Hoe kan het dat je gezond kunt eten, maar toch geen buikvet / overtollige kilo’s kwijt raakt?
Waarom kan je uren per week bewegen, Zumba dansen, buikspieroefeningen doen, hardlopen of andere sportactiviteiten beoefenen, maar toch geen gram vet verbranden?
Zou één hormoon verantwoordelijk kunnen zijn voor het ‘maken of kraken’ van vet verbranding?
Zou het zo kunnen zijn dat altijd als mensen gemakkelijk hun overtollige vetreserves kwijtraken, dit komt doordat één specifiek hormoon (te) veel in hun lichaam aanwezig is?
Studies tonen aan dat dit het geval is, namelijk bij het hormoon genaamd ‘groeihormoon’ (HGH: Human Growth Hormone), dat in ons lichaam wordt geproduceerd door de hypofyse.
Dit hormoon, dat piekt (het meest wordt aangemaakt) tijdens je slaap en als voornaamste functie het ‘repareren’ van cellen en weefsels heeft, heeft namelijk een andere heel bijzondere eigenschap, namelijk de eigenschap dat een grotere hoeveelheid ervan (uiteraard door het lichaam zelf aangemaakt, ik spreek in dit artikel absoluut niet over kunstmatige groeihormoon verhogers, laat staan over het inspuiten van groeihormoon) ertoe leidt dat het lichaam eerder energie uit de vet-reserve gaat verbranden, in plaats van de in de spieren en lever opgeslagen glycogeen (suiker) voorraden te gaan verbranden.
Normaal gesproken gaat ons lichaam op het moment dat we energie nodig hebben (bijvoorbeeld tijdens een training, of voor het herstellen van onze spieren na een training) eerst op zoek naar opgeslagen glucose (in de vorm van glycogeen) om energie vandaan te halen. Groeihormoon ‘dwingt’ echter ons lichaam te zoeken naar energie in de vorm van vet. Dit resulteert in significante verbranding van lichaamsvet.
Doordat groeihormoon je lichaam ‘dwingt’ tot het verbranden van vet als bron van energie zul je zelfs vet verbranden tijdens inactieve momenten. Energie is nodig voor alle aspecten van leven. Daarom zal groeihormoon er voor zorgen dat je ook vet verbrandt terwijl je slaapt, of andere activiteiten (buiten sporten om) uitvoert.
Groeihormoon vermindert de noodzaak van het volgen van een dieet (al is het volgen van een gezond voedingspatroon uiteraard aanbevolen en resultaat bevorderend).
Omdat groeihormoon verantwoordelijk is voor het herstellen en ontwikkelen van alle cellen in je lichaam (en dus ook van spiercellen), zal een toegenomen hoeveelheid groeihormoon in je lichaam leiden tot meer actief spierweefsel (zonder dat je perse dikkere spieren krijgt), wat leidt tot een hogere verbranding (stofwisseling), ook tijdens momenten van rust. Dat betekent ook al zou je hetzelfde voedingspatroon blijven volgen, de hogere verbranding opzich al zou leiden tot het verliezen van lichaamsvet.
Maar hoe kunnen we op een natuurlijke manier aan meer groeihormoon komen, zonder daarvoor pillen te moeten slikken of groeihormoon te moeten inspuiten?
Er zijn drie basis richtlijnen die gevolgd moeten worden voor het maximaliseren van groeihormoon (ook wel het ‘verjongingshormoon’ genoemd) in ons lichaam.
1) Slaap voldoende. Minimaal 6 uur onafgebroken slapen bevordert de groeihormoon productie omdat de cyclus waarin groeihormoon gedurende de dag wordt geproduceerd zijn piek ongeveer een uur na het in slaap vallen bereikt. Wordt je slaap onderbroken, dan onderbreek je de groeihormoon productie. Tevens is het doen van een kort middagdutje gedurende de dag bevorderlijk voor de groeihormoon productie en dus voor de gezondheid.
2) Doe de juiste vormen van training. Ongetwijfeld de belangrijkste stimulans van de groeihormoon productie is krachttraining. Groeihormoon wordt geproduceerd wanneer een training voldoet aan de volgende drie eisen.
- Intensiteit. De intensiteit van de training (met andere woorden: het gewicht dat je gebruikt ten opzichte van het gewicht wat je maximaal zou kunnen heffen) moet voldoende hoog zijn. Dat betekent dat een weerstandstraining (een training met gewichten zoals bijvoorbeeld een Kettlebell) de absolute voorkeur heeft voor maximale groeihormoon productie. Het is beter om minder herhalingen met een zwaarder gewicht te doen (tot op zekere hoogte) dan meer herhalingen met een lager gewicht, als het gaat om de groeihormoon productie.
