Is rauwe cacao (poeder) wel gezond?

Een tijd geleden kreeg ik van een klant de vraag:

“Op internet las ik dat rauwe cacao schadelijk kan zijn. Er zijn sites die schrijven dat het ongezond is. Jij zegt dat het zo gezond is. Wat is nou waar?”

Ik heb er toen een video over gemaakt die je hierboven kunt bekijken. Het gaat hier overigens niet perse on rauwe cacao poeder, maar om rauwe cacao producten in het algemeen. Dus producten van de cacaoboon die niet werden verhit. Naast poeder kunnen dit cacao nibs of cacao boter zijn.

Op het moment dat ik deze video maakte dacht ik er niet over na dat dit onderwerp zo’n enorm ‘ding’ zou kunnen worden! Ondertussen krijg ik bijna dagelijks deze vraag, ook van klanten. Op de Gezonde Gewoontes Leden Website stelde iemand dezelfde vraag. Toen gaf ik onderstaande toelichting, die ik graag ook met jou wil delen:

Reactie van Jesse op geruchten dat rauwe cacao ongezond zou zijn:
“Ik weet dat er verschillende meningen over rauwe cacao bestaan. Zonde. Al sinds 1000-en jaren wordt rauwe cacao gegeten door de lokale bevolking van Ecuador en andere Zuid-Amerikaanse landen. Sinds tientallen jaren is cacao ook rauw voor de rest van de wereld beschikbaar.

De reden waarom het rauw (onverhit) wordt verwerkt is omdat nadat cacao wordt verhit (boven een temperatuur van 49 graden Celsius), de voedingsstoffen verloren gaan (zoals de antioxidanten en mineralen). Dit geldt overigens niet alleen voor cacao, maar voor alle natuurlijke voedingsmiddelen (ook voor groentes, etc).

Onlangs is er één blogpost verschenen van één of andere pipo die loopt te roepen dat rauwe cacao slecht voor je is, en andere mensen pakken dat op. Nu lijkt het alsof de één zegt dat het goed is, en dat de ander zegt dat het slecht is. Maar het is 10.000-en (goed) vs 10 (slecht), wat de meningen betreft.

Daarnaast focust hij zich op wat bepaalde stoffen die er in zitten GECONCENTREERD met je lichaam zouden doen. Wat er gebeurd als je het in hoge dosering, geconcentreerd (= alleen die stof) in je lichaam zou krijgen.

Als je rauwe cacao eet is dat niet het geval, je krijgt deze stoffen in samenstelling met andere stoffen binnen. IEDER voedingsmiddel (uit de natuur) bevat natuurlijke ‘beschermingsstoffen’. Deze zouden schadelijk kunnen zijn als je ze geconcentreerd binnen krijgt, omdat ze dan lichaamsvreemd zijn. In z’n oorspronkelijke samenstelling is er echter niets aan de hand, het blijft in balans en je lichaam herkend de voeding, haalt de goede voedingsstoffen er uit en elimineert de rest. Dat is zoals ik het zie.

Uiteraard bestaat ook de kans dat het schadelijk is als je er teveel van eet. Mijn ervaring (en dit verhaal heb ik van veel andere mensen gehoord) is dat als je begint met rauwe cacao, je er echt naar kunt ‘snakken’, je kunt er niet genoeg van krijgen. Dit komt doordat je lichaam de vele antioxidanten en mineralen waar rauwe cacao rijk aan is (en ‘gewone’ cacao dus niet), graag wil hebben. Mogelijk ben je jarenlang deficiënt geweest (tekorten gehad) aan deze mineralen. Je lichaam ‘proeft’ er van en wil er meer van. Luister daar naar.

Later, als je vaker rauwe cacao hebt gegeten, raak je meer ‘verzadigd’.

De basis in mijn ogen is: Luister naar je lichaam. Wordt intuitief voor je eten, intuitief in wat je lichaam je aangeeft dat je nodig hebt. Dan zit je veilig en is er waarschijnlijk niets aan de hand!”

Geniet gewoon lekker van heerlijke zelfgemaakte superfood chocolade!

p.s. Tot slot: Rauwe cacao wordt niet in de supermarkt verkocht. Je weet alleen dat de cacao rauw is als er expliciet op staat dat het ‘raw cacao’ is, en meestal staat er dan ook ‘superfood’ bij.

Share:

22 comments

 1. Wanneer iets als goed of als slecht bestempeld wordt, in beide gevallen, willen we altijd dat het tegendeel bewezen wordt.
  Eigen verantwoordelijkheid dragen begint bij het zelf ondervinden en dat is goed luisteren naar wat je lichaam aan geeft. Dat versterkt je intuïtieve vermogens waardoor de dualiteit in het goed en slecht denken verdwijnt en je zo je eigen bewuste keuzes kan maken.

