Maca brengt je lichaam weer in balans

Maca is een voedzaam en energierijk knolgewas uit Peru dat bekend staat als adaptogeen, wat betekent dat het een regulerend effect heeft op het lichaam en onder andere de hormoonspiegel, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk in balans kan brengen. Maca is bovendien erg lekker en krijgt een bijzondere smaak als je het combineert met rauwe cacao. Ben je een lekkerbek en kun je wel wat balans gebruiken dan is maca misschien wel hét superfood voor jou.

Wat is maca?

macaMaca (Lepidium Meyenii) is een knolgewas van de kruisbloemfamilie en groeit van oudsher in het Zuid-Amerikaanse land Peru. Het belangrijkste deel van de maca is de wortel, die na het oogsten wordt gekookt, gedroogd en daarna tot een rood, paars of zwart poeder wordt vermalen. Al ruim 2600 jaar wordt maca door de Peruanen verbouwd. In de Incatijd aten de krijgers vaak maca voordat ze ten strijde trokken, omdat zij geloofden dat dit knolgewas ze extra alert maakte en hen onuitputtelijke energie en kracht gaf. Maca verhoogt daarnaast echter ook het libido, dus als de krijgers eenmaal een stad of deel van het land hadden veroverd mochten ze geen maca meer eten omdat anders de veiligheid van de vrouwen niet kon worden gegarandeerd. Ook de Spaanse kolonisten waren erg onder de indruk van de werking van maca en schreven uitvoerige rapporten over deze bijzondere plant.

Welke krachtige eigenschappen heeft maca?

Maca heeft een zeer hoge voedingswaarden en bevat een grote hoeveelheid vitamines (B1, B2, C, E), mineralen en sporenelementen (waaronder calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan, tin, jodium, fosfor, zwavel, silicone en bismut) en complexe alkaloïden. Ook bevat maca een groot aantal weerstand ondersteunende vetzuren en sterolen (organische moleculen) die essentieel zijn voor de algehele gezondheid.

Het belangrijkste kenmerk van maca is dat het een adaptogeen is. Adaptogenen zijn voedingsmiddelen of -stoffen die een uitbalancerend en regulerend effect hebben op het lichaam, waarmee het kan helpen een te hoge bloeddruk, een verhoogde bloedsuikerspiegel en een disbalans in de hormonen te herstellen (Meissner et al., 2006). Om die laatstgenoemde reden wordt maca vaak gegeten door vrouwen die de menopauze naderen of in de menopauze zitten, omdat maca kan helpen extreme wisselingen in de hormoonspiegel te voorkomen en daarmee vervelende verschijnselen die gepaard gaan met de overgang kan helpen te verminderen. Maca  bevordert tevens een gezonde hormoonproductie, waardoor het libidoverhogend werkt en de vruchtbaarheid kan verbeteren. Bovendien verstrekt maca door de hoge voedingswaarde het immuunsysteem en geeft het veel energie. Ook verhoogt maca het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor de geest alerter wordt, het uithoudingsvermogen wordt verbeterd en hoogteziekteklachten kunnen worden tegen gegaan (Balick & Lee, 2002).

Hoe kun je maca gebruiken?

Maca is een superfood dat in principe dagelijks kan worden gebruikt. Maca smaakt erg lekker in groene smoothies, fruitsappen en notenmelk en heeft en synergetisch effect als je het eet in combinatie met rauwe cacao, omdat deze twee superfoods de smaak van elkaar versterken. Als je elke dag maca eet kun je het beste één week per maand geen maca nemen, want op die manier wordt de werking van dit superfood uit de Andes verbeterd en geïntensiveerd.

 

Share:

33 comments

 1. Ik ben benieuwd waar ik nog meer maca in kan gebruiken. Ik drink namelijk zelden fruitsappen, notenmelk en groene smoothies. Ik gooi het nu wel eens in mijn koffie. Kan ik het ook bijvoorbeeld door mijn warme eten gooien zoals een groentenomelet?

 2. Waar kan ik Maca kopen ? ik ken het niet maar het lijkt me wel heel goed om uit te proberen. En nog een vraag waar smaakt het naar dan ? ongeveer ?

 3. Heerlijke smaak ook. Ik vind het een heerlijke superfood. In jouw tekst staat onder ‘Welke krachtige eigenschappen heeft maca?’ in de opsomming o.a. silicone. Moet dit geen silicium zijn? Lijkt me sterk dat er silicone in zou zitten 😉

 4. Graag informatie welk biologisch merk van maca jullie zouden adviseren.
  Er wordt zoveel aangeboden….
  met dank alvast,
  dorien pothof

 5. Gevaarlijke bijwerkingen van maca: schildkliervergroting
  Hoewel Maca vrij verkrijgbaar bij de drogist of natuurvoedswinkel heeft het naast gezonde effecten ook enkele nare bijwerkingen. In maca zitten namelijk Glucosinolaten (ook wel mosterdglycosiden), dit zijn organische verbindingen die onder andere zwavel en stikstof bevatten. Dit zijn stoffen die de plant gebruikt om zich te verdedigen tegen planteneters en komen vrij onder stresscondities, bijvoorbeeld als de plant beschadigd wordt. Van glucosinolaten is bekend dat ze giftig zijn voor mens en dier. Het voornaamste effect is vergroting van de schildklier, die wordt ook wel struma of krop genoemd en is te herkennen aan de zeer dikke opgezwollen nek die patiënten die hieraan leiden hebben.