- Spierschade. Wanneer de intensiteit voldoende hoog is maar er van iedere oefening bijvoorbeeld maar één set zou worden uitgevoerd, of de rusttijden tussen de sets te lang zijn, dan verandert de aard van de training. Een training waarbij telkens met een maximaal gewicht maar één herhaling wordt uitgevoerd en waarbij na iedere set ruim 5 minuten rust wordt genomen zal tot neurologische aanpassingen in het lichaam leiden (je wordt sterker doordat het lichaam leert meer spiervezels in te schakelen). Terwijl een training waarbij je (met een voldoende zwaar gewicht) 10 – 15 herhalingen per set maakt en waarbij je tussen de sets maar maximaal 1 tot 2 minuten rust neemt tot een ophoping van melkzuur in je lichaam leidt. Deze ophoping leidt tot spierschade, wat op zijn plaats tot een maximale productie van groeihormoon (voor het herstellen van de spiercellen) leidt. Het laatste voorbeeld heeft dus de absolute voorkeur als het gaat om het optimaliseren van groeihormoon productie met als doel het verliezen van lichaamsvet.
- Variatie. Ons lichaam is volledig aan ieder trainingsschema gewend binnen het 6 keer uitvoeren daarvan. Je lichaam weet wat er gaat komen en schakelt in op de laagst mogelijke energie-besteding, om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Het gevolg? Aanzienlijke vermindering van resultaat. Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen geen overtollig vet van een training verliezen is het gebrek aan variatie (het te lang door trainen met één specifiek trainingsschema) in de trainingsschema’s. Voldoende variatie (iedere 6 trainingen een nieuw trainingsschema) geeft op zijn plaats telkens nieuwe trainingsprikkels aan ons lichaam. De trainingen die je uitvoert zullen tot een grotere groeihormoon productie leiden en daarom tot een grotere verbranding van overtollig lichaamsvet.
Een training die gemaakt is voor het maximaal stimuleren van de groeihormoon productie is de Kettlebell Workout.
Om zeker te weten dat je training van voldoende intensiteit is voor de stimulans van groeihormoon dien je het juiste gewicht te kiezen. Kies het voor jou meest geschikte gewicht op basis van deze richtlijnen:
- 4 kg Kettlebell Vrouwen 60+, of lang niet aan sport gedaan, of lage belastbaarheid of lichte (rug)klachten.
- 8 kg Kettlebell Vrijwel alle vrouwen, ongeacht sport niveau. Blessurevrij.
- 12 kg Kettlebell Vrouwen die al eerder met de Kettlebell hebben gesport, of die zeer getraind zijn. Mannen 65+, of zeer lang niet aan sport gedaan, of zeer lage belastbaarheid.
- 16 kg Kettlebell Vrijwel alle mannen, ongeacht sportniveau. Blessurevrij.
En de derde en laatste richtlijn voor de groeihormoon optimalisatie is:
3) Eet ‘s avonds een beetje minder. Het ‘s avonds nuttigen van een zware maaltijd vermindert de groeihormoon productie. Aanbevolen wordt om als volgt te eten:
- Eet ‘s ochtends als een koning
- Eet ‘s middags als een prins
- Eet ‘s avonds als een knecht
Zorg gedurende de dag voor een hoge stofwisseling door regelmatig te eten. Eet groeihormoon stimulerende voedingsmiddelen (eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vis en magere vleesproducten) en beperk groeihormoon remmende voedingsmiddelen (suikers, witte koolhydraten zoals witbrood, pasta en rijst, yoghurt, koekjes, snoepgoed, crackers, kant-en-klaar maaltijden, etc). Eet ‘s ochtends je grootste maaltijd en verklein de porties naarmate de dag vordert.
En een laatste bonus tip (hij ligt zeer voor de hand, maar voor de volledigheid zet ik hem er nog even bij):
4) Stop met roken. Naast slecht slapen is het roken van tabak waarschijnlijk één van de grootste vernietigers van groeihormoon. Regelmatig en op voldoende hoge intensiteit trainen wordt als je rookt of slecht slaapt des te belangrijk, maar al je gedane moeite loont een stuk meer als je naast je training goed slaapt en niet rookt.
