Magnesium tekort symptomen, oorzaken en oplossing

Magnesium wordt ook wel ‘de vonk van het leven’, het ‘anti-stress mineraal’ en het ‘wondermineraal’ genoemd. Dat is niet zo gek, elk orgaan in ons lichaam, en dan met name het hart, de spieren en de nieren, hebben namelijk het mineraal magnesium nodig. Magnesium is zelfs een belangrijke levensbehoefte die de mens nodig heeft, na zuurstof en water. Wat is de oorzaak van een tekort, waar kun je het aan herkennen en wat zijn oplossingen?

Heb jij een magnesium tekort? Bekijk onderstaande video

Gratis e-book: Test of jij (net als 60% van alle Nederlanders) ook een magnesium tekort hebt, ontdek de oorzaak van een magnesium tekort en de 31 meest magnesiumrijke voedingsmiddelen op aarde

Klik hier om het e-book: "31 magnesiumrijke voedingsmiddelen" nu te downloaden. Test of jij een magnesiumtekort hebt, ontdek de oorzaak en de oplossing.

Dit mineraal speelt een rol bij vele lichaamsprocessen, wel meer dan 300 enzymatische processen. De belangrijkste functie van magnesium is dat het de enzymen in het lichaam activeert, waaronder enzymen betrokken bij DNA synthese. Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast reguleert dit mineraal het calcium, koper, zink, kalium en vitamine D- gehalte van het lichaam. Het zorgt voor de productie van eiwitten en samen met calcium voor een goede botopbouw, groei en ontwikkeling. De balans tussen magnesium en calcium zorgt voor het belangrijke evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning. Magnesium is namelijk een echt antistress-mineraal, het heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten, terwijl calcium de spieren aanspant. Een hoge calciumopname zorgt voor een relatief magnesiumtekort en omgekeerd. Magnesium reguleert het hartritme en de bloeddruk. Het zorgt ook voor ontspanning van de spieren, maar ook van der hersenen waardoor je bijvoorbeeld goed kunt slapen. Ook helpt magnesium beschermen tegen zware metalen en chemische stoffen in het lichaam.

Dr. Mark Sircus is alternatief arts en auteur van verschillende boeken over gezondheid waaronder ‘Transdermal Magnesium Therapy’. Hij legt uit dat een tekort aan magnesium (hypomagnesiëmie) het ontstaan van vrije radicalen in het lichaam verhoogt, en de werking van een belangrijke antioxidant in ons lichaam vermindert: glutathion. Dit wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek (Mills B.J., Lindeman RD. Et al., 1986) onder ratten, die bovendien tumorgroei lieten zien. Deze antioxidant is één van de belangrijkste stoffen die het lichaam kan inzetten bij de bescherming van de cel. Glutathion (GSH) komt in bijna alle cellen van ons lichaam voor in hoge concentraties. Het speelt een belangrijke rol bij het vervoer en de afbraak van schadelijke stoffen zoals zware metalen. GSH beschermt het lichaam tegen schade door roken, straling, chemotherapie, toxines en alcohol.

Oorzaken
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de mensen in de westerse wereld tegenwoordig een tekort aan magnesium heeft, waarvan een groot deel het zich niet bewust is. Uit onderzoek vanuit de Amerikaanse overheid bleek dat 68% van de Amerikanen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid absoluut niet haalt, sterker nog 19% bleek nog niet de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen. Magnesium is te vinden in voeding, maar door de verarming van de bodem door landbouw en kunstmest is het gehalte aan magnesium niet meer zo hoog als het vroeger was, er wordt veel magnesium uit onze bodem onttrokken. Bovendien krijgen we niet meer zoveel binnen door de bewerking van onze voedingsmiddelen. Frisdrank, medicijnen, suiker en chemicaliën in ons milieu zorgen voor een verhoogde magnesiumbehoefte en versnelde uitscheiding van het mineraal. Ook een ongezond voedingspatroon kan dus leiden tot deficiënties. Volgens de richtlijnen van de gezondheidsraad hebben volwassen mannen of zwangere vrouwen dagelijks zeker 300-350 mg nodig en volwassen vrouwen 250-300 mg. Het westerse voedingspatroon bevat hooguit 200 mg per dag. Een tekort kan verder ontstaan door slechte opname in de darmen (bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Crohn) of het kan zijn dat teveel magnesium het lichaam verlaat. Magnesium wordt uitgescheiden via urine of zweet. Een andere belangrijke oorzaak is stress, uit wetenschappelijk onderzoek (Galland L. 1991-1992) blijkt dat mensen met veel stress een verhoogde uitstoot van magnesium via de urine hebben. Dat geldt ook voor lichamelijke stress, als je bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk hebt of heel intensief sport. Sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers en de anticonceptiepil, kunnen ook bijdragen aan een magnesiumtekort. Andere oorzaken zijn te hoge uitscheiding via de nieren, te hoge of te lagen hoeveelheden glucose in het bloed (ongecontroleerde diabetes), verminderde activiteit van de bijschildklier, gebruik van plaspillen, langdurige diarree, bij ernstige brandwonden, bij zwangerschapsvergiftiging of na een chirurgische ingreep.

Magnesiumtekort

Symptomen
Er zijn vele symptomen die kunnen duiden op een tekort aan dit mineraal, wanneer je de symptomen herkent betekent dit uiteraard niet direct dat je een tekort hebt, maar de kans is zeker aanwezig.
* Ooglidtrillingen
* Wakker schrikken omdat je denkt dat je valt
* Futloosheid
* Vermoeidheid
* PMS
* Spierkramen
* Hoofdpijn
* Migraine
* Angsten
* Fobieën
* Nervositeit
* Snel geïrriteerd zijn
* Prikkelbaar
* Verstijfde spieren
* Uitputtingsverschijnselen
* Onrust
* Moeite met concentratie
* Moeite om op woorden te komen
* Duizeligheid
* Te hoge of te lage bloeddruk
* Constipatie
* Overgevoeligheid voor lawaai en fel licht
* Restless legs
* Tics
* Rugpijn
* Hartritmestoornissen/Hartkloppingen
* Maagkrampen
* Oorsuizen
* Spastische darm
* Hyperventilatie
* Allergie
* Regelmatig de hik hebben

Test of je een magnesium tekort hebt (gratis e-book)

Je kunt ook een extra grote behoefte hebben aan chocolade, gezien er magnesium in cacao zit.

