Mycotoxines – Wat zijn het, waar komen ze vandaan?

Schimmels in voeding of in het lichaam, zoals candida, scheiden afval uit: mycotoxines. Deze kunnen schadelijk en zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Hoe kun je het herkennen? En wat kun je doen om mycotoxines in het lichaam te voorkomen?

Wij hebben allemaal schimmels, zoals candida, in het lichaam. Deze zijn belangrijk voor onze gezondheid, maar steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van een schimmelinfectie. Bijvoorbeeld door onze moderne levensstijl en een ongezond voedingspatroon. Een van de meest voorkomende schimmelinfecties is candida. Deze wordt veroorzaakt door de gist candida albicans, die van nature in ons lichaam aanwezig is, maar een wildgroei aan schimmels kan veroorzaken als het de kans krijgt. Het spijsverteringsstelsel, de urinewegen en voortplantingsorganen bevatten een aantal verschillende soorten gisten die, als het goed is, in harmonie leven met de ‘goede’ bacteriën. Door een verzwakt immuunsysteem, een ongezond voedingspatroon, te veel suiker (gist heeft suikers nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen bevestigen onderzoekers McGinnis et al. 1996 en Buddington et al. 1996 en Howard et al. 1995) of het gebruik van antibiotica kan de flora in deze organen in disbalans raken. De ‘goede’ bacteriën raken in de minderheid ten opzichte van de ‘slechte’ bacteriën en de gist Candida Albicans krijgt de kans om draden te vormen en uit te groeien tot schimmels (Braunwald, 2001).

Candida overgroei
Te veel candida albicans in het lichaam leidt tot een schimmelinfectie, cadidiasis of candida overgroei. Als je een schimmelinfectie hebt hoeft dat niet meteen te betekenen dat je last hebt van candida overgroei, maar als het niet wordt behandeld kan dit wel een gevolg zijn. De eerste symptomen van een candida overgroei zijn een opgeblazen gevoel, geen eetlust, huiduitslag, winderigheid en buikkramp, bijvoorbeeld na het eten van zoetigheid of zoet fruit. Het immuunsysteem heeft het zwaar bij candida overgroei omdat deze probeert de balans te herstellen en de overmatige schimmels te doden. Wanneer dat niet lukt, krijgt de schimmel kans door het lichaam heen te groeien. Je lichaam heeft niet alleen te maken met candida bacteriën, maar vooral ook met de toxines die de candida gist produceert en achterlaat in het lichaam: mycotoxines. Mycotoxine betekent in het Latijn zoiets als ‘schimmel gif’, om precies te zijn: mukos of mykes uit het Grieks voor schimmel en toxicum in het Latijn voor gif. Deze bijproducten verzwakken het immuunsysteem en vallen het lichaam aan, vooral het weefsel en de organen. Ze kunnen door het hele lichaam gaan circuleren, bijvoorbeeld in het bloed en bloedvaten, door het spijsverteringsstelsel, de lever, alvleesklier enz. Ze kunnen zelfs de hersenen bereiken en daar problemen veroorzaken en beïnvloeden hoe je denkt en wat je voelt. De candida bacterie kan vele verschillende toxines achterlaten in het lichaam, acetaldehyde is de meest giftige variant. In 1986 schreef Dr. Orion Truss voor het eerst over acetaldehyde dat deze chemische stof vanuit candida het brein kan bereiken. Hij schreef dat het vermijden van suiker en alcohol belangrijk is om deze toxines in het lichaam zoveel mogelijk te voorkomen. Candidias wordt veroorzaakt door candida in het lichaam en is een ernstige aandoening die meteen moet worden behandeld. Candidiasis kan gepaard gaan met koorts en shock, inclusief lage bloeddruk en versnelde hartslag, ademnood en het niet goed kunnen functioneren van meerdere organen en soms in combinatie met huiduitslag of huidschilfering. Dit is een gevaarlijke en mogelijk levensbedreigende ziekte.