Tip voor direct resultaat
Het aanpassen van je training-activiteiten zal direct leiden tot een verhoogde groeihormoon productie. Doe 3x per week een hoge intensiteit training zoals de Kettlebell Workout.
Gooi suikers, kant-en-klaar maaltijden en koolhydraatrijke producten de deur uit. Eet vaker (biologische) vleesproducten, vis, noten en veel groente. Hoe ‘schoner’ je eet, hoe schoner je leeft (niet roken) en hoe beter je leeft in je natuurlijke ritme (slaap), hoe beter je resultaat zal zijn.
Stel het doen van de juiste trainingen niet uit als je slaap regelmatig slecht is, als je rookt of als je (denkt dat je) niet kunt eten volgens bovenstaande tips. Ontwikkel de gewoonte om te sporten (ook al start je met 1x per week en overigens: de Kettlebell Workout duurt slechts 25 minuten per training) en om met je lichaam bezig te zijn. Deze gewoonte zal je op korte termijn al enorm belonen.
Ga er voor!
Deel je jouw ideeën en vragen hieronder deze blog met me? Bedankt!
Jesse
Hoi Jesse,
Gisteren heb ik voor het eerst de KettleBell-training gedaan en ik moet zeggen, het viel niet mee! Vandaag zoals voorspeld spierpijn, maar volgens jouw zeggen is dat een teken dat ik het goed gedaan heb.
Bedankt voor al je motiverende woorden en tips! Zul je beloven dat je me niet uit zult lachen, maar mijn leeftijd is 75 jaar! Zo zie je maar weer “Hoe ouder, hoe gekker”
Groetjes
Willeke Boodee-Dorjee
Hi Jesse ik zou graag willen weten hoe het zit met koolhydraten als spelt en kamut en quinoa. Op welk moment van de dag kan ik die beter eten of moet ik die ook uitbannen?
lijkt mij wel wat ik ben een dieet bezig maar er gaat niets af van mijn gewicht, ik ben 159 lang en weeg 70 kilo dat is voor mij 5 kilo teveel, ik hoop het met dit voor elkaar te krijgen alvast bedankt gr Ellen
Hallo Marjolein en Jesse,
Dat is weer een interessante informatie,ik heb gisteren de kettebel en dvd’s ontvangen en ga het morgen uitproberen.Ik heb geen vraag, maar wil jullie bedanken voor je enthousiasme het stimuleert mij enorm.
Hallo jesse
Goed stukje tekst, kan mij er in vinden. En ben dan ook nog steeds bezig met het laatste beetje buikvet. Ook heb ik het boek van amber gekocht en ben er zeet tevreden over. Het helpt mij een level hoger met mijn voeding bezig te zijn en dat gaat enorm goed. Ik moet mezelf nog wel een schop onder mijn kont geven om 3 keer in de week ketlebell te pakken. Ik vind hardlopen zo heerlijk (buiten) Doe ik overgens ook met de kettelbell.
Bedankt voor je support en introduceren van het boek van Amber.
Voel me top!!!
hallo,
weet iemand mij iets te vertellen over glucosamine of de vegetarische variant daarop en gezond leven met het ideale gewicht?
Valt dit onder foute stoffen of maakt het niet uit?
Ja, ja, Jesse,
Bij mij als ik na lichaam inspanning doe, krijg meer honger dan in rust tijd dat betekent volgens jouw theorie dat spier massa word groter en het vet minder.
Wat gebeurt in mijn lichaam werkelijk dan – laatste week vul ik metamorfose namelijk ik kom iedere dag een ons (0.100)g. aan, onlangs ik eiwitten zonder zoetheid eet.
Ik maak mee zorgen dat kilo’s bij komt.
Enige belangrijke opluchting Nota Bene is dat deze kilo’s meer spiermassa is en minder vet aldus jouw theorie.
Heb je voor mij daarover wat suggestie?
Groetjes,
En ik heb de kettlebell programma al besteld. Maar wil dus ECHT niet kilo’s…ERBIJ???
Meer spiermassa en minder vet ja… Maar hoe zie je er dan uiteindeljk eruit ???
Wat heeft het nou voor zin aankomen in spiermassa en minder vet daarvoor in ruil ???
Beiden maken je toch gewoon GROOT???
Ik wil geen vet …
Maar ook geen uiterlijk als een opgeblazen kikker door groeiende spiermassa !!!
Jeetje… What’s Next !!! wat staat mij nog meer te wachten !!! zo op deze manier…
Kan iemand me dat uitleggen???
zeer verbaasd,
selma
Hoi Selma,
Je hoeft zeker niet bang te zijn dat je spiermassa zult aankomen van de Kettlebell Workout. Dat zal niet gebeuren.