Magnesium is aanwezig in iedere cel van het lichaam, ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in het lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot, slechts 1% van alle magnesium in het lichaam is aanwezig in het bloed. Daarom is het belangrijk dat een test via de arts de bloedwaarde en de celwaarde meet.

Gevolgen
Dr. Mark Sircus noemt magnesium cruciaal voor de gezondheid, hij stelt dat ernstige tekorten mogelijk kunnen leiden tot diabetes, beroerte en kanker. Een licht tekort leidt volgens hem mogelijk al tot nervositeit, prikkelbaar zijn, depressieve gevoelens, verwarring, tics, trillen, slapeloosheid en overgevoeligheid voor geluid. Dr. Carolyn Dean is zowel regulier als natuurkundig arts en heeft magnesium als een van haar specialisaties. Ze is auteur van verschillende boeken zoals ‘How to change your life with magnesium’ en ‘The magnesium miracle’. Zij gebruikt vaak de quote van Thomas Edison: “De dokter van de toekomst geeft geen medicijnen, maar zal zijn patiënt informeren over de juiste zorg voor het menselijk lichaam, met een gezond voedingspatroon, en over de oorzaken en preventie van ziekten.” Hierdoor wordt Dr. Carolyn Dean in de media vaak de ‘Dokter van de toekomst’ genoemd. Zij legt uit dat uit onderzoek blijkt dat voldoende magnesium de hersencellen zal beschermen tegen de schadelijke effecten van aluminium, beryllium, cadmium, lood, kwik en nikkel. Wanneer er te weinig magnesium is kan uiteindelijk Parkinson en Alzheimer ontstaan, aldus Dr. Dean. Dit blijkt overigens ook uit wetenschappelijk onderzoek (Costello RB, Moser-Veillon PB, 1992). Als het magnesiumgehalte te laag is krijgen metalen veel sneller toegang tot de cellen. De Amerikaanse onderzoeker Paul Mason stelt vanuit literatuuronderzoek dat magnesiumtekort de afgelopen vijftig jaar een rol heeft gespeeld bij hartfalen van ongeveer 8 miljoen Amerikanen. Hij heeft daarbij gegevens gebruikt van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw waaruit blijkt dat heel veel Amerikanen veel te weinig magnesium binnenkrijgen. Zoals gezegd is stress een grote oorzaak van magnesium tekort, hoe meer stress, hoe meer magnesium er wordt verbruikt. Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger ben je voor stress. Zo blijf je in een vicieuze cirkel. Bij een tekort aan magnesium kan meer adrenaline vrijkomen waarop je lichaam alert blijft alsof je continu in gevaar bent. Adrenaline komt vrij om snel alert te zijn in gevaarlijke situaties, maar laat bloedvaten vernauwen, bloeddruk verhogen en laat het hart sneller kloppen en is dus niet gezond als het lang aanhoudt. Hoe meer adrenaline, des te groter het verlies van magnesium. Weer die vicieuze cirkel. Paniekaanvallen, angstaanvallen en depressie kunnen het resultaat zijn. Zweeds onderzoek (Rylander R. 1996) wijst uit dat de inname van magnesium hier in het westen niet alleen te laag is, maar volgens dit onderzoek is het aantal hartritmestoornissen en hartinfarcten bij mannen hierdoor toegenomen. Een ander onderzoek (Sales CH, Pedrosa L de F, 2006) stelt dat het aantal hartinfarcten en gevallen van hoge bloeddruk toeneemt door de lage inname van magnesium en dat het bovendien ook de oorzaak kan zijn van diabetes.

Oplossingen
Zoals gezegd ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium door de Nederlandse Gezondheidsraad op 250 en 350 per dag. In Amerika is dit ongeveer tussen de 350 en 400 per dag. Dr. Carolyn Dean stelt dat dit net genoeg is om tekorten te voorkomen, maar dat wij voor een optimale gezondheid wel twee keer zo veel kunnen hebben. Zij raadt het zeewier kelp aan als een van de voedingsmiddelen die het meeste magnesium bevat, 1 theelepel bevat ongeveer 30 milligram. Een gemakkelijke manier om kelp binnen te krijgen is door het eten van (glutenvrije) kelpnoodles. Een eetlepel amandelen bevat ongeveer 33 milligram magnesium. Andere goede bronnen van magnesium zijn noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten. Chlorofyl, de stof die zorgt voor de groene kleur in planten, bevat een magnesiumatoom. Hoe donkerder de groene kleur, des te meer magnesium. Magnesium zit verder in superfoods als rauwe cacao, spirulina, chlorella en hennepzaad.
Je kunt ook kiezen voor een magnesiumolie die je op de huid aanbrengt zodat de magnesium meteen door de huid wordt opgenomen. Bij gebruik van supplementen wordt vaak 200-400 mg per dag aanbevolen. Uit onderzoek blijkt dat magnesium citraat beter oplosbaar is en biologisch beter beschikbaar dan magnesium oxide (Lindberg JS, 1990), dus dat is iets om rekening mee te houden bij de keuze voor supplementen. Deze supplementen kunnen mogelijk laxerend werken. Neem de supplementen niet meteen voor het eten, omdat dit mineraal maagzuur nodig heeft om opgenomen te kunnen worden. Een uur voor het slapen gaan is een goed moment omdat het een ontspannende werking heeft. Lichte diarree is het symptoom van een teveel aan magnesium en bij nierfalen is het zaak magnesiumsupplementen te vermijden.

