Groene bladgroenten verkleinen de kans op diabetes

Een voedingspatroon rijk aan groene bladgroenten kan uw risico op Type 2 diabetes verlagen, aldus een onderzoek van wetenschappers van Leicester University in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd in de British Medical Journal.

De onderzoekers analyseerden de resultaten van zes voorgaande studies welke de relatie tussen de inname van groentes en het diabetes risico in in totaal 220,000 volwassen. Hoewel er geen sterke connectie was tussen algemene groente inname en een lager risico, nam het risico op diabetes af met 14 procent als er dagelijks minimaal anderhalve portie groene bladgroenten werd gegeten.

Ten behoeve van de studie werden zwavelhoudende groentes als broccoli en bloemkool ook in de categorie groene bladgroenten gerekend.

De onderzoekers waren niet zeker waarom juist groene bladgroenten een sterke bescherming leken te verlenen. Ze stelden dat het misschien te maken heeft met het hoge gehalte aan antioxidanten, of magnesium.

Iain Frame van Diabetes UK waarschuwde dat mensen de studie niet zo moeten interpreteren dat ze alleen maar groene bladgroenten hoeven te eten en de andere fruit en groenten kunnen laten staan.

“We zouden ons erge zorgen maken als de extra aandacht aan bepaalde voedingsbronnen af zou doen aan het advies om vijf porties fruit en groenten per dag te eten, wat voordelen geeft betreffende de verlaging van hartziekten, beroertes, bepaalde kankers en obesitas alsmede type 2 diabetes.”

Hoofdonderzoeker Melanie Davis stemde in dat het nog steeds belangrijks is om vijf porties groente en fruit per dag te eten, maar merkte op dat ”mensen vinden zeer specifieke gezondheids- berichten fijn.”

Ze zei ook “We weten dat de inname van groenten en fruit belangrijk is, maar de studie toont aan dat groene bladgroenten speciaal belangrijk zijn wat betreft het voorkomen van diabetes”.

Klik hier voor meer informatie over groene smoothies.

Bron: naturalnews.com

Share:

4 comments

 1. dat komt mooi uit, ik eet elke dag 1 liter groene smoothie en verder gezond.
  bedankt voor dit bericht jesse groetjes allemaal

  alex

 2. Deze onderzoeken plaveiden de weg naar meer bewustwording over voeding en gezondheid. Toch staat het nog te ver af van mensen die (nog) niet te maken hebben met diabetes 2. Diabetes 2 wat een gevolg is van een hormonale disbalans.
  Dat is ook het item waar de aandacht primair naar uit zou moeten gaan. Welke voordelen heeft het eten van een dagelijkse portie groenten en fruit op de korte termijn en op de lange termijn.
  De essentiele voedingsstoffen nodig om ons lichaam optimaal te laten “draaien” zijn op den duur van levensbelang.
  Ik zou willen stellen zonder actief beleid ( weten wat je eet) geen bevredigend resultaat.
  (gezondheid)

 3. Mag je elke dag bladgroenten eten?? Er zit toch nitriet of nitraat in, icm vis zeer schadelijk voor je gezondheid.

 4. Beste Jesse,

  Hoe kijk je aan tegen sappen uit een ‘slowjuicer’ t.o.v. (groene) smoothies gemaakt in een blender? Ik ben in het bezit van een blender (dus smoothies maken lukt!), maar overweeg ook een slowjuicer aan te schaffen. Er zou sprake zijn van een ‘hoge kwaliteit’ van sap, door de wijze van persen. Wel lijkt mij dat met het scheiden van de ‘pulp’ van het sap ook veel vezels verloren gaan, maar is dat bij een gevoelige darm (PDS/ IBS) juist wel of niet wenselijk?
  Ik hoop van je te horen.

  Vriendelijke groeten,

  Esther

Geef een reactie