 2. Rauwe cacao is niet alleen gezond, maar ook lekker. Zo eet ik regelmatig zelfgemaakte chocolaatjes van rauwe cacao en geprakte banaan met gojibessen en rauwe cacaonibs is ook erug lekker!!

  groet van Afërdita

 3. rauwe cacao is best verslavend als je eenmaal begint dan wil je er elke dag wel een ik vind het lekkerder dat verhitte cacao je heb echt het gevoel ik heb genoeg gehad je heb dan minder drang om allelij koekjes en chips te kopen waar se slechte ingredienten in stoppen.

 4. Ik kan eigenlijk nergens vinden of ik het dan wel mag verhitten met heet/kokend water of in een cake enz?? Krijg je dan niet hetzelfde effect als met roosteren?

  Heb er nu op de gok maar een warme chocolademelk van gemaakt; 1,5 el cocao, 1 tl maca en een el honing, maar kan het niet echt lekker vinden, ben een echte melkdrinker en heb er moeite mee dat het met water moet, ik mis het romige van de melk en het smaakt naar sterke koffie, wat kan ik daaraan doen? En mag het wel warm/heet?

 5. mineralen vergaan niet, mineralen zijn elementen zoals
  zwavel,goud,zilver,magnesium,etc…elementen kunnen niet worden gemaakt of vernietigd! vitaminen kunnen wel veranderen of worden “vernietigd” door verwarming of een ander bewerking.

 6. Weet iemand waarom je niet de hele cacaobonen mag eten en dus eerst de schil van de cacaoboon eraf moet halen? Zou het schadelijk voor je gezondheid zijn?

 7. Weet iemand waarom je niet de hele cacaobonen mag eten en dus eerst de schil eraf moet halen? Zou het voor je gezondheid schadelijk kunnen zijn?

 8. Ik heb filmpje gekeken op youtube door mensen die cacao bonen bestuderen dat dat helemaal niet zo gezond is als beweerd word, dus ik vroeg mij af wie moet ik nou geloven???? Want het klonk echt als een wondermiddel. Ze zeggen dat teveel cacao zelfs giftig voor je kan zijn en dat je het kan vergelijken met een drugs

 9. Mineralen zijn inderdaad elementen en die gaan inderdaad niet kapot. Misschien dat ze in een kernfusie reactie in de kern van een ster in andere elementen kunnen veranderen, maar zeker niet in onze aardse oventjes. Cacao bevat hoge hoeveelheden Xanthines (Caffeine, Theobromine en Theophylline) zoals ook bijv. koffie en thee. Dit zijn zeer verslavende stoffen en inderdaad neurotoxisch in de doseringen zoals die voortkomen in Cacao. Het idee dat je ‘trek’ krijgt vanwege de anti-oxidanten en elementen is natuurlijk onzin, anders zou je ook wel de hele dag trek in bosbessen oid hebben. Cacao is immers lang niet het enige product dat deze stoffen bevat en naar die andere producten ‘snak’ je ook niet. Ook bevat Cacao Anandamide en stoffen die (net als THC uit Marihuana) de werking van Anandamide nabootsen wat ook verslavend werkt. Af en toe wat Cacao eten zal je heus niet dood van gaan en kan zelfs voordelen hebben, maar dat het volstrekt onschadelijk is is ook niet waar. En zeker niet vanwege Jesse’s hypothese. Ook de traditionele bevolking van Ecuador consumeert Cacao spaarzaam. Geniet dus gerust van je Cacao, maar wel met mate. Zodra je merkt dat je geen energie hebt of je ‘leeg’ voelt zonder je Cacao (danwel koffie of thee etc) ben je verslaafd en is het aan te raden af te bouwen. Onderzoek heeft aangetoond dat de planten die Xanthines bevatten alleen de eerste week extra energie leveren en dat daarna het lichaam ze nodig heeft om op een natuurlijke energiepeil te komen. In ander woorden: Het lichaam is dan verslaafd en functioneert niet meer naar behoren zonder. Voel zelf en wees eerlijk. Neem geen onzin van verkopers aan. Groet

 10. Ik heb ook de tip gekregen om rauwe cacao te proberen. Wilde een recept via internet zoeken en kwam zo uit bij een site van rawfood. Daarin sprak een man die de ervaringen van doktoren en leraren in rawfood besprak. Deze gaf als advies, weinig tot geen rauwe cacao te eten. Het werkt verslavend en is in hoge dosering slecht voor je lichaam. Dit zegt niet, zoals Jesse hierboven beschrijft: 1 iemand, t.o.v. 1000 anderen, maar doktoren en leraren die hun bevindingen over rauw voedsel met elkaar bespreken en daar ervaring in hebben. Een tip, bekijk deze video, en video’s van meerdere van de doktoren. Verder vind ik het moeilijk om te peilen of ieder van al deze personen, incl. Jesse, hoe goed bedoeld, ook niet op een stukje eigen belang uit zijn. Zij hebben er tenslotte baat bij als jij hun produkten koopt e.d. en zijn jong en enthousiast. Zolang ik niet weet wat het nu werkelijk is, ga ik het niet in grote mate gebruiken.