Een magnesiumtekort kan dus ernstige gevolgen hebben voor het lichaam, maar ook psychische klachten kunnen het gevolg zijn. Wanneer je last hebt van meerdere van bovenstaande symptomen, is het zinvol om een aantal weken meer magnesium aan je dieet toe te voegen en zo te kijken of de klachten verbeteren.

Gratis e-book: Test of jij (net als 60% van alle Nederlanders) ook een magnesium tekort hebt, ontdek de oorzaak van een magnesium tekort en de 31 meest magnesiumrijke voedingsmiddelen op aarde

Klik hier om het e-book: "31 magnesiumrijke voedingsmiddelen" nu te downloaden. Test of jij een magnesiumtekort hebt, ontdek de oorzaak en de oplossing.

Share:

84 comments

 1. Er klopt 1 ding dus niet en dat is dat magnesium Citraat maagzuur nodig zou hebben om te kunnen worden opgenomen. Magnesium Citraat is gebonden aan een aminozuur en heeft het maagzuur dus niet nodig. Daarom is Citraat ook juist zo goed voor mensen die maagzuurremmers slikken.

  Dit heb ik altijd zo begrepen.

 2. Magnesium chloride schijnt het beste opneembaar te zijn had ik gehoord. Of ionisch magnesium.

 3. De tips die hier gegeven worden ondersteunen waar ik al jaren mee vecht. Als ik niets eet kom ik nog sneller aan dan wanneer ik een flinke hoeveelheid eet. En ik snak af en toe naar chocolade terwijl ik er niet echt trek in heb. Ik ben nu voorzichtig begonnen met de smoothies en dat bevalt me wel. Oefeningen doen ligt niet zo in mijn lijn: ik ben 68 jaar en niet zo sportief vanwege een paar protesterende knieen vanwege mijn overgewicht, maar ik probeer zoveel mogelijk te wandelen en te fietsen. En wie weet word ik wel over de lijn getrokken na het lezen van al deze tips.

 4. Hoi, ik had erg last van spierpijn in mijn benen (bij het begin van de gezonde voeding) jullie advies om magnesium te smeren heb ik vertaald in gezond eten met voeding en Superfoods met magnesium. Nu na 14 dagen is het zo goed als over. Hartelijk bedankt voor het advies

 5. Ik had vanaf m’n 14e/15e elke maand last van migraine. Na 2 voetoperaties 2 jaar geleden kreeg ik ineens wel 2 keer per maand een migraine aanval en veel hoofdpijn. Ik ben toen magnesiumcitraat gaan slikken, 600 mg per dag (400 mg ‘s avonds, 200 mg ‘s morgens), want bij 400 mg bleef ik tegen hoofdpijn aanzitten.
  Maar sinds dat ik het slik heb ik helemaal geen migraine meer gehad! 🙂
  En ook andere klachten zijn verminderd! Heel duidelijk zichtbaar wat een magnesiumtekort kan veroorzaken!

 6. Ik heb gelezen op Wikipedia, dat als je een te hoge hoeveelheid magnesiumcitraat (hoger dan 350 mg) inneemt, je dan kans hebt op verlamming van het centrale zenuwstelsel (magnesiumnarcose).
  Ik vind het niet handig dat zo,n risico er dan niet bij verteld word.

 7. Ik was er zelf al achter dat mijn spierpijn wel eens veroorzaakt kon zijn door magnesium tekort , maar door deze mail ben ik wel heel veel wijzer geworden
  Ik heb 20 van de symtomen uit de lijst, ben gisteren al begonnen met tabletten, de verkeerde dus , maar nu ook verder met de super foods.
  Voor de zomer vast weer helemaal beter en in conditie
  Bedankt jesse
  Gr corrine

 8. Wat ik lees over een magnesium tekort geeft mij een echt Aha-Erlebnis! Ga het nu slikken voor het slapengaan, denk ik. Ga ook achter de kelp noodles aan als natuurlijke voedingsbron en is een pasta die nagenoeg geen calorieën heeft.
  In het algemeen: lof voor Jesse, want ik vind jouw berichten altijd helder en verzorgd en wat je schrijft plausibel klinken!

 9. De beste manier om magnesium op te nemen is via de huid, je huid zal nooit meer nemen dan nodig is, dus je zal geen overdosis krijgen. Floaten in epsomzout zeg maar magnesiumsulfaat is een goede manier om zo je tekort aan te vullen.
  Floaten is drijven op heel zout water wat goed is voor lichaam en geest er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en wordt nog steeds gedaan.

 10. Ik tennis ‘s avonds ( 76 jaar) en kon dan niet slapen van de pijn in mijn spieren, benen en rug. Sinds ik magnesiumcapsules slik is het over. Ik nam ze bij de maaltijd maar zal ze in het vervolg voor het slapen nemen dan verbetert mijn slapen misschien ook. Ik snap niet dat artsen hier niet op controleren. Ik laat ieder jaar een bloedonderzoek doen, waarbij allerlei factoren onderzocht worden, maar magnesium niet. Ik heb gemerkt dat het op mij een enorme invloed heeft. Zijn er nog meer van dat soort factoren die een beter mens van mij kunnen maken?

 11. Wat is het beste “magnesiumsmeersel” wat ik kan gebruiken? Ik en ervan overtuigd dat ik een tekort heb, of moet ik eerst naar de huisarts om dit te laten controleren in mijn bloed? Of gewoon gaan proberen??

 12. Goedemiddag, Al enige tijd het idee, dat ik wel wat extra Mg kan gebruiken, maar wil door een goede gevarieerde voeding gebruik van preparaten voorkomen. Maar hoe doe je dat? Regelmatig monitor ik mijn voeding en zou daarmee voldoende Mg binnen moeten krijgen, maar dan alleen als ik geen verhoogde behoeft heb…. En dat heb ik waarschijnlijk wel. Met name doordat ik veel verlies agv transpiratie bij sporten en overgang. …. Meer eten van Mg-leveranciers heeft echter ook een verhoogde energie-opname tot gevolg, wat zich dan weer omzet in vet, omdat mijn lichaam een HR-ketel heeft … Toch aan de preparaten? Grtz, Hester

 13. wat zijn spierkramen?
  staat bij de symptomen.

