaam een extra verbrandingsprikkel geeft. Klik op deze link om twee oefeningen te bekijken die je binnen 8 minuten uit kunt voeren. Let wel op: ook als je meer gaat bewegen zal je lichaam proberen altijd weer een nieuwe balans te creëren, waardoor je dus in een nieuwe homeostase kan raken. Dit kun je voorkomen door alle trainingsoefeningen die je doet regelmatig af te wisselen. Een hele effectieve training, waarbij veel wordt afgewisseld en je lichaam optimaal geprikkeld wordt om uit homeostase te komen is de Kettlebell Workout. In een volgende blog gaan we daar verder op in.

Is uit homeostase raken het enige dat nodig is om af te vallen?

Meer bewegen is dé manier om uit homeostase te raken, maar toch is dit meestal niet genoeg om echt flink af te vallen. Wil je een beter resultaat, dan is het ook belangrijk om de productie van specifieke lichaamseigen hormonen te stimuleren. Om welke hormonen het hier precies gaat en hoe dit werkt zullen we uitleggen in een volgende blog.

Dit is een samenvatting van het artikel “Gezond eten en toch niet afvallen… is jouw lichaam in homeostase?” op de Gezonde Gewoontes ledensite, waarin je leert hoe het komt dat het kan gebeuren dat je ondanks een gezond voedingspatroon toch niet afvalt, wat homeostase is, wat de functie daarvan is en hoe je uit homeostase kan komen.

Share:

12 comments

 1. Herkenbaar! Mijn lichaam doet er heel snel alles aan om in homeostase te komen dus. Fijn dat het hier zo uitgelegd wordt en dat het dus een bekend fenomeen is. Anderen in mijn omgeving vallen snel kilo’s af, ik niet ook al hou ik me maandenlang aan gezonde voeding.
  Toch maar eens weer intensiever naar de sportschool…….

 2. Jesse dit is gewoon niet waar wat jij beweert over homeotase. Beweging helpt niet zoveel om af te vallen. Ik heb hier uitgebreid mee geexperimenteerd. Ik heb boeken gelezen over afvallen, beweging en voeding. Ook wat artsen leren is totale onzin. Hoeveel wanhopig dikke mensen worden niet dun met adviezen van de arts? Wat is nu het echte geheim van afvallen? Veel dunne mensen houden dit geheim.

 3. Beste Jesse, ik heb twee jaar lang intensief gesport. Begonnen met 4 uu rin de week en uiteindelijk 13 uur per week aan het sporten en bewegen. En wat denk je: Geen grammetje eraf. Gezond eten doe ik al jaren, maar ik ben bang dat ik in een permanente homeostase zit. Mijn lichaam is echt superslim wat dat betreft. Ooit noemde een arts dat “een hongerwinterlichaam”. Hoe doorbreek je dat?

 4. hoi Inge,wat een goeie eerste ti[, ik had ze alle 14 veahrcwt, maar je verschiet zeker niet al je kruid? Hopelijk komen er nog meer bij. Ik doe veel van dit soort oefeningen bij de conditietraining van de gymnastiekvereniging.Tweemaal per week een uur en daarnaast een ochtend tennis, het mag helaas niet baten, maar ik heb er wel plezier in.

 5. Mensen die ongezond eten vallen sneller af dan de gene die gezond eten.
  Ligt puur aan de PH waarde per persoon, te weinig zuren in je lichaam is moeilijk afvallen.
  Bij bulkpowder koop je 2 soorten zuren om af te vallen, de CLA en de TTA poeder (3 dosis per dag), neem ook bij superfoodsonline.nl voor de hormoon spiegel (muira puama, horny goat weed, ginkgo biloba, guarana, catuaba schors, ashwagandha, siberische ginseng, tribulus terestris
  Mix allemaal per 1 theelepel in de shakebeker met water (1 dosis per dag)
  Je lichaam zult volledig muteren naar een mooi en gezond lichaam

 6. Hoi
  Ik sport genoeg,3 x per week een uur hardlopen,en een keer per week.stevig wandelen.
  En ik doe buikspieroefeningen,een kwartier per dag,ik zwem iedere dag,20 minuten.
  Wandel met de hond iedere dag 2 uur.
  Ik eet 3 appels per dag,een kop havermoutpap,veel water.groeneten,sla tomaten,vis,ei,en een dieet reep per dag,en ik krijg toch een dikke buik ineens,terwijl ik altijd slank was,met een platte buik.voel me ook vaak opgeblazen.
  Voel me ondanks alles lustelozer worden. Ik dwing mezelf door te gaan.
  Hoe kan dit nou? Snap er niks van.harriet

 7. Ik heb COPD /Astma sinds mijn ziekte15 kg aangekomen .Snoep niet eet gezond wandel elke dag minstens 1 uur en verlies geen gewicht heb 5 verschillende medicijnen. Volgens de artsen komt het niet door mijn medicijnen.Waardoor dan wel????

 8. Herkenbaar. Verlies ook zo moeilijk gewicht. Heb nu juist een detox achter de rug. Geen gewicht verloren (dit is de eerste keer dat ik niks verloren ben) maar wel centimeters kwijt vooral rond mijn taille en maag. Gelukkig. Soms begrijp ik het ook niet. Ik had al lang op mijn streefgewicht moeten zijn. Geeft stress veel stress.

 9. Ik ben sinds 1 week ook opletten met eten, geen koekjes, chips in het weekend, geen frisdrank,
  meer fruit en warm eten minder opscheppen. Ik doe elke dag op de hometrainer fietsen, ik ben dit aan het opbouwen en zit niet op 30 min flink door fietsen
  Na een week ging ik op de weegschaal staan tranen sprongen in mijn ogen, totaal niets eraf.
  Ik heb genoeg vet overal ik ben 169 groot en weegt 80 kg.

 10. De weegschaal betekend niets… Je spiegelbeeld wel 😉 kijk alleen daar naar…

 11. Ik gebruik al maanden geen boter op mijn boterhammen, snoep véél minder, eet weinig en drink water, 2 kilo bij……frustrerend !! Ben blij dat ik niet alleen ben 🤗

Geef een reactie