Hoe kan je snel afvallen

Snel afvallen is wat we allemaal het liefste zouden willen. Zoektermen van google laten zien dat er bijna 4x zoveel wordt gezocht op ‘snel afvallen’ dan op ‘gezond afvallen’. Blijkbaar vinden we het toch belangrijker dat afvallen snel gaat, in plaats van dat het gezond en blijvend is! Of zijn deze laatste twee toch wel belangrijk? Waarschijnlijk zouden we, ondanks dat onze voorkeur uit gaat naar snel afvallen, het liefst én snel afvallen, én gezond afvallen én blijvend afvallen. Want snel afvallen alleen is immers gemakkelijk! Gewoon een paar weken stoppen met eten en het gewicht vliegt er vanzelf af… toch?

Opmerking: Misschien wil je niet perse afvallen maar wil je gewoon strakkere buikspieren / buikvet verbranden? In dat geval gelden precies dezelfde principes als hieronder beschreven en is ook voor jou dit artikel interessant!

Eén van de meest gemaakte en grootste fouten is dat we minder minder gaan eten als we willen afvallen. We beperken onze calorieën voor een bepaalde periode want immers: “als je minder eet dan dat je verbrandt, dan val je af!”

Wat voorop staat is dat je in ieder geval in het begin gewicht zult verliezen. Maar de eerste vraag is dan: “Waar komt dat gewicht vandaan?”. Waar komen de kilo’s die je bent afgevallen vandaan? Was dit vocht? Spiermassa? Of was het lichaamsvet?

Immers, als je een paar uur in de sauna gaat zweten dan ben je daarna ook een paar kilo lichter! En hetzelfde geldt voor een crashdieet of voor het op andere manieren beperken van het aantal calorieën die je op een dag binnen krijgt. Het is geen lichaamsvet dat je verbrandt, het is in de eerste instantie spiermassa. Laat me je eerst uitleggen hoe dat kan en daarna waarom dit zeer nadelig is en hoe het je op langere termijn zelfs dikker maakt.

Je lichaam verbandt brandstoffen (om energie te leveren aan je hersenen en spieren) in een specifieke volgorde die het altijd hanteert. De truc is om als je wilt afvallen (vet wilt verbranden), je met jouw voedingspatroon in speelt op deze ‘verbrandingsvolgorde’ zodat je daadwerkelijk vet gaat verbranden. Deze volgorde is als volgt:

Eerst verbrandt je lichaam:
1. Glycogeen, suikers opgeslagen in je spieren en lever, daarna:
2. Eiwitten (die worden omgezet in energie die je lichaam kan verbranden) en daarna:
3. Vetten

Als je begrijpt dat je lichaam altijd in deze volgorde te werk gaat, dan begrijp je ook dat je gewicht verliest zodra je minder calorieën binnen krijgt. Je krijgt namelijk vooral te weinig eiwitten binnen, waardoor je lichaam nadat het zijn glycogeen voorraad heeft verbrandt (en waardoor je mogelijk al een klein beetje gewicht bent verloren, wat overigens prima is) eerst zijn/haar eiwitten uit jouw spieren gaat verbranden. En dit is waar je het verschil ziet in de weegschaal. Het betekent echter niet dat je ook lichaamsvet hebt verbrandt!

Daar komt nog bij dat wanneer je de hoeveelheid calorieën die je eet beperkt, d.m.v. een (crash)dieet, je lichaam in een ‘spaarstand’ komt.

Je lichaam handelt altijd vanuit het oogpunt om te overleven. Alle acties die het lichaam onderneemt zijn als het ware een beschermingsmechanisme. Een stijve rug krijg je als er iets in je rug is beschadigd waardoor je lichaam denkt: “Ik moet de gelegenheid krijgen om dit te herstellen, dus ik maak mijn rug stijf waardoor ik minder kan bewegen en ik het probleem rustig kan herstellen, zonder dat het erger wordt”. Griep krijg je als je constant teveel van je lichaam vraagt, terwijl je onvoldoende beschermingsmechanismen voor handen hebt waardoor je lichaam denkt: “Ik moet eerst deze bacteriën afbreken, daarvoor moet ik zoveel mogelijk energie sparen, dus nu even rustig aan!”.