 14. spierkrampen, grapjas;-)

 15. Als je makkelijk en zonder honger wilt afvallen, moet je gewoon alle koolhydraten en suiker vermijden.
  Geen brood, aardappels, pasta, weinig fruit, sapjes enz.
  Je mag eten tot je verzadigd bent ALS er maar geen KH in zitten.
  Wat mag wel?
  Natuurlijk voedsel zoals vlees, vis, groenten, volle yoghurt, room, roomboter, eieren, eigenlijk alles wat kort ervoor nog leefde!

 16. Was er zelf ook achter gekomen hoe belangrijk magnesium voorons is.
  Ben zelf 76 jaar met een echtgenoot van 88 jaar ,die Van alles meegemaakt heeft ,van O Ps en bestralingen,maar dankzij de vele mineralen
  Magnesium e.a en gezonde voeding! Is hij nog flink actief

 17. Na lang zoeken naar antwoorden waarom een goede vriendin van mij erg veel pijn heeft, elke dag, de hele dag, ben ik tot conclusie gekomen dat magnesiumtekort het meest voor de hand ligt.

  Ik ga dus binnenkort het smeersel toepassen. Op de plekken van de pijn gezien dit het veiligst oogt.

  Tipje; natrium bicarbonaat helpt vaak ook snel tegen pijn in spieren omdat dit ontzuurt! Alsook dat het kan helpen tegen een kater de volgende dag.

  Wie kan mij de zekerheid geven dat dit het einde is van haar pijn? Want als ik die zorg niet meer heb, ga ik magnesium ook uitproberen! Tegen de migraine aanvallen die mij erg veel pijn doen lijden.

 18. Ik heb al jaren last van mijn pols. Misschien van een gewricht. Lunatum (maanbeentje)…. ik vroeg me af of dit ook heeft kunnen ontstaan door een tekort aan magnesium? Weet iemand hier iets over? Thanks

 19. Waarom krijgt niemand reactie/andwoord op/haar vraag?

 20. Oh verklaart een hoop ik heb van alle symptomen die der staan wel 14 kunnen aanvinken

 21. Oh verklaart een hoop ik heb van alle symptomen die der staan wel 14 kunnen aanvinken

 22. Wat me opvalt. Ik zie hier heel veel vragen en geen enkel antwoord. Jesse, hoe zit dat?

 23. Gebruik sinds 14 dagen mgn en voel me er beter bij .maar de neuroloog verbied mij het te nemen.heb MyasteniaGravis (spierziekte)
  Zou graag willen weten of er meer mensen zijn die hier iets van .weten .Ben 80 procent op geknapt door magnesium bruistablettten.

 24. Ik wil niet veel zeggen maar als je B12 tekort hebt heb je ook die zelfde symptomen.. en daar kan je ernstig ziek van worden en blijvend ook.. dus laat die ook gelijk even mee prikken en het zelfde geld voor vitamine D.. allemaal een hele waslijst van symptomen.. ik ben al jaren ziek door gronisch b12 tekort en omdat ik er zolang mee gelopen heb werken de spuiten ook niet meer.. restschade.. ik ben een jonge vrouw van 33 en leef als een vrouw van 83 kan niet eens voor me kind zorgen zo ziek ben ik door die stomme vitamine tekort.. ook had ik d tekort en magnesium tekort is allemaal aangevuld maar de b12 moet ik de rest van me leven blijven spuiten helaas

 25. Hallo Inge,
  Heb je ook al smelttabletten geprobeerd, dan wel de goeie. Ze hielpen, nog steeds bij mij het beste. B12 van vitamineb12nu.nl succes !

 26. wat heb ik veel informatie gekregen over magnesium heb het gekocht en neem het voor het slapen in. Kun je daar je verdere leven mee doorgaan. Gebruik ook enzym Q 10.

 27. Bedankt

 28. hallo,
  ik heb redelijk veel last van chronische hyperventilatie met veel gevoelens van onrust, hartoverslagen enz. ik mas over magnesium en gebruik nu sinds een paar maanden bijna dagelijks de magnesiumolie van zechsal..ik merk meteen na het insmeren van buik en/of benen/voeten, dat het onrustige gevoel in mn lijf minder word en mn hart regelmatiger gaat kloppen..alleen..ik moet het elke dag, soms zelfs om de paar uur opnieuw gebruiken, dus het is ook weer heel snel uit mijn lichaam..mijn vraag is, hoe krijg ik het goed en langer blijvend aangevuld om mij goed te voelen?

 29. Terwijl mijn bloedwaarde perfect was, wat magnesium betreft..heel vreemd, want ik merk meteen als ik het smeer, verbetering

 30. Ik heb last van aanvallende hartkloppingen die dan overgingen in boezemfibrilleren,vermoeidheid,hypernerveus,angstig gevoel,trillen soms,enorme spierpijnen overal in acute aanvallen,slokdarmkrampen,middenrifkramp enz…
  na bloedonderzoek,magnesiumtekort en ijzertekort en rode bloedcellentekort,ik neem nu ijzersupplementen tardyferon 80mg 1per dag en magnesiumsupplement zakjes 450mg(magnetop) 1/2 zakje per dag dus 225mg,zodoende ik de kuur jaar kan doen,na 2 maand ga ik opnieuw bloed laten nemen we gaan dan zien,heb toch na 4 weken last van stress,opgespannen spieren ! en angstig zonder reden door te snel te ademen zonder dat ik het weet…

 31. Ik heb epsomzout besteld via internet. Via de huid wordt magnesium beter opgenomen en nu twee of drie keer per week een epsombad. Heeft veel voordelen voor het lichaam, Google er maar eens op!

