Invloed van calorieen en vetopslaghormonen insuline en cortisol op ons gewicht

Door: Jasmine Mariën

Dit artikel is een samenvatting van deze video over calorieën, hormonen en vet verbranding. Klik op de link om de video te bekijken (45 minuten).

Calorieën, de oorzaak van overgewicht en hoe af te vallen

Om uw lichaam te optimaliseren, dient u uw levensstijl op drie vlakken aan te pakken: lichaamsbeweging, voeding en motivatie. Ongetwijfeld bent u ondertussen al een expert inzake diëten, maar al deze kennis dient ook in de praktijk te worden omgezet eer u enig resultaat kan bereiken.

Calorieën
Zoals u wellicht heeft opgemerkt, baseren de meeste diëten zich op hoeveel calorieën u al dan niet verbruikt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe slecht het is uw eetpatroon aan te passen aan uw calorie-inname. Calorieën die u consumeert door eiwitten te consumeren, gaan niet dezelfde invloed hebben op pakweg de calorieën die u binnenkrijgt als u koolhydraten of vetten consumeert. Bovendien zal uw lichaam op een unieke wijze op de calorieën reageren – en daar houden de meeste diëten totaal geen rekening mee. Afslanken is geen logische optelsom van calorie consumptie en calorie verbruik! Als u 1.000 calorieën consumeert en u verbrandt er 1.200, wil dit niet zeggen dat u 200 calorieën bent ‘afgevallen’.

Oorzaken van overgewicht
Er zijn twee hoofdoorzaken waarom mensen zwaarlijvig zijn, namelijk de hormonen: insuline en cortisol.

Insuline
Ieder lichaam maakt van nature uit insuline aan. De taak van lichaam-insuline is tweevoudig, het slaat zowel suikers als vetten op in cellen. Hoe meer insuline je lichaam aanmaakt, hoe meer suikers en vetten je lichaam opslaat. Indirect zorgt deze overvloed van insuline ervoor dat de insuline cellen niet langer gevoelig zijn voor wat er in uw bloedsomloop terechtkomt (voor meer informatie, lees dit artikel dat Jesse heeft geschreven). Zo komt u terecht in een vicieuze cirkel – de gevoeligheid van de insuline cellen nemen af, uw lichaam maakt nog meer insuline aan, waardoor de insuline cellen als het ware lui worden en wachten tot uw lichaam opnieuw insuline aanmaakt. Op het einde van de rit is de kans groot dat u gaat lijden aan diabetes type 2. Omdat de cellen in uw lichaam rebelleren tegen de insuline, krijgen suikers en vetten vrijspel om u dikker te laten worden. Het is dan ook bewezen dat overgewicht gepaard gaat met diabetes type 2. Andere neveneffecten van insuline zijn ook hoge cholesterol en een exuberante bloeddruk.

Enkele tips om insuline gevoelig te worden:

1) Verander je winkelpatroon. In feite heb je enkel maar groenten, vruchten, vlees en vis nodig. Geen onzin zoals snoepgoed of snacks.

2) Zodra uw afname van lichaamsgewicht stagneert, analyseert u best uw eetpatroon opnieuw, en bekijkt u nogmaals wat u nog beter zou kunnen doen. Sta positief tegenover de ‘plateaus’ die u bereikt, en leer ze te plaatsen. Geef niet op omdat u niet langer afvalt (tijdelijk!), en ga zeker niet stressen – stress zorgt voor gewichtstoename.

3) Eet zes (kleine) maaltijden per dag, waarvan er drie erg eiwitrijk zijn. Eiwitten zijn een boost voor uw metabolisme, en voorkomt stagnatie.

4) Kook wat kaneel in water tot het oplost, en drink uw ‘kaneel thee’ dan op. Kaneel verhoogt het aantal insuline receptoren in je lichaam – en maakt u opnieuw gevoelig voor insuline!

De tweede reden van vetopslag:

Cortisol
Cortisol is een hormoon dat uw lichaam aanmaakt uit stress, en dient eigenlijk om u te ‘redden’ uit levensbedreigende situaties. Denk aan het ‘fight or flight’ principe – oftewel vecht u voor uw leven, oftewel vlucht u weg. Cortisol tracht uw lichaam alert te maken, en zorgt er indirect voor dat uw lichaam stopt met voeding te verbranden.