 11. Bedankt voor wat ongeschoold advies… waar zijn overigens de artikelen die beweren dat cacao ongezond is?

 12. Als je geloofwaardig wilt overkomen, en hoopt dat mensen de inhoud van je verhaal serieus nemen, is het misschien raadzaam eens iets aan je Nederlands te doen. Je spelling is ronduit beroerd, en dat komt niet zo snugger over. Ik geloof wat je zegt over de rauwe cacao, maar mijn aandacht werd bij het lezen van jouw artikel eerder getrokken door je schrijfstijl dan door het onderwerp. Jammer, want je weet misschien wel heel veel van gezonde voeding.

 13. Rauwe chocolade is op zich niet slecht maar het bevat wel oxaalzuur.
  (Bron : Wikipedia) Wanneer oxaalzuur wordt ingenomen irriteert het de binnenkant van de keel. Oxaalzuur bindt zich in het lichaam met metaalionen, zoals calcium, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren. Sommige nierstenen bestaan voor het grootste gedeelte uit oxalaten.
  Langdurige of herhaalde blootstelling aan oxaalzuur kan schade aan de nieren toebrengen. Aan de ogen kan een kleine hoeveelheid stof oogirritatie (gekarakteriseerd door rode en waterige ogen) veroorzaken, langdurig contact kan schade aan het hoornvlies of zelfs blindheid veroorzaken. Herhaalde blootstelling aan de huid geeft weefselbeschadiging, ontstekingen of brandblaren, afhankelijk van de blootstellingsduur.

  Maar ja, overal waar TE voor staat, is nooit goed natuurlijk … Geniet gewoon met mate en (inderdaad) luister naar je lichaam.

  Inhalatie van oxaalzuur kan verschillende gradaties van longschade en irritatie aan de luchtwegen veroorzaken, gekarakteriseerd door branderig gevoel in de keel, kuchen en hoesten. Grote hoeveelheden kunnen verstikking, bewusteloosheid en zelfs dood veroorzaken.

 14. Hallo, ik probeer erachter te komen hoe ik cacaopoeder (magere) kan verwerken of niet in een high fat low carb dieet. Is cacao van een peulvrucht?

  Peulvruchten zoals pindas verdraag ik niet zo goed en wordt er opgezwollen van. Dus ik wil even weten hoe ik cacaopoder moet classificeren.

 15. Interessant, cacao maken zonder dat je de bonen roosterd. Geeft geheel geen kleur en smaakontwikkeling, neem aan dat dit een behoorlijk ongekleurd poeder oplevet. Kan me wel voorstellen dat de sterilisatiestap word overgeslagen (ca 30 seconden 125 graden met stoom), let wel op op Salmonella.

 16. Ik heb gisterochtend een schepje nibs in de yoghurt gehad en gisteravond een dikke eetlepel en ik werd vet agressief van de cacao, niet normaal. Vijf dagen eerder had ik het zelfde. Ik was niet voor rede vatbaar. Dus nooit zoveel rauw eten in een keer.

 17. Ik denk dat mensen kletsen te over en weer over wat gezond is volgens hen die menen dat zij natuurlijk zijn omdat zij intuïtief zijn volgens hen door te doen wat hoort: menen wat anderen menen omdat zij beter zijn door te doen wat hoort, waar ik doe zoals MAG: zijn wie ik BEN, dat niemand anders lukt dan VINDEN dat zij zijn wat zij willen, waar het niet om WILLEN gaat wat het innerlijk hen zegt die luisteren, maar beseffen wie je BENT, niet omdat dat HOORT, maar omdat het MAG, waar mensen MOGEN vinden: dat zij doen als hoort.

 18. Weet wel dat ongebrande cacao heel moeilijk is te doppen en dat in raw cacao dus ook gemalen cacao dop zit, dit is bijna niet te voorkomen. Mensen daar eten al jaren raw cacao, maar dat ligt niet in het groot te fermenteren op de kale grond, en in grote vrachtwagens geschept terwijl de cacao boeren er met hun laarzen doorheen dabberen. Die laarzen hebben overal gelopen.
  Welke ziektekiemen, beestjes en viezigheid zitten er dan in?
  Bij gebrande cacao zitten geen gemalen doppen in en is het gelijk ontsmet.
  Het restafval van bunkers waar gebrande cacao in zat mag naar de dieren, die van raw cacao niet,…..dit is praktijk versus theorie.
  Ik heb dan liever gebrande pure cacao met minder antioxidanten dan raw cacao met de onderkant van een laars.

 19. Hallo,
  Peter, daar sla je de plank mis. Elementen kunnen wel gemaakt en vernietigd worden, door kernfusie, kernsplijting of verval. Kernfusie gebeurt in sterren, bijvoorbeeld de Zon. Maar (inderdaad), door een verhitting van negenenveertig graden zullen elementen niet vernietigd worden, maar misschien wel de verbinding van zo’n element met een andere (voor het lichaam cruciaal om opgenomen te worden) stof. Ik ben natuurkundig onderlegt, geen gezondheidsdeskundige, maar dit is wat bij me opkwam (altijd leuk om te vetellen!).

Geef een reactie