 6. Hoi Jesse,

  Ik heb nu 3x maca poeder gebruikt (in smoothie, havernout, yoghurt), telkens een kleine theelepel. Maar telkens heb ik binnen het uur geweldig veel maagpijn. Maag zwelt op en heeft twee dagen nodig om te herstellen. Het lijkt/voelt aksof mijn lijfje geen fan is van superfoods.. Gewone sapjes en smoothies ok maar als k er iets durf bij doen van superfoods is het om zeep.

 7. Ik ben erg behoudend met het slikken van dingen. Heb ook slechte ervaringen met medicijnen en de wisselwerkingen ervan.
  Vraag me af of maca een positieve bijdrage kan leveren in de Overgang waar ik nu middenin zit.
  Ik denk dat met alles is……… met mate…… en overdaad schaadt.
  Misschien is een bezoekje aan de huisarts vooraf aan te raden voor ik met het gebruik van dit middel begin.

 8. Waarom worden er geen bijwerkingen genoemd m.b.t. maca. Ik heb gelezen dat maca de schildklier kan doen vergroten en die sterke libidowerking schijnt ook erg overdreven te zijn.

 9. Wat is het beste maca tabletten of poeder?Vraagje; ik heb al een verdikte schildklier ( struma) maar gebruik geen medicijnen. Kan ik dan wel veilig maca supplementen slikken?

 10. Ik koop zelf 500gr bio maca poeder op de markt die eens per week komt en deze bevalt me prima. Niet zo fan van de smaak maar het doet de lichaam goed. Ik merk duidelijk verbetering in elk aspect waarvoor ik het neem.
  Poeder of pil maakt denk ik niet uit, eerder de hoogte van dosering. Er staat op verpakking 1eetlepel maar ik heb genoeg aan 1theelepel. Vaak is het met zulke producten dat je niet te veel of te vaak moet nemen vanwege dat je lichaam er soort immuun voor kan worden maar dat is mijn visie erop. Bij man of vrouw, werkt super!!!!

 11. ik wil maca tabletten gaan gebruiken,als voedingssupplement maar,
  mijn hypofyse is zes jaar geleden verwijderd en ik vraag mij af of ik
  maca zonder meer mag gebruiken.
  ik moet veel medicijnen slikken zoals euthyrox,omeprazol
  hydro cortison en minrin.deze zijn noodzakelijk maar ik wil graag
  mijn gezondheid door veel sport- suiker /koolhydraatarm dieet en
  positieve leefwijze zo gezond mogelijk en in balans houden.
  Kan ik zonder negatieve bijwerkingen maca gaan gebruiken???

 12. Hallo,

  Ik wil heel graag Maca proberen, maar kijk ik in de online winkels ‘tig verschillende poedervormen van Maca.. Welke neem je nou en welke poeder zit het meest natuurlijke in.. Het wordt zo onduidelijk zoveel verschillende soorten en merken.. Ik dacht dat Natuur voeding geen concurrentie zou opleveren.. Het was / is toch puur natuur en geen merk ding..

  Kan iemand mij duidelijk uitleggen welke Maca het beste is..
  Isa

 13. In de apotheek en in het kruidvat verkopen ze het zelfde ..Maca en nog andere poeders van orca ..dus als ze dit merk zomaar verkopen ( zeker in de apotheek )zal dit wel het beste zijn denk ik …

 14. Is maca wel veilig te combineren met thyrax en een traagwerkende schildklier?

 15. Graag wil ik van u weten wat maca doet bij longkanker met uitzaaiingen.

 16. Beste Jesse,ik heb een vraag.
  Meestal combineer ik 1 theelepel Maca met 1 theelepel rauwe cacao.
  Smaakt prima in Havermout.
  Ook doe ik daar 1 theelepel spirulina bij.
  Ik heb MS en ik las op je BLOG dat Spirulina niet zo goed is voor mensen met MS.
  Moet ik Spirulina mijden?

  Chlorella slik ik in tablet vorm. Graag verneem ik je reactie.
  Diane.