 32. deze symptomen lijken wel heel erg op die van B12 tekort?

 33. Er zijn jongstleden ook artikelen verschenen waarin onderbouwd wordt dat adhd en add grotendeels verholpen kunnen wordt met magnesium, zeker met een voedingspatroon wat veel magnesium onttrekt of de opname bemoeilijkt zo als koffie cola en suiker ( ben ik direct mee gestopt!) heel aannemelijk dat hier ook sprake is van een tekort. Je artikel is heel goed en compleet, ik mis alleen een beetje dat alcohol koffie frisdraken en suiker ( en misschien nog wel meer ) nadrukkelijk magnesium onttrekt, en dat het dus niet gek is om dat te minderen/stoppen. Maar misschien heb ik het mis.

 34. Ik gebruik nu sinds twee jaar magnesium en ik vind het een wondermiddel. Mijn ooglidtrillen, kramp in de kaakspieren en nachtelijke kuitkrampen zijn voorbij en ik voel mij zeer ontspannen.
  Het is een goedkoop middel. Momenteel zit 25% van de Nederlanders aan de hartmedicijnen. Ik vermoed dat een groot deel daarvan kan stoppen als de koolhydraat-inname wordt verminderd en men magnesium gaat slikken. Niet alleen besparen we dan op de gezondheidszorg, maar mensen worden weer echt gezond.

 35. Ik slik magnesium/vitamine d 3 combi in bruistabletten, op de bijsluiter vermeld: innemen tijdens de maaltijd. Naar ik begrijp is dit dus eigenlijk niet goed?

 36. Beste Job,

  Waarnaar jij verwijst is het Atkins diet. Dat is echt levensgevaarlijk. De man zelf is gestorven aan botkanker. Er zijn gezondere manieren van op gewicht komen. Kijk een naar freelee op YouTube

  Groeten
  Aad

 37. Jarenlang geleden aan ernstige spierstijfheid in het bewegingsapparaat, zelfs zodanig dat mijn leefwijze ernstig werd belemmerd. Erge vermoeidheid, tachycardie (versnelde hartslag), trillende spieren, restless legs en nog meer van de door Jesse aangegeven symptomen. Sinds een maand slik ik magnesiumtaureaat (iherbs.com). Nagenoeg alle klachten verdwenen al na enkele dagen en ik ben veel fitter en actiever dan voorheen. Dit artikel klopt dus.

 38. Ik gebruik nu sinds ongeveer een half jaar magnesium. TOP! Al moet ik het persoonlijk wel op een nuchtere maag nemen (‘s ochtends) omdat ik anders een half uur na inname aan de diarree ga. Sinds gebruik geen spierspasmes, hartritme stoornissen etc meer. Totaal geen last meer van spastische darm (was een ernstig geval) en het meest frappante vind ik zelf dat ik gestopt ben met tanden knarsen! Dit vanaf mijn eerste tanden tot mijn 49st gedaan! Ook ik zie de overeenkomsten met een B12 en vitamine D3 tekort. Deze had ik ik dus ook beide, langdurig… Grote kans dat het bij mij veroorzaakt is door articaïne een tandarstverdoving met als conserveermiddel sulfiet (waar ik dus intolerant voor ben) Dit heeft zoveel beschadigingen veroorzaakt in mijn lichaam dat ook ik voor mijn leven aan de B12 injecties zit, hoog gedoseerd vitamine D3 moet slikken etc.
  Lang verhaal kort. Ik heb er geen probleem mee om dit te moeten doen. Ben 8 jaar lang zeer ernstig ziek geweest en ook psygisch gestoord verklaart. Door alle bijkomende psychische klachten van deze tekorten nam niemand mij meer serieus en werd ik zieker en zieker. Heb helaas alles zelf uit moeten vinden en wordt nog niet echt serieus genomen maar ik voel me top nu. Gelukkig zijn dit dingen die ik zelf kan doen (behalve de B12 injecties) dus heb de goedkeuring van artsen niet nodig. Kan zeggen dat het voor mij nu voelt alsof ik mijn gezondheid EN mezelf weer terug heb.

 39. hoe verdraagt magnesium zich t.o.v. nifedipine een medicijn dat ik moet slikken voor de hoge bloeddruk?

 40. Hallo ,ik Johan ,.54 jaar…had reeds 2 jaar vermoeidheid draaiingen in mijn hoofd, overal pijn ,in borst,benen armen,hoorsuizen nie normaal,bloedarmoede,dronken lopen (niet van de drank)stress,oververmoeid,en allerlei andere bijhorigheden,dokters wisten geen raad ,ben zelf op onderzoek gegaan op internet ,met gevolg een te kort aan magnesium en vitamine b 12 ,nu ik deze dagelijks in neem begin ik beetje per beetje er door te komen,spuiten hielp niets bij mij,dagelijks vitamine b 12 smelt tabletten met b 8 en b 6 onder de tong laten smelten s’morgens en s’avonds ,1000ug 40.000 % ADH…..teveel word uitgescheiden via urine ,vitamine b 12 kan niet kwaad voor het lichaam, Methylcobalamine is de beste opneembare b 12..Magnesiumchloride vlokken ,1 op 1 verhouding met water mengen ,dit is de best stof om uw magnesium aan te vullen ,spray dit op uw benen of armen of waar je pijn hebt en laat het een 45 min intrekken ,kost 2 maal niets ,beter dan al die pillen, pillen worden niet goed opgenomen in het lichaam spreek van ervaring ,een weldaad voor je lichaam…..Jullie van dienst te zijn geweest met deze ervaring…gr