Lekkende darm
Als er een disbalans ontstaat in de darmflora kunnen er allerlei rottings- en gistingsprocessen plaatsvinden in de darmen. Als gevolg hiervan kan candida zich nestelen in de darmwand, gisten en agressieve bacteriën geven kleine beschadigingen aan de darmvlokken of villi en dat zorgt voor microscopisch kleine gaatjes in de darmwand, ofwel een lekkende darm. De giftige bijproducten die gisten en schimmels produceren, zoals de mycotoxines, kunnen op deze manier de bloedbaan binnendringen en zich door het lichaam verspreiden en uiteindelijk allerlei vervelende aandoeningen en klachten veroorzaken zoals psoriasis of eczeem, depressie en blaasontstekingen. Mensen die last hebben van een lekkende darm merken vaak dat ze regelmatig buikpijn hebben wat gepaard kan gaan met lichte koorts. Ook hebben ze vaak het gevoel dat de gezonde voedingsstoffen die ze eten niet door het lichaam worden opgenomen. Vervolgens kunnen daar andere symptomen bijkomen zoals somberheid en angstaanvallen. Als gevolg van een lekkende darm kunnen ook de schildklierhormonen uit balans raken, waardoor antistresshormoon wordt geproduceerd en het risico op autoimmuunziekten wordt verhoogd. Deze kunnen, volgens Dr. William Crook, auteur van het boek ‘The Yeast Connection’, beide leiden tot gewichtstoename. Dit was één van de eerste artsen die gisten in verband bracht met allerlei gezondheidsklachten. Volgens hem ontstaan er, wanneer er mycotoxines via een lekkende darm je lichaam binnendringen, allerlei allergische reacties in het lichaam, die kunnen leiden tot:
* Een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
* Onbedwingbare trek in koolhydraatrijk eten of suikers, omdat de gisten hiermee worden ‘gevoed’.
* Overbelasting van de lever, omdat deze alle schadelijke stoffen uit het lichaam moet verwijderen.
* Een verzwakt immuunsysteem, omdat het lichaam de hele dag bezig is met terugvechten tegen alle schadelijke stoffen die het lichaam binnen dringen.
* Vochtophoping omdat het lichaam probeert om de schadelijke stoffen met vocht op te lossen.
* Gezwollen vetcellen, omdat zij de schadelijke stoffen zullen vasthouden om de rest van het lichaam tegen ze te beschermen.
* Een hormonale disbalans, omdat de schadelijke stoffen onder andere het functioneren van de schildklier aantasten of omdat via deze schadelijke stoffen allerlei pseudo-hormonen de kans krijgen om het lichaam binnen te dringen.
* Stress, wat leidt tot een toename in de afgifte van cortisol en daardoor gewichtstoename.

Wat is de oplossing?
Candida en lekkende darm zijn hardnekkige aandoeningen die de algehele gezondheid aantasten, je voelt je dan niet energiek en gezond. De candida infectie bij de bron aanpakken en dus de oorzaak van het ontstaan van de schimmelinfectie wegnemen is de manier om candida en lekkende darm met succes te behandelen en de schadelijke mycotoxines in het lichaam te voorkomen. Als eerste is hiervoor belangrijk dat je voedingspatroon optimaal is samengesteld, zodat de candida schimmel geen kans krijgt om zichzelf te vermenigvuldigen. De beste methode, waarmee je candida op een natuurlijke manier tegen kunt gaan is er eerst voor te zorgen dat je alle soorten voeding die candida stimuleren zoveel mogelijk uit je voedingspatroon haalt. Dit gaat vooral om suikers en dus ook voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, honing, zoet fruit en ook de kunstmatige zoetstoffen helemaal te vermijden. Beperk koolhydraten omdat deze in het lichaam worden omgezet in suikers en zo een ware voedingsbodem zijn voor candida en lekkende darm. Je lichaam heeft wel energie nodig, dus om voldoende koolhydraten binnen te krijgen kun je kiezen voor complexe koolhydraten uit groenten, havermout, bruine rijst, quinoa en gierst. Vermijd schimmels en gisten in voedingsmiddelen dus geen kazen, champignons en andere paddenstoelen. Ook alcohol bevat veel gisten, die een belangrijke voedingsbodem vormen voor candida. Daarnaast wordt de alcohol in het lichaam omgezet in suikers, waardoor de candida ook weer kan groeien. Tot slot maakt alcohol de goede bacteriën dood in het spijsverteringsstelsel, waardoor je darmflora nog meer uit balans raakt. Gevoeligheden voor bepaalde chemicaliën komen vaak voor bij mensen met darmproblemen en bepaalde medicijnen zorgen ervoor dat de goede bacteriën in het lichaam worden vernietigd, wat het herstellen van candida en andere darmproblemen bemoeilijkt (overleg uiteraard altijd eerst met je behandelend arts of je eventueel kunt stoppen met bepaalde medicijnen). Daarnaast kun je beter geen voedingsmiddelen of gerechten meer verwarmen in de magnetron.