Zelfs mannen die met de kettlebell workout trainen bouwen daarvan nauwelijks tot geen spiermassa op.
Groeihormoon productie en toename van spiermassa is zeker niet hetzelfde, die gaan niet altijd tegelijkertijd op.
Om spiermassa op te bouwen moet je specifieke hypertrofie (spiergroei) training doen. Hier horen een specifiek aantal herhalingen, sets, oefeningen, rusttijd en intensiteit bij. Kettlebell training heeft een andere samenstelling en veel van de kettlebell oefeningen zijn niet geschikt om hypertrofie (spiergroei) mee te bereiken.
Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.
Voor vrouwen komt daar nog bij dat jullie ruim 60% minder testosteron aanmaken dan mannen. Spiergroei zal daarom veel minder snel plaatsvinden, ook al zou dat je doel zijn.
De vrouwen die spiermassa opbouwen moeten hiervoor voor een lange periode consequent specifieke hypertrofie training doen (minimaal 6 uur per week), een heel specifiek voedingspatroon en een specifiek suppletieprogramma voor volgen. Bij vrouwen gaat spiergroei zeker niet vanzelf (Opmerking: sommige vrouwen hebben het gevoel dat als ze één krachttraining doen ze direct spiermassa opbouwen en doen daarom deze, juist zo goede, training niet. Zelfs de meest genetisch gelukkige topatleet bouwt na zijn eerste training niet direct spiermassa op. Vreemd genoeg sommige vrouwen die voor het eerst krachttraining doen wel, denken ze. Deze illusie komt voort uit: 1) Een hogere spiertonus (spierspanning) na het trainen. Dit is normaal, staat niet in verband met spiergroei en verdwijnt als de betreffende spieren na een paar dagen zijn hersteld van de training. 2) Vermindering van lichaamsvet na een periode van trainen leidt ertoe dat spieren voor het eerst zichtbaarder worden. Spieren zijn niet toegenomen, vet is verminderd).
De Kettlebell Workout zal je een stuk fitter maken. Je spieren zullen sterker worden zonder in omvang toe te nemen. Je buikspieren zullen sterker en strakker worden, je onderrug zal sterker worden en je benen zullen sterker en steviger worden.
Het heeft nut om krachttraining te doen en je spieren te trainen omdat de hoeveelheid spieren die je zult ‘opbouwen’ totaal niet in verhouding staat met de hoeveelheid vet die je door deze training verliest. Er zal veel meer vet vanaf gaan dan je als vrouw ooit aan spiermassa zult opbouwen, terwijl je huid wel strakker wordt en je lichaam van binnen veel gezonder (verbeterd hart- en vaatstelsel, beter immuunsysteem, beter hormonaal balans, etc).
Een lichaam dat vet opslaat is UIT balans van binnen, vet opslag is een reflectie van één of meerdere disbalansen in je hormoonhuishouding.
Een fit, strak lichaam is een reflectie van een gezond lichaam van binnen. Dit bereik je door voeding & training die samen je hormoonhuishouding in balans brengen. De Kettlebell Workout neemt het onderdeel training voor zijn rekening.
Succes!
Jesse,
Dankjewel voor je uitgebreide uitleg echt ben weer gerustgesteld…Meer het gevoel …
Zit momenteel echt te wachten op de kettlebell en de dvd’s met jouw uitleg want heb echt niet veel aan die paar pdf oefeningen… Wil het geheel en met jouw uitleg erbij… Is veel leuker en weet je ook dat je het op de juiste manier zult kunnen uitvoeren…en dus betere resultaten behalen…Motiveert beter en kan gewoon niet wachten dat ik het heb en ermee kan beginnen… Ik geloof jou voor honderd procent en met die gedachte ga ik er gewoon voor dus ik gooi me er gewoon in en bekijk de resultaten wel in de spiegel…
Ik had ook deze vraag in je inbox op de forum gesteld aan je maar had dit dus nog niet gezien en nu lees ik het… maar wil je ook vaker op de forum zijn alsjeblieft ???
fijn dat je er bent Jesse,
selma
hallo ik heb een vraag door het gebruik van amfetamine ben ik 6,8 kilo vet afgevallen in 2 dagen waarom wordt dit niet als vet verbrander voorgeschreeven
Zohee hakkuhbar, heb amfetamine even opgezocht op google en ik schrok nogal.\
Het is een synthetische drug of te wel speed en is verslavend.