 41. Na veel te hebben gelezen over bijnieruitputting, endocriene klieren in t algemeen, Chronisch vermoeidheidssyndroom, kwam ik bij de oorsprong van de te hoge cortisolspiegels, en uiteindelijk uitputting. Bij ‘n magnesiumgebrek kun je bijna niet omgaan met stress, omdat de bijnieren misschien al helemaal uitgeput zijn, maar je lichaam doet pogingen om cortisol aan te maken, dat is de bescherming van ons lichaam bij stress. Als Zo spaar je je bijnieren. In cashewnoten en zeezout en groenen bladgroenten , maar extra supplementen heb je echt wel nodig bij totale uitputting. Ik heb 2 soorten magnesium in huis,magnesiumoxide(volgens de trainer van Power Supplements een zéér goed opneembare magnesium) en Shüsslerzouten magnesiumphosphoricum, en neem nu even 2000 mg. verdeeld over de dag. Na 29 operaties was ik OP. Er zijn vele soorten magnesium, laat je niet gek maken, koop gewoon wat je tegenkomt , en wissel daarna af, als je t maar binnenkrijgt. Je kunt helemaal gestoord worden van wat is goed en wat niet, maar elke vorm van magnesium heeft zn werking. Alle burnout, C.V.S. en depressieve mensen wens ik alle sterkte toe,want uitputting is killing, zoek en vind ***

 42. Hallo,

  ik ben Femke, 19 jaar. Ik heb sinds 2 maanden last van hyperventileren, paniekaanvallen en depressieve gevoelens. Na een paar doktersbezoeken en 2 afspraken bij de psycholoog te horen gekrijgen dat het lijkt op een paniekstoornis.
  Als ik echt naar mezelf en mijn lichaam luister, heb ik het gevoel dat ik ergens een tekort aan heb omdat ik het gevoel heb dat de spanning vanuit mijn lichaam komt, en niet van buitenaf. Daarom ben ik vorige week begonnen met 5HTP voor het slapen gaan, 100 mg magnesium voor het slapen gaan en vitamine B complex en vitamine D complex. Ik voelde me de hele week goed, maar sinds gisteren opeens weer een beetje duizelig en afwezig. Geen angst of paniek, maar vooral duizelig. Nu heb ik vanochtend 100 mg magnesium ook in de ochtend erbij genomen, maar voel me nu de hele dag slaperig en duizelig.
  Komt dit nu door de magnesium? Is het dan misschien beter om 200 mg voor het slapen gaan in te nemen? En dat ik geen paniek en depressieve gevoelens meer heb, maar wel duizelig en slaperig, betekent dit dan dat de 5-HTP en magnesium wel helpt? Ik ben erg wanhopig wat betreft het uitproberen van allerlei zaken. Hoop dat iemand antwoorden heeft of dezelfde ervaringen.
  Bedankt alvast xxx

 43. Al jaren word er bij mij elke 3 weken B12 geprikt. En toen ik hier de symptomen las, dacht ik gelijk, dit zijn dezelfde als bij B12 tekort! Helaas voelde ik me nog steeds moe, prikkelbaar, stijve spieren en gewrichten, hoofdpijn, s’nachts 4 keer plassen en ik sliep maar 3 uur per nacht. Ben nu sinds 2 dagen magnesium olie onder mijn voetzolen aan t spuiten voor ik ga slapen, en voel me nu al een ander mens! Ik heb ook al 2 nachten doorgeslapen tot de andere ochtend.

 44. bij mij komt het NIET door te weinig magnesiumrijke voeding eten!!! ik neem t gewoonweg niet op uit het voedsell! maar daarover lees en hier ik helaas niets. 🙁
  voel me zeer alleen staan … omdat niemand begrijpt wat ik heb doorgemaakt en nog steeds doormaak!

 45. hier = hoor. (autocorrect)

 46. Heb sinds 18jaar een ernstige vorm van aangezichtspijn …heb de Janetta -operatie gehad in Tilburg ..zonder resultaat..Na 5neurologen en 3kaakchirurgen …kaakoperatie’s..gnatholoog ..kaakfysio …psycholoog en pijnpoli ben ik begonnen met Magnesium 250 Mg. ..B 12 …D 3 en C60 …Ben sinds mei dus pijnvrij ..De laatste neuroloog in Nijmegen zei dat ik een beschadigde zenuw had .
  Jammer dat er niet genoeg aandacht is op dit gebied door (huis)artsen !

 47. Mij is verteld dat badzout het beste helpt. Eerste weken 2x per week en daarna 1x per week. Slikken schijnt niet zo goed te werken daar er veel verloren gaat. Dit zout wordt dan opgenomen rechtstreeks door de huid.Deze zouten bestel ik per emmer bij Regenesis Magnesium. De olie wordt gebruikt bij vooral krampen van spieren. Dit helpt goed.

 48. Ik ben 66 jaar en heb mij een hele lange tijd heel goed gevoeld. Ineens werd dat minder en waarom? Geen idee? Totdat ik mij ineens realiseerde, dat ik al een tijdje geen Magnesium meer had geslikt. Sinds twee weken weer begonnen en ik voel de energie langzaam weer terugkomen.

