Recept video: Gelukssmoothie – Deze chocolade smoothie maakt je happy!

In deze video laat ik je een recept zien van een gezonde chocolade smoothie die de productie van gelukshormonen stimuleert. Ook vertel ik je welke superfoods hieraan bijdragen en hoe ze werken.

In deze video ontdek je:

 • Waarom deze smoothie niet alleen je gelukshormoon stimuleert, maar daarmee je indirect ook beschermt tegen veroudering
 • Bij welk superfood de wetenschap voor een raadsel staat, maar die wel libidoverhogend werkt
 • Wat mijn persoonlijke favoriete zoete smaakmaker is
 • Waarom het belangrijk is om wél zout te eten, alleen wel op een andere manier
 • Een van de weinige voedingsmiddelen die de productie van groeihormoon in ons lichaam verhoogt
 • Welke laag glycemische gezonde zoetstof, gemaakt van fruit, je kunt gebruiken om je smoothies op smaak te brengen
 • Hoe je deze van deze smoothie een heerlijke en supergezonde chocolademelk voor kinderen maakt

Recept van de gelukssmoothie

 • 1 grote eetlepel rauwe cacao
 • Ongeveer 300 ml water
 • 2 bananen
 • Theelepel vanillepoeder
 • 1 eetlepel maca
 • Snufje (Himalaya)zout
 • 1/2 theelepel mucuna
 • Eventueel wat honing of lucuma poeder als je de smoothie nog iets zoeter wilt

Doe alles samen in de blender en blend alle ingrediënten tot een romige en gladde smoothie.

Waarom maakt deze smoothie je happy?

Om meerdere redenen is dit een echte gelukssmoothie. De cacao bevat het aminozuur tryptofaan, die we nodig hebben om het ‘feel good’ hormoon serotonine aan te maken. Serotonine is vervolgens weer de basis van ons slaaphormoon melatonine. Melatonine is een van onze lichaamseigen oxidanten en beschermt ons tegen veroudering. Ook de bananen in deze smoothie geven tryptofaan af en die dragen daarom ook bij aan een blij en tevreden gevoel door de aanmaak van serotonine in je hersenen. Het superfood maca zorgt voor energie en kracht. In de Incatijd werd maca al aan krijgers gegeven voordat ze ten strijde trokken, om ze alert te maken en onuitputtelijke energie en kracht te geven. Tot slot kun je mucuna in deze smoothie doen, en dit kruid bevat L-dopa een precursor van dopamine een van onze andere gelukshormonen.

Superfoods in deze smoothie

 • Rauwe cacao
  Rauwe cacaopoeder is, in tegenstelling tot chocolade, ongeraffineerd. Het bevat dus geen suiker en melk, maar wel allerlei mineralen, vitamines, vezels en essentiële vetzuren. Het bevat antioxidanten, ijzer, chroom, mangaan, zink, koper, vitamine C, omega-6 vetzuren en tryptofaan. Maar vooral ook veel magnesium.
 • Vanillepoeder
  Vanillepoeder wordt gemaakt van rauwe biologische vanillebonen die bij lage temperatuur zijn gedroogd. Het bevat vitamines, zoals vitamine C en mineralen, zoals calcium en ijzer. Het ruikt heerlijk en heeft een stevige zoete smaak waardoor je er maar weinig van nodig hebt. Je kunt het gebruiken in je smoothies, gerechten of in andere dranken.
 • Maca
  Dit poeder is gemaakt van een knolgewas uit Peru. Het is een adaptogeen, wat betekent dat het zorgt voor meer balans in het lichaam. Door meer van bepaalde hormonen aan te maken die het lichaam tekort komt, en juist minder van hormonen die het lichaam te veel heeft. Het poeder bevat verschillende vitamines (B1, B2, C, E) en mineralen en sporenelementen (calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan, tin, jodium, fosfor, zwavel). Maca zorgt voor extra energie en kracht en wordt al sinds de Incatijd gebruikt als libidoverhogend middel.
 • Mucuna
  Mucuna Pruriens is een kruid met geneeskrachtige eigenschappen. De inheemse bevolking in Afrika en India eet het vanwege die geneeskrachtige eigenschappen, maar ook de Ayurvedische geneeskunst gebruikt dit kruid al eeuwenlang voor de behandeling van allerlei klachten. Het is een superfood dat oorspronkelijk werd gebruikt om de lichaamsenergie in balans te brengen. Het bevat 5-HTP en levedopa (L-dopa), een aminozuur en precursor van ‘gelukshormoon’ dopamine.
 • Himalaya zout
  Himalaya zout, of roze Himalaya zout, is een zuiver ongeraffineerd roze zout dat wel 84 verschillende mineralen en sporenelementen bevat. Het is rijk aan magnesium en voldoende magnesium zorgt voor voldoende energie en minder vermoeidheid, en een goede werking van het zenuwstelsel. Ook is het rijk aan ijzer en zelfs geschikt voor gebruik in bad om het lichaam te zuiveren.
 • Lucuma
  Deze natuurlijke zoetstof is gemaakt van lucuma fruit en is een zeer laag glycemische zoetstof waardoor je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Bevat allerlei vitamines, mineralen, voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, B3 en B5, ijzer, kalium, calcium, fosfor en vezels. Bovendien is het heel zoet en heb je er dus maar weinig van nodig.

Waarom je niet bang hoeft te zijn voor zout

Veel mensen die meer plantaardige voeding gaan eten en meer groene smoothies gaan drinken, stoppen ook met het gebruik van zout. Natuurlijk is het zo dat we in Nederland over het algemeen veel te veel zout binnenkrijgen omdat zout aan alle bewerkte voedingsmiddelen is toegevoegd. We krijgen daardoor te veel natrium en te weinig kalium in ons lichaam en in onze cellen. Het gevolg daarvan kan een hoge bloeddruk zijn. Bladgroentes en salades zijn juist rijk aan kalium. Dus als je alleen al meer groene smoothies gaat drinken krijg je meer kalium binnen. Zo krijgt je lichaam de kans om weer in balans te komen, maar daarna is het goed om naast gezonde voeding met veel bladgroentes, ook weer wat zout te gebruiken voor balans. Te veel kalium brengt uiteindelijk ook disbalans, je kunt op den duur bepaalde vitamines, zoals vitamine C, minder goed vasthouden. Kies het liefst voor een zuiver en ongeraffineerd zout dat mineralen bevat (bijvoorbeeld Himalaya zout) en dan kun je gerust zout gebruiken.

Tip voor kinderen

Wil je deze smoothie aan kinderen geven? Laat dan de maca en mucuna eruit, dat hebben kinderen niet nodig. Met de bananen, cacao en vanillepoeder maak je een heerlijke chocolademelk voor kinderen die ook nog eens supergezond is.

Share:

1 comment

 1. Deze smoothie is echt fantastisch. En het werkt zeker geluksgevoel-verhogend, en zeker niet alleen door de heerlijke smaak.
  Nu vraag ik me het volgende af. Ik drink deze smoothie sinds een aantal dagen iedere ochtend, met 500 ml water en een avocado erin als extra (dus een liter in totaal). Is dit een goed ontbijt? En mag dit dagelijks gedronken worden zoals ik nu doe? Ik heb namelijk wel het idee dat zolang ik het lekker vind, mijn lichaam erom vraagt.

Geef een reactie