Hallo heb je junkie’s wel eens goed bekeken?
Dat noem ik nou NIET gezond afvallen
Kijk naar labyrinth dd. 27 jan. 2012. Groeihormoon bevordert kanker en metabool syndroom en versnelt veroudering.
O serieus bevordert kanker wauww klinkt echt eng.
Beste Vroon,
Ik heb zojuist de aflevering van Labyrint gezien, hij was van 2013 overigens en niet 2012. Het gaat over groeihormoon, ouderdomsklachten en veroudering. Voor jongere mensen (<60) is groeihormoon noodzakelijk en het verzorgt, ook voor ouderen veel goede functies. De workouts die de heer Jesse hier promoot zijn daarom waarschijnlijk goed voor de gezondheid.
De discussie over groeihormoon als anti-verouderingsmiddel (waarbij meer vet een duidelijk teken is van ouder worden, al vanaf 20-30 jaar worden mensen vaak dikker) is een beladen discussie. Meer groeihormoon zou veroudering (= vermindering celreparatie waardoor ziektes kunnen ontstaan) tegengaan, waaronder toename lichaamsvet, grijs haar en cardiovasculaire ziekten. De Poolse arts in dit filmpje zegt dat groeihormoon bij muizen heeft geleid tot een minder lange levensduur, grijs haar en bij dwergmensen minder cardiovasculaire ziekten, kanker en een langere levensduur is geconstateerd. Vergeet niet dat de muizen genetisch gemodificeerd zijn. De muis die 5 jaar werd had een ongevoeligheid voor IGF-1 productie, niet voor groeihormoon. IGF-1 wordt gevormd uit groeihrmoon, alles word er tegenwoordig aan opgehangen maar groeihormoon heeft veel meer functies, waarvan velen onbekend, die niet door IGF-1 worden uitgevoerd. De reuzenmuizen gingen gauwer dood. Dat zijn geen normale muizen, en geen dwergmuizen maar muizen met teveel groeihormoon wat te vergelijken is met de menselijke ziekte acromegalie. Van acromegalie is bekend dat het de levenslengte drastisch kan verminderen. Van de overige genetisch gemodificeerde muizen valt niet met zekerheid te zeggen waarom zij langer leven; er is ook niet gezegd dat zij minder groeihormoon aanmaken danwel of dit uberhaupt bij hun gemeten is (groeihormoon is niet altijd hetzelfde als lichaamsgrootte, IGF-1 is dat meestal wel). Ze zijn genetisch gemodificeerd.
De dwergen uit Ecuador hadden minder last van suikerziekte en kanker. Opvallend genoeg heeft wetenschappelijk onderzoek thans aangetoond dat groeihormoon juist diabetes voorkomt omdat het insulineresistentie doet afnemen. Dit is een feit, en dat zegt de volledige naam van IGF-1 ook. IGF-1 betekent Insulinegelijkende GroeiFactor (1). Het neemt de plaats van insuline in binnen de stofwisseling, waardoor cellen minder resistent voor insuline kunnen worden, er minder insuline nodig is en de alvleesklier minder snel uitgeput raakt (die produceert dus de insuline) en er minder snel suikerziekte ontstaat.
Het is om dit laatste dat ik sceptisch over de arts in het filmpje ben. Onderzoek heeft ook nog niet een duidelijke relatie tussen kanker en groeihormoon aangetoond. Groeihormoon repareert enerzijds celschade (juist: ook genetische schade waardoor kanker= ongeremde celdeling door gemuteerd DNA) waardoor kanker niet of minder snel ontstaat. Wanneer kanker AANWEZIG IS, kan groeihormoon een probleem zijn want dan zou de ongeremde celdeling van slechte cellen juist sneller kunnen gaan.
Er is nog zoveel over de endocrinologie onduidelijk dat er niet veel over te zeggen valt. In ieder geval is sporten gezond, en door jezelf geproduceerd groeihormoon dan ook. Bij ziektes zoals kanker is sport belangrijk in het voorkomen ervan, veelal via de functies van het groeihormoon. Voor wie kanker heeft of heeft gehad is de functie van groeihormoon nog altijd verdacht, alhoewel directe relaties nog niet zijn aangetoond zegt men binnen de wetenschap.
Ik heb een vraag, ik heb 3 maanden getraind met een personal trainer, ben tegelijkertijd gestopt met roken en geen ons afgevallen. Heb je hier een verklaring voor.