Vet verbranding is immers niet nuttig als u in een levensbedreigende situatie vertoeft, want dan heeft u logischerwijs andere prioriteiten. Als u daarentegen stress ervaart als u 20 minuten vastzit in een file, is het uiteraard complete onzin dat uw lichaam stopt met vetten te verbranden en voorrang geeft aan uw zogenaamde alertheid. Cortisol verpest het libido, vermindert bij mannen hun testosteron, en zorgt voor gewichtstoename. Cortisol is natuurlijk, maar moet eigenlijk kort en heftig in actie komen, waarna het lichaam ruimschoots de tijd heeft om het weer af te breken. Door stress wordt uw lichaam onbekwaam om cortisol in balans te houden en het af te breken, en dus wordt u dikker. Buikvet staat in direct verband met de hoeveelheid cortisol die uw lichaam aanmaakt.

Een bijkomend gevaar van cortisol, is dat het na uw stressmoment ervan uitgaat dat u een fysieke inspanning heeft moeten leveren om -cru gesteld- in leven te blijven. Bijgevolg vindt het cortisol hormoon dat uw lichaam moet beginnen eten! Uw lichaam moet immers herstellen van deze inspanning.

Hoe meer cortisol uw lichaam heeft op het ogenblik dat u gaat slapen, hoe groter de kans is dat u niet kan slapen – het hormoon vindt het immers onlogisch dat u zou willen slapen wanneer uw lichaam in gevaar is. Normaliter maakt uw lichaam in de ochtend cortisol aan, zodanig dat u wakker wordt. Doorheen de dag breekt u dan de cortisol af. Maar door alle stress die u heeft tijdens de dag, heeft u ‘s avonds nog steeds erg veel cortisol over, en dus kan u niet slapen!
Interessante tip: doe niet aan hardlopen. Hardlopen is immers een vorm van ‘flight’ (i.e. vluchtprincipe). Het zorgt ervoor dat uw lichaam als gek cortisol aanmaakt, terwijl uw leven niet in gevaar is. Teveel cardiotraining is dus ook uit den boze!

Cardiotraining helpt u niet om af te vallen. Hardlopers zijn immers slank omdat ze enerzijds cardiotraining doen, maar ook omdat ze een perfect eetpatroon hebben. Hun slankheid heeft te maken met de voeding, niet met de cardiotraining. Kies in het fitnesscentrum (of thuis) dan ook eerder voor krachttraining. Deze training stimuleert de goede hormonen, die u helpen vet te verbranden.

U kan op twee manieren stress aanpakken:

  • Verminder de hoeveelheid stress waar u dagelijks mee in contact komt
  • Reageer anders op de stress aan dewelke je toch wordt blootgesteld

Voor meer informatie over het verliezen van lichaamsvet en afvallen, klik hier.

Share:

3 comments

  1. Dag Jesse,
    Ik heb al heel veel gehad aan jouw artikels.
    Ik heb namelijk 4 jaar geleden de diagnose van insulineresistentie gekregen.

    Nu heb ik ondertussen geleerd dat ook light frisdranken niet goed zijn, omdat je dan ook insuline gaat aanmaken door de zoetstoffen.

    Hoe zit het dan met vruchtenthee? Gaat je lichaam door de zoete smaak ook insuline aanmaken? (vb. perziekthee/citrusvruchtenthee, natuurlijk zonder zoetstof of suiker)

  2. Mooi artikel! Erg informatief wat betreft cortisol en insuline. Maar de laatste alinea is echt complete onzin. Hoe kom je erbij dat hardlopen vluchtgedrag is, of dat het lichaam het aanmerkt als vluchtgedrag? Hardlopen werkt (bij mij althans) zeer stressverlagend, mijn hoofd is helemaal leeg na een rondje hardlopen. Bovendien is het gevoel erna alles behalve gestresst. Slapen gaat ook prima na een goede cardiotraining. Om over de verbranding van vet tijdens het lopen (en erna!) nog maar te zwijgen.

  3. Kan het zo zijn dat ik aan het hyperen ben doordat ik 3x per week hardloop? Doordat ik teveel cortisol aanmaak? Of dat ik de combinatie van hardlopen en stress dit kan veroorzaken?

Geef een reactie