Vervolgens kun je specifieke voedingsmiddelen en superfoods aan je voedingspatroon toevoegen om je candida te bestrijden. Hoe natuurlijker het product, hoe beter het werkt tegen candida. Probeer dus zoveel mogelijk verse producten te kopen, want geur-, kleur- en smaakstoffen evenals E-nummers en conserveringsmiddelen werken candida in de hand. Eet voldoende vetten en eiwitten bij elke maaltijd om je natuurlijke immuunsysteem te verbeteren. Denk aan wilde vissoorten, biologisch kippenvlees, biologische eieren, kokosolie, avocado, olijfolie en zaden. Neem regelmatig probiotica of nuttig voldoende probiotica-houdende producten zoals biologische zuurkool, komboecha, tempeh en rauwe melkkefir. Drink voldoende water om de giftige mycotoxines gemakkelijker af te voeren, waardoor ze zo min mogelijk schade kunnen aanrichten in je lichaam. Eet meer schimmeldodende voedingsmiddelen zoals knoflook, olijfbladextract (is effectief tegen candida zo blijkt uit Hongaars onderzoek), kurkuma, kokosolie, cayennepeper en oregano-olie.
knoflook

Mycotoxines & voeding
In dit artikel gaat het vooral over mycotoxines in het lichaam veroorzaakt door candida, maar ons voedsel is ook regelmatig besmet met schimmels. Ook deze schimmels produceren mycotoxines die we vervolgens via voeding binnenkrijgen. Het gaat dan vooral om granen, maïsproducten, noten, gedroogd fruit vooral rozijnen, chocolade en koffie. Granen vormen de belangrijkste bron van mycotoxines. Ook vlees en vleeswaren kunnen mycotoxines bevatten omdat slachtvee wordt gevoed met granen. Je kunt deze toxines niet met het blote oog waarnemen, en verwijderen uit voedingsmiddelen is niet mogelijk. Ook al is het goed deze mycotoxines zoveel mogelijk te vermijden, wanneer je darmen gezond zijn heb je het minste last van de schadelijke effecten. Een gezonde darmflora is dus ook hiervoor belangrijk.

In balans
Velen hebben al jaren last van spijsverteringsproblemen en weten niet beter dan dat het een bijna onvermijdelijk deel van henzelf is, ook bij artsen horen mensen regelmatig dat ze er maar mee moeten leren leven. Toch is het verbeteren van het milieu in de darmen vaak eenvoudiger dan je denkt; het komt neer op het vinden van de juiste balans tussen de goede en slechte bacteriën in het spijsverteringsstelsel. Zodra je darmflora weer in evenwicht komt zul je merken dat veel of mogelijk alle symptomen die je had zullen verdwijnen, en dat je jezelf veel lekkerder, energieker, gezonder en sterker gaat voelen. Je bent beter in staat om blijvend gewicht te verliezen en gaat er veel beter uitzien, omdat het lichaam nu beter in staat is om gezonde voedingsstoffen die het dagelijks nodig heeft in zich op te nemen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het bovendien belangrijk om echt iets aan candida te doen wanneer je symptomen ervaart. Candida overgroei is, mede door de mycotoxines, gevaarlijk voor het lichaam. Het bepalen of je last hebt van een wildgroei van candida is een belangrijke stap in het realiseren van een gezonde darmbalans. Heb jij last van bovengenoemde symptomen? Of denk (of weet) je dat je last hebt van candida overgroei? Via de homoonanalyse in ons Maximale Gezondheid Begeleidingsprogramma wordt geanalyseerd of je last hebt van candida, en zullen we je begeleiden naar gezonde darmen. Als je dit programma wilt doen kijken we als allereerst of je darmen in goede gezondheid zijn. De gezondheid van je darmen vormt de basis, daarna breng je jouw hormoonhuishouding in balans. Als gevolg van beide zul je automatisch overtollig vet verliezen.

Share:

Geef een reactie