Kruiden die helpen bij een Candida infectie

Candida is een gistachtig organisme dat van nature in kleine hoeveelheden te vinden is in je mond, je spijsverteringsstelsel en in je huid. Doordat je lichaam zelf een omgeving creëert waarin vriendelijke bacteriën de overhand hebben biedt je lichaam op deze manier een natuurlijke bescherming tegen gist- en schimmelinfecties. Echter, als het aantal vriendelijke bacteriën te laag is, als je weerstand onvoldoende is of als er andere factoren zijn waarmee de wildgroei van gist wordt bevorderd dan kan Candida uitgroeien van een gist tot een schimmelinfectie die schade toebrengt aan het lichaam en voor allerlei gezondheidskwalen zorgt.

Hoe Candida kan ontstaan

Een candida infectie wordt veroorzaakt door veel verschillende factoren, maar de belangrijkste is een slechte weerstand, die vaak weer het gevolg is van een ongezond voedingspatroon, zoals bijvoorbeeld: overmatige suikerconsumptie, een gebrek aan vezels, teveel cafeïne (uit koffie en in mindere mate uit thee en cacao) en alcohol en het eten van gist, gistproducten en gefermenteerde voedingsmiddelen. Daarnaast kan Candida worden veroorzaakt door allergieën, stress, blootstelling aan giftige stoffen (met name lood uit benzine en kwik uit amalgaam vullingen) en omgevingsschimmels, en het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals antibiotica en anticonceptiemiddelen). Ook vrouwen die zwanger zijn en mensen met een vertraagde schildklierwerking hebben een grotere kans om Candida te krijgen doordat de hormoonhuishouding bij hen uit balans raakt. Een Candida infectie kan weer tot allerlei andere problemen leiden, zoals een lekkende darm.

De symptomen van een Candida infectie

Candida kan zich op vele manieren uiten, maar veel voorkomende symptomen zijn:

 • Chronische vermoeidheid
 • Voedselallergieën
 • Lage bloedsuikerspiegel, welke leidt tot een onbedwingbare trek in suikers en koolhydraten
 • Huiduitslag
 • Spruw (een wit dun laagje in de mond, op de tong of in de vagina)
 • Buikpijn en/of een opgeblazen gevoel, winderigheid en spijsverteringsproblemen
 • Gewichtstoename of gewichtsverlies zonder dat je hier wat aan lijkt te kunnen doen
 • Urineweginfecties en blaasontsteking
 • Uitslag in de oren of rond de geslachtsdelen

Kruiden die helpen bij Candida

Als je een Candida infectie wil behandelen of voorkomen dan zijn er een aantal krachtige en bovendien goedkope kruiden en voedingsmiddelen waarmee je Candida op een natuurlijke manier kunt bestrijden. Voorbeelden daarvan zijn:

 1. Oregano-olie. De fenolen in organo-olie zijn sterk geconcentreerd en zeer effectief bij de bestrijding van bacteriële infecties, schimmelinfecties en wildgroei van Candida. Vooral wilde biologische oregano-olie heeft een heel krachtige werking
 2. Knoflook. Dit geurig plantje staat er bekend om dat het veel krachtige bacterie- en schimmeldodende stoffen bevat. Knoflook is een heerlijke smaakversterker die past in bijna alle gerechten, maar je kunt ook elke dag een paar rauwe teentjes knoflook eten. Candida kan simpelweg niet overleven als je veel knoflook eet!
 3. Appelciderazijn. Deze azijn brengt de pH-waarde (zuurtegraad) van je lichaam in balans en houdt schadelijke ziekteverwekkers zoals Candida onder controle. Een theelepel of eetlepel vóór elke maaltijd kan bovendien helpen bij de spijsvertering en voorkomen dat onverteerde voeding de Candida ‘voedt’.
 4. Echinacea. Alhoewel dit kruid vooral gebruikt wordt ter voorkoming van verkoudheden helpen de immuunversterkende eigenschappen ook bij de bestrijding van Candida en andere infecties.
 5. Kokosolie. De middellangeketen-vetzuren in kokosolie geven je veel energie, en de schimmeldodende eigenschappen van deze vetzuren werken heel effectief bij de behandeling van Candida. Probeer dagelijks drie eetlepels kokosolie aan je voedingspatroon toe te voegen om jezelf optimaal te beschermen tegen Candida.

knoflook

Het voordeel van medicinale kruiden en voedingsmiddelen is dat ze meestal geen bijwerkingen hebben, waardoor ze zelfs ongevaarlijk zijn voor ouderen en kinderen. Het wordt doorgaans aanbevolen om een Candida infectie in een rustig tempo te bestrijden.

Dit is een samenvatting van het artikel “Kruiden die helpen bij Candida” op de Superverbrander Methode ledenwebsite, waarin je leert wat een Canida infectie is, hoe het kan ontstaan, wat de symptomen zijn en hoe je een Candida infectie op een natuurlijke wijze kan voorkomen en bestrijden.

Share:

20 comments

 1. Wat wordt hier verstaan onder gefermenteerde voedingsmiddelen???

 2. ik zelf ben erg enthousist geworden over het middel candiplex (www.candiplex.nl). In no time ben ik de schimmel kwijtgeraakt na een jarenlange strijd hiertegen. Er zit idd knoflook in maar ook pau darco en caprulzuur van de kokos. Ik kan het iedereen met candida verschijnselen zeer aanbevelen. gr. C

 3. @carien, ik heb ook last van candida maar het is moeilijk om er vanaf te komen, slik zelf nu ook pau darco en tea tree olie (melaleuca) schijnt ook goed te zijn.
  Maar merk nog geen verschil slik het nu al 2 maanden..
  Hoe wist jij wanneer je van je candida af was?

 4. @auteur: Het is misschien wel handig om te vermelden dat men de oregano olie sterk moet verdunnen. Ik nam gister 1 theelepel en dacht dat ik dood ging. Nu, na 18 uur, heb ik nog steeds gevoelloze lippen. Verder een informatief artikel.

 5. Ik ben zoals hierboven al gevraagd word ook erg benieuwd wat er bedoeld wordt met gefermenteerde voeding. Zuurkool is bijvoorbeeld ook gefermenteerd en dit word vaak aangeraden in een anti-candida dieet.

 6. Mijn zoontje van 6 heeft schimmel en gist infectie in zijn oor, bij UMC Radboud heeft die arts allerlei medicijnen gegeven. Maar niets heeft geholpen, heeft iemand een tip.

 7. Oregano kun je beter mijden bij zwangerschap.

 8. Knflooktabetten of capsules helpt dat ook ?

 9. Ik heb l.s lichten scores en weet niet meer wat ik kan doen niets helpt er is geen goede behandeling voor wie weet er nog wat nieuwe s

 10. Heb je lichen scleroses?Ik heb het zelf al jaren en heb hele goede ervaringen bij een homeopaat.carcinosinum 57. Heet het middel ,en ook meditatie helpt goed want het komt vaak voor bij gestresste mensen.

 11. Kruiden bijna geen bijwerkingen? Dat klopt niet helemaal. Vergeet ook niet dat deze interacties kunnen hebben met geneesmiddelen. Kruiden zijn een heel goed geneesmiddelen mits goed ingezet. Ga dus nooit zomaar zonder expertise van een fytotherapeut met kruiden rommelen.

 12. ALBICANSAN D4
  Helpt het beste elke dag 1 tablet en natuurlijk aan het dieet houden

 13. De rauwe knoflook teen geprobeerd..de boel brand verschrikkelijk. Weet niet wie dit heeft bedacht..maar niet te doen

 14. Dank je voor de tips. Ik probeer ze uit

 15. Eugene je kan de rauwe knoflook door de joghurt doen en wat komkommer raspen dan heb je een soort tzaziki en krijg je toch rauwe knoflook binnen….

 16. Ik zweer al enige tijd bij de candiplex strong dat ook o.a. knoflook bevat maar nog veel meer om de schimmel aan te pakken. Het heeft mij enorm geholpen, natuurlijk wel ook op je voeding letten maar dat vindt ik vanzelfsprekend. Candiplex is echt een aanrader. Ik haal het weg bij de gezondheidswebshop www. gezondheidswebshop.nl daar geven ze steeds goede kortingen. Succes iedereen en dank ook voor deze informatieve site, erg goed!!!!!

 17. symbion forte is mij aangeraden ivm met mijn pds klachten en nu blijkt dat candida de oorzaak was van mijn pds. De symbion forte werkt super goed. Ik heb geen last meer van mijn pds klachten en ik ervaar meer energie en ook rust in mijn buik.

 18. Zelf heb ik jarenlang geworsteld met vaginale schimmelinfectie. Uiteindelijk volledig van de suikers en gist af i.c.m. een heel sober en gezond dieet heeft mijn lichaam de rust gegeven zichzelf deels te herstellen. Wat ik hier niet teruglees is de invloed van stress (en/of trauma) op de darmen en Candida. Vrouwen zijn gevoelig voor hormoonschommelingen en (langdurige) stress heeft hier invloed op. Pas nadat ik innerlijk en energetisch de boel ook ging opschonen is het voorgoed weggegaan. Dit i.c.m. een gezond voedingspatroon. Geef jezelf en je lichaam de tijd om balans terug te vinden.

 19. venamed (www.venamed.nl) heeft hiervoor goed natuurlijke oplossingen vind ik. Ik heb ze eerst gebeld en op basis van het advies ben ik enkele supplementen gaan gebruiken die je overigens overal kunt halen. Heel erg fijn om eerst een persoonlijk advies te krijgen dat goed helpt!!

 20. Is jeuk in en rond de vagina ook een gevolg van Candida?

Geef een reactie