Je doel bereiken: 5 tips

Wil je gewicht verliezen, gezonder zijn, meer sporten of gezonder eten? Wanneer je een doel wilt bereiken gebeurt het soms dat je toch niet in actie komt. Je wil wel, maar het lukt niet. Dit kan verschillende redenen hebben, waarvan ik een aantal voorbeelden geef. En ik geef je 5 tips die je helpen je gezondheidsdoelen wel te bereiken.

Ertegen opzien om grote veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, door te voeren is een hele normale reactie. Wanneer je hoge verwachtingen hebt van jezelf, bedenk dan dat er geen kok is bij wie een recept de eerste keer meteen perfect lukt. Je vaste patronen, ook van eten, bewegen en koken, geven je in ieder geval een soort zekerheid. Je weet waar je aan toe bent als je hetzelfde blijft doen als je altijd deed. Iets nieuws beginnen brengt het risico met zich mee dat je geen grip op het resultaat hebt. Je weet niet met zekerheid te voorspellen of het helemaal gaat lukken. Die onzekerheid voedt ook de angst om te falen. Het is gemakkelijker om het risico van die tegenslagen te vermijden en het gevoel van veiligheid te behouden. Dat vertrouwde gevoel van je vaste patronen geeft echter een schijnzekerheid, die op den duur juist meer onzekerheid kan geven, omdat het resultaat immers niet echt is wat je wilt.

Als je niets verandert kan er op een gegeven moment een ziekte ontstaan die je misschien had kunnen vermijden door nu gezonder te gaan eten. Het Voedingscentrum stelt dat hart- en vaatziekten in Nederland zorgen voor ongeveer 30% van de totale sterfte in ons land; circa 40.000 gevallen per jaar. Door gezonde voeding kunnen in Nederland naar schatting 43.000 gevallen van hart- en vaakziekten worden voorkomen: 10.000 door het eten van minder of geen verzadigd vet en transvet, 15.000 door het eten van meer vis en 18.000 door het eten van meer groente en fruit. In januari maakte de Hartstichting bekend dat er de afgelopen jaren een daling is in sterfte aan hart- en vaatziekten, o.a. door meer aandacht voor een gezondere levensstijl. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, laat weten dat er al veel is bereikt, maar dat er naar verwachting in 2020 nog steeds 1,3 miljoen patiënten zijn als gevolg van hart- en vaatziekten. Dit is bijna 10% van de Nederlandse bevolking! Dit getal kan drastisch naar beneden als iedereen het risico hierop actief verlaagt door anders te gaan eten en beter te gaan bewegen.

5 tips om je gezondheidsdoelen te bereiken
1. Begin met het toevoegen van één superfood die het beste bij jou en je doel past. Verwacht van jezelf niet dat alles meteen helemaal lukt. Zet jezelf niet onder druk. Als je bijvoorbeeld begint met het eten van superfoods is het veel te veel om meteen al die superfoods in huis te halen. Je begint met een van de superfoods die goed aansluit op wat jij wilt bereiken met je gezondheid.

2. Start met een maaltijd die je nu kunt veranderen. Vooral als je als moeder of vader in een gezin degene bent die kookt, kan het moeilijk zijn om je gezin op een leuke manier te overtuigen. Misschien vraag je je af hoe je ze mee krijgt naar een gezonder eetpatroon. Realiseer je in ieder geval dat zij ook tijd nodig hebben. Bij jou is er ook tijd aan vooraf gegaan voor je besloot om je anders te gaan voeden en gezond te gaan koken. Je bent andere boeken gaan lezen, op internet gaan zoeken, je hebt recepten gevonden en misschien rondgedwaald in de natuurwinkel. Je bent nu op een punt dat je het zelf graag wilt doen, en natuurlijk wil je het graag doorgeven aan je partner en kinderen. Maar dat kan niet in één keer, zij zitten in het stadium waar jij maanden geleden was. Begin daarom met iets kleins en overzichtelijks. En vooral met iets waarvan je zeker weet dat ze het lekker zullen vinden, bijvoorbeeld een dessert of smoothie met superfoods. Pak er één maaltijd uit per week waarvan je weet dat die goed te veranderen is, omdat die verandering dicht ligt bij wat je nu eet in die maaltijd.

3. Verander niet met grote stappen. Voor alles wat je nu eet en wat misschien niet zo gezond is, bestaat er een gezondere variant of een superfoodoplossing die erop lijkt. Die is net zo lekker en wel gezond.