 49. goede dag
  zou in ligtingen willen ont vangen ovemag nesium te kort

  heb bloedesuiker te hoog 8, 6

  bedankt voor het bericht
  groet annie

 50. Beste mensen, de artsen Syrcus en Dean waarnaar dit artikel refereert raden beiden als beste Magnesium supplement Magnesium “Olie” aan. Magnesium olie is Magnesium opgelost in water waardoor een chloride ontstaat. In Nederland, in Veenendal om precies te zijn, wordt de puurste vorm van Magnesium uit de grond gehaald (2000 m diep). Noord Europa was voorheen de Zechstein zee en het Magnesium dat hierin zat is geheel in tact gebleven en bevindt zich dus twee kilometer diep in de grond. Als je Magnesium olie koopt, let dan ook altijd op het Zechstein certificaat en dat de Chloride oplossing 31% is. Ik heb anderhalf jaar in bed gelegen; ben meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis. Arsten dachten maanden lang dat ik kanker had. Na drie maanden kwamen ze tot de conclusie dat ik een auto immuum ziekte had, maar ze wisten nog niet precies welke maar wilden me wel meteen Prednison voorschrijven. Dit heb ik geweigerd. Bij toeval heb ik Magnesium olie ondekt. Na 2,5 maand dagelijks smeren lijk ik herboren: ik slaap weer (sloeg bijna dagelijks nachten over), ik heb geen last meer van hart ritme stoornissen (een jaar geleden ben ik opgenomen met een beginnen hartaanval), ik kan weer sporten want heb weer energie, mijn spierpijnen en infecties zijn verdwenen, mijn gluten allergie symptomen zijn verdwenen, ik ben van mijn migraines af, een lidteken dat ik heb overgehouden aan een operatie en wat lelijk en verdikt was door ee soort wild vlees groei is weer helemaal glad en zoals een lidteken moet zijn. Als ik een hoofdpijn op voel komen smeer ik het op en verdwijnt het binnen minuten, soms seconden. Mijn puberzoon had erge acné, na een maand de olie voor het slapen gaan op zijn gezicht te smeren is hij nu praktisch van zijn acne af. Het herstelt de huidcellen nl ook en werkt net als alcohol antiseptisch. Maar heelt tegelijkertijd ook de wond. Ik heb op aanraden van Dr Syrcus zo’n 2000 Mg Magnesium per dag genomen in de vorm van Magnesium olie (ongeveer 80 tot 100 sprays). Het heeft mijn leven gered. Mijn lijf doet het weer. Ik smeer nu sinds een week “slechts” 1200 Mg Magnesium per dag (10 sprays in mijn hand, die ik dan weer op mijn voetzolen smeer (10 per voetzool, dus 40 sprays in totaal). ‘s ochtends en ‘s avonds en 10 sprays onder elke oksel (het werkt ook als deodorant namelijk). En voor het slapen gaan vaak nog vijf tot 10 sprays op borst en buik of op mijn schouders en nek en rug (bij pijn). Spray het eerst op je hand want rechtstreeks. Kan erg jeuken. Het kan op sommige plekken ook erg prikken, dat duurt nooit langer dan 10 minuten, maar als je het te erg vindt prikken smeer er dan wat water op (dat verdunt). Je kunt het ook na een half uur of een uur weer afspoelen/douchen. Magnesium (olie) is echt een wondermiddel en ik raad het iedereen aan! Het is het beste Magnesium supplement volgens Dr Syrcus en Dr Dean.

 51. Klinkt erg goed zeer overtuigend te zijn , uitproberen waard , bedankt.

 52. Mijn dochter zegt juist spierpijn te krijgen van magnesiumcitraat! Is hier wat over bekend?
  Zij heeft epilepsie (gehad) en nu RA!! Slikt methotrexaat!
  Zij is enorm moe en energieniveau daalt

 53. LS…

  Goed verhaal van Moira ! Geeft hoop. Ik heb plotseling een krankzinnig hoge bloeddruk. Ben duizelig en durf de straat niet meer op. Emotioneel een wrak en kan janken bij het minste geringste. Heb inmiddels ook Magnesium Olie ontdekt dat ik ga gebruiken naast Chlorella en Magnesium Citraat en alle voeding waar Magnesium inzit. Zal t.z.t graag laten weten hoe het gaat…

 54. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor mijn problemen!

 55. Gebruik een goed vorm van Magnesium Citrate zoals van het merk Solgar. Bestaat al sinds 1947 en is echt een aanrader.

 56. Bij geen van de reacties leest ik iets over hetgeen wat bij een van de symptomen beschreven staat nl. Spierkramen kan ieman mij uitleggen wat dat is.?? ☺

 57. @Joop Weverling
  Hier wordt spierkrampen bedoelt volgens mij….. Tikfoutje?!

 58. e-book download niet, kom steeds bij de video weer uit.

 59. Geweldige goede uitleg het kon niet beter
  Hartelijk dank ik heb jaren last van migraine gehad,sins ik magnesium citrate gebruik en gun powder groene thee al jaqren vrij van migraine nog maals bedankt

 60. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn……..
  Goede wetenschappelijke onderbouwing van al deze claims enz. Is nergens op het internet te vinden. Gewoon gevarieerd en niet te veel eten en bewegen. Succesvolle oplosding voor al deze symptomen van mg gebrek

 61. interessant.. ik heb al enige tijd elke dag last van een trillend ooglid, via google kwam ik daarom uit bij dit bericht. ook heb ik vaak hoofdpijn het afgelopen jaar en sinds kort ook maagpijn.
  ook interessant om te lezen dat iemand hier diarree krijgt van inname van magnesium.. ik slikte een tijdje Metarelax en heb een peiode elke dag last van diarree gehad, zelf dat ik dat het aan de bakboter Ghee lag, maar nu verdenk ik de Metarelax. Ik zal het slikken op gaan pakken in de ochtend op de nuchter maag. als ik me wil laten testen op magnesium tekort wat moet de huisarts dan aanvinken?

 62. Hello Mr Jesse hartelijk bedankt voor Uw hele duidelijke voorlichting het kon niet beter ,ik heb er heel veel baat bij nogmaals bedankt

 63. beste lezer, het is dus helemaal wáár, ik heb een zware echtscheiding achter de rug,
  ik sportte bijna elke werkdag bijna, wég, geldgebrek, ik had nauwelijks geld en ook geen spullen. etc etc, dus één bom stress, en langzamerhand zonk ik het chronische magnesium tekort in, rugpijn, slapeloosheid, etc in het kwadraat. Vanavond de eerste drie magnesium pillen genomen, ‘het levensmineraal’, en al die andere superlatieven zijn waar, ik voel me op dit moment 19/12-2016 te Leeuwarden, beter dan in jaren. Je hebt het gewoon nodig !!!!
  Het is het beste advies, sinds jaren. !!!!!!

