Het wonder dat cacao heet

Door: Bo de Boeye
Bron: Metro Nieuws

Bij cacao denken we aan chocolade, en bij chocolade aan lovehandels en vervelende buikvetrolletjes. Met andere woorden: cacao associëren we met dik worden. Goed nieuws voor degenen die verslaafd zijn aan het blijmakende goedje: het zit boordevol antioxidanten en allerlei andere goede stoffen voor je lichaam.

Nu niet gelijk naar de supermarkt rennen en alle chocolade verzamelen die je op je weg tegenkomt. Dit geldt namelijk alleen voor cacao in zijn natuurlijke, pure variant en niet de bewerkte vorm. Bastiaan Swager, mede-eigenaar van het Rawfood Cafë in Amsterdam (onderdeel van mastercare), legt uit waarom:

"In alle Westerse landen halen ze de gezonde stoffen uit cacao door het te koken. Boven de 48 graden
Celsius verdwijnen alle vitamines. Dan blijven alleen de stoffen over waar je dik van wordt". In landen als Peru en Ecuador is dit product wel in de onbewerkte vorm te vinden.

"Diep in de jungle gebruikt men geen kunstmatige stoffen om gewassen extra te laten groeien. Daar vind je natuurlijke bestanddelen in de meest pure vorm. En dat vindt ons lichaam uiteindelijk het fijnst", aldus superfoodkenner Bastiaan Swager.

Het Rawfood Cafë van Bastiaan Swager verkoopt allerlei superfoods, maar driekwart van het aanbod is gemaakt op basis van cacao. Daarnaast combineren ze zelf de producten, waardoor ze dranken en gerechten aan kunnen bieden die boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen zitten. Gerechten die vrij zijn van alle troep die je lichaam gebruikelijk te verwerken krijgt.

"Als je overschakelt op ons supervoedsel, kun je direct resultaat merken. Je voelt je fitter, vrolijker
en helderder", stelt Swager.

Je hoeft je cacaoshot dus niet te missen wanneer je een gezond, slank en vitaal lichaam wilt bereiken, juist niet zelfs. Het wondermiddel verschijnt tegenwoordig in steeds meer natuurvoedingswinkels, waarna je er met je eigen creativiteit mee aan de slag kan. Een echte aanrader dus.

Lees het volledig artikel (PDF) via deze link.

Share:

7 comments

 1. Hoi Jesse,

  Ik ben al in verschillende reform winkels geweest om te kijken of ze daar rauwe cacao verkopen, maar bij geen van allen geluk. Als je niet in de buurt van Amsterdam woont is rauwe cacao dan alleen verkrijgbaar via internet?

  En hoe weet je wat de kwaliteit van de rauwe cacao is? Daar schijnt veel verschil in te kunnen zitten?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Hanneke

 2. Hallo Hanneke,

  Als je rauwe cacao wilt, kan je dat bestellen bij Mastercare.
  Ik heb nu een paar keer iets bij hen besteld en de service en kwaliteit vind ik heel goed.
  De rauwe cacao gebruik ik vooral om een soort chocomelk (zonder melk) van te maken. Lepel rauwe cacao, kokend water (iets laten afkoelen) en agavesiroop. Smaakt goed en je bloedsuikerspiegel gaat er niet van pieken. Wel even wennen als je gewend bent aan chocomelk van de supermarkt, maar dit is veel gezonder!
  Voor de rest weet ik nog niet zo goed wat ik met de rauwe cacao kan. Het recept van Jesse met de chiazaadjes/water/banaan en rauwe cacao wil ik morgen gaan proberen, ben benieuwd!
  Succes ermee en het is zeker de moeite waard om een keer een zak rauwe cacao te bestellen (niet goedkoop overigens…..)

  Groetjes Miranda

 3. je kunt ook rauwe cacao bij G&W gezondheidswinkel de kickersbloem.
  kopen.
  ze hebben over nederland een aantal winkels.op dit moment verkopen ze nog meer rauwe superfoods.ik heb ze in hellevoetsluis gekocht.
  vriendelijke groet alex

 4. rauwe cacao is heel lekker in biologische yoghurt met fruit !

 5. Hello, do you sell raw cacao drinks? If so, please can you send me your address?

  Many thanks,

  Laura

 6. Cacao nibs zijn ook lekker en makkelijk. Kan je overal overheen doen yoghurt, fruit, heerlijk en geeft je meteen die boost.

  Notenshop bijv of gewoon bij de tuinen, Albert Heijn te koop. Online bestellen is wel goedkoper

 7. Hoi,
  Ik heb een vraag. Als je kokend water bij de rauwe poeder schenkt, wordt het toch heter dan 48 graden? En volgens het artikel gaan dan alle goede dingen uit het goedje dood.

  Hoe zit dat precies?

Geef een reactie