4. Blijf steeds dingen toevoegen. Er is een wereld aan heerlijke gezonde voedingsmiddelen te ontdekken. Je kunt je dus steeds blijven afvragen: wat is het volgende wat ik eens zal uitproberen aan gezonde voedingsmiddelen of superfoods. Als je je open opstelt, zul je steeds nieuwe, interessante kennis opdoen over voeding en gezondheid. Kennis die je gewoon thuis kunt toepassen, in je vertrouwde omgeving met als resultaat een gezond lichaam.

5. Ontgift niet alleen je lichaam, maar ook je keuken. Wanneer je in huis nog allerlei dingen hebt staan die slecht voor je zijn, dan val je gemakkelijk terug in oude gewoontes en patronen. Je steunt jezelf niet, maar geeft jezelf de mogelijkheid om je even te laten gaan of je verandering van levensstijl uit te stellen. Als je je keuken als het ware een ‘detoxbeurt’ geeft, heb je daarna op dezelfde plaats in je keukenkastje, het gezonde alternatief altijd klaar staan. Gooi alle rommel eruit, blikjes, potjes houdbare sauzen, droge verpakkingen met deegwaren en meelproducten, suiker en chocola. Voor dat alles is er een gezond, energiegevend en lekker alternatief. (Een lijst met gezonde alternatieven staat bijvoorbeeld in mijn boek Superfood Recepten).

Het roer om
Echte veranderingen in welk gebied van je leven dan ook, ontstaan alleen als je redenen om die verandering in gang te zetten groot genoeg zijn. Als je jezelf geen andere optie meer toestaat dan vooruit te gaan. Alle mensen die succesvol zijn in hun leven, die ik ken, hebben zo’n soort ontwikkeling doorgemaakt in hun leven. Vaak vanuit een situatie van pijn, hebben zij hun verlangen naar verandering versterkt. Vanuit een heftige situatie hebben ze een sterke reden gevonden waarom ze het roer hebben omgegooid. De tegenslagen die zij onderweg naar hun doel hebben ervaren, zorgden er juist voor dat ze sterker gemotiveerd raakten om het te bereiken.

Dit kun jij ook!
Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding richting een gezonde levensstijl, dan kun je eens kijken of mijn maximale gezondheidsprogramma bij je past.

Share:

3 comments

  1. Beste Jesse,
    Ik vind nergens een knop om helpdesk, geen emailadres, … daarom probeer ik het langs deze weg.
    Ik heb onlangs uw 12 weken schema gekregen en ben gestart met gezonde voeding (vn. groene smoothies). Ikzelf kan niet tegen gluten. Ik krijg er een opgezwollen maag van. Dus ik probeer quina, glutenvrije pasta, ..en neem sindsdien superfoodextracten bij mijn groene smoothie. Sinds vorige week heb ik ENORME buikpijn, wel die tot 3 a 4 uur kan duren. Ik moet ermee naar de dokter :-(. Ik weet niet goed hoe ik hem moet uitleggen, want die wordt niet verkocht bij een apotheek zaak en het is op goede vertrouwen dat je deze producten koopt. Ikzelf geloof dat bakken in kokosvet beter is dan in ander olie en dat chiazaad kan bijdragen tot een goede gezondheid. Maar de buikpijn die gepaard gaat met rugpijn… moet een verklaring voor zijn. Maar welke?
    Alvast bedankt Els

  2. Hartelijk dank voor jouw brief, Jesse.
    Het is inderdaad een enorme por de goede richting uit.
    Ik ga wat vaker fitnessen, heb bij de Chi Kung wat gerichtere vragen en heb mijn dagelijkse wandelroutes al uitgebreid.
    Ook heb ik de boeken Green for Life van Victoria Boutenko
    Green Gorilla en Yoga of Right Diet van Ruchira Avatar Adida Samraj
    weer op mijn bureau liggen om wat meer variatie in mijn maaltijden te brengen. Glutenvrij eet ik al jaren en o.a. chia- en lijnzaad, veel fruit en groenten in allerlei kleuren en ik kan niet bedenken wat ik niet lekker vind. Nogmaals mijn dank voor je boodschap, goede timing, Beatrijs

  3. Ik ben sinds een jaar erg bezig met mn voeding, daar bedoel ik mee dat ik gestopt ben met brood eten (dikmaker!!!) geen vruchtensappen en frisdranken meer drink. En ik moet zeggen dat het afvallen vanzelf gaat. Het is wat moeilijk om een goede broodvervanger te vinden volgens de meeste mensen, maar ik eet ‘s ochtends havermoet met rozijnen en amandelen en een banaantje, goji-bessen, spirulina en chlorella. En ik moet zeggen geen enkel probleem. Was al niet zwaar, maar wilde in verband met mn fitness achtergrond wat “droger” worden, en ik moet zeggen, dat is goed gelukt

Geef een reactie