En zo denkt je lichaam ook als je te weinig voeding binnen krijgt. Je lichaam denkt: “Er is weinig voeding beschikbaar, ik moet zuinig zijn met mijn vetreserves, dus ik zal vet opslaan zodat ik zo lang mogelijk kan overleven!

Begrijp je nu hoe het kan dat mensen snel weer bijkomen zodra ze weer ‘normaal’ beginnen te eten? Afgezien van het feit dat dit ‘normale’ voedingspatroon ook het voedingspatroon was waardoor ze in de eerste instantie zwaarder werden, zorgt je lichaam er voor dat de verloren spiermassa weer wordt aangevuld en vooral ook dat de verloren vetmassa weer wordt aangevuld, we moeten immers overleven!

Maar misschien denk je nu: “So what met die spiermassa!” “Als ik daarna gewoon nog steeds weinig blijf eten, dan kom ik toch niet meer bij? Ik zorg wel dat ik mijn lichaam voor de gek houdt! Gewoon geleidelijk weer iets meer gaan eten, een ‘afbouwfase’ en een ‘opbouwfase’ en ik bereik m’n doel, no problem!”

Afgezien van het feit dat het in de realiteit absoluut niet zo werkt is het ook zeer nadelig om minder spiermassa te hebben. Actief spierweefsel verbrandt namelijk energie! Als je een getrainde atleet op de bank zet naast een magere marathonloper, dan verbruikt de atleet in rust, op het moment dat ze beide niets doen, veel meer energie! Zijn spierweefsel moet namelijk worden ‘gevoed’. Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je automatisch op een dag zult verbranden. Zelfs op een dag dat je niet sport.

Focus als je wilt afvallen (of strakkere buikspieren wilt / buikvet wilt verbranden) dus op de (iets) langere termijn. Eet een gezond voedingspatroon, maar ga vooral de juiste trainingen doen. De trainingen die je spieren tot verbranding (van vet) stimuleren en trainingen die er voor zorgen dat je meer actief spierweefsel traint (zonder dat je perse dikkere spieren krijgt, zeker niet als vrouw).

Herinner dit artikel de volgende keer dat je overweegt een crashdieet te gaan volgen omdat je even snel wilt afvallen. En vraag je af of het daadwerkelijk écht de beste keuze is. Vraag je af of het af en toe doen van het juiste type training, die zowel je conditie verbetert, je spieren versterkt als lichaamsvet verbrandt, niet een betere optie is. Zowel op korte termijn als op lange termijn!

Bekijk liever mijn video met 5 tips over afvallen voor hoe je het wél moet doen!

Of check deze trainingsmethode die je helpt om vet te verbranden.

Hoor graag je reactie en tot snel!

Share:

5 comments

  1. Hoi Jesse,

    Het klinkt allemaal heel logisch. Ik pas deze methode al een tijdje toe, en het werkt. Vooral de trainingen met de Kettlebell.
    ( ben nu met de 12 kg Kettlebell bezig, DVD 3 en 4).
    Ik verbrand, naar mijn idee, teveel vet op mijn bovenlichaam. Ik zoek nog mijn balans tussen het tot me nemen van het aantal koolhydraten.
    Ik heb, denk ik, een tekort om mijn spiermassa weer op te bouwen.
    Toch neem ik eiwit-shakes, voor en na de training.
    Maar goed, ik heb veel aan jouw goede tips en pas deze ook toe.
    Voor nu wens ik je heel goed en fijn weekend toe, en hele fijne Kerstdagen en een heel gelukkig, gezond en heel sportief Nieuwjaar toe.
    Groetjes,
    Ada.

  2. wat een supergoede uitleg Jesse,
    Ik heb zelf geen grammetjes vet dus er hoeft niets af maar ik vindt je informatie erg interessant. Omdat het gaat over een gezonde levensstyl en een goede conditie. En dat vind ik belangrijk. Ik leer er veel van. Dank je.

  3. het is allemaal goed advies maar het blijf toch moeiluk snel afvallen”

  4. snap niet hoe moet j nu dan afvallen?

  5. Het is tijdens de inspanning om af te vallen inderdaad heel belangrijk dat je zorgt dat je je vet verbandt!

Geef een reactie