 64. Ik heb al sinds lange tijd veel spiertrillingen in de kuiten en spierkrampen in de benen vooral tijdens sporten en na sporten, ik gebruik al enige tijd Magnesium Citraat 400 mg van Golden Naturals.
  Ik kan niet zeggen dat mijn klachten vermindert zijn, kan het misschien zijn dat er producten in de markt zijn die niet werken?
  Misschien heeft iemand ervaring met producten die wel helpen.

 65. @R.Talstra. Het kan soms de vorm zijn. Magnesium is er in allerlei verbindingen, citraat, tauraat, malaat, bisglycinaat, orotaat. Misschien kan het daarmee te maken hebben maar vaak heb je meerdere tekorten tegelijk. Een tekort aan vitamine D kan ook spierkrampen geven en magnesium en vitamine D werken samen.

 66. Neem al jaren Magnesium tabletten …Af en toe stop ik ermee…
  7 dagen later : Opgezwollen linker voet en been – krampen in de benen – slecht slapen, soms maar 3 uurtjes – constipatie – slecht zien en ..oorzuizen + slechter horen …

 67. Kijk even op zechsal.nl en dan de olie op buik en oksels voetzolen. Het werkt perfect.

 68. Jesse Van Der Velde is een boekenverkoper , niet meer en niet minder . Hij antwoord nooit op de vragen van de mensen op zijn blogs . Zuiver geldgewin , anders niets .

 69. Het probleem van onze doktoren is dat ze heel goed weten wat er aan de hand is.
  En wat de mensen te kort komen.
  En als de mens zelf eens goed na gaat denken van waar komt mijn eten weg gaat er ook een lichtje branden.
  Gezond eten. Wat is gezond, een tomaat uit de buurt super. Ga eens kijken waar tomaten geteelt worden en hoe, in kassen vroeger stonden ze in de aarde buiten in de volle grond en was het een zeisoens geoente, vandaag de dag krijg je het elke dag. Maar deze tomaten staan alleen nog in een perfecte bemeste en geselecteerde water mix. Net als vele andere groente soorten. En geloof maar niet dat dat gezond is wat daar weg komt.
  Fruit bevoor beeld in de winkel zie je alleen appels bananen sinnasappel perfect rond zonder een deukje of wat dan ook alles geselecteerd. Juist de appel van de eigen boom waar waarschijnlijk nog een worpje in zit omdat er geen gif gebruikt word is het aller gezondst, plus het voordeel dat het wormpje ook nog gezond is. Maar een appel uit de winkel is er op gemaakt om groot en vol te worden, daar komt ook heel veel vergif bij, en omdat alles, ja niet veel mensen staan er bij stil alles wat je om hoog gooit komt weer naar beneden, dat vergif dat naast de boom valt word door de wortels in de appel getrokken dus kun je de buurtsuper appel wel lekker afwassen maar het helpt je niks en dat is met alle fruit soorten die uit de winkel komen buiten de biofruit (mag je hopen) mensen zijn te lui om zelf een tuin aan te leggen maar dat is veel gezonder. En dan gaan heel heel veel klachten weg.
  Vroeger maaide ik konstand de brandnetel weg nu eet ik hem. Vroeger haalde ik alle onkruid weg nu niet meer heel veel onkruid is het gezondste eten wat er is. Mijn tuin ziet er uit als een gaos, en zo wat, ik leef er van wat intreseert mij dat mijn buren het groenste gras hebben, en een mooi aangelegte tuin. Sindsdien ik me meer vegaan ingestelt heb is het met me gezondheid veel beter geworden.

 70. hoeveel magnesium moet ik slikken om van rusteloose benen af te komen? dank voor je antwoord

 71. De celzouten van dr schlussler en dan de magnesium zijn de beste die je kan innemen. Deze worden heel goed opgenomen ook in de cellen.

 72. Ik denk dat magnesiumtekort behandeld moet worden en vastgesteld door een arts en men dient ook onder begeleiding supplementen te gebruiken. Dat kan ook een ervaren orthomoleculair dieetist(een arts is beter) zijn. Ik vind dat deze website verdacht hoog staat in de google zoekresultaten. Je wordt gedwongen om je e-mail adres op te geven en de link voor de nieuwsbrief kan je niet wegklikken. Ook alle reacties van de mensen vind ik niet altijd zinnig, niemand zou moeten thuisdokteren, toch? En wat er vooral ontbreekt is een zinnige reactie van Jesse.

 73. Jesse van der Velde is een ‘coach’ niets meer en niets minder , niet deskundig genoeg om.lukraak advies te geven over voeding en supplementen.
  Zelfkennis brengt je verder 😊

 74. Gebruik nu sinds ongeveer een jaar magnesiumolie en de oplosbare vlokken voor een voetenbadje . Dat om de andere dag ongeveer half uur tot 3 kwartier. Het duurt een poosje maar echt ik ging me beter voelen. Neem verder geen supplementen of iets dergelijks , gewoon alleen de olie en vlokken en mijn stresslevel is aanzienlijk gedaald. Ben veel relaxter geworden, slaap beter, heb minder hoofdpijn. Het gaat om de producten van Zechsal. Bestel gewoon via internet en het wordt gratis thuisbezorgd.
  Kan het jullie allemaal aanraden.

 75. Jesse, je bent een held. Ik zou ook niet reageren op al die berichten. Er is wel iets beters te doen. Dank, ga zo door.

 76. Beste Jesse,

  Het duizelt mij wel eens hoeveel mensen symptomen van een magnesium tekort ervaren en terecht dat jij dit aanhaalt in je blog. Bedankt voor je blog. Ik heb er elke keer weer veel aan.

  mvg,

  Edwin

 77. Ik probeer de e-Book te bekijken maar de link werkt niet meer.

  Mvg, Bart-Hein

 78. Hallo Jesse,
  Waar kan ik het e-book downloaden? De link die er staat werkt niet.
  Vriendelijke groet,
  Caroline.

Geef een reactie