 17. Hi jesse , mijn schildklier werkt al 20 jaar niet meer, ik gebruik nu euthyrox 1.5 mg p.dag. ik gebruik daarnaast 10 mg Amitriptiline om stemmingswisselingen op te vangen. Ik lees veel mooie dingen over maca en wil het gaan proberen.
  Mijn vraag is of ik maca veilig kan gebruiken. Graag ontvang ik jouw reactie.
  Ingrid

 18. Ik gebruik maca na mijn training. Ik heb een keer te veel maca gebruikt, althans dat denk ik. 2 flinke theelepels met water. Ik kreeg daarna vreselijke maagpijn en na ongeveer een week ineens een dikke nek. Ik dacht meteen aan de vreselijkste dingen (lang leve Google 😒). Eerst dacht ik dat het mijn lymfeklieren (kanker) waren. Toen schildklier. En ineens ging het belletje rinkelen. Hormonen, maca. Toen kwam ik hier terecht en nu weet ik het zeker het komt door maca! Ik hoop dat mijn verdikte hals en schildklier dus weer normaal worden. Maar ik ben een stuk gerustgestelder! Groetjes

 19. Ps helaas merk ik niks aan mijn libido 😏

 20. Gevaarlijk. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

 21. Nooit antwoord is verdacht en onbetrouwbaar

 22. Mooie site met goede informatie . Maar het is wel jammer als iemand iets aan jesse vraagt daar nooit zo een antwoord op komt. Dat is Jammer.

 23. Tamara, hoe is het afgelopen met je schildklier / verdikte nek?
  Ik heb per abuis een hele eetlepel genomen vanmorgen ….

 24. Er staan behoorlijk wat vragen maar antwoorden van Jesse zie ik nergens?

 25. Jesse waarom antwoord je de vragen niet? ik vind het juist intressante vragen, hoop toch echt dat je
  Mensen beantwoord na jouw uitleg wat logisch is!

 26. Hoi
  Kun je vertellen tot wanneer je maca ‘mag’ gebruiken als je zwanger wilt worden? Tot de eisprong?
  En in combinatie met pregnyl?

 27. Hallo ,
  4 jaar 2/3 was 2/3 deel van mijn schildklier weg gehaald en ook struma. Mijn TSH en T4 vrij zijn binnen marge, alhoewel ze wat verhoogd zijn in vergelijking met 4 jaar terug. Mijn vraag is of maca (gele poeder) veilig is voor mijn schildklier?

 28. Deze site moet eigenlijk op zwart gezet worden; geeft geen informatie over de bijwerkingen en meneer jesse geeft geen uitleg van vragen aan mensen.

 29. Jammer dat Jesse van der Velde geen antwoord geeft op vragen. Hij kwam betrouwbaar over, maar nu ga ik toch maar niets meer van hem lezen. Voor mij is hij niet geloofwaardig meer.

 30. Ik had maca gebruikt voor de overgang, de heftige opvliegers elk half uur
  de eerste 3 weken ging het goed. Opvliegers waren een stuk minder, bloeddruk ging eindelijk naar normale waarde, wel veel last van dunne ontlasting Een week rust gehouden en toen weer begonnen . Nou dat heb ik geweten heftige maagpijn ,niet normaal.
  Weer effe gestopt en na een week een half theelepeltje geprobeerd en ja hoor crepeer letterlijk van de maagpijn en hondsberoerd.
  Voor mij geen maca meer

 31. Heel herkenbaar Helma. Ik lees hier ook mee en eigenlijk staan er genoeg vragen hier waar ik een antwoord uit zou kunnen halen maar vind het ook heel Jammer dat er geen antwoord op de vragen gegeven worden. Ik heb in het verleden ook Maca geprobeerd vanwege mijn hormoonschommelingen en menstruatie “problemen” Ik knapte de 1e maand enorm op. Geen last van maandelijkse ellende. Ik had het toen trouwens ook al met mijn schildklier die wat te traag werkt. Er ging een wereld voor mij open. Helaas begon ik na korte tijd ziek te worden van de Maca. Ik heb dit overigens ook met advocado`s en soms met garnalen ( allemaal voeding die juist goed voor je schildklier zijn) Helaas kwam toen alle ellende ook weer terug na het stoppen met Maca. Paar jaar later weer geprobeerd maar wederom hevige maagpijn, beroerd en het kouzweet stond met op mijn rug. De laatste tijd zit ik weer aardig in de lappenmand. Ik denk door de bijwerkingen van de Euthorax wat enorme troep is. Moe, zeer lichaam en veel hormonale schommelingen. En de Maca schommelt toch weer door mijn hoofd maar ik durf het niet aan. Nu lees je ook dat er meer Maca soorten zijn en vraag ik mij af of het misschien beter is om een capsulevorm te slikken? Ik weet het niet hoor….Gewoon een vraag (die waarschijnlijk niet beantwoord word)

 32. Wat een nep website is dit?? er worden vragen gesteld maar nooit geen antwoorden, bestaat deze Jesse van der Velden wel of is het een fabrikanten site die een persoon met een naam heeft verzonnen een foto is het makkelijkste om ergens van het web te halen. Of vind deze Jesse zich zo belangrijk dat hij boven de mensheid staat en je maar aan moet nemen wat hij schrijft de waarheid is. nee van mij mag deze nep site op zwart, zolang er geen antwoord komt van Jesse van der Velden